nadrealac je napisao:
Ravnopravno u smislu da svaki gradjanin ima iste usluge i da svaki policajac ima istu odgovornost na cijeloj teritoriji BiH bez obzira na to kojoj jedinici (entitetu) pripada...
Policajac iz BL treba da se moze umijesati u rad onoga iz ZE i obratno, kao sto taj policajac treba da moze da zaustavi kriminal na drugoj teritoriji... zar cemo dozvoliti da se kriminalci mogu "spasiti" samo ako malo stisnu gas i predju iz entiteta u entitet?
Nego, u nasoj politici reforma policije ne predstavlja nacin poboljsavanja sigurnosti za stanovnistvo ili osposobljavanja rada policije...,njen cilj je samo natezanje politicara koji bi da prave drzave u drzavi, i izvjesne paranoje naroda... tako da se ne treba zamarati time ko ce nad kim da vlada (´policijskom hijerarhijom)... Jedna policija za cijelu BiH bi bila i ekonomski i ljudski daleko efikasnija i pravednija, ali....
HAHAHAHAHAHA
No comment.
Shvatio sam da nemas pojma o cemu pricas.
Policajac iz Banja Luke da se mijesa u rad onog iz Zenice hahahahahahahaha.
Ta policija bi funkcionisala recimo mozda do 7 do dorucka, mada sumnjam.
Hijerarhija i subordinacija jedina 2 pravila koja postoje i koja se MORAJU primjenjivati.
Sila bozija stranih policijskih strucnjaka je prodefilovala kroz IPTF i odrzala milione predavanja nasim policajcima objasnjavajuci sve i svja. Da Bin Ladena gone, nema sanse, ali nikakve sanse da policajac iz jedne americke drzave predje u drugu, ili iz jedne njemacke pokrajine u drugu. U ovako velikoj Moskvi nema sanse da iz jednog dijela grada (okruga) policija predje u drugi okrug. Ma nikakve. Svi znaju tacno gdje su te nevidljive granice, i mijesanja nema.
Imam tu srecu (ili nesrecu) da mi je brat policajac pa da tacno znam sve sta se desava tamo od 1993ce do dana danasnjeg.
Ovo oko ganjanja kriminalaca. Vidim da apsolutno nisi upucen. Znas li da je apsolutno zabranjeno po nasim zakonima i pravilima da policija goni kriminalca (kao sto gledas u americkim filmova, ganjaju se danima po ulicama, dok neko ostane bez goriva

). Znaci prvo je to nemoguce.
Drugo. Kada dodje do kriminalnog djela i pocne pracenje, istovremeno se javlja o tome svojim nadredjenima, koji su automatski duzni da jave na visi nivo. Nikakvih trka i ubijanja neduznih pjesaka kao u americkim holivudskim bajkama, vec javljanje svih podataka, sta i ko se potrazuje. Ukoliko postoje i najmanje indicije da ce kriminalac preci entitetsku granicu, ili granicu izmedju CJB (u RS) ili MUP-ova kantona (u FBiH) automatski se javlja o tome svim komsijama na ciju teritoriju on moze preci. Na nekim dijelovima BiH vec postoje zajednicki "vruci" policijski kanali na kojima se nalaze dezurni na nekoliko pol. stanica, tako da se automatski u roku nekoliko sekundi informacija prenosi. Ako ce ova Direkcija taj proces da modernizuje i ubrza ja to pozdravljam, ako ce samo dovesti u Sarajevo jos nekoliko stotina birokrata i njihovih zanosaca muda koje ce gradjani nase drzave morati izdrzavati svojim porezima, onda ne znam koji ce nam.
A ta drzavna policija moze samo da se mijesa u rad u slucaju ako postoje indicije o organizovanom kriminalu na sirem podrucju. Samo tada i ni u kakvom slicnom slucaju. Tada se moze reci, vi u BL niste nadlezni i to preuzima bosanski FBI

.
Takodje mora da postoji interna kontrola na tom drzavnom nivou, kao sto sada postoji na entitetskim i cini mi se u federaciji kantonalnim.
U slucaju da oni pokusavaju centralizovati policiju, to je najgore sto moze da se desi. Pa u gradovima se pravi vise stanica policijskih da bi se decentralizovala ista i poboljsao njen rad, nece valjda neko iz Sarajeva odlucivati da li u sledecoj noci treba 1 ili 5 policaja da patrolira kroz Manjacu