banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Sep 2011, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Кина упозорава да далај-лама не треба да бира свог насљедника, јер ће се Пекинг укључити у избор сљедећег далај-ламе и тако прекинути древну традицију према којој се сваки далај-лама реинкарнира у тијелу мушког дјетета.

Инфо
14:20 | 26/09/2011

Извор: СРНА
Фото: АП

"Титулу далај-лама одређује централна влада и у свим осталим случајевима је нелегална", изјавио је Хонг Леи, портпарол кинеског Министарства иностраних послова, два дана након што је далај-лама изјавио да ће сам изабрати свог насљедника.
Тибетански духовни вођа, 76-годишњи далај-лама који живи у егзилу од 1959. године, нагласио је да ће се, када буде близу 90-те, савјетовати са великим ламама, са јавношћу и осталима који слиједе традицију тибетанског будизма како би процијенили да ли има потребе за наставак "институције" далај-ламе.
Уколико одлуче да задрже институцију, далај-лама је рекао да ће оставити јасна упутства о сљедећој реинкарнацији.
Велике ламе годинама трагају за реинкарнацијом далај-ламе, но овог пута је далај-лама најавио да ће можда одржати изборе или сам изабрати насљедника, 15-ог по реду далај-ламу.
Кина инсистира на томе да би, према вјерском закону, насљедник далај-ламе требало да буде рођен на подручју Тибета, односно под њеном владавином, но далај-лама је најавио да ће га наслиједити дијете које буде рођено у изгнанству, можда чак и женско.
Након смрти једног далај-ламе високи редовници крећу у потрагу за дјететом које ће прогласити идућом инкарнацијом линије далај-лама, а откривају га по томе што дијете "препознаје" предмете који су припадали умрлом далај-лами.
Дијете за које се увјере да је новоутјеловљени далај-лама тада одводе у Ласу, гдје га поучавају док не одрасте.
Р.К.

Od vjerskog do političkog pitanja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]