banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 15:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Mletačka republika
PostPoslato: 19 Mar 2014, 02:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
U nedelju (16.3) je u italijanskoj pokrajini Veneciji počeo referendum o nezavisnosti i stvaranju Republike Venecije koja bi bila van sastava Italije, EU, evrozone i NATO. Referendum traje do subote (22.3)

Veneto je jedna od najvećih i najbogatijih italijanskih provincija. Ima nešto više od pet miliona stanovnika. Pre Napoleonovog ulaska u Veneciju 1797, taj grad-država je već 1.100 godina bio nezavisan. To je jedan od istorijskih razloga pokreta za nezavisnost iza koga stoje desničarska stranka Lega nord (Liga sever) i Lige veneto. No, najvažniji motivi inicijatora referenduma su ekonomske prirode. Stanovnici Venecije plaćaju godišnje porez od 70 milijardi evra; samo 50 milijardi se investira u razvoj njihovog regiona, dok 20 milijardi ubire Rim. Mnogi lokalni političari i veliki broj građana Venecije to smatra nepravednim. Oni smatraju da u jeku ekonomske krize Rim ekonomski ruinira njihovu provinciju i direktno koči njen prosperitet.
Rezultati anketa – povoljni za organizatore
Organizatore referenduma su inspirisali primeri Škotske, koja u septembru namerava da održi referendum o otcepljenju od Velike Britanije, kao i Katalonije, gde polovina građana želi da napusti Španiju. Glavno referendumsko pitanje glasi: „Da li želite da venecijanska regija postane nezavisna i suverena republika?“ Osim toga, od glasača se traži da odgovore i na pitanja da li bi - u slučaju sticanja nezavisnosti – želeli da Veneto bude članica EU, NATO i evrozone. Izgledi da većina od 3,8 miliona građana sa pravom glasa potvrdno odgovori na pitanje o nezavisnosti su prilično veliki. U anketi koju je dnevnik Korijere dela sera sproveo u septembru 2012. godine, čak 80 odsto Venecijanaca je saopštilo da je za odvajanje od Italije. Prema aktivistima pokreta za nezavisnost, u ovom trenutku je najmanje 68 odsto građana za tu opciju.
Politička poruka koja se ne sme ignorisati
Ukoliko ishod referenduma bude pozitivan, pristalice Republike Veneto bi – kako su najavile – trebalo da odmah jednostrano proglase nezavisnost a Venecija će prestati da plaća porez Rimu. Independisti žele da tada počnu pregovore sa Rimom od daljem razvoju situacije i tvrde da žele da održe dobre odnose sa italijanskom državom. Neki ekonomski stručnjaci čak smatraju da bi to imalo i pozitivne efekte: ukoliko bi došlo do secesije, Venecija bi oslobodila Italiju dela međunarodnog duga od 300 milijardi evra. Prema podacima organizatora referenduma, već u nedelju je glasalo 430.000 ljudi, što je oko 12 odsto svih birača Venecije. Glasačka mesta su otvorena tokom pet dana.
Vrlo nepovoljno za EU
Zvanični Rim ne priznaje ovaj referendum, a italijanski (kao i evropski) mediji ga najvećim delom potpuno ignorišu. Međutim, i među protivnicima referenduma ima onih koji upozoravaju da je njegovo održavanje važna politička poruka sa kojom će vlada u Rimu, pre ili kasnije, morati da se suoči. Isto važi i za Brisel, koji takođe nerado gleda na održavanje ovog referenduma upravo u vreme predizborne kampanje EU. Organizacija 28 država je i najveći deo političkih razgovora sa Rusijom oko Krima u toj osetljivoj fazi prepustila – inače marginalizovanom - Savetu Evrope. Svaka podrška secesionističkim težnjama bilo kog evropskog regiona je u direktnoj suprotnosti sa programom stvaranja Sjedinjenih Evropskih Država.
Autor: Saša Bojić
Odg. urednik: Ivan Đerković

http://www.dw.de/u-toku-referendum-o-ne ... 5-xml-mrss

Da nezavisnost traži jug Italije ili onaj grad što je zatrpan smećem, vjerujem da bi Rim odmah prisato na to, ali pustiti zlatnu koku teško. Čuj, Savjet Evrope, ja mislim da ta institucija postoji samo da plaši balkanska plemena. Bilo bi to loše po imidž EU, uđe Kroacija izađe Venecija. Nego, ako se Venecija stvarno otcjepi tek tada počinju "igre bez granica".

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 07:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
iskreno neznam zašto mediji ignorišu ovaj referendum iako ankete o referendumu govore o velikom stepenu pristalica otcjepljenja. ovo će na kraju završiti kao u antičkoj grčkoj, svaki grad država.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Jbg, oni kad su postojali, vecina ovih nije.. Ako iko ima pravo, to su oni.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ako ovo prođe, onda će građani San Marina moći svim ostalim Talijanima da natrljaju nos. I naravno, prvi da pošalju svog ambasadora u audijenciju kod Duxa.

@Filozofe, ti si upućen u ovo pitanje, govore li išta o udruživanju starih teritorija, kao "svi Mleci u jednoj državi"? BiH bi pod hitno morala poslati delegaciju da se usaglasi princip nepovredivosti granica, da ne ostanemo bez Neuma. Za Hrvatsku je već malo škakljivija situacija.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Ostala bi Hrvatska bez pola Jadrana, ma i vise. :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Za očekivati je uskoro i referendum o ocjepljenju neke Ruske pokrajine,Tatarstan na primjer

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
nebi me čudilo ni da Dubrovnik raspiše referendum

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A sve je krenulo zahtjevom da Stanari postanu opština

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Zašto Tatarstan? Kada su bili u boljoj ekonomskoj situaciji? Tri miliona stanovnika i GBP 30 milijardi evra. BiH ima 17 milijardi dolara i "nezavisnost" :)

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Vjerovatno ovaj referendum nema zvanicni epitet tj vjerovatno je to neki probni balon u reziji ovih stranaka. Zato mu se i ne pridaje medijski znacaj. U petak sam bio u Vicenzi i niko ni rijeci nerece o tom a i kakav je to referendum koji traje 5 dana. Vidjeli ste na Krimu kako to ide, za 2 dana i referendum i proglasenje nezavisnosti i pripajanje Rusiji.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 11:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kakvo odcjepljenje bolan? Pa nije niko njih sastavio do oni sami. Dok je postojala opasnost od papske države postojale su i podjele u Italiji, kad je ta opasnost uklonjena Italija se ujedinila.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka

_зока je napisao:
Kakvo odcjepljenje bolan? Pa nije niko njih sastavio do oni sami. Dok je postojala opasnost od papske države postojale su i podjele u Italiji, kad je ta opasnost uklonjena Italija se ujedinila.

I sad postoje podjele i separatisticke teznje pojedinih regija u Italiji, naprimjer ove regije Veneto, o tom se pise i govori. Kao i teznje nijemaca za pripajanje Austriji, koju je privremeno sprijecilo pristupanje Italije EU.
Jbg Zoka nisu Srbi u RS usamljeni u tim zeljama za samostalnoscu, koliko god to tebi zvucalo cudno.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne sporim ja da postoje separatističke težnje u svim evropskim državama. Ne slažem se sa tim da će te težnje prevagnuti. Isto kao ni u Škotskoj.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
angelo_gabriel je napisao:
iskreno neznam zašto mediji ignorišu ovaj referendum iako ankete o referendumu govore o velikom stepenu pristalica otcjepljenja. ovo će na kraju završiti kao u antičkoj grčkoj, svaki grad država.

mislim da će se to desiti. nacionalizam je očigledno najjača ideologija koja postoji, preživjela je 200 godina i jako dobro funkcioniše u ovim novim uslovima uz socijalnu demagogiju.
jednostavno, versaj je nastao u jednom drugom vremenu još uvijek velikih imperija, danas je to gotovo, i jako teško ćeš ubijediti neku etničku grupu da nema pravo na državu, a jebeno kosovo ili neke izmišljene sovjetske republike (azerbejdžani, turkmenistani) imaju.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka

_зока je napisao:
Ne sporim ja da postoje separatističke težnje u svim evropskim državama. Ne slažem se sa tim da će te težnje prevagnuti. Isto kao ni u Škotskoj.

Vidjecemo za Skotsku. Kao i Kataloniju. Pa i Belgiju.
Razlika je u tome sto ove zemlje igraju na kartu da bi ostanak u njima separatistickih dijelova, tim dijelovima donio vise nego osamostaljenje u vidu sigurnosti, ekonomije itd.
Sve suprotno od onog sto BiH nudi R.S.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:11 
Administrator
Korisnikov avatar

veteran 1987 je napisao:
Razlika je u tome sto ove zemlje igraju na kartu da bi ostanak u njima separatistickih dijelova, tim dijelovima donio vise nego osamostaljenje u vidu sigurnosti, ekonomije itd.

Pa na ovo i ja računam. Dobar i ugodan život je jak motivator.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
jednostavno, versaj je nastao u jednom drugom vremenu još uvijek velikih imperija, danas je to gotovo, i jako teško ćeš ubijediti neku etničku grupu da nema pravo na državu, a jebeno kosovo ili neke izmišljene sovjetske republike (azerbejdžani, turkmenistani) imaju.

Evo u svjetlu ove teme....Sa kojom etničkom grupom će se identifikovati "Venecijanci"? Sa Mlecima?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
zoka, oni jesu posebna etnička grupa. italija je amalgam različitih etničkih grupa koje su politički ujedinili garibalditi u 19. vijeku. čak nisu imali ni zajednički jezik pa su uzeli toskanski kao standard, pa su ga kasnije nametnuli kao zvanični italijanski. tu je samo pitanje da li ti ljudi žele da sami odlučuju o svojoj sudbini.
evropljani su se žestoko zajebali u podršci nezavisnosti kosova i lizanju dupeta americi i sada će snositi ogromne posljedice.

nakon škotske će krenuti talas sigurno. sad je pitanje kako ćemo mi reagovati u svemu tome. pošto imamo retarde na vlasti - vjerovatno pogrešno.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A koja država nije melting pot?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar