Citiraj:
РТРС осуђује поступак полицијске управе Ново Сарајево
Извор: РТРС
Колегијум РТРС, у саопштењу за јавност, најоштрије осуђује данашњи чин привођења наше новинарске екипе на "информативни разговор" у Полицијску управу Ново Сарајево, МУП-а Кантона Сарајево.
ВИДЕО: РТРС осуђује поступак полицијске управе Ново Сарајевотрајање: 2:38
Новинарка Бранка Кусмук и сниматељ Обрад Млађен били су на свом радном задатку у сарајевском насељу Грбавица, у стану породице Б.Г. да би снимили изјаве за потребе Информативног програма о кршењу људских права и слобода становника српске националности, конкретно породице Б.Г.
У току снимања појавили су се припадници МУП-а Кантона Сарајево са циљем привођења Б.Г. Послије акције, а без било какве потребе на "информативни разговор", наводно у својству свједока, у Полицијску управу, на најгрубљи начин и мимо уобичајених процедура, приведена је наша новинарска екипа, гдје су задржани сат и по.
Ово је први случај у савременој новинарској пракси да се полиција одлучује на овакав чин и да рад телевизијске екипе злоупотребљава и условљава својим интересом. На овај начин новинари су, не само злоупотријебљени, него им је ускраћено право на рад и онемогућено извршавање радног задатка.
Колегијум цијени да је ријеч о непримјереној акцији, која је нанијела велику штету слободном новинарству, професионалном приступу и показала сву погубност репресивног апарата у односу на обављање новинарске професије.
На овај начин полиција Кантона Сарајево прослиједила је негативну поруку јавности, злоупотријебила своје радне обавезе и овлаштења и нарушила углед и дигнитет новинара и новинарске професије.
Колегијум РТРС моли да се хитно преиспита поступак полиције из Новог Сарајева и да буде кажњено и осуђено прекорачење овлаштења службених органа ове полицијске установе. Такође, позивамо јавност и новинарску заједницу да осуди овај чин непримјереног привођења новинара.
Генерални директор
Уређивачки колегијум
Радио Телевизија Републике Српске
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=83999A šta se krije iza ovog slučaja? Kako sam vidio na TV porodica Babić se vratila na Grbavicu 2002. godine. Imaju tri maloljetne kćerke, starija je treći razred osnovne i sa školom je bila u posjeti istorijskom muzeju grada Sarajeva, tamo se vrši ispiranje malih dječijih mozgova i naravno održavanje mržnje prema četnicima, ali baš me briga.
Problem se javio kada je jedan Srbin odlučio da njegovo dijete nije dužno da sluša te laži i priče četnici ovo, četnici ono, njega je danas Alijina policija odvela u pritvor, jer eto na nacionalnoj osnovi je vrijeđao direktora te škole.
Da neko ne pomisli, da ja vrijeđam bošnjačke žrtve, isto sam reagovao i kada sam se neplanirano susreo sa slikama srpskih žrtava.
viewtopic.php?f=27&t=53477