Jel' gledao neko Utisak nedelje na temu
Ima li smisla govoriti? Gosti su bili Janko Baljak, reditelj, Branislav Dimitrijevic, pomoćnik ministra kulture, Miljenko Jergović, pisac. Povod su bili izbori u HR i kamenovanje autobusa kojima su Srbi došli...
Citiraj:
Jergović: Ja sam večeras u hotelu gledao tu priču na dvije televizije i na, kako bi se reklo, televiziji, neću reći kojoj, ali iz Beograda, je rečeno da je strašno što su dva autobusa kamenovana – ja isto mislim da je strašno, a na hrvatskoj televiziji je rečeno, - danas je iz Srbije došlo pet tisuća ljudi, da glasaju u Hrvatskoj, iako žive u Srbiji. Mislim, zašto žive Srbiji? Šta im bi da odu u Srbiju? Zašto oni sad dolaze u Hrvatsku glasati? – o tome se ne govori. Njihovo glasanje je prošlo bez ikakvih incidenata, osim što su na dva autobusa u Benkovcu razbijena stakla. Mislim, vrlo zanimljivo koncipirana vijest, iz koje vi savršeno dobro možete iščitati, šta onaj koji koncipirao tu vijest i onaj koji je tu vijest stavio u svoj televizijski dnevnik, zapravo misli o toj stvari. Mislim, kad se razbije staklo u Benkovcu na dva Lastina autobusa, pa to i nije neki naročit problem. Samo ne znam kako se to uklapa u ovu kampanju, koju gledam po Beogradu, koja mi jako ide na živce, ali to je moja privatna stvar, sa ljetovanjem u Hrvatskoj. Ovi dirljivi pozivi srpskim turistima da idu u Hrvatsku, jer će im tamo biti super. Mislim, ja mislim da bi to puno bolje se moglo napraviti preko onih Alan Fordovskih anti-reklama, da se kaže ono, - Tamo vam se može dogoditi da vam izbuše gume. Tamo vam se može dogoditi da vam razbiju šofer šajbnu i da se kaže kako to nije ništa. A možda vam bude i super. I zaista, zaista možda im bude i super. Možda je nekima od ovih pet hiljada ljudi, koliko ih je navodno došlo autobusima, možda im je bilo super i možda su našli neki ključ i neku mogućnost da se vrate svojim kućama. I recimo, to je neka moguća dobra vijest, ako je neko danas pomislio da bi se ipak mogao vratiti svojoj kući...Jergović: U čemu je zapravo tu problem? Problem je u jednoj vrlo jednostavnoj stvari, hrvatska turistička zajednica poziva te ljude da dođu, zato što se sezona našla pred propašću i u opasnoj krizi. Zato što je recesija i sve ostalo, niko neće da dođe, hajdemo mi zvati Srbe. Mislim OK. Možda tu ima nekog onog toplog, nježnog bratstva i jedinstva, možda je sve to super, iako mislim, ne znam, šta ja znam, ne čini mi se baš, ali isto tako prije nekoliko mjeseci, jedva godinu dana, kad je u Zagrebu ubijen Ivo Pukanić, prvo što smo saznali i otkrili je, da ga je roknuo neki Srbin. Bože dragi, mislim ko bi drugi? Srbi su u tome naprosto vješti, profesionalci. Nije se znalo ko je taj Srbin, ali sigurno je Srbin i onda su vrlo ozbiljni političari, koji srećom nisu na vlasti, i vrlo ozbiljni novinari po novinama, krenuli predlagati da vratimo vize, jer ukoliko smo u bezviznom režimu, mislim doći će ti neki srpski kileri, naručeni i sve će nas jednog, po jednog pobiti. OK. To je bilo njihovo mišljenje tad, ali ja imam utisak da ti isti ljudi bi sad htjeli da im Srbi dođu, mislim ono, u Dalmaciju... zapravo, ne bi htjeli da im ni srpski turisti, niti bilo koji turisti da dođu u Dalmaciju, nego bi htjeli da oni uplate svoje aranžmane, a onda poslije ne moraju ni doći. Što zapravo, kako mi se čini i nije loša ideja. Mislim, divno je to ono, imati turiste koji će platiti stvar, a neće doći.
http://www.b92.net/info/emisije/utisak_nedelje.php