banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 02:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Vehabije u Banjaluci?
PostPoslato: 06 Maj 2008, 01:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dugoročni plan vehabističkog pokreta u BiH pretpostavlja preuzimanje jedne od dvije banjolučke džamije za potrebe pripadnika ekstremnog pokreta islama, saznaje "Fokus" iz dobro obaviještenih izvora. Prema ovom planu, džamija Ferhadija ili Arnaudija bi, nakon rekonstrukcije trebalo da bude predata vehabijama za njihov način provođenja vjerskih rituala, a okosnica ovih aktivnosti trebalo bi da budu vehabije iz Kozarca.

U ovom mjestu, prema dosadašnjim podacima, ima manji broj pripadnika vehabističkog pokreta koji ubrzano rade na njegovoj popularizaciji i dovođenju novih pristalica.

Plan vehabija je da novčanim sredstvima ubrzaju povratak Bošnjaka prijeratnih stanovnika ovog mjesta, ali i novih stanovnika koji prihvate njihov način ispoljavanja vjere.

Izvor "Fokusa" kaže da je već odavno poznato da vehabija u RS ima u Kozarcu i u Janji ali nijedno od ovih mjesta ne može biti dovoljno jak centar preko kojeg bi se održavala komunikacija sa ostatkom vehabija u regionu.

- Plan je dugoročan i ne odnosi se na period od dvije ili tri godine nego više. Naravno, za njegovo ispunjavanje je potrebno da se ispune neki od preduslova - tvrdi naš izvor.

Prvi preduslov je, kako kaže, da se završi rekonstrukcija ove dvije džamije nakon čega bi uslijedio zahtjev islamskoj vjerskoj zajednici da se jedna od njih prepusti vehabijama ili, u najmanju ruku, da im se dozvoli klanjanje najvažnije molitve, džuma namaza, petkom u podne.

Vehabije će nastaviti da se predstavljaju kao grupa bezopasnih pojedinaca koji vjeru ispoljavaju na drugačiji način i stalno ponavljati tezu da nisu sve vehabije teroristi. Ovaj dio dugoročnog plana pretpostavlja i pozivanje na vjerske slobode koje su zagarantovane konvencijama o ljudskim pravima.

Postavljanjem vehabističkog centra u Banjoj Luci bila bi kompletirana "zelena transverzala" na liniji Sjeverna Makedonija - Kosovo - Novi Pazar - Sarajevo - Banja Luka - Zagreb - Celje (ili Maribor) - Beč, a odatle prema zemljama Evropske unije.

Ova transverzala će biti okosnica propagiranja i uvođenja ekstremnih islamskih običaja i šerijatskog zakona u Evropi, kao i terorističkih aktivnosti, te stvaranje takozvanog balkanskog kalifata.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević smatra da je ovaj plan na liniji dosadašnjeg djelovanja ekstremnih islamističkih ideja još od Mladih muslimana do danas.

- Ovaj plan je u skladu i s upozorenjima američkog Stejt departmenta od prije nekoliko dana da bi BiH mogla biti baza za pokretanje terorističkih napada na evropske zemlje - ističe Galijašević.

On dodaje da se, simbolično, nastojanje ekstremnih islamista odavno može vidjeti u centru Sarajeva gdje najveća sportska dvorana nosi naziv "Zetra", što je skraćenica od "zelena transverzala".

(Fokus)

Pratimo sve trendove koji postoje u BiH! :lol:

Priču iz Fokusa primam sa rezervom, jer je puno toga u igri.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 09:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Ajd da i to vidim ovdje kod nas molim te :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 10:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
pa filozofe ,nismo mi bas toliko tolerantni :lol: :lol: mogu pokusati jedan petak i to je to.......

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 10:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Citiraj:
pa filozofe ,nismo mi bas toliko tolerantni :lol: :lol: mogu pokusati jedan petak i to je to.......

Jasta izaci u Propagandu

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ствар није ни мало наивна,то је група људи која се једноставно створи у једном месту и чврсто се држе свог седишта тј. не откривају се превише у јавности.У РС су већ присутни у два места,тако да треба мотрити на ово.Не знам колико људи одавде зна али вехабије већ имају једно окупљање годишње,некакав њихов збор који се не одржава тако далеко од БЛ,можда неких 20 километара,негде горе у правцу Шехера.Ако се појаве надам се да ће полиција интервенисати,а ако не интервенише полиција, има ко хоће.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2008, 20:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Glup je onaj ko nasjedne na ovo jer ovo nije nista drugo nego jeftin pokusaj prodavanja sarenih lazi narodu i uz to lijepo upakovana i Ferhadija i Arnaudija. Za sta vec vise nece vehabije bit izgovor... Ljudi zar ovo nije providno? Bolje bi bilo da je doticni novinar/novine/qrac/palac/sta vec javno izjavio: Moj/nas stav/zelja je da se te bogomolje ne obnove i kapak... Cudno mi je jedino da niko do sada nije pomenuo Vrbanju, mislim standardne krivce. Od tih mnogobrojnih muslimana sto su ostali/vratili se u BL Vrbanjci su ono "najvehabistiji".

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2008, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
da znas da jesu.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2008, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo da se i mi Srbi malo postidimo!

Kako je prošla donatorska večer za obnovu crkve!
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=96798

A šta je bilo za polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije! :(

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2008, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ma nek dodju...

...na brijanje...

...brenerom...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2008, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
filozof sa vrbasa je napisao:
Evo da se i mi Srbi malo postidimo!

Kako je prošla donatorska večer za obnovu crkve!
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=96798

A šta je bilo za polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije! :(

Није ми јасно зашто да се постидимо?
Какве везе Ферхадија има са тим?

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zato što se skupila bagra od nekoliko hiljada koja je onemogućila polaganje kamena temeljca.

A u Mostaru gradu u kojem se Srbi mogu izbrojati na prste jedne ruke, bila je veličanstvena noć bez i jednog ekscesa!

Preko nekih stvari ne mogu jednostavno preći!

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 22:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Zato što se skupila bagra od nekoliko hiljada koja je onemogućila polaganje kamena temeljca.

A u Mostaru gradu u kojem se Srbi mogu izbrojati na prste jedne ruke, bila je veličanstvena noć bez i jednog ekscesa!

Preko nekih stvari ne mogu jednostavno preći!

То су чињенице, али...

Тада је та багра била скоро цијели град.

Добротворна вечера није одржана у "центру" Мостара, него у манастиру Житомислић покрај града!
Дрго, није ријеч уопште о истом догађају, камен темељац - добротворна вечера.
Даље, није ријеч ни о истом временском раздобљу, ово у 2008, оно у 2001!
Није се долазило организовано аутобусима из свих крајева као на фудбалску утакмицу, него су гости били угледни људи који су долазили приватним аутомобилима без икакве помпе.

И што је најважније није се политизовало!
Обновили су се остали вјерски објекти без инцидената.

Не оправдавам дешавања, али треба неке ствари раздвојити, вјеру од политике свакако!

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 23:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Baš me to zanima koliko se razlikuje 2001 od 2008!

Po meni ni počemu, samo smo 7 godina stariji.

Cijeli grad što spominješ nije tačno! Samo najtvrđi linijaš koje srpstvo šire isključivo takvim akcijama!

Organizovan dolazak je orgnizovan dolazak. Autobusi ili automobili. Svako ko je vjernik imao je pravo prisustva, niko nikom nije smio zabraniti.

Pa taman da su stigli iz Saudijske Arabije! To nije opravdanje za ono što se desilo.

Kakve veze ima lokacija grada?

Moglo se i u mostau skupiti 10 000 Bošnjaka i 10 000 Hrvata i pravac donatorska večer pa tamo ih sve razbucati.

Počaganje kamena temeljca ja nisam shvatio kao politizaciju!

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Погледај какво је политичко стање било тада, а какво сада!
Мислим за 7 година доста се глава охладило!

Било ти право или не, тада је цјели град био на улици, то је чињеница!
И много има везе локација, и то много много.
Пази, обновиле су остале вјерске објекте Исламске заједнице у БЛ па се не сјећам нешто да је било протеста и проблема.

Мислим да је то тада било исполитизовано, са циљем да се изазове немир...
Свакако није оправдање ни једном народу да руши и пали туђе вјерске објекте, и противник сам тога.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ја сам учестовао у тим дешавањима 2001. године додуше не у првим дешавњима када су се и десили највећи нереди,већ у другим када је тај камен и постављен и поносим се тим(тада нас је иначе било много много мање а и падале је киша)!
Знала су господа која су дошла тада 7 маја.(пазите датум који је изабран тачно између Ђурђевдана и Марковдана,чиста провокација) у БЛ,да својим понашањем изазивају масу.Значи долазити у БЛ у бусевима,излазити из тих бусева провоцирајући окупљену масу(показивањем средњег прста, затим вербалним прозивкама) муслимани су знали да могу да изазову нереде,што се на крају и десило а уствари то је све време и био циљ.
Не кајем се и опет бих урадио исто под датим околностима.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
И много има везе локација, и то много много.
Пази, обновиле су остале вјерске објекте Исламске заједнице у БЛ па се не сјећам нешто да је било протеста и проблема.

Šta drugo mogu reći nego , kriv je poturčeni Srbin , Ferhat paša Sokolović koji je ne znajući da će za 300 godina to biti centar grada BL sagradio džamiju.

Ja ne vidim drugo objašnjenje!

Citiraj:
Знала су господа која су дошла тада 7 маја.(пазите датум који је изабран тачно између Ђурђевдана и Марковдана,чиста провокација) у БЛ,да својим понашањем изазивају масу.Значи долазити у БЛ у бусевима,излазити из тих бусева

A jel posotji mjesec kada kod nas Srba nije neki svetac ili slava?

Citiraj:
Значи долазити у БЛ у бусевима,излазити из тих бусева провоцирајући окупљену масу(показивањем средњег прста, затим вербалним прозивкама) муслимани су знали да могу да изазову нереде,што се на крају и десило а уствари то је све време и био циљ.

Te balije ne bi imale kome pokazati srednji prst da se niko od nas Srba nije okupio da ih dočeka.

Da su nekim slučajem krenuli da maršiaraju kroz Gospodsku trebalo bi bih izmlatiit pošteno!

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Е па маса се окупила,оправдано или не о томе може сад да се разглаба до сутра.
Муслимани што су тражили то су и добили,на тај начин се у БЛ не може доћи.Ни онда ни данас!
Подизане су џамије и у другим местима и градовима па није било проблема,а није их било зато што су они то одрадили коректно и без неке помпе,значи потпуно нормално.
А тог 7. маја 2001. године они су у БЛ дошли са ставом некаквог освајача,као дошли су да покоре Бањалуку.'Aјде...
Шта су тражили,то су и добили.
Не браним никоме да дође у БЛ,свако је добродошао ако је добронамеран.Они који долазе да провоцирају и да се шире то не може проћи.Не шири се нико од нас ни по Сарајеву.Значи испоштујеш већину и не провоцираш,у супротном добијеш шта заслужиш.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
пазите датум који је изабран тачно између Ђурђевдана и Марковдана,чиста провокација

Izvini, a šta to tačno predstavlja datum koji je "tačno između Đurđevdana i Markovdana"? Imam osjećaj da bi, da je odabran recimo 2. maj, neko došao i rekao, "mamu im provokatorsku, odabraše datum tačno 4 dana prije Đurđevdana". Nije da je vezano za temu, ali to što se tada desilo nema nikakvo opravdanje. Gađanje ljudi kamenjem i paljenje autobusa može biti samo izraz primitivizma i divljaštva, a nikako način da se iskaže revolt ili protest protiv nečega. Ne kažem da nastup ljudi koji su tada došli da pristustvuju polaganju kamena temeljca, nije bio previše teatralan, ali krajnji rezultat je bio poguban za ovdašnje stanovništvo. Džamija će biti obnovljena (i treba da bude), mi smo ovdje opet ispali divljaci i stoka, a oni koji su došli da "provociraju" ispali su žrtve. I šta od svega toga mi imamo, osim te etikete primitivaca. Neslaganje sa nečim može se iskazati i na mirniji način, a najgore od svega je što je tada, među tom masom koja je "protestvovala" bio veliki broj serednjoškolaca i pubertetlija prepunih nagomilane mržnje, za koju nisu ni svjesni odakle potiče. Nažalost, lično znam jednog od ljudi koji je učestvovao u paljenju autobusa i mislim da je tada bio srednjoškoalc ili tek izašao iz srednje škole. Tragično...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nitro je napisao:
Citiraj:
пазите датум који је изабран тачно између Ђурђевдана и Марковдана,чиста провокација

Izvini, a šta to tačno predstavlja datum koji je "tačno između Đurđevdana i Markovdana"? Imam osjećaj da bi, da je odabran recimo 2. maj, neko došao i rekao, "mamu im provokatorsku, odabraše datum tačno 4 dana prije Đurđevdana". Nije da je vezano za temu, ali to što se tada desilo nema nikakvo opravdanje. Gađanje ljudi kamenjem i paljenje autobusa može biti samo izraz primitivizma i divljaštva, a nikako način da se iskaže revolt ili protest protiv nečega. Ne kažem da nastup ljudi koji su tada došli da pristustvuju polaganju kamena temeljca, nije bio previše teatralan, ali krajnji rezultat je bio poguban za ovdašnje stanovništvo. Džamija će biti obnovljena (i treba da bude), mi smo ovdje opet ispali divljaci i stoka, a oni koji su došli da "provociraju" ispali su žrtve. I šta od svega toga mi imamo, osim te etikete primitivaca. Neslaganje sa nečim može se iskazati i na mirniji način, a najgore od svega je što je tada, među tom masom koja je "protestvovala" bio veliki broj serednjoškolaca i pubertetlija prepunih nagomilane mržnje, za koju nisu ni svjesni odakle potiče. Nažalost, lično znam jednog od ljudi koji je učestvovao u paljenju autobusa i mislim da je tada bio srednjoškoalc ili tek izašao iz srednje škole. Tragično...

Сви ми знамно како се код нас славе славе,људи се мало опусте,пије се,расту емоције,а поготово баш у том периоду између 5. и 9. маја(слављење Ђурђевдана креће 5. маја навече и трахе до 7. маја,када навече опет почиње слављење Марковдана).
Тај 7. је изабран са намером да се неко испровоцира,што су на крају и успели.
Ја сам био тада средњошколац,ево данас више нисам али не кајем се због тога ни данас и ако треба опет бих ишао.Не зато што ја имам нешто против тога да се та Ферхадија направи(мада и не готовим то што ће се направити), већ зато што се на такав начин у Бањалуку не може доћи(а то је био начин "јебем вам матер ћетнићку" и средњи прст према маси).То није начин на који се успоставља било каква толеранција.Шта су тражили,то су и добили!
У граду је већинско српско становништво и ко год да дође мора то да испоштује а да ли се њему то свиђа или не,његова је лична ствар.
Исто мислим и за Сарајево,Тузлу,Приједор или Мостар.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 19:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
urbana_extravaganca je napisao:
Тај 7. је изабран са намером да се неко испровоцира,што су на крају и успели.

Dzamija je srusena 7. maja. To je sva simbolika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]