_zoka je napisao:
Vidiš,ja ne razmišljam o evro integracijama.....Ja se nadam nekim balkanintegracijama...Integracijama koji imaju neku drugu osnovu osim novca.Integracijama koje bi mogle imati duži vijek trajanja od onih zasnovanih samo sa jednim ciljem-profitom.
Ne znam na koju drugu osnovu misliš, kada je svima jasno da je novac broj jedan svih prioriteta svake države. Ostvarenjem interesa po pitanju novca idu sve ostale potrebe i osnove pa je tako i ovdje slučaj. Recimo, Srbiji ili BiH bi ulaskom u EU mjesečno bi imale budžet uvećan za dvije milijarde evra. Što od olakšica za investicije, što zbog jedinstvene teritorije, što zbog ispunjenja različitih uslova za pristup u EU. I tome, naravno nije kraj.. različite vrste pomoći oko raznih projekata, kao tipa Koridor 10 u Srbiji, autoputevi itd itd.. Dakle, EU kao ekonomska organizacija je itekako bitna za prosperitet cijelog Balkana i mislim da to uopšte ne smije biti tabu tema ili u krajnjem slučaju da se skreće sa tog puta.
I upravo su organizacije tipa ekonomske sa najdužim trajanjem i sa najvećom aktivnošću, zbog toga što države u tom sistemu ostvaruju svoje nacionalne i ekonomske interese. Pa zamislimo samo, kako bi jedan Izrael i Turska htijele da budu članice EU, jednostavno vape za Evropskim tržištem i svim onim olakšicama iz prelaznog sporazuma.. jer one žele stabilan monetarni sistem države koji se temelji na izvozu.
_zoka je napisao:
Ne kažem da EU nije zasnovana na zajedničkin interesima i komplementarnoj kulturi ali to su kulture sa kojima mi nemamo toliko zajedničkih stvari kao sa Grcima,Bugarima(a njih ne volim),Makedoncima,ako treba i Turcima....
Grci, Bugari - EU, Makedonija ima status kandidata i takav status će joj ostati sve dok ne riješi pitanje "imena države" sa Grčkom. Naprotiv, mislim da bi ulaskom u EU mi proširili i ojačali saradnju sa "kulturno" bližim državama EU.