banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 20:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Nov 2010, 05:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Državno uređnje BIH nam je svima jasno, društveno tu i tamo (Bosna i Hercegovina je po svom državnom uređenju jedinstvena u svijetu. Njeno uređenje je republičkog karaktera, ali se i pored toga ne definiše kao republika zbog složenosti jedinica na koje je podijeljena)...

I o tome ovdje neće biti riječi.

Zanima me sa aspekta običnog građanina, na šta njemu liči uređenje BIH, kojem tipu vladavine pripada... Demokratskom, da, tako je u teoriji, ali praktično, kako bi vi okaraktrisali ovakav tip vladavine.. Da li je zaista demokratski tip?
Zašto Montesquieu kaže da je demokratija "krhka vladavina"?

Dalje.. Kako bi mogli nazvati sistem u kojem živimo? Ili evo, ajmo ga pokušati opisati, pa zajedno doći do nekih zaključaka... Recimo: Kapitalizam nije, ali ima njegovih elemenata.. Koji su to elelmenti? Imamo li elemnate komunizma? Kojih još?

Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HEmIZocWrjc[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 07:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Feudalna demokratija

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 08:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
eugene of savoy je napisao:
Feudalna demokratija

Nešto više o tome? Možda? :)

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa evidentno je da u ovoj državi postoje kmetovi i feudalci, feudalci posjeduju sve, a kmetovi rade za njih i šute s tim što svake četiri godine imaju priliku da izaberu sebi nove stare feudalce i nakon toga nastavljaju ponizno da šute i rade ono što im feudalci kažu i po uslovima koje feudalci skroje.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
eugene of savoy je napisao:
Feudalna demokratija

Oligarhijsko-teokratskog tipa.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
može da bude i kneževina i republika....

samo da je posla više i para više... za ostalo me ladno zabole

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
DELLBOY je napisao:
može da bude i kneževina i republika....

samo da je posla više i para više... za ostalo me ladno zabole

Ovo bi trebalo da piše u čl.1 novog Ustava! :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ipak je to demokratija.
Na zalost demokratija ne mora uvijek biti dobra. Jer ako narod izabere losu vlast to je ipak demokratski izabrana vlast, a sto je losa to je narod sam kriv jer je izabrao zlo.
Evo jedan primjer je Njemacka prije 2 svjetskog rata. Hitler je demokratski izabran i to je demokratija jer ga je narod izabrao, ali narod je izabrao sebi pogresno odnosno zlo. Jer Hitler je isprao narodu mozak nacionalnim ciljevima i narod je progutao tu pricu i kasnije je ispastao zbog toga.

Tako i kod nas. Narod je imao pravo da bira i izabrao je potpuno iste ljude sto znaci da vecini naroda odgovaraju.
Ono sto meni nije jasno u svemu tome je da su se Nijemci opametili nakon drugog svjetskog rata i ne biraju nacionalisticke stranke, dok kod nas ljudi i pored rata, bijede, korupcije i ostalih uzasa koje nacionalizam donosi, opet biraju nacionalisticke stranke vec deseti put za redom.
Jedini zakljucak koji se namece je da je narod glup ili ispranog mozga. Bar vecina naroda.
A sto se tice uredjenja demokratsko je samo sto narod sam sebi bira zlo. Jer mogli bi izabrati bolje ali oni uvijek biraju zlo. Znaci nije do uredjenja nego do naroda.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Etnokratija i svi znaju koliko mogu da se opruze, ali pojedini Bosnjaci se prave maloumni i misle da imaju pravo da upravljaju svima.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Etnokratija i svi znaju koliko mogu da se opruze, ali pojedini Bosnjaci se prave maloumni i misle da imaju pravo da upravljaju svima.

To i oni kazu za Srbe. Odnosno svima je drugi kriv.
Ono sto je istina je da su svi isti. Dok god budemo ovako razmisljali ostace ovako, jer to razmisljanje kruzi vec 20 godina i zbog takvog razmisljanja stanje i jeste ovakvo. Dok god su nacionalna pitanja iznad zivotnih ona ce ostati prioritet, a to je slucaj vec godinama. Nejasno je zasto je obicnim ljudima nacionalizam prioritet kad od njega samo politicari imaju koristi.
Mogu da shvatim zasto je Nijemcima prije 2 sv rata nacionalizam bio prioritet jer Hitler im je prvo donio ekonomski preporod pa onda price o nacionalizmu. Ali mi nije jasno sta kod nas ljudi nalaze korist u nacionalizmu.
Meni je jasno da politicari podrzavaju ova j nivo razmisljanja jer imaju koristi, ali mi nije jasno da obican, mlad, fakultetski obrazovan, inteligentan covjek ovako razmislja.
A jos mi je manje jasno da ogromna vecina tako razmislja poslije svega sto se desilo i sto vide da se desava vec 20 godina i ne mijenja se zahvaljujuci ovom nacinu razmisljanja. :confused3:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
jellyfish je napisao:
Ipak je to demokratija.
Na zalost demokratija ne mora uvijek biti dobra. Jer ako narod izabere losu vlast to je ipak demokratski izabrana vlast, a sto je losa to je narod sam kriv jer je izabrao zlo.
Evo jedan primjer je Njemacka prije 2 svjetskog rata. Hitler je demokratski izabran i to je demokratija jer ga je narod izabrao, ali narod je izabrao sebi pogresno odnosno zlo. Jer Hitler je isprao narodu mozak nacionalnim ciljevima i narod je progutao tu pricu i kasnije je ispastao zbog toga.

Tako i kod nas. Narod je imao pravo da bira i izabrao je potpuno iste ljude sto znaci da vecini naroda odgovaraju.
Ono sto meni nije jasno u svemu tome je da su se Nijemci opametili nakon drugog svjetskog rata i ne biraju nacionalisticke stranke, dok kod nas ljudi i pored rata, bijede, korupcije i ostalih uzasa koje nacionalizam donosi, opet biraju nacionalisticke stranke vec deseti put za redom.
Jedini zakljucak koji se namece je da je narod glup ili ispranog mozga. Bar vecina naroda.
A sto se tice uredjenja demokratsko je samo sto narod sam sebi bira zlo. Jer mogli bi izabrati bolje ali oni uvijek biraju zlo. Znaci nije do uredjenja nego do naroda.

Па шта је ЦДС ако није национална странка?

Иначе демократију је и Аристотел сврстао у групу лоших државних уређења, па сходно томе...
Овде је снази нека мешавина демократије, олигархије и туђинског надзора.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

jellyfish, ako nisi do sada shvatio nemoj se više ni truditi da shvatiš.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 19:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
О каквој ви црној демократији причате.

Имате систем у коме ОХР пише нацрте закона, а скуштине о томе расправљају мјесецима (чисто да докажу сврсисходност свога постојања) а немају право да га мијењају.

Исти тај ОХР смјењује "демократски" изабране представнике власти на свим нивоима и чак им одузима нека од основних људских права (право на слободно кретање и рад)!

То се зове ПРОТЕКТОРАТ, мада у неким тренуцима има облике класичне ОКУПАЦИЈЕ.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sinny je napisao:

Имате систем у коме ОХР пише нацрте закона, а скуштине о томе расправљају мјесецима (чисто да докажу сврсисходност свога постојања) а немају право да га мијењају.

Исти тај ОХР смјењује "демократски" изабране представнике власти на свим нивоима и чак им одузима нека од основних људских права (право на слободно кретање и рад)!

Potpis.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Sinny je napisao:

Па и у окупацији има демократије.
Ипак, прилично добар опис стања.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...preofesionalna tehnokratija...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
идиократија

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moguce da neki to dozivljavaju kao okupaciju ali evo zasto nije. Postojali su slobodni izbori na kojima je narod izabrao vlasti koje se suprotstavljaju OHR. Da je u pitanju okupacija nebi mogli biti na vlasti najzesci protivnici OHR.
Moguce da je bilo tragova okupacije dok su tu bile Nato snage i tad je OHR imao neku moc i tad je nametao zakone. Medjutim kako je Nato otisao OHR vise nema nikakvu moc sto se vidi po tome da nista ne cine protiv sadasnjeg rezima koji im je najveci neprijatelj. Kako su Nato snage otisle OHR vise ne smije pisnuti, evo nije zadnjih godina bilo nikakvih nametanja, nije bilo smjenjivanja za razliku dok su imali vojnu pozadinu. Tako da po mom skromnom misljenju nije okupacija. OHR je vise tu formalno jer je odlaskom Natoa izgubio 90 posto moci.
Demokratija jeste los sistem jer narod moze izabrati i zlo (kao kod nas na primjer sto je izabrao ili u nekim africkim i islamskim zemljama),a ne samo dobro i to cini najcesce u neznanju. Iako je to los sistem, to je najpravedniji trenutno sistem jer omogucava pojedincu da bira.
Mislim da su ovo bili demokratski izbori i narod je pokazao svoju volju pa neka mu tako i bude. Po mom misljenju izabrao je vec dokazano los sistem, ali to je volja vecine naroda kome se ocigledno taj sistem svidja i to treba postovati.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 05:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti kao da nisi pročitao šta je gore Sinny napisao ili ti odgovara da te handre u mozak pošto je to izum tvoje bajne Amerike i zapadne Evrope.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 08:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
jellyfish je napisao:
Moguce da neki to dozivljavaju kao okupaciju ali evo zasto nije. Postojali su slobodni izbori na kojima je narod izabrao vlasti koje se suprotstavljaju OHR. Da je u pitanju okupacija nebi mogli biti na vlasti najzesci protivnici OHR.

U kojoj demokratiji jedan čovjek i ma pravo da nekome oduzme sva njegova ljudska i građanska prava????

U kojoj demokratiji jedan čovjek (koji nije ni državljanin te zemlje) ima pravo da donosi zakone i da proizvodi ministarstva i ''jedinice za implementaciju projekata u...''???

BiH demokratiji....

Koliko god ti bilo loše ušima ili očima mislim da ti je Sinny najjednostavnije objasnio kakvo je uređenje u BiH.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]