banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 18:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 880 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 44  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Dec 2014, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Cini se da je desnica sirom razvijenog zapada dosla na svoje. Nekako se rascijep u zdravom razumu krenuo desavati sa ekspanzijom americke sile i totalne hegemonije, u vrijeme unipolarnosti a nakon kraha SSSRa. Izrabljivanje Arapa i nafte ne bi bilo tako lako da muslimanski svijet nije medjusobno zavadjen i podjeljen. Bilo je toga i ranije ali se intenzitet lomio i slabio zato sto je postojala i ruska prizma svijeta, a ne samo americka. Elem, zasto kazem zdravog razuma? Zato sto je Hladni rat bio zasnovan na medjusobnom ekonomskom iznurivanju kroz trku u naoruzanju, a svi su indirektni sukobi bili zasnovani na nacionalizmu i religijskom fanatizmu.To je znacilo da su zagovornici vijekovima gradjenih demokratskih vrijednosti, klasicno realisticki, makjavelisticki, ideologiju napali ideologijom koja hranjenjem postaje opasnija od prethodne
Mnogobrojni muslimani radikalizirani od strane Amerike u vrijeme Hladnog rata, nisu odmah razumjeli da njihova instrumentalizacija ide na dva kolosijeka: rat protiv Rusa&maskiranje pljacke njihovih resursa kroz skupe aranzmane njihovog naoruzavanja jeftinim i zastarjelim oruzjem, te kontrolu njihovih teritorija preko radikalnih grupa i stvaranja sukoba i ratova, ali sa jednim ciljem: politicka kontrola radi nafte i ostalih derivata. Prestankom Hladnog rata i nestankom ruske opasnosti, nekada dvostruka igra se koncentrisala na sustinu: Cekajte, mi smo najsiromasniji i zaostali uz nevjerovatan resurs koji posjedujemo? Amerikanci su promptno reagovali, svim centrima pod kontrolom naredili su da se rijese mudzahedina i talibana najbrze sto mogu. Naravno, to sa prekaljenim borcima nije islo lako i Allahovi borci odlaze u brda ili ilegalu. Neke zemlje koje nisu prihvatile bezuvjetnu kontrolu, poput Iraka, dozivljavaju teske sudbine, sto dodatno pojacava patnju onih koji su spas nasli jedino u vjerskom fanatizmu, kao odgovoru na sve nedace i prekomplikovane i prekombinovane medjunarodne odnose. Postalo je jednostavno, mi smo Islam, ovo je nase a vi ste neprijatelji i pljackasi. U svemu tome najvise stradaju normalni gradjani koji od radikalizma bjeze prema Zapadu, vjerujuci da vrijednosti slobode i tolerancije vrijede jednako za sve. Daleko je od toga da ogroman broj njih nije uspio da se ekonomski snadje i prilagodi, no manipulacija sa njima u drugom talasu ide i od strane domacina i od strane radikala. No, njih cemo za sada ostaviti na miru.
Vjesto je zamaskirana ta borba za demokratizaciju, i zapravo, nosi ta demokratizacija u sebi pravnu sigurnost, slobodu izrazavanja, toleranciju ali..sta kad je neiskrena, kada u Saudijskoj Arabiji postujes suverenitet i tradiciju, religijsku autokratiju tj teokratiju bez Ustava i ijednog atributa ljudskih prava, a od Iraka zelis demokratizaciju najvisih standarda? Rascjep, jasno je da hipokrizijske prakse ne moze oprati ni sto CNNa.
No sila je sila i konvencionalne metode otpora nemaju sanse. Muslimanskim grupama je ostao jedino terorizam jer usitnjeni i rascjepkani nisu uopste znali ni bili u stanju artikulisati sta oni to zele i sta je konacni cilj, sve se to pretvorilo u džihad. Bez jasne politicke platforme oni su zapravo sebi ucinili medveđu uslugu - em je terorizam neprihvatljiv em su izgubili bilo kakvu legitimnost.
Uz to sve , Amerikanci su koristili svaku priliku da se prikazu kao najveci prijatelji muslimana i to najcesce dvostrukim ulogama u sukobima koji su bili posledica raspada SSSRa i SFRJ, sto je dodatno narusavalo kompaktnost identiteta svakog muslimana : pomazu nas i ubijaju nas, kako se jasno odrediti prema toj politici?
Vremenom, Amerikancima ponestaje amortizacije, radikalizam jaca a oni se zele elegantno izvuci iz svega i uz pomoc Meke moci sve sukobe sa panislamistickom idejom svesti na gradjanske ratove pod njihovom kontrolom i po mogucnosti, sa sto manje zive sile i troskova. Valja i saveznike uvuci, zakuvash pa sta bude..
Broj doseljenih Arapa u Zapadni svijet u medjuvremenu, uz natalitet i plodne socijalne politike domiciljnih zemalja, u ocima desnicara i sumnjicavih umjerenih zapadnjaka postaje zabrinjavajuci. Terorizam i stvaranje atmosfere straha sve teze pritisce te medjusobne odnose i integracija ide sve sporije i sve teze. Zakonski, mala cackanja koja vode ka asimilaciji nekim zakonskim rijesenjima u Njemackoj, Francuskoj, Danskoj, Svici..., odigravaju ulogu i dodatno podizu tenzije. Niti je Zapadni svijet toliko tolerantan niti su te slobode bas jednake za sve. Nezgodna igra sa sigurnoscu, koja je uz produkciju i reprodukciju osnovni princip ljudske egzistencije na planeti, daje sve vise rezultata. Oni su teroristi i ne treba ih vise prihvatati..muslimanskim zajednicama sirom Zapada je sve teze izboriti se sa diskriminacijom i progonom. A nisu ni krivi ni duzni. Tu uskacu radikali i koristeci sve tezu ekonomsku egzistenciju,, radikalizuju i regrutuju i siromasne i obrazovane u svoje redove, sto opet povecava osjecaj nesigurnosti kod domaceg stanovnistva. I tako se problem multiplicira i ide u veoma neizvjesnom pravcu. Dakle,pistavlja se pitanje koje su pokrenuli teoreticari zavjera: koliko su bas svi teroristicki napadi djela organizovanih grupa a koliko je svega od toga iscenirano i medijski izmanipulisano?
Evo jedna katastroficna vizija svjetske politike koja je posledica zaigravanja u igrama moci, nezajazljivosti, hipokrizije u politici i bijedne ljudske prirode :D Vjerovatno u sukusu ima preslobodnih i neprovjerljivih teza no upotrebljene su kako bi razmisljanje ostalo kompaktno u jednom diskursu :D

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 23:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Најпопуларније мушко име за новорођенче у Лондону, ове године је - Мухамед. Елем канта кокица и да видимо како се рокају. Како год испадне резултат је 2:0 за нас. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 23:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja to ne gledam tako, svi su ljudi na planeti rodjeni isti, sistem kvari

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 23:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

БолЕ ме уво. Још да разбијам главу о систему поред гомиле пречих питања. 'Оћу qрац... Нек о систему размишљају они који су календарски у 15. вијеку (а тако се и понашају).

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
БолЕ ме уво. Још да разбијам главу о систему поред гомиле пречих питања. 'Оћу qрац... Нек о систему размишљају они који су календарски у 15. вијеку (а тако се и понашају).

Ono jest, mi smo pravo kulturni i napredni :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2014, 23:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Гдје сам ја то написао? Оно факат, ми се не дижемо у ваздух свако мало, или замисли да неко сними "Житије Брајеново" (The Life of Brian) на тему ислама и пророка Мухамеда. Па избио би трећи свјеЦки у року 48 сати...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Heh, to je ono o cemu pise u uvodu - radikalizam je prilicno narucen i isforsiran

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 00:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Аха, а видим ови нерадикални се буне контра тога...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa bune se, sve australijske zajednice su osudile onog kretena, Pakistan je na nogama zbog masakra itd..

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 00:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Пакистан нарочито. Највише су се ме'ш'чини бунили због оне карикатуре објављене у данским новинама.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 09:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Napisa Pele na nekoj temi da je sada teže ljude "naložiti" na nešto i da vlada manje jednoumlje nego prije sedamdeset godina....Pa upravo su protesti protiv vrijeđanja Muhameda jedan od dokaza da nije tako...Boli prosječnog Pakistanca patka za karikaturama u Norveškog, i on gleda od čega će živjeti...Al' kad mu sa televizije, radija, novina sto kuraca počne prodavati priču kako se time uništava srce Islama normalno da proradi mentalitet rulje. Isto kao i mi...95% vremena te nije briga za Kosovom al' kad neko napravi sranje kao ono sa dronom ili kad bude kakva srceparajuća reportaža u Dnevniku svima nama krv uzvri i išli bi glavu dati za "svetu srpsku zemlju". Ameri manipulišu Arapima već decenijama radikalizujući ih. Uglavnom to rade kinjeći ih i iskorištavajući. Za zapadnjake imaju prefinjenije metode, medije i nezavisne mislioce.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
I sta sad? Istorija se pobrinula da nama srce ne krvari za ovakvim stanjem stvari iako nam je blisko. Znajuci odnos snaga koje moguce opcije imamo nego: u se i u svoje kljuse pa makar ono u stanju lipsanja.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nista.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 11:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Tns elokventan i opširan kao i uvijek.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
_зока je napisao:
Napisa Pele na nekoj temi da je sada teže ljude "naložiti" na nešto i da vlada manje jednoumlje nego prije sedamdeset godina....Pa upravo su protesti protiv vrijeđanja Muhameda jedan od dokaza da nije tako...Boli prosječnog Pakistanca patka za karikaturama u Norveškog, i on gleda od čega će živjeti...Al' kad mu sa televizije, radija, novina sto kuraca počne prodavati priču kako se time uništava srce Islama normalno da proradi mentalitet rulje. Isto kao i mi...95% vremena te nije briga za Kosovom al' kad neko napravi sranje kao ono sa dronom ili kad bude kakva srceparajuća reportaža u Dnevniku svima nama krv uzvri i išli bi glavu dati za "svetu srpsku zemlju". Ameri manipulišu Arapima već decenijama radikalizujući ih. Uglavnom to rade kinjeći ih i iskorištavajući. Za zapadnjake imaju prefinjenije metode, medije i nezavisne mislioce.

Пеле је мислио на народе Западне Европе који су итекако просвећенији од неких тамо Арапа, Пакистанаца и Балканаца.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Da se ne uvrijedi Pele, al' mislim da je bas sad suprotno, mozes ljude mnogo brze naloziti na nesto zbog medija koji su sveprisutni i koji kroje javno misljenje bez ikakvih problema, na Zapadu pogotovo. Onaj dio koji ne vjeruje tome svakako nije dovoljan da nesto ucini/promijeni/zaustavi.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Нема се Пеле шта увриједити. Ја сам ово рекао у контексту Русије и ЕУ на некој другој теми. Хоћу да кажем да Русија ради на свом имиџу и покреће одређене медијске пројекте гдје побољшава слику о себи у свијету.
Наравно, Запад је ту у великој предности и још увијек води јер они су ипак креатори те игре.
Што се тиче муслиманског свијета они још нису достигли тај ниво и генерално, као цивилизација исламски свијет је заостао и њиме је много лакше манипулисати а исто тако лакше га је представити као глобалну терористичку пријетњу остатку свијета јер нема механизме да се брани.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 16:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Пеле Мали je napisao:

Пеле је мислио на народе Западне Европе који су итекако просвећенији од неких тамо Арапа, Пакистанаца и Балканаца.

Prosvećeniji su ljudi na zapadu bili prije pedeset godina nego danas. I više su koristili svoju glavu. Obrazovanje je služilo da te nauči da misliš, da se razviješ. Sada je takvo obrazovanje dostupno samo bogatima, a siromašnijima se nudi usko specijalizovanje i od njih se prave samo roboti koji će da rade i ne postavljaju suviše pitanja. Medijski se gura priča da je bitnije da imaš novi iPhone nego da znaš šta se radi sa državnim parama. Prave se mase kojima će se lako upravljati i koje neće priječiti put korporacijama da upravljaju svijetom sa samo jednim ciljem, bogaćenjem bogatih na račun ostalih.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
manitu uci da svira je napisao:
Pa bune se, sve australijske zajednice su osudile onog kretena, Pakistan je na nogama zbog masakra itd..

:D
Kazes kreten... :wink:

Kako neko moze da bude kreten u jedno vrijeme a i kompletno nesto drugo u to isto vrijeme ili recimo tri sekunde prije. :D
To me podsjeca da neko oce da mi udje u moj korteks i unerdi se tamo glasno i sa uzdahom dubokog olaksanja.

Kako osoba koja je dosla "navodo" iz Irana i koji je promovisan, lansiran kao "Good guy" po medijima u Australiji non stop, heroj, tip koji se jedva izvuko iz zemlje tamnice( Irana) i koji osudjuje Iran zestoko moze da bude kreten?

Kako tip koji je tvrdio da ima veze sa Iranskom tajnom sluzbom moze cool da se pojavi u sred Sidneja onako malo eto dosao pa cu tu da zivotarim ..eto pustili me tu ovi doooobri ljudi. :wink: :wink:
A zena i cere fol u iranu i ja cu malo sad da tu neustrasivo kakim po Iranu i ostalim zlodusima sto neshvataju kako je zapad naklonjen islamu ali ne islamistima.

Onda odjedno se taj "cool guy" koji je usput nista manje i ajatolah a kojeg niko iz vjerskog backgounda ne poznaje ni kao vjerskog vodju , a ni kao obicnog covjeka (niko ga nezna) povampiri.
Odjednom je on kreten i fanatik tj stoka .(Naravno da je stoka, ali ne govedo sa Vlasica vec iz drugog tora ...te mrcine brale dolaze iz drugog)

I sve se to desava pod nosom Ausralijiski sluzbi koje nemaju pojama nista o ovoj personi. Naravno da su one iznenadjene i uvredjene. :lol:

U stvari one se bave sa hvatanjem golubova pismonosa i sl. a ne rade sa ovakvim tipovima, to nije njihov posao no no....

I ja i ti trebamo to da papamo....opet. :lol:

Jadni nevini ljudi sto izginuse. :x :x

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2014, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
Jadni nevini ljudi sto izginuse. :x :x

Ни први ни посљедњи. Нажалост.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 880 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 44  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]