banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 18:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Istoričari
PostPoslato: 23 Mar 2012, 12:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Josip321 je napisao:
Josipe ne srljaj ! Ministar obrazovanja Hrvatske Dragan Primorac godinama trosi pare iz drzavnog budzeta da bi dokazao kakao Hrvati nisu Slaveni i da naravno nemaju veze sa Srbima, a ti se nakacio na ove konjine Pejina i Deretica koji imaju uticaj na ljude u Srbiji koliko i morski krastavci na proizvodnju sudzuke u Novom Pazaru.Ocito da je medijski cilj HTV-a postignut.Palimo narod i dalje.

Ja niti sam povjesničar niti genetičar. Genetiku sam slušao dva semestra. Ipak premalo da do srži shvatim o čemu oni pričaju. Mislim na genetičare općenito.
Ali ako je to točno, što bi trebao čovjek. Reći nije tako.
Nije on išao sa namjerom da dokaže da su Hrvati drugačiji od susjeda nego da dobije rezultate i da ih onda prezentira.
Ako kažeš da nije u pravu prezentiraj mi i pobij mi njegova predavanja riječnikom jednoga genetičara. Ipak imam toliko znanja iz genetike da bih moga naslutiti da si u pravu.
I da samo još kažem, ja nigdje nisam čitao da je on rekao da su Hrvati genetički homogeni i da su 100% drugačiji od susjeda. U njegovim se istraživanjima vidi da postoje i razlike među Hrvatima.
Ali to je i za očekivati. Pa npr. Hrvati i Srbi su teko od 1918 u zajedničkoj državi. Između toga uvijek je bilo granica. Na Srbe je više utjecao Bizant i Osmanlije dok su na Hrvate Austrijanci i Ugari. pored ostalih utjecaja, ... da ne duljim sada. Umorih se od ovakvih rasprava.

OMG !!!! Ovo sto si napisao u zadnja dva reda je takava nedorecenost koja dolazi iz ko zna cije kuhinje. Mislis da prije 1918 niije bilo mjesanja stanovnistva !!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????????????? Nonsens !!!!!!!!!!!!!!

Nisam to rekao, ni slučajno. Ali narod ti je ko voda. Lakše je bilo kretanje unutar granica što je normalno. Ali da nije i prije bilo mješanja to nisam rekao a niti u ludilu pomislio.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Frisky_Dingo je napisao:
zar mi nismo raspravili oko etnije. nema ovdje ništa ok ili nije ok. to je tako i nije izvučeno iz konteksta. postoji nacija bez etnije naravno (amerikanci, australijanci) ali u evropi ne. pošto mi ovaj drugi dio rečenice nije jasan, vjerovatno si mislio na naciju a ne etnicitet, reci mi šta je, kako ti kažeš, "ground zero"?

Nepromjenjivost etniciteta. Pa i sam kazes:

Citiraj:
i naravno da se mijenja identitet kroz istoriju, ali ostaje kulturni obrazac, kod nekih, npr. iraca, kulturni obrazac je promijenjen asimilacijom kroz jezik, u našem slučaju hrvati su potpuno promjenili svoj kulturni obrazac dobrovoljno.

..ali ne razumijs dovoljno. Istorija se ne moze gledati anahrono sa danasnjih pozicija. U najkracem: obicnog Srbina, Hrvata, Italijana itd. je bolio qurac za carstvo kojem ce pripadati, bilo im je bitno da imaju krov nad glavom i da ne budu ubijeni a "drzavni nacionalizam" je sa nivoa vlastele i krupnih veleposjednika/mlade burzoazije krenuo u horizontalno povezivanje naroda ne radi interesa naroda vec vlastitog polozaja i imetka. Pripadnost naciji je konstantan proces izgradjivanja i identifikacije a ne objektivna cinjenica tipa "beskrajne odanosti zemlji i ljudima". Toliko o tome koliko je bespotrebno glorificirati etnicko kao "sve" u naciji.

Citiraj:
problem je što se cijela rasprava vodi tako što ja ponavljam moje stavove a ti se prvo slažeš sa mnom, pa se ne slažeš, pa onda kažeš da sam šovinista. ja te pitam kako drugačije da definišem etniju. da uzmem ovog primorca?

Koje tvoje stavove, da Hrvati ne postoje etnicki jer govore srpskim jezikom. To nije stav, to je nebuloza

Citiraj:
evo šta kažu tvoji modernisti:

Main modernist theorists also consider cultural and political variables:
For Deutsch, social communications and language; for Gellner, lan-
guage and culture
; for Nairn, Romanticism and populism; for Hechter,
cultural solidarity and language; for Hobsbawm,‘invented traditions’; for Breuilly,
the modern state and, in one passage, language, official rites and ceremonies;
and for Anderson, language and discursive practices of printtechnol-
ogy and print capitalism.

Moji su i modernisti i primordijalisti i post modernisti, vec sam ti rekao da tu nema apsolutnih istina nit je znanje konacno. Tvoje teze su sovinisticke jer vode ka nepriznavanju identiteta i o tome razmisljaj.

Citiraj:
samo malo objašnjenje za hobsbauna, njegova "invited tradition" je vezana za nacije , ali i on smatra da je osnova etnije jezik. dakle, ovo su modernisti, smita nema ni od korova. ajde ti sad meni odgovori šta je to etničko hrvatsko na štokavskom prostoru i kako se identifikuju, pa da pođemo od toga? samo ako odgovoriš na ovo rasprava ima smisla jer to bi trebalo da bude ključni spor - a on zapravo ne postoji jer štokavci hrvati na postoje. ako postoje, onda moramo da teoriju etnije pišemo iz početka, a ovi ljudi gore su promašili zanimanje.

Dakle, stokavci Hrvati ne postoje? Etnicko Hrvatsko na stokavskom prostoru ne postoji? Hrvati nemaju kulture, tradicije, religije, obicaja, nemaju nista, to su ili Srbi ili su sletili sa NLO na to podrucje :roll: Pa dokle suplje price prodavati?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:

Nisam to rekao, ni slučajno. Ali narod ti je ko voda. Lakše je bilo kretanje unutar granica što je normalno. Ali da nije i prije bilo mješanja to nisam rekao a niti u ludilu pomislio.

Ne lupaj, prije nastanka modernih drzava granice su bile skroz porozne

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
manitu uci da svira je napisao:

..ali ne razumijs dovoljno. Istorija se ne moze gledati anahrono sa danasnjih pozicija. U najkracem: obicnog Srbina, Hrvata, Italijana itd. je bolio qurac za carstvo kojem ce pripadati, bilo im je bitno da imaju krov nad glavom i da ne budu ubijeni a "drzavni nacionalizam" je sa nivoa vlastele i krupnih veleposjednika/mlade burzoazije krenuo u horizontalno povezivanje naroda ne radi interesa naroda vec vlastitog polozaja i imetka. Pripadnost naciji je konstantan proces izgradjivanja i identifikacije a ne objektivna cinjenica tipa "beskrajne odanosti zemlji i ljudima". Toliko o tome koliko je bespotrebno glorificirati etnicko kao "sve" u naciji.

kako je počelo povezivanje? preko čega identifikacija? ovdje govorimo o balkanu, identifikacija preko religije na jednom etničkom prostoru. to smo se složili na prethodnim stranama.

Moji su i modernisti i primordijalisti i post modernisti, vec sam ti rekao da tu nema apsolutnih istina nit je znanje konacno. Tvoje teze su sovinisticke jer vode ka nepriznavanju identiteta i o tome razmisljaj.

dobro, definiši taj identitet. to sam te pitao već nekoliko puta? kako da se priznaje nešto što ne može da se definiše?

Dakle, stokavci Hrvati ne postoje? Etnicko Hrvatsko na stokavskom prostoru ne postoji? Hrvati nemaju kulture, tradicije, religije, obicaja, nemaju nista, to su ili Srbi ili su sletili sa NLO na to podrucje :roll: Pa dokle suplje price prodavati?

apsolutno postoji hrvatska kultura i tradicija. ona je čakavska. imaš tkz. listine hrvatske, zbirku starih spisa i isprava, iz koje se
vidi da su sve na čakavskom jeziku i locirane po mjestu nastanka, zapadno od vrbasa i sjeverno od cetine.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
kako je počelo povezivanje? preko čega identifikacija? ovdje govorimo o balkanu, identifikacija preko religije na jednom etničkom prostoru. to smo se složili na prethodnim stranama.

Gdje smo se o tome slozili?

Citiraj:
dobro, definiši taj identitet. to sam te pitao već nekoliko puta? kako da se priznaje nešto što ne može da se definiše?

apsolutno postoji hrvatska kultura i tradicija. ona je čakavska. imaš tkz. listine hrvatske, zbirku starih spisa i isprava, iz koje se
vidi da su sve na čakavskom jeziku i locirane po mjestu nastanka, zapadno od vrbasa i sjeverno od cetine.

Vec sam ti objasnio, potrazi pojam identiteta i sta obuhvata. A Smitha definitivno nisi uhavizo, de odgovori sta on podrazumjeva kao osnovne dimenzije etnickog i od cega se sastoje?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne mogu sad da tražim. jel negiraš da je etnički identitet podijeljen na vjerskoj osnovi?

prvo odgovori šta sam ja tebe pitao, a za smitovu definiciju ćemo lako.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
ne mogu sad da tražim. jel negiraš da je etnički identitet podijeljen na vjerskoj osnovi?

prvo odgovori šta sam ja tebe pitao, a za smitovu definiciju ćemo lako.

Pa kad ne znas sta je to sto cini etnicki identitet - da

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

opet nisi odgovorio. za etnički identitet sam ti odgovrio u prvom postu.

ja zaista ne znam šta čini hrvatski etnički identitet na štokavskom.

edit. napisao si da. znači, za tebe ne postoji jedna etnija? onda napiši koje postoje i definiši ih?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
opet nisi odgovorio. za etnički identitet sam ti odgovrio u prvom postu.

ja zaista ne znam šta čini hrvatski etnički identitet na štokavskom.

edit. napisao si da. znači, za tebe ne postoji jedna etnija? onda napiši koje postoje i definiši ih?

Ovo si odgovorio:
Frisky_Dingo je napisao:
Etnički identitet je uopšteno jezik i kultura. Entoni Smit je najpoznatiji teoretičar nacije i on je dao nekoliko definicija, ja imam njegovu knjigu negdje, ali suština je u jeziku. Tamo gdje nije potrebana lingua franca, tj. gdje nije potreban drugi jezik da bi se dvije osobe sporazumijevale, onda imamo jedan etnički identitet. On podrazumijeva i iste ili slične mitove, iste i slične simbole i sl. ali jezik je osnova jer on dokazuje rodovsku i plemensku povezanost i dugu istoriju nastanka. Naravno i teritorija.

edit. knjiga se zove nacionalni identitet http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/7 ... 81493-86-1

Znaci (uopsteno :lol: ) kada shvatis koliko je sirok pojam kultura znaces i gdje se nalazis sa svojom supljom pricom. Probaj preciznije odgovoriti sta to cini svjest o etnickoj pripadnosti pa ti ja necu trebati odgovarati. Onda ces shvatiti sta to povezuje hrvatski etnicki korpus.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 18:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kontam da na ovoj temi istovremeno funkcionišu dve odvojene rasprave. Manitu vs. frisky i druga na u kojoj učestvuju ostali forumaši :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 19:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
_зока je napisao:
Druže,moraš napraviti razliku između jednojezičnog rječnika koji služi za standardizaciju jednog jezika i dvojezičnog rječnika koji se koristi za sporazumjevanje dvoje ljudi različitih nacija.

Druze zox,

1. Jel stokavica srpska ili bosanska?

2. Jel gramatika jezika kojim govorimo srpska ili bosanska?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
_зока je napisao:
Kontam da na ovoj temi istovremeno funkcionišu dve odvojene rasprave. Manitu vs. frisky i druga na u kojoj učestvuju ostali forumaši :lol:

treba im zero dati posebnu temu ko za jovu i avatarku :)

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 19:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Mujo Mujic je napisao:
_зока je napisao:
Druže,moraš napraviti razliku između jednojezičnog rječnika koji služi za standardizaciju jednog jezika i dvojezičnog rječnika koji se koristi za sporazumjevanje dvoje ljudi različitih nacija.

Druze zox,

Gramatika jezika koji ja govorim je srpska. Štokavica na kojoj je utemeljen i standardizovan srpski jezik je hercegovačka,tačnije zahumska. Sigurno nije bosanska ili "bošnjačka".

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znaci (uopsteno :lol: ) kada shvatis koliko je sirok pojam kultura znaces i gdje se nalazis sa svojom supljom pricom. Probaj preciznije odgovoriti sta to cini svjest o etnickoj pripadnosti pa ti ja necu trebati odgovarati. Onda ces shvatiti sta to povezuje hrvatski etnicki korpus.

svijest je potpuno subjektivna kategorija i ona ovdje ne znači ništa. ti se rađaš u jednoj etniji, a svijest, i to imaš kod andersona, ne postoji kao takva u predemancipatorsko doba, ona dolazi tek kasnije. čak i kasnija svijes o pripadnosti naciji nema veze sa nečijem etničkom porijeklu. ako se kao crnac rodiš u francuskoj ti se kroz obrazovni sistem obrazuješ kao francuz, ali si etnički senegalac ili iz kog već plemana dolaziš.
ako tvrdiš da to što današnji stanovnici hrvatske imaju svijest o svom hrvatstvu je dokaz njihove etničke razičitosti u odnosu na srbe - a jedino mogu ovako da nagađam jer mi ne odgovaraš, onda ti manipulišeš jer tu nema nikakve svijesti o etničkoj pripadnosti , već političkoj zajednici. a to je ogromna razlika. oni su postali politički hrvati u periodu stvaranja hvratske nacionalne države- zato ja stalno insistiram da mi odgovoriš na pitanje o hrvatskoj etniji, a ti vrdaš i generalizuješ i sve nazivaš šupljom pričom.

što se tiče citata, nije ovo naučna debata pa da sad prepisujemo tačne definicije, samo raspravljamo preko foruma. ja mogu izvući smitovu i iz osamdesetih i najnoviju, ali to ne mijenja činjenicu, ali ti ni preko nje ne bi mogao da mi definišeš hrvatsku etniju.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:

svijest je potpuno subjektivna kategorija i ona ovdje ne znači ništa. ti se rađaš u jednoj etniji, a svijest, i to imaš kod andersona, ne postoji kao takva u predemancipatorsko doba, ona dolazi tek kasnije. čak i kasnija svijes o pripadnosti naciji nema veze sa nečijem etničkom porijeklu. ako se kao crnac rodiš u francuskoj ti se kroz obrazovni sistem obrazuješ kao francuz, ali si etnički senegalac ili iz kog već plemana dolaziš.
ako tvrdiš da to što današnji stanovnici hrvatske imaju svijest o svom hrvatstvu je dokaz njihove etničke razičitosti u odnosu na srbe - a jedino mogu ovako da nagađam jer mi ne odgovaraš, onda ti manipulišeš jer tu nema nikakve svijesti o etničkoj pripadnosti , već političkoj zajednici. a to je ogromna razlika. oni su postali politički hrvati u periodu stvaranja hvratske nacionalne države- zato ja stalno insistiram da mi odgovoriš na pitanje o hrvatskoj etniji, a ti vrdaš i generalizuješ i sve nazivaš šupljom pričom.

što se tiče citata, nije ovo naučna debata pa da sad prepisujemo tačne definicije, samo raspravljamo preko foruma. ja mogu izvući smitovu i iz osamdesetih i najnoviju, ali to ne mijenja činjenicu, ali ti ni preko nje ne bi mogao da mi definišeš hrvatsku etniju.

Nije naucna iako si se trudio da bude, fale ti ti citati. Bez uvrede ali uhvatio si se necega sto cak i ne razumijes. Ja nista ne vrdam nego necu da ti crtam nesto sto tvrdis da znas a u stvari nemas pojma. Nema nikakve svijesti kod Andersona, ne lupaj. Svijest o etnickoj pripadnosti i njeni sadrzaji su presudni za stvaranje etniciteta i upravo je suprotno od ovog gore sto si napisao. Nacija je mehanicka tvorevina a etnos, narod organska. Nacija koja je po Smithu moderan nastavak etnosa takodje ne funkcionise bez svijesti o pripadnosti. Ono sto ti ne znas i ne shvatas jeste da etnicku svijest obiljezava ETNICKI MIT koji govori o ZAJEDNICKOM PORIJEKLU I PRECIMA. To se desavalo u saradnji sa religijama pa su etnicki junaci cesto i sveci. O etniziranju svijesti i prvim primjerima te podjelama necu da pisem - ti se time valjda bavis i razumijes?
A prica o rodjenju i bla, bla tipican je primjer rasisitckih teorija koje praznoglavi nacionalisti nisu uspjeli razviti pa uvaljuju zanesenjacima. Ne padaj na te gluposti. Mozes uzeti za primjer bilo koji narod na Balkanu ili u svijetu pa bez obzira kako je rodjen neko ima jaci osjecaj nacionalne ili etnicke pripadnosti, neko manji, neko ga uopste nema (znam ih koliko hoces). Prema tome, samo sjedi i citaj, shvatices da Hrvate npr osim katolicanstva veze Zvonimir, Domagoj, Krbava, Gubec i milijardu drugih pichki materini, kao i Srbe pravoslavlje, Dusan, Sava, Kosovo..

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 20:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
_зока je napisao:
Mujo Mujic je napisao:
_зока je napisao:

Druze zox,

Gramatika jezika koji ja govorim je srpska.

Ako je gramatika jezika kojim govoris srpska, onda oni na jugu Srbije (Kosovo, Pristina, Nis, itd.) bice da govore nekom nesrpskom gramatikom (posto im slabo ide od ruke/jezika "padezovanje"). Eh sad to meni nije jasno, kako vi to objasnjavate - mislim, meni bi bilo logicno da oni koji su najautohtoniji Srbi, jel, nastanjuju teritorij za kojeg smo svi sigurni da je autohtono srpski, govore i najautohtonijim srpskim jezikom/gramatikom. Kontempliram da mogu biti dvije solucije:
- Ili ti autohtoni Srbi moraju uciti neku novu, neautohtonu, srpsku gramatiku
- Ili ti Srbi nisu autohtoni, jer koriste neku drugaciju gramatiku od one koju ti nazivas srpskom

Citiraj:
Štokavica na kojoj je utemeljen i standardizovan srpski jezik je hercegovačka,tačnije zahumska. Sigurno nije bosanska ili "bošnjačka".

S ovim se slazem. Stokavica narodnog govora istocne Hercegovine je uzeta kao baza standarda novosrpskog/Vukovog jezika. Sto ne znaci, kao sto neki likovi tvrde da je stokavica = srpski. Cim prije sto je 200 godina prije Vuka, stokavica u Uskufijinom rijecniku specificirana kao bosanski jezik. Zato kazem Dingu, Dingacu nasem, zakasnio 200 godina.

P.S. Svaki rjecnik predstavlja standard nekog jezika, skup rijeci koje oznacavaju objekte, radnje, itd. itd. Razlika izmedju jednojezicnog rijecnika i dvojezicnog rjecnika, je po pitanju svrhe ogromna: jednojezicni je namijenjen vlastitom narodu (iz njeg mozes uciti jezik koji je tvoj narodni jezik, sto je paradoxalno, tj. vjerovatno ne postoji jedan jedinstven, homogen, jezik, pa se javlja potreba uvodjenja standarda, standardizacije), dvojezicni je namijenjen strancima (znaci ti kao stranac, hoces da ides u neku drugu zemlju, i da govoris jezikom kojim te oni razumiju).

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 20:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Šta znači "autohtoni Srbi"? Da ja ovde nisam autohton ili da nisam Srbin? Plus,razlika između govornog jezika nekog kraja,njegovog dijalekta i književnog standarda može biti ogromna. Ili hoćeš reći da se "bosanski" jezik u svim krajevima u kojima se govori,govori sasvim ispravno i uz upotrebu svih gramatičkih i pravopisnih pravila?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Mujo , da te ja pitam, onako uskostrucno, koji se juznoslavenski narodi spominju nakon doseljenja na ovim prostorima osim Hrvata i Srba ?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mujo , da te ja pitam, onako uskostrucno, koji se juznoslavenski narodi spominju nakon doseljenja na ovim prostorima osim Hrvata i Srba ?

Ono sto njih najvise ebe imas u djelu mog odgovora @frisky

Nacija koja je po Smithu moderan nastavak etnosa takodje ne funkcionise bez svijesti o pripadnosti. Ono sto ti ne znas i ne shvatas jeste da etnicku svijest obiljezava ETNICKI MIT koji govori o ZAJEDNICKOM PORIJEKLU I PRECIMA. To se desavalo u saradnji sa religijama pa su etnicki junaci cesto i sveci.

Imaju rupu u istoriji. Ipak, ako se oni tako osjecaju (i iako je njihov etnicitet nepovezan) ja im ne osporavam pravo da se smatraju nacijom Bosnjaka. To sto ne mogu dokazati povezanost sa Tvrtkom je drugi par opanaka :D

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2012, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Vakuum je podebeo.Ovdje se postavlja teza da je prije srpskog bila napisana gramatika tzv. bosanskog jezika, a sta je bilo prije bosanskog !? Kojim su jezikom govorili tadasnji Srbi i Hrvati u 7, 8, 9, 10 vijeku ? Neka verzija bantu jezika jel ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]