jellyfish je napisao:
Sto se tice sposobnosti, posto svi ljudi nemaju iste sosobnosti onda je opet i ta meritokratija nepravedan sistem. posto nemam pojma o drustvenim naukama ne znam kako se zove sistem gdje bi svi bili priblizno jednaki bez obzira na nasljedje, sposobnosti itd.
pa znas sta, meni ovo ne zvuci lose, ovako na prvu, da mastam malo
sta bi moglo biti pravednije po drustvo, nego da vladaju oni najsposobniji, a cija bi se sposobnost ocijenjivala po nekim relevantnim kriterijumima
tacno je da su u nekoj mjeri sposobnosti urodjene, i sta sa tim? priroda je bila nepravedna pa bismo mi trebali to ispravljati tako sto cemo, krioz arsitokratke ili demokratske mehanizme, manje sposobne za drustveno koristan rad ali zato recimo manipulativno obdarene, postavljati na vlast i tako stetiti drustvu u cjelini?
aristokratsko i demokratsko uredjenje su puno dalje, po meni, od ideala pravde
aristokratija se zasniva na nedostatku izbora
demokratija na manipulativnoj moci i sposobnosti vrbovanja
naravno, meritokratski postavljeni autoriteti bi imali iste zakonske obaveze kao ostali, njihova povlastenost bi se ogledala "samo" u pravu na donošenje političkih i ekonomskih odluka, dok bi u svakom drugom pogledu bili izjednačeni po pravima sa ostalima
naravno, ovakvo uredjenje nosi brojne rizike i zamke, i nezamislivo mi je njegovo uvođenje kod nas u bilo kom obliku (to bi se pretvorilo u neku mutaciju korupcije, totalitarizma i nepotizma) a ni u drugim, osvjestenijim zemljama, kako vidim, ne postoji u cistom obliku
uz dobrocudnu pretpostavku da nasa civilizacija napreduje, i uz maksimalno povjerenje u ljudski rod, vidim meritokratiju kao naprednu verziju demokratije, gdje bi narod narod bio naucen da prepozna i izglasa pravu vrijednost