banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 20:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Feb 2010, 21:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Tajvan i Tibet - kamen spoticaja u odnosima Kine i SAD

Slika

Tema ima vrlo jasan cilj - dakle viđenje odnosa Kine i SAD u bliskoj budućnosti. Hoće li oni biti narušeni, da li će se to odraziti na ekonomiju dvije države, kakav će budući odnos "gajiti" SAD i Kina jedna prema drugoj, da li će biti eventualnog napada NR Kine na Tajvan i Tibet (Dalaj-Lamu) ukoliko nastave sa secesionističkim težnjama.. vaše viđenje.
Po meni, ni SAD ni Kina neće odustati olako jedna od druge jer imaju veoma dobru saradnju u oblasti ekonomske saradnje. Prije svega, SAD većim djelom preživljava od ekonomske krize kineskim devizama, a Kinezima je tržište SAD dosta primamljivo, gdje oni ostvaruju jako veliki profit (kineska preduzeća).
Trenutno politička saradnja je veoma tanka, a sudeći prema poslednjim izjava u javnosti kineskih i američkih državnih funkcionera takav trend će nastaviti bude kamen spoticaja za saradnju dvije vele sile u punom kapacitetu.

Poslednja vijest: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... Kinu+i+SAD 19.02.2010

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2015, 23:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zanimljiv je slučaj Tajvana ili kako sebe zove Republika Kina. To nisam znao, u našim udžbenicima samo se blago dotiču, kao poslije revolucije, kontrarevolucionari su poraženi i oni su se sklonili na to ostrvo, a u stvari kontrarevolucionari su bili legitimna strana i priznati od nekih država.

Citiraj:
Africa (3 states)

Burkina Faso (1961–1973, 1994)
São Tomé and Príncipe (1997)
Swaziland (1968)

Oceania (6 states)

Kiribati (2003)
Marshall Islands (1998)
Nauru (1980–2002, 2005)
Palau (1999)
Solomon Islands (1983)
Tuvalu (1979)

South America (1 state)

Paraguay (1957)
Central America and the Caribbean (11 states)
Belize (1989)
Dominican Republic (1957)
El Salvador (1961)
Guatemala (1960)
Haiti (1956)
Honduras (1965)
Nicaragua (1962–85, 1990)
Panama (1909)[22]
Saint Kitts and Nevis (1983)
Saint Lucia (1984–1997, 2007)
Saint Vincent and the Grenadines (1981)

Europe (1)

Holy See (1942)

Due to the limited size of the Vatican, all embassies accredited to the Holy See are actually located in Rome, outside the borders of the Vatican. Hence, the Republic of China's embassy to the Holy See is actually located in a country that does not officially recognize the ROC.
Panama established diplomatic relations with Qing dynasty in 1909 and continued to maintain relations with its successor Republic of China until the present.[33]

Izgleda da među Evropljanima i Amerikancima najveća muda ima papa. Čude me SAD što su one povukle priznanje, barem zvanično podržavaju demokratske procese.

Citiraj:
Number of countries recognizing ROC and PRC
Year Recognition of ROC[59] Recognition of PRC
1969 71 48
1971 68 53
1973 31 89
1978 21 112
1986 23 134
1990 28 139
2012 23 172
2013 22 172

Čime ih je to komunistička Kina ucjenila, pa su države otpriznavale pravu Kinu?

Vidim kod njih vlada isključivost nijedna od obe Kine ne dopušta mogućnost priznavanja obe, neka strana može izabrati samo jednu. Ali ni svijet ne zna šta hoće neko prizna jednu Kinu, pa to poništi, pa prizna drugu Kinu, pa to poništi. Neke države koje se graniče sa komunističkom Kinom pregovaraju oko granice sa Republikom Kinom.

Joj koliko je ovo komplikovano, a ja sam samo htio da provjerim zašto Tajvan priznaje Kosovo, ali Kosovo ne priznaje Tajvan. I zbog čega Tajvanci imaju tako visok GDP?

PS
Ako mislite da su komunjare iz Kine bili zli prema nekomunistima, trebate pogledati šta su Tajvanci radili komunistima, nisu imali ništa blažu ruku.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2015, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
filozof sa vrbasa je napisao:
Joj koliko je ovo komplikovano, a ja sam samo htio da provjerim zašto Tajvan priznaje Kosovo, ali Kosovo ne priznaje Tajvan. I zbog čega Tajvanci imaju tako visok GDP?

1. Kinezi sa Tajvana su se toliko nasekirali zbog ovog, ne znaju gdje udaraju.
2. Zato što je Tajvan bio Kina prije Kine, tj. zbog jeftine a kvalifikovane radne snage je zapad kupovao masu stvari tamo jer su bile jeftinije nego one proizvedene u Japanu, Americi ili Evropi. Danas više ne proizvode jeftine stvari nego Hi-Tec (ako otvoriš kompjuter i pogledaš onu siću pod lupom, vidjećeš koliko toga je Made in Taiwan). Osim na naoružanje, koje je industrija za sebe, mnogo se ulaže u obrazovanje, tako da imaju jedan od najboljih obrazovnih sistema na svijetu. Bolje ulaganje u budućnost i ne postoji.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2015, 04:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mislim, stvarno kad pogledaš, hajde da ih nazovem kineske kolonije Hong Kong, Makao, Singapur, Tajvan, ne znaš koja je uspješnija, što se za balkanske državice ne može reći.

Davno sam gledao jednu našu političku emisiju o Tajvanu, uglavnom Kinezi će izvršiti invaziju, ali tek kad to bude vojno prihvatljivo, sada kako kažu ne ispalti se tolikih žrtava, ako ćemo fair teško je izabrati stranu. Ko zna možda u velikoj Kini se promjeni raspoloženje jednog dana i vrate stari režim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]