banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: nesrpske poturice
PostPoslato: 18 Okt 2011, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Iako sam htio ovu temu na CiD, skontao sam da moze otici u politiku, pa sto ne odmah ovde:
Dakle, interesuje me koliko od naroda koji su jedno vrijeme (pri tom posebno mislim na ne-srpske, tj. ne-jugoslavenske narode) bili pod turskom, imaju danas situaciju da im se jedan dio stanovnistva kroz te vijekove poturcio i u kojoj mjeri je to u odnosu na situaciju kod nas?
Kakva je situacija po tom pitanju u bugarskoj, grckoj, rumuniji i sl.?

Vrh

Tema posta: Re: nesrpske poturice
PostPoslato: 18 Okt 2011, 14:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Oni su svoje "Turke" protjerali poslije sv. ratova...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Srbima danas, a ni prije nisu bili problem oni koji su se poturčili, poturice, Srbima su mnogo veće zlo nanijeli i mnogo veće poslijedice danas imamo od onih Srba koji su se pokomunistili, a danas takvi nakon što su sjebali i narod i državu opet nešto srbuju, nabijem ih na qrac sve odreda, znači ovo što smo imali devedesetih nije do muslimana i hrvata već do "Srba".
Što se ostalih zemalja tiče oni su svoje poturice pobili, pokrstili ili lansirali u Anadoliju.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Srbima danas, a ni prije nisu bili problem oni koji su se poturčili, poturice, Srbima su mnogo veće zlo nanijeli i mnogo veće poslijedice danas imamo od onih Srba koji su se pokomunistili, a danas takvi nakon što su sjebali i narod i državu opet nešto srbuju, nabijem ih na qrac sve odreda, znači ovo što smo imali devedesetih nije do muslimana i hrvata već do "Srba".
Što se ostalih zemalja tiče oni su svoje poturice pobili, pokrstili ili lansirali u Anadoliju.

zelis reci da smo mi poprilicno dobar narod jer:
- nismo svoje poturice "lansirali" odavde
- presli na komunizam nadajuci se da ce fiktivna jednakost koju je komunizam nudio biti vrijedna denacionalizacije

Ne bih se slozio da nama nisu bili problem poturice, jer su u proteklom ratu radije izabrali put saveznistva sa mudzahedinima i stvaranju islamske drzave u Evropi, nego da budu prijatelji s nama... A u sve to ih je poveo osudjivani kriminalac. To se ne moze okarakterisati kao neproblematicno za nas.

Cek, tri oka: znaci, danas u Bugarskoj, Rumuniji, Grckoj i sl. nema znacajnijeg broja potomaka poturica?
Ne bih da zvucim pregrubo, ali zasto nam onda Bugari, Rumuni i Grci nisu cestitali na tzv. genocidu u Srebrenici? Ili na stvaranju "genocidne tvorevine"?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
zelis reci da smo mi poprilicno dobar narod

Ne, zapravo želim reći da smo mi poprilično glup narod.
Naravno i nekarakteran narod.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 17:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
old fashion men je napisao:
zelis reci da smo mi poprilicno dobar narod

Ne, zapravo želim reći da smo mi poprilično glup narod.
Naravno i nekarakteran narod.

Потпис.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
сјебали смо се.
а и тад је то било другачије. имао си села и тачно си знао којa муслиманска породица потиче из које фамилије.
типа, са мајчине стране ђед и данас зна фамилију која се потурчила.. његов отац је био скроз добар са њима и "рођали" су се иако се то већ било изродило. е сад замисли како је то било тек тих година кад смо их требали протјерати.. то је било дословно раздвајање породица.
из Србије је добар дио и протјеран јер су били турског поријекла и мјешали су се..
ми смо одлучили да наше задржимо јер су "наше словенске-српске крви" а и знали су се "утворити" и продати, то сам примјетио да им свима иде добро..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2011, 00:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mene interesuje zasto se oni koji sigurno znaju od koga poticu ne vrate na staro prezime, kao sto je to npr. Kusturica uradio?
ne u smislu da se vrate na srpstvo, nego na svoje porodicno porijeklo - pogotovo me interesuje misljenje muslimana po ovom pitanju?

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2011, 07:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
i srbijanci su posle povlacenja turaka protjerali poturice i porusili dzamije,ono sto je interesanto da jedan veci dio nije otisao prema Turskoj vec je presao Drinu i nastanio se u BIH....tako da znacajn dio danasnjih bih muslimana potice iz sumadije

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2011, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
i srbijanci su posle povlacenja turaka protjerali poturice i porusili dzamije,ono sto je interesanto da jedan veci dio nije otisao prema Turskoj vec je presao Drinu i nastanio se u BIH....tako da znacajn dio danasnjih bih muslimana potice iz sumadije

ja sad ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim, ali kad sam bio dosta mali nacuo sam pricu kako je dosta muslimana iz danasnjeg banjaluckog sehera poslo za turcima, ali kako je inace masa ljudi isla za turcima (iz svih zemalja iz kojih su se povlacili), kad su dosli do turske (ili cak prije toga), bilo im je receno da su oni poturice, tj. nisu turci i da nemaju tu sta da traze. mnogi su se vratili svojim kucama, tj. otjerani su nazad u BL, tj. BiH.

Jedini problem koji su pri tom napravili je sto nisu poslusali Turke do kraja i pri povratku se vratili na staro pred-poturicno ime.

Jos jednom kazem, ima dosta vremena otkad sam cuo tu pricu pa ne znam sve detalje, ali vjerovatno ovo sto sam napisao je tu negdje u skladu sa istorijskim cinjenicama.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2011, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Iako sam htio ovu temu na CiD, skontao sam da moze otici u politiku, pa sto ne odmah ovde:
Dakle, interesuje me koliko od naroda koji su jedno vrijeme (pri tom posebno mislim na ne-srpske, tj. ne-jugoslavenske narode) bili pod turskom, imaju danas situaciju da im se jedan dio stanovnistva kroz te vijekove poturcio i u kojoj mjeri je to u odnosu na situaciju kod nas?

Бугари имају и данас турску националну мањину, која је уствари потурчена словенска заједница.

Слично су имали и грци, али су трампили своје становништво за Грке из Турске.

Тај процес је и код нас почео у договору са Турском 1938/39 али нажалост прекинуо га је Други светски рат.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2011, 15:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

Бугари имају и данас турску националну мањину, која је уствари потурчена словенска заједница.

Слично су имали и грци, али су трампили своје становништво за Грке из Турске.

Тај процес је и код нас почео у договору са Турском 1938/39 али нажалост прекинуо га је Други светски рат.

Kljucna rijec :\

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]