banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 00:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2010, 02:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Status Brčko distrikta

Dakle, kako vi vidite status Brčko distrikta u okviru BiH ?
Prije svega, ovo je na jedan način političko, a na drugi način i pravno pitanje. Pošto ja živim u Brčkom, povučen svojim iskustvima - Brčko je naprosto "procvjetalo" kada je dobilo status distrikta. Naime, ogromna budžetska sredstva od strane države su se slila u kasu distrikta tako da ono danas predstavlja najbogatiju lokalnu zajednicu u cijeloj BiH. Porezi od granice, rijeke Save i željeznice direktno ide u kasu distrikta, a ne centrali.
Ono što sam ja primjetio danas na lokalnoj političkoj sceni, jeste ustvari koncentraciona vlada u gradu odnosno opštini koja na jedan način dosta dobro funkcioniše. Nema podjele, Srbi sa Srbima, Bošnjaci sa Bošnjacima, Hrvati sa Hrvatima.. u par navrata, pojedini zakoni i zakonske dopune, amandmani i regulative doneseni su jednoglasno (faktički za takvo nešto glasaju zajedno SNSD, SDS, SDP, SDA...).

Da li se Brčko razlikuje od ostalih opština u BiH ?

Pa poprilično u svim pogledima. Recimo, kod nas nema te nacionalne podjele među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Bar ne u tolikoj mjeri kakvo je stanje izraženo u ostalim opštinama BiH.
U školu se ide normalno, u svakom razredu ima podjednak broj Srba i Bošnjaka (13 - 13), dok su Hrvati koji su manjina podjeljeni u više razreda. Dok npr. u Mostaru Bošnjaci idu prvu smjenu, a Hrvati drugu smjenu i obratno..
Sve javne institucije podjeljene su podjednako tako da nema "ovi su u manjini, a ovi u većini".. tako da se i vidi neki red.

U Brčkom je i 2000. godine kada je i uvedena kao posebna admininstrativna jedinica počela da radi supervizija koju trenutno vodi Rafi Gregorijan. To je faktički "visoki predstavnik" u Brčkom koji može da nameće zakone, smjenjuje funkcionere i ostalo..

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 11:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
bio sam u tom fucking brčkom, jad i bijeda kao i svugdje. samo tamo, onako vizuelno mi je izgledalo još jadnije.
ta priča o "procvatu" je obična propaganda, onih koji bi htjeli bosnu malo prekonponovat, pa im to brčko dođe kao pokazni model.
međutim bili bi i još veća bijeda da imaju tretman kao i ostale opštine, već ovako i RS i FBiH imaju obavezu odnosno prisiljeni su da pune i budžet brčkog, da nije toga ne bi im sigurno pomoglo to što zakone donose jednoglasno ili što u svakom razredu ima podjednako i jednih, drugih i trećih, ovde se pitam po kom onda programu i jeziku rade i uče ta djeca ako su zajedno :oops: jer ne može nastavnik držat nastavu na sva tri jezika istovremeno ili možda to rade na engleskom odnosno jeziku svemogućeg i nedodirljivog ajatolaha gregorijana.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ili što u svakom razredu ima podjednako i jednih, drugih i trećih, ovde se pitam po kom onda programu i jeziku rade i uče ta djeca ako su zajedno :oops: jer ne može nastavnik držat nastavu na sva tri jezika istovremeno ili možda to rade na engleskom odnosno jeziku svemogućeg i nedodirljivog ajatolaha gregorijana.

Iako si vjerovatno stariji od mene, ja zaista ne mogu da shvatim to ponašanje i takvo ophođenje "iritantsko" da samo hoće nekoga da provocira i provocira i provocira.. takvi ljudi zaista ne trebaju da imaju pažnje, ali baš nikakve i zato je definitivno u pravu _zoka što se tiče tebe, iako ja takvo mišljenje nisam imao o tebi do juče.

Ali evo, pošto vidim da ti osnovne stvari ne znaš onda je svaki komentar izlišan.
Svaki đak, da li srpske ili bošnjačke nacionalnosti se djele u dvije grupe. Srbi idu na srpski jezik i ukrštavaju se sa drugim razredom, takođe Srbima da bi bilo 26 učenika u učionici, isto je i za Bošnjake. Recimo, III-1 ukrštava se sa III-7, Srbi idu na srpski, a bošnjaci na bosanski. Završi se čas, vraćaju se u razred i nastava se odvija normalnim tokom.

Što se tiče jednognaslog usvajanja zakona i zakonskih dopuna, amandmana i ostalog u skupštini Brčko distrikta - bilo bi dobro da ja lično vidim, gdje to (u kojoj opštini ili na nivou entiteta, kantona i države) jednoglasno glasa za zakon SDS, SNSD, SDA i SDP.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

a koji se jezik govori na času matematike? koja se istorija izučava i na kom jeziku, po kom se planu, programu i jeziku radi jer znamo da bosanski plan i program ne postoji.
ja svoje dijete ne bi poslao u školu u kojoj ne bi znao na kom jeziku će slušat nastavu i po kom planu i programu će nastava biti izvođena.
btw
opusti se malo, ako neko drugačije misli i ima svoj stil izražavanje ne znači da te provocira ili da ima nešto protiv tebe.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
a koji se jezik govori na času matematike? koja se istorija izučava i na kom jeziku, po kom se planu, programu i jeziku radi jer znamo da bosanski plan i program ne postoji.
ja svoje dijete ne bi poslao u školu u kojoj ne bi znao na kom jeziku će slušat nastavu i po kom planu i programu će nastava biti izvođena.

Istoriju nažalost imao sam samo jednu godinu i to prvoj (pošto sam u ekonomskoj školi) i predavao mi je Bošnjak Adem Kavazović inače uvaženi profesor istorije u Brčkom koji mi je mnogim stvarima naučio i ja sam mu zahvalan na tome. Jedini problem jeste, što nismo nastavili učenje iz osnovne škole već smo ponovo krenuli iz početka i Kamenog doba, pa do nastanka države Srba, Hrvata i Slovenaca.
Pa šta da ti kažem.. meni ni bošnjački ni hrvatski nije stran jezik, naprotiv obadva ga znam i nije mi problem da pratim nastavu. Inače, profesora je podjednak broj i niko nema da je u manjini (nacionalnoj).

mary juana je napisao:
opusti se malo, ako neko drugačije misli i ima svoj stil izražavanje ne znači da te provocira ili da ima nešto protiv tebe.

Da je bogdom to drugačije mišljenje pa i okey primjetio bih, ali očigledno je da kroz čitanje tvojih postova osjetiš ono stalno iritiranje, negodovanje, kako predhodnik ne zna ništa.. to je ovako meni kao sagovorniku ne simpatično, ali tebi se takav način komuniciranja sviđa i ti tako nastavi..

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 13:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
Pa šta da ti kažem.. meni ni bošnjački ni hrvatski nije stran jezik, naprotiv obadva ga znam i nije mi problem da pratim nastavu. Inače, profesora je podjednak broj i niko nema da je u manjini (nacionalnoj).

vidi i ja razumijem i govorim engleski i slovenski, i ne bi mi bio problem pratit nastavu na tim jezicima, ali poštujem i cjenim svoj jezik i zahtjevao bi da u mojoj državi u kojoj sam pripadnik konstitutivnog naroda mi se omogući pravo pohađanja škole isključivo na mom jeziku i pismu.
i opet nisi odgovorio po kom nastavnom planu i programu rade te škole?
da li iz istorije se uči kako do 19 stoljeća u bosni nije bilo srba već samo "bosanski pravoslavci", kako se to uči u federacij, ili da bošnjaci nisu islamizirani srbi i hrvati, već neka temeljna bosanska nacija, puno je tu mutnog u brčkom i tom tzv. suživotu koji je umjetan i sigurno na nečiju štetu.
po meni bi bilo normalno da postoje i nacionalne škole i da svako svoju djecu šalje gdje oće, ja recimo u takvu školu kakvu si ti opisao nikad svoje dijete ne bi upisao.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
vidi i ja razumijem i govorim engleski i slovenski, i ne bi mi bio problem pratit nastavu na tim jezicima, ali poštujem i cjenim svoj jezik i zahtjevao bi da u mojoj državi u kojoj sam pripadnik konstitutivnog naroda mi se omogući pravo pohađanja škole isključivo na mom jeziku i pismu.

Brčko nije džaba posebna admininstrativna jedinica u okviru BiH. Dakle, multietničko stanovništvo gdje niko nema veću konstitutivnu ulogu od drugog naroda ili trećeg naroda.
Niko se do sada nije žalio na školski program, a mislim da zato i nema razloga.
Moj srpski jezik, predaje mi profesorica srpskog jezika, Bošnjacima profesorica bosanskog jezika, Hrvatima profesorica hrvatskog jezika. Ja ne vidim nijedan problem i zašto bi predstavljao problem ako se razredi ukrštaju i ako jedni uče srpski, a drugi bosanski ili hrvatski, nebitno.

I na ostalim časovima nikako se ne primjeti ta neka nacionalna podjela, ili da jedan profesor više prefira one đake druge nacionalnosti.
Ja prolazim odličnim uspijehom i vrlo dobro znam kako se profesori ponašaju prema meni, nebitno za nacionalnost.

mary juana je napisao:
i opet nisi odgovorio po kom nastavnom planu i programu rade te škole?

Brčko ima svoj poseban statut koji mu garantuje ustav BiH. Dakle, on je nesavistan od programa i rada škola u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Statut Brčko distrikta možeš preuzeti sa ove stranice http://www.skupstinabd.ba/sr/index.php? ... &Itemid=36 gdje je striktno određeno obrazovanje u distriktu.

mary juana je napisao:
po meni bi bilo normalno da postoje i nacionalne škole i da svako svoju djecu šalje gdje oće, ja recimo u takvu školu kakvu si ti opisao nikad svoje dijete ne bi upisao.

U Brčkom ne postoje nacionalne škole, a mislim da takva vrsta škole ne postoji nigdje u BiH.
Ovo za "tvoje djete" - to reci ministarstvu za obrazovanje Brčko distrikta, ne meni.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sad mi je jasno srbi u brčkom nemaju pravo na školovanje na srpskom jeziku, ustvari srpski jezik imaju samo na času srpskog. :roll:
ako ste nezavisni od RS I F BiH, onda bi trebali bit nezavisni i od njihovog novca, odnosno novca nas koji živimo u RS i F BiH.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
sad mi je jasno srbi u brčkom nemaju pravo na školovanje na srpskom jeziku, ustvari srpski jezik imaju samo na času srpskog. :roll:

Da. Samo nisu tu u pitanju samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati. Isti zakon važi za sve.

mary juana je napisao:
ako ste nezavisni od RS I F BiH, onda bi trebali bit nezavisni i od njihovog novca, odnosno novca nas koji živimo u RS i F BiH.

Mi novac ne primamo ni od RS ni od FBiH, nego iz državnog budžeta, koji FBiH prepisuje čini mi se 50,2% , RS 40,2% i Brčko distriktu 3,5%

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Citiraj:
U distriktu Brčko već posle novogodišnjeg otrežnjenja mogući su žestoki socijalni nemiri jer je najmanje 13.000 radnika u privredi ove godine dovedeno do prosjačkog štapa, a gotovo svi proizvodni kapaciteti su pred krahom! Sindikat distrikta Brčko upozorava da se za 3.000 zaposlenih u administraciji i javnom sektoru uplati više doprinosa nego za svih 13.500 radnika u privredi!

Predsednik Sindikata Ilija Kalajdžić tvrdi za Press RS da je položaj radnika u Brčkom ubedljivo najgori u celoj BiH i da se na ulicama uskoro može očekivati prava socijalna eksplozija ako vlasti distrikta hitno ne donesu konkretne mere kojima bi sprečili dalje iživljavanje poslodavaca nad obespravljenim radnicima!

Lažna slika blagostanja

- U domaćoj javnosti već godinama se stvara lažna idilična slika ekonomskog blagostanja u distriktu, prema kojoj su plate zaposlenih ovde znatno veće od prosečnih mesečnih primanja u entitetima, ali ti podaci se odnose isključivo na zaposlene u administraciji i organima vlasti distrikta, dok se više od 13.000 radnika u privredi nalazi bukvalno na rubu najcrnjeg siromaštva! Dostojanstven rad pre svega podrazumeva rad od kojeg čovek može da živi, a toga kod nas nema. U Brčkom postoje hiljade radnika koji rade i više od deset godina, a nemaju ni jedan dan radnog staža! Iako su u distriktu, koji se lažno prikazuje kao primer „uspešnosti u neuspešnoj zemlji" radnicima ugrožena sva prava, poslodavci im najčešće ne dozvoljavaju ni osnovne oblike sindikalnog organizovanja - kaže Kalajdžić

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/94076/Br%C4%8Dkom+preti+socijalni+bunt.html

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 20:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ovo je potpuno tačno što je rekao Kalajdžić.

Svi radnici su u veoma teškom finansijskom stanju. Praktično, svako onaj koji nije budžetski korisnik je danas u krizi. To se odražava prije svega zbog činjenica da vlada nije dala podsticaj preduzećima da nastave svoj rad i proizvodnju, a udarom krize na preduzeća skoro nikakve mjere ublažavanja nisu donijete. Samo ne znam, da li se ima novčanih sredstava iz amortizacije.. ako je i to potrošeno, onda je to zaista žalosno.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 22:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
Ovo je potpuno tačno što je rekao Kalajdžić.

Svi radnici su u veoma teškom finansijskom stanju. Praktično, svako onaj koji nije budžetski korisnik je danas u krizi. To se odražava prije svega zbog činjenica da vlada nije dala podsticaj preduzećima da nastave svoj rad i proizvodnju, a udarom krize na preduzeća skoro nikakve mjere ublažavanja nisu donijete. Samo ne znam, da li se ima novčanih sredstava iz amortizacije.. ako je i to potrošeno, onda je to zaista žalosno.

šta sad nije med i mlijeko u tom vašem distriktu :roll:
ja sam iz tvog uvodnog posta shvatio da imaš drugačije mišljenje. zato sam i napisao da mi fucking brčko izgleda jadnije od ostalih mjesta u BiH u kojima sam bio i da mi se priča o "prosperitetu" čini običnom propagandom.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 23:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
šta sad nije med i mlijeko u tom vašem distriktu :roll:
ja sam iz tvog uvodnog posta shvatio da imaš drugačije mišljenje. zato sam i napisao da mi fucking brčko izgleda jadnije od ostalih mjesta u BiH u kojima sam bio i da mi se priča o "prosperitetu" čini običnom propagandom.

Ekonomska situacija ne može nikako biti na zavidnom nivou niti sam o tome i pričao, a politička scena je daleko jasnija i jednostavnija od svih ostalih opština ili regija o čemu sam i pričao.
Šta si ti shvatio ja ne znam, ali ja samo znam da nigdje nisam spomenuo da je "Brčko ekonomski prosperitetna opština". Bar ne danas.
Ne može ti na prvi pogled izgledati nikako jadnije, jer kad prolaziš kroz grad (ako ideš prema Bijeljini) ima zilion preduzeća i zgradurina različite vrste. Na prvi pogled nijednom čovjeku nije pošlo za rukom da odredi ekonomsku situaciju u nekoj opštini, taman da je doktor ekonomskih nauka.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Sve je to presipanje iz supljeg u prazno.

Proglasavanje Brckog za distrikt je jedan od tezih poraza RS posle rata.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 00:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

urbana_extravaganca je napisao:

Prijatelju, mislim da ovo nije nikakav poraz i ničiji poraz jer ovo je zaista "ničija zemlja". Nas Srba i Bošnjaka maltene ima isto u cijeloj opštini, možda nekog za stanovnika više, ali tu je to.. Hrvata takođe ima, ali ne u tolikom broju kao nas i Bošnjaka.
Dakle, mislim da ni međunarodna zajednica nije pogriješila što je Brčkom dala status distrikta, jer da je Brčko pripalo ili RS ili FBiH jedan od ova tri naroda bi se sigurno pobunio u opštini protiv takve odluke.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 08:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
FireKeyboard je napisao:
urbana_extravaganca je napisao:

Prijatelju, mislim da ovo nije nikakav poraz i ničiji poraz jer ovo je zaista "ničija zemlja". Nas Srba i Bošnjaka maltene ima isto u cijeloj opštini, možda nekog za stanovnika više, ali tu je to.. Hrvata takođe ima, ali ne u tolikom broju kao nas i Bošnjaka.
Dakle, mislim da ni međunarodna zajednica nije pogriješila što je Brčkom dala status distrikta, jer da je Brčko pripalo ili RS ili FBiH jedan od ova tri naroda bi se sigurno pobunio u opštini protiv takve odluke.

Pa zbog toga se to i smatra porazom, jer je Brcko pripadalo RS, a multietnicnost i pravedna zastupljenost nije poznata kao cilj ili zelja dosadasnjih garnitura na vlasti u istoj...
Jedino sto mislim da bi bilo pravedno je da su na isti nacin klepili jos neki grad u FBiH, te isforsirali isto, da se niko ne osjeca posebno ostecen....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 09:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
ERROR je napisao:
Pa zbog toga se to i smatra porazom, jer je Brcko pripadalo RS, a multietnicnost i pravedna zastupljenost nije poznata kao cilj ili zelja dosadasnjih garnitura na vlasti u istoj...
Jedino sto mislim da bi bilo pravedno je da su na isti nacin klepili jos neki grad u FBiH, te isforsirali isto, da se niko ne osjeca posebno ostecen....

Kako to?? Nekad ste za multietničku BiH gdje neće biti srba muslimana i hrvata, već tobože neki bosanci. Gdje će se zapošljavati po kvalitetu radnika a ne po njegovoj nacionalnoj pripadnosti (što je sigurno bolje), a onda pomenete Brčko distrikt kao najbolje moguće rješenje u BiH, gdje je sve podjeljeno po isključivo nacionalnom ključu (bez obzira kakvu stručnu spremu ima zaposleni)

Da ne pominjemo i preskupu strukturu vlasti u Brčko Distriktu.
Mislim da ni BD nije neko ekstra rješenje.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 10:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Jedina cinjenica je da je Brcko grad koji ima daleko najveci povratak prijeratnih stnovnika.............

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 11:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:

Pripadalo je RS kada je Brčko osvojeno od strane Mauzera, 16 motorizovane brigade RS, dobrovoljaca SRS i sl. i kada je Posavina bila praktično očišćena ali sa velikim srpskim gubicima. Recimo, Srebrenik nismo uspijeli zauzeti.
I to što smo Brčko osvojili (dakle oružjem) ne znači da smo dobili međunarodno priznanje da ono i postoji. Pa ni RS nije međunarodno postojala 1992 godine tako da ni same teritorije ili okruzi, regije nisu mogli biti validni i priznati u budućoj suverenoj vlasti neke države.
Da je to tako, RS bi pripalo i oni današnji djelovi Drvara, a sigurno i veći dio u istočnoj Hercegovini.

Znam, ja se sjećam kao mali da je ovdje bila VRS, njihova kasarna malo dalje iza samog centra grada, glavni štab na Bijeljanskoj cesti.. ali 2000 godine kada je donesena odluka za Brčko da se proglasi distriktom i demitarlizovanom zonom od strane bilo kakve vojske koje u njoj postoji, tada su sve jedinice RS povukle iz Brčkog, a bogami i Armija BiH koja je bila oko Rahića, Maoče i ostalih muslimanskih mjesta u opštini Brčko.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2010, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Брчко је припадало РС 1995. године по Дејтонском споразуму а касније је претворено у дистрикт ако се не варам а мислим да се не варам.
Зато кажем да је то један од најтежих пораза РС после рата. Иначе, Срби су се побунили после те одлуке па нису добили ништа.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]