Frisky_Dingo je napisao:
zar mi nismo raspravili oko etnije. nema ovdje ništa ok ili nije ok. to je tako i nije izvučeno iz konteksta. postoji nacija bez etnije naravno (amerikanci, australijanci) ali u evropi ne. pošto mi ovaj drugi dio rečenice nije jasan, vjerovatno si mislio na naciju a ne etnicitet, reci mi šta je, kako ti kažeš, "ground zero"?
Nepromjenjivost etniciteta. Pa i sam kazes:
Citiraj:
i naravno da se mijenja identitet kroz istoriju, ali ostaje kulturni obrazac, kod nekih, npr. iraca, kulturni obrazac je promijenjen asimilacijom kroz jezik, u našem slučaju hrvati su potpuno promjenili svoj kulturni obrazac dobrovoljno.
..ali ne razumijs dovoljno. Istorija se ne moze gledati anahrono sa danasnjih pozicija. U najkracem: obicnog Srbina, Hrvata, Italijana itd. je bolio qurac za carstvo kojem ce pripadati, bilo im je bitno da imaju krov nad glavom i da ne budu ubijeni a "drzavni nacionalizam" je sa nivoa vlastele i krupnih veleposjednika/mlade burzoazije krenuo u horizontalno povezivanje naroda ne radi interesa naroda vec vlastitog polozaja i imetka. Pripadnost naciji je konstantan proces izgradjivanja i identifikacije a ne objektivna cinjenica tipa "beskrajne odanosti zemlji i ljudima". Toliko o tome koliko je bespotrebno glorificirati etnicko kao "sve" u naciji.
Citiraj:
problem je što se cijela rasprava vodi tako što ja ponavljam moje stavove a ti se prvo slažeš sa mnom, pa se ne slažeš, pa onda kažeš da sam šovinista. ja te pitam kako drugačije da definišem etniju. da uzmem ovog primorca?
Koje tvoje stavove, da Hrvati ne postoje etnicki jer govore srpskim jezikom. To nije stav, to je nebuloza
Citiraj:
evo šta kažu tvoji modernisti:
Main modernist theorists also consider cultural and political variables:
For Deutsch, social communications and language; for Gellner, lan-
guage and culture; for Nairn, Romanticism and populism; for Hechter,
cultural solidarity and language; for Hobsbawm,‘invented traditions’; for Breuilly,
the modern state and, in one passage, language, official rites and ceremonies;
and for Anderson, language and discursive practices of printtechnol-
ogy and print capitalism.
Moji su i modernisti i primordijalisti i post modernisti, vec sam ti rekao da tu nema apsolutnih istina nit je znanje konacno. Tvoje teze su sovinisticke jer vode ka nepriznavanju identiteta i o tome razmisljaj.
Citiraj:
samo malo objašnjenje za hobsbauna, njegova "invited tradition" je vezana za nacije , ali i on smatra da je osnova etnije jezik. dakle, ovo su modernisti, smita nema ni od korova. ajde ti sad meni odgovori šta je to etničko hrvatsko na štokavskom prostoru i kako se identifikuju, pa da pođemo od toga? samo ako odgovoriš na ovo rasprava ima smisla jer to bi trebalo da bude ključni spor - a on zapravo ne postoji jer štokavci hrvati na postoje. ako postoje, onda moramo da teoriju etnije pišemo iz početka, a ovi ljudi gore su promašili zanimanje.
Dakle, stokavci Hrvati ne postoje? Etnicko Hrvatsko na stokavskom prostoru ne postoji? Hrvati nemaju kulture, tradicije, religije, obicaja, nemaju nista, to su ili Srbi ili su sletili sa NLO na to podrucje

Pa dokle suplje price prodavati?