banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 12:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Feb 2010, 00:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Kako vidite BiH, Srbiju - Kosovo za 20 - 50 godina ?

Pošto je jedan od još uvjek ne riješenih pitanja na Balkanu, BiH i Kosovo i pošto su te teritorije na neki način najviše "izolovane" što se tiče evrointegracija i daleko od "relativne stabilnosti", postavlja se pitanje - kako će ove dvije teritorije (jedna suverena, jedna ne) izgledati za nekih 20-50 godina. Uostalom, da li će one izdržati kao države odnosno teritorije ako se ne poštuju osnovna načela propisane ustavom ?
Prije svega, poštovanjem zakonskih regulativa, ustava, pravnih normi, poštovanja naroda koji žive (bilo oni konstitutivni ili manjina), ne dolazak u nacionalni sukob, nepovrijeđivati Ustav države time što se napada drugi entitet samo zato što se zove Republika Srpska, ne riješavati usvajanje bitnih zakona preglasavanjem itd itd.. Dakle, to su sva pitanja koja se najčešće ne poštuju u BiH i na teritoriji Kosova i Metohije i zbog čega najlakše dolazi do prepucavanja u javnosti.

Dakle, vaše mišljenje i pogledi na budućnost BiH i Kosova i Metohije.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 00:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Blackwood je napisao:

Mislim da se u BiH ali i na Kosovu samo ceka "pogodan" trenutak da ponovo pocne neki rat. Mi smo navikli generacijski da ratujemo tako da ovde nema mira dok se sve ne rijesi kako treba a to je da niko sa nikom ne zivi na silu pa makar svaka ulica bila drzava.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 00:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...mene vec duze vreme svrbe dlanovi...isto mi je bilo i 91. ....

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 01:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
ovi prostori sluze kao podrucije latentnog konflikta, lako su zapaljivi i kada novac "nestene" (a u biti ulozi se u neku novu tehnologiju) i dodje do recesije kod velikih igraca, preko ovih zemalja najlakse je zapaliti veliki rat... srbi - siptari, srbi - muslimani- srbi - hrvati, grci i turci e sada tu dolazi varijacija saveznistva tradicionalno dobre odnose imaju srbi-grci, grci-sirijci sa jedne strane; muslimani-siptari-turci i turska - izrael, svaku veliku krizu prati i veliki sukob, novi rat (najbolje se zaradjuje kad najvise krvi padne), ali to je valjda prirodno stanje kako kaze hobs, jer jedino na taj nacin drustvo dozivi evoluciju...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 01:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
budjav_lebac je napisao:
ali to je valjda prirodno stanje kako kaze hobs, jer jedino na taj nacin drustvo dozivi evoluciju...

Ne kaze Hobs nista slicno. Prirodno stanje se odnosi na stanje van drzave a definitivno ne kaze da drustvo preko rata dozivi "evoluciju". Mislio sam da ti ne vjerujes u evoluciju?? :lol:

Kako vidim stvari za 50 godina?? Pa bice kako kazu zapadne sile. I da izbije rat opet ce se umijesati planetarni serif SAD koji ce poslat brdo vojnika ovamo i onda ce na kraju opet govoriti kako su oni obezbjedili mir na ovim prostorima i stvari ce se zavrsiti onako kako oni kazu.
Slaba je nama vajda od toga smo ovako neutralni izmedju istoka i zapada. Treba vec jednom odabrati stranu. Birati izmedju 2 zla. Sa Rusima se ne treba zavaravati. Vidi se da njima do Kosova nije stalo cim su ucijenili Srbiju da ako udje u NATO to znaci neformalno priznavanje Kosova te bi i oni onda morali zvanicno da priznaju Kosovo.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 10:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Blackwood je napisao:
Kako vidite BiH, Srbiju - Kosovo za 20 - 50 godina ?

Pošto je jedan od još uvjek ne riješenih pitanja na Balkanu, BiH i Kosovo i pošto su te teritorije na neki način najviše "izolovane" što se tiče evrointegracija i daleko od "relativne stabilnosti", postavlja se pitanje - kako će ove dvije teritorije (jedna suverena, jedna ne) izgledati za nekih 20-50 godina. Uostalom, da li će one izdržati kao države odnosno teritorije ako se ne poštuju osnovna načela propisane ustavom ?
Prije svega, poštovanjem zakonskih regulativa, ustava, pravnih normi, poštovanja naroda koji žive (bilo oni konstitutivni ili manjina), ne dolazak u nacionalni sukob, nepovrijeđivati Ustav države time što se napada drugi entitet samo zato što se zove Republika Srpska, ne riješavati usvajanje bitnih zakona preglasavanjem itd itd.. Dakle, to su sva pitanja koja se najčešće ne poštuju u BiH i na teritoriji Kosova i Metohije i zbog čega najlakše dolazi do prepucavanja u javnosti.

Vidiš,ja ne razmišljam o evro integracijama.....Ja se nadam nekim balkanintegracijama...Integracijama koji imaju neku drugu osnovu osim novca.Integracijama koje bi mogle imati duži vijek trajanja od onih zasnovanih samo sa jednim ciljem-profitom.
Ne kažem da EU nije zasnovana na zajedničkin interesima i komplementarnoj kulturi ali to su kulture sa kojima mi nemamo toliko zajedničkih stvari kao sa Grcima,Bugarima(a njih ne volim),Makedoncima,ako treba i Turcima....

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
_zoka je napisao:
a se nadam nekim balkanintegracijama.

nedo bog nikome.
_zoka je napisao:
Integracijama koji imaju neku drugu osnovu osim novca.

poput bratstva i jedinstva :roll:
_zoka je napisao:
Integracijama koje bi mogle imati duži vijek trajanja od onih zasnovanih samo sa jednim ciljem-profitom.

ko što je jugoslavija trajala
_zoka je napisao:
Ne kažem da EU nije zasnovana na zajedničkin interesima i komplementarnoj kulturi ali to su kulture sa kojima mi nemamo toliko zajedničkih stvari kao sa Grcima,Bugarima(a njih ne volim),Makedoncima,ako treba i Turcima....

moždas ti i imaš nešto zajedničko sa ovom bagrom koju si pobrojao, ali daleko im bila kuća i ja se s njima nikad ne sreo. više volim (ako mogu birat) biti u društvu nijemaca, francuza, engleza... nego bugara i jednih i drugih, turaka, šiptara i slične bagre
ovo što si ti pisao je razmišljanje nekog ko najvjerovatnije nije nikad bio u nekoj od zapadnoevropskih zemalja i osjetio taj šmek i slobodu kojom odišu te države i gradovi.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 14:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Ma nek si mi se ti naputovao,a ja ne moram nikuda.......

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
. Prirodno stanje se odnosi na stanje van drzave a definitivno ne kaze da drustvo preko rata dozivi "evoluciju". Mislio sam da ti ne vjerujes u evoluciju??

Нешто слично каже Маринети.

Подручје латентног конфликта које ће засигурно да експлодира јер је то неизбежно.
Ми се данас 2010 налазимо тамо где смо се налазили 1992. године. У "држави" која не функционише, натерани да "зајендички" ту "државу" одржавамо у животу са онима које не волимо а ни они не воле нас.
Кад се то све сабере, није тешко доћи до закључка.

Такође ту су конфликти, Косово, Македонија, Јужна Србија и довољно је да једном пукне па да домино прича крене.

Можда уђемо и у ЕУ једном ако се ова пре тога не распадне с обзиром на растућу тендецију незадовољства становништва европских западних држава истом.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Bih ne znam, mozda izbije opet rat ako ovako nastavi. Sto se tice Srbije ako Kosovo ostane u Srbiji vidim je punu Albanaca koji ce posto ce biti tad vecina i u Srbiji traziti mozda da se pripoji i Srbija Albaniji.
Ako se Kosovo odvoji, onda vidim Srbiju kao prosperitetnu Evropsku drzavu ako ostane normalna vlast. Ako opet dodju na vlast radikali onda postoji mogucnost da i u Srbiji bude rat i bijeda.
Najbolja opcija bi bila kad bi svi usli u eu i onda da nema granica i da bude prosperitet i neobracanje paznje na teritorij i nacionalna trvljenja, ali tesko ce se to istrijebiti iz balkanskog mentaliteta, slicno kao sto je iz arapskog mentaliteta tesko istrijebiti islam kao i zla koja su prouzrokovana religijom i nacijom.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 16:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Vidiš,ja ne razmišljam o evro integracijama.....Ja se nadam nekim balkanintegracijama...Integracijama koji imaju neku drugu osnovu osim novca.Integracijama koje bi mogle imati duži vijek trajanja od onih zasnovanih samo sa jednim ciljem-profitom.

Ne znam na koju drugu osnovu misliš, kada je svima jasno da je novac broj jedan svih prioriteta svake države. Ostvarenjem interesa po pitanju novca idu sve ostale potrebe i osnove pa je tako i ovdje slučaj. Recimo, Srbiji ili BiH bi ulaskom u EU mjesečno bi imale budžet uvećan za dvije milijarde evra. Što od olakšica za investicije, što zbog jedinstvene teritorije, što zbog ispunjenja različitih uslova za pristup u EU. I tome, naravno nije kraj.. različite vrste pomoći oko raznih projekata, kao tipa Koridor 10 u Srbiji, autoputevi itd itd.. Dakle, EU kao ekonomska organizacija je itekako bitna za prosperitet cijelog Balkana i mislim da to uopšte ne smije biti tabu tema ili u krajnjem slučaju da se skreće sa tog puta.
I upravo su organizacije tipa ekonomske sa najdužim trajanjem i sa najvećom aktivnošću, zbog toga što države u tom sistemu ostvaruju svoje nacionalne i ekonomske interese. Pa zamislimo samo, kako bi jedan Izrael i Turska htijele da budu članice EU, jednostavno vape za Evropskim tržištem i svim onim olakšicama iz prelaznog sporazuma.. jer one žele stabilan monetarni sistem države koji se temelji na izvozu.

_zoka je napisao:

Grci, Bugari - EU, Makedonija ima status kandidata i takav status će joj ostati sve dok ne riješi pitanje "imena države" sa Grčkom. Naprotiv, mislim da bi ulaskom u EU mi proširili i ojačali saradnju sa "kulturno" bližim državama EU.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Бугари су у ЕУ али од тога нису имали скоро ништа. Добили су стотине милиона евра а направили су ништа. Зашто? Зато што су као и Србија и РС оргезли у корупцију и мити и зато што су им врховне државне структуре повезане до максиме са криминалом.

Не вреди улазак у ЕУ ако се пре тога не реши ситација у земљи а то ЕУ не може да реши већ само искључиво држава сама.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 17:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Не вреди улазак у ЕУ ако се пре тога не реши ситација у земљи а то ЕУ не може да реши већ само искључиво држава сама.

Mnogi su stanje "pristupanja Bugarske i Rumunije" vidjeli kao "progledavanje kroz prste EU". Naročito po pitanju sudova i kriminala koji je itekako i danas aktivan u ovim dvjema zemljama. Po svim statističkim podacima koje sam vidio, baš zbog ovoga Rumunija i Bugarska su najslabije zemlje EU.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Blackwood je napisao:
Mnogi su stanje "pristupanja Bugarske i Rumunije" vidjeli kao "progledavanje kroz prste EU".

Mislim šta reći....

Citiraj:
Да подсјетимо, бугарски премијер Бојко Борисов недавно је најавио „прелиминарне” преговоре са САД о могућности да се на територији Бугарске поставе елементи система ПРО. Одговарајући на питање да ли ће Бугарска прихватити понуду Америке, Борисов је договорио да његова земља, као чланица НАТО, има обавезу да покаже солидарност.

Нешто раније, 4. фебруара, предсједник Румуније Трајан Басеску објавио је да се Румунија сложила се на њеној територији поставе ракете пресретачи, предвиђене новим системом америчке ПРО. Вашингтон је потврдио планове да постави ракете у Румунији, истакавши при томе да су оне неопходне због „могуће опасности од Ирана”, и да нису усмјерене против Русије.

Citiraj:
Kakve veze ima 20 milijardi dolara kredita koje je MMF dao Rumuniji da prevaziđe veliku ekonomsku krizu i najnovija ponuda američkog predsednika Baraka Obame da se u Rumuniji stacionira američki antiraketni štit? To je ponuda koju će Bukurešt vrlo teško da odbije, jer je Obama inače ne bi javno ni nudio. U svakom slučaju, Balkan još jednom potvrđuje da „para vrti gde burgija neće”, dilema jeste tek koje vojne činove inače imaju velikodostojnici MMF-a. Tako se antiraketni štit iz Poljske i Češke seli u Rumuniju. Parlament u Bukureštu o tome treba da odluči.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Мене ће јако да занима сада ситуација са Украјном. С обзиром на победу Јануковича који важи за "руског човека".

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 18:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Silvio Dante je napisao:
Мене ће јако да занима сада ситуација са Украјном. С обзиром на победу Јануковича који важи за "руског човека".

Украјинци су изабрали пропаст. Сад ће тек да виде како ће бити кад дођу људи са назадним источним идејама. Ако у Украјини постане боље доласком проруса одмах гласам за радикале :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 19:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne mora sve što dolazi sa istoka da bude loše,kao što ne treba prigrliti sve sa zapada....Uostalom,Ukrajina je već propala,dublje ne mogu....Sa pro-ruskom vlašću može im samo biti lakše.manji će biti i pritisak za plin i energente.Ovako su samo bili štit okrenut prema Rusiji.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 22:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

Pa evo, poslednje najave i izjave govore da će ovo zaista da bude čovjek koji će graditi najbolje moguće odnose sa Rusijom. Garantovaće ostanak Ruske crnomorske flote u lukama Ukrajne, graditi dobru saradnju kada je riječ o energentima i sl. Ali takođe, veoma je umjeren prema pitanju pristupa u NATO i uvjek izbjegava odgovor, "nije to trenutno tema i ne bi da je komentarišem".
Dakle, ostaje da se vidi kako će se Ukrajna prema alijansi opredjeliti, jer faktički od toga zavisi kako je Ukrajna i sam Janukovič orijentisan. No, veoma je rano o tome komentarisati, još nije ni preuzeo fotelju od Juščenka.. ali kada preuzme mislim da će to Rusiji itekako da odgovara. Pored što imaju Bjelorusiju imaće na neki način i blisku saradnju sa Ukrajnom, a što joj je falilo "kako bi obezbjedila svoje granice prema Evropi".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]