bORGqUEEN je napisao:
Sinny je napisao:
Bosna i Hercegovina je moguca jedino kao federalno uredjena drzava sastavljena iz 3 nacionalne jedinice. Jasno razdvojena ovlascenja saveznog nivoa i republickog (kao i opstinskog) bez ikakvih preplitanja.
Zastita ljudskih prava i nacionalnih interesa iskljucivo na najvisem nivou. Ovo sada sa zastitom na svakom nivou je opsta sprdnja i samo nacin da jedni druge ebu u zdrav mozak. S tim sto se napokon mora jasno staviti do znanja sta potpada pod nacionalni interes.
I naravno da idemo redom, prvo oslobadjanje od protektora i okupacije NATO-a, a zatim postepeno stvaranje domacih institucija koje bi bile sposobne raditi svoj posao.
Sinny, sta da ti kazem.....ovo sto ti napisa je u najmanju ruku....da se ne izrazavam...
Dakle, razdvajanje na nacionalne torove a u svakom tom toru Ovan Predvodnik ce imati neogranicenu moc....da pljacka i ponizava vlastito stado (jao mene, kao da to nije "vec vidjeno"

) i u svemu tome, naraFski, postivanje ljudskih prava, posebno onih "tudjih"

.....nama su perfidno stranci uvalili "nacionalni interes" pa smo dobili to sto smo dobili, sve sa masnom na vrhu paketa (koja je svezana bolje od gordijevog cvora, cini mi se)....
Bosna i Hercegovina ce u nekoj buducnosti-koliko god nam se ona cinila imaginarnom-biti zemlja svih njenih gradjana ali onda kad se opametimo, kad shvatimo da se nacionalnost ne jede..cak se ni po kruhu/hljebu ne moze namazati....kad skontamo da ime nije vazno jer svi imamo i svjesni smo vlastitih zrtvi, ista nam je krv kad se posijecemo..a "krv je sasvim osobit sok".
E tad mozemo krenuti i sa ekonomskim progresom, tad mozemo racunati na istinsku demokratiju (a ne ovo sto nam se danas prodaje pod istu), na ljudska prava.....
Ko dozivi vidjet ce a ko ne, kako sada stvari stoje, nije ni bitan.
Nisam optimista po pitanju teze da bi odvajanje bilo koga, na bilo koji nacin, u bilo kojoj mjeri, nepobitno donijelo ekonomski ili neki drugi prosperitet, ali cinjenica je da ogroman broj stanovnista koje se rasprostire na 49% BiH ima zelju za takvom nekakvom akcijom. Pomalo je suludo neprekidno i na duge staze ignorisati takvo raspolozenje medju gradjanima, bojim se da to moze samo donijeti tenzije, sve vece i vece. Takodje sam misljenja da BiH stoji ekonomski primjetno bolje, ne bi narod toliko insistirao na toj nekakvoj podjeli, ali sta je tu je..
Sto se tice tvoje teze da bi to samo dalo neogranicenu moc pojedincima,hm...To vec imamo danas, sa obe strane, zar ne? Tako da to ne bi bio nikakav korak nazad..A da gore moze, sumnjam
Cak i da je narod svjestan, da ne kazem 100%, da bi odvajanje donijelo jos goru situaciju, i da ipak to i dalje zele...
Cemu ignorisanje?
Licno, nisam siguran da bi bilo kakva nastojanja u pravcu odvajanja sada bila pametan potez, ali ne mogu shvatiti zasto narod u RS, ukljucujuci i politicare, nema nista protiv da muslimani po nekom kljucu dobiju toliko i toliko teritorije, i da to nazovu kako god hoce, da se eventualno danas sutra prikljuce kome god zele, dok je situacija sa druge strane za 180 stepeni drugacija? Mi ne polazemo nikakva prava, a vi da? Vi imate pravo da zauzimate stavove, da se Srbi mogu "razdruziti" sa BiH samo selidbom preko Drine, dok se nase "pravo" prostire maximalno do cutanja?
Trenutna situacija me neodoljivo podsjeca na brak koji se raspada, ali da jedan supruznik jednostavno ne zeli da prihvati da ljubavi nema, a vise manje ni zajednicke buducnosti. Cak i da problem ne lezi tu, jedini kljuc po kojem bi se taj brak mogao okoncati mi vuce na "Meni sve, tebi nista, pa ako hoces hoces, ako ne, zivjecemo i dalje na silu"