banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2014, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Meni to nije toliko iznenadjujuce. Cudi me da je i do sada bio mir.
Pa istok i zapad su i 40ih bili podjeljeni. Jedni pozdravili Svabe, drugi se borili protiv njih.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2014, 19:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
filozof sa vrbasa je napisao:
nisam se dobro izrazio, ukrajina jeste dio ruskog interesa, ali u zadnjih par godina nikakvu stvarnu moc rusi tamo nemaju, jer da imaju ne bi se sve ovo desavalo

Kako nemaju...vise izvoze u Rusiju vojna tehnika ruska...rusi imaju vojnu pomorsku bazu tamo...plin...kultura....pa ne bas mali broj rusa i proruski orijentisanih ukrajinaca...duga tradicija saveznistva....EU je ta koja ima manji uticaj od Rusije da nije tako ne bi potpirivali sukobe unutar drzave...

on topic

У Кијеву убијен полицајац, други рањен ножем, непознати нудили за лешеве по 2.000-3.000 $

Spoiler:
УКРАЈИНСКИ МУП ОБЈАВИО ДА ДЕМОНСТРАНТИ У КИЈЕВСКОМ ДОМУ СИНДИКАТА ДРЖЕ ЗНАТНЕ КОЛИЧИНЕ ВАТРЕНОГ ОРУЖЈА
Посланик Олег Царјов упозорио да се део украјинских најамника вратио из Сирије

НОЋИ су постале прави кошмар за све нормалне грађане Украјине.

Нешто пре поноћи (по БГ-времену) група „евромајдановаца” напале је у центру Кијева тројицу милиционера. Један од њих одмах је – како је саопштило украјинско МИнистарство унутрашњих послова – „одмах био рањен ножем”.

Већ у наредним тренуцима – сва тројица су била заробљена и одведена у Дом синдиката који су демонстранти заузели готово у самом почетку.

Рањени милиционер је убрзо био пуштен и већ је хоспитализован, али се судбина остале двојице засад не зна.

Готово истовремено је објављено да је у Кијеву метком у главу убијен 27-годишњи полицијски наредник.
А да догађаји потенцијално прелазе нови Рубикон сведочи и изјава Станислава Рогозина, начелника Главне управе украјинског Министарства унутрашњих послова за борбу против организованог криминала, да демонстранти у поменутом Дому синдиката држе „знатну количину ватреног оружја”.

О драматици ситуације сведочи и ово упозорење утицајног украјинског посланика Олега Царјова преко Фејсбука:

„Моји пријатњљи – колеге из Државне Думе Русије – само што су се вратили из Сирије. Телефонирали су ми и пренели, позивајући се на шефа сиријске обавештајне службе, да се до краја прошле године у Сирији налазило приближно 350 украјинских најамника, а да је део њих почео да се враћа у Украјину уочи почетка сукоба у улици Грушевског. Осим овога, до мене стижу информације да су непознати последњих дана у кијевским мртвачницама више пута покушавали да купе лешеве и да су нудили по 2.000-3.000 долара”.

Slika
:lol:

Spoiler:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Украјински протести „измакли контроли“
http://ruskarec.ru/politics/2014/01/23/ ... 27811.html

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2014, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ташко je napisao:
Meni to nije toliko iznenadjujuce. Cudi me da je i do sada bio mir.
Pa istok i zapad su i 40ih bili podjeljeni. Jedni pozdravili Svabe, drugi se borili protiv njih.

Ukrajina upravo iz tih razloga mora ostati nezavisna,van svih blokova.Nešto kao bivša YU.
Svaka druga opcija vodi u krvoproliće i nepotrebnu avanturu.Na kraju krajeva to je i opcija za koju se Rusija zalaže.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tgRtQh7j_KQ[/youtube]

Zasto je policija ovoliko suzdrzana od upotrebe sile nije mi jasno....

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Možda da ne bi izazvali još veći revolt među stanovništvom zbog prevelike upotrebe sile, a možda su i oni u stvari na strani demonstranata ali djeluju po naređenju. Inače kad vidim ove slike demonstranata i haos koji se odvija u Ukrajini pomislim "E da vam hoće policija i vojska majku je*ati za ovo" ali onda se sjetim da su i Srbi na sličan način protestovali i pravili haos da stanu u kraj Miloševićevom režimu pa pomislim neka demonstranata, nek' se bori narod ako mu je loše ali izgleda da su i oni duboko podijeljeni između sebe... :?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 15:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pogledajte i te ukrajinske snage bezbjednosti, bacaju kamenje i molotovljeve koktele, zajebavaju se, izgleda da su i oni na izmaku snage.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Потписали примирје?!?!?!?
Значи да је већ објављен рат????????

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 19:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па на БиБиСију су то већ има пара дана окарактерисали као "револуција".

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 19:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nema šta, kada izgubiš na izborima onda demokratski srušiti vlast preko ulice.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 19:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Unijati
Slika

Pravoslavci
Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2014, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
To je nesto kao ovo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s_E4haW1upw[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2014, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
Možda da ne bi izazvali još veći revolt među stanovništvom zbog prevelike upotrebe sile,

Ovi sa druge strane koriste vatreno oruzije kakva crna prekomjerna sila...sa druge strane mozda su ih samo opkolili sa svih strana i cekaju da se umore pa da onda batinaju...ne vjerujem da tu ima vise od par hiljada ljudi....

http://rt.com/news/kiev-protest-clashes-updates-862/

Analiza: eskalacija ekstremizma u Ukrajini i sve veća opasnost od fašističke revolucije

http://www.advance.hr/vijesti/analiza-e ... evolucije/

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2014, 00:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Navodno pismo jednog specijalca...
Spoiler:
Pismo pripadnika ukrajinske specijalne policije: "Fašisti puštaju borbene koračnice Trećeg Rajha i žele nas ubiti, a mi ne smijemo upotrijebiti silu, vlasti su nas žrtvovale"
Slika
Svaka priča o sukobu ima najmanje dvije strane, pa tako i aktualni sukobi u Ukrajini. Teško je i gotovo nerealno u ovakvom konfliktu staviti policiju u ulogu žrtve, no neki tvrde kako se to upravo događa u centru Kijeva. Daleko od toga da policija ne "trenira strogoću", kada za to ima priliku - nedavno su objavljene video snimke na kojima brutalno premlaćuju prosvjednike. No, ukrajinska priča zaista ima dvije strane.

Sukobi prosvjednika i policije su u danima prošle godine podsjećali na slične situacije koje smo ranije viđali na ulicama Atene, Rima i Madrida, no zadnjih dana se nešto zaista promijenilo. Točnije, nakon Zapadnih prijetnji sankcijama ukrajinskim vlastima zbog "napada na mirne prosvjednike", izgleda kako je policija dobila naređenje da se moraju maksimalno suzdržavati. To bi bilo dobro, da je u Kijevu zaista riječ o "mirnim prosvjedima", no što se dogodi kada se policija suzdržava, a druga strana kreće u napad?

Rezultat je gotovo nezamisliva scena, nešto što nikada ranije nismo viđali na ulicama drugih europskih metropola. Policajci u plamenu, ranjeni, pa i smrtni slučaj je zabilježen. Izgleda kako kordon policije samo stoji na hladnoći i čuva liniju i vlastiti život. Ovakve scene jednostavno ne mogu još dugo potrajati - oni koji su zamislili da će policija dovijeka tako stajati i trpjeti udarce i napade, mogli bi uskoro biti suočeni s ozbiljnom pobunom u policijskim redovima, jer i njihova lojalnost zasigurno ima granicu.

Pismo jednog pripadnika specijalne policije zvane Berkut, brzo se proširilo internetskim mrežama u Ukrajini i šire. Neimenovani policajac opisuje napetu situaciju te ukazuje kako je policija na meti fašistički napada, dok u isto vrijeme se mora suzdržavati od uporabe sile. U njegovom tekstu već se osjeća revolt i bijes, a tako zasigurno misle i mnogi drugi njegovi kolege. Ako se situacija nastavi u ovakvoj atmosferi kakva traje zadnjih dana, pitanje je koliko će demoralizirani pripadnici interventne policije još dugo svojim životima čuvati liniju pred najezdom agresivnih radikala i fašističkih militanata.
Pismo je u cijelosti objavljeno na stranicama The Voice of Russia:
"Mass-mediji objavljuju izmišljene vijesti i šire laži. Stanovnici Donjecka nisu svjesni što se događa ovdje. Mediji prikazuju nebitne stvari i to na način da izgleda kao da mi ubijamo civile i ranjavamo prosvjednike, ali nitko ne želi prikazati kako se nas diže u zrak i zapaljuje. Mediji su Berkut i druge snage sigurnosti prikazali kao fašiste. Mediji su svi prodani.

Glavni nemiri su počeli 23. siječnja. Na televiziji o tome nije bilo niti jedne riječi puna dva dana. I kada su počeli izvještavati nitko nije objavio kako se ispred zgrade Kabineta ministara puštaju njemačke ratne koračnice, nose zastave sa svastikom i znakovlje Trećeg Rajha.

Nitko nije vidio kako 18-godišnjeg vojnika razapinju na ulaznu ogradu. Nitko nije prikazao autobus koji je blokirao fašiste koji su ga tada demolirali. Tada se u blizini nalazilo svega 10 pripadnika Berkuta. Prosvjednici su im gurnuli fleš granate pod neprobojne prsluke. Nismo im se mogli približiti 20 minuta. Nitko nije prikazao polomljene noge i ruke, stotine razbijenih policijskih kaciga, spaljenih tijela pripadnika Berkuta, kako leže ranjeni.

Jedan je stajao pored mene ispred Kabineta ministara 24. siječnja, kada je odjednom pao na koljena. Mislili smo da mu se gas maska napunila pa se zbog toga onesvijestio. No, kada smo mu podigli kacigu vidjeli smo kako mu je bodež zabijen u grkljan. Tamo smo ispred zgrade ostali blokirani puna tri dana. Bilo je nas 900 pripadnika Berkuta i oko 35,000 prosvjednika.

Jedinica koja nas je trebala zamijeniti nalazila se na 10 kilometara od Kijeva, a ovi kriminalci su formirali ljudski zid oko njih kako ne bi mogli ući u grad. Niti jedan dužnosnik nije preuzeo odgovornost za ovo, kada je trebalo narediti protjerivanje ove skupine kako bi pripadnici Berkuta mogli ući u grad. Svi generali su ili na godišnjem odmoru ili na bolovanju. Nije bilo nikoga da preuzme zapovjedništvo. Svaki od njih je u strahu da ne ostane bez pozicije.

Kada su prosvjednici lomili snage sigurnosti na ulici Bankovaja, nalazili smo se na udaljenosti od oko 500 metara, u blizini riznice. Ti momci su tamo žrtvovani - na početku im nije bilo dopušteno čak ni da nose štitove sa sobom. Naređeno im je da drže poziciju i da ne koriste silu, jer, na kraju ispada - mi nismo ovdje da bismo ugasili nemire već da bismo čuvali red i mir za vrijeme mirnih demonstracija!"

http://www.advance.hr/vijesti/pismo-pri ... zrtvovale/

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 19:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Украјина
Тренутна ситуација у Украјини по регионима. Пошто је слика у малој резолуцији посебно када треба да се прочита "легенда" ја предпостављам да је ситуација по бојама оваква
1.Плаво-Жута боја: Њу представљају региони у којима централна власт нема апсолутно никакву подршку тј ти делови Украјине су у чврстим рукама демонстраната. Све владине институције су у њиховим рукама сем можда још војних објеката и касарани који се налазе на том простору.
2. Роза боја: Њу представљају региони у којима су блокиране владине институције и где постоји велика опасност да током наредних дана буду заузете од стране демонстраната
3. Смеђа боја: Њу представљају региони у којима је полиција успела да деблокира окружене институције али где се још воде борбе на улицама око превласти.У целини гледано, демонстранти су на тим просторима у дефанзиви и одбачени су на полазне позиције.
4. Плава боја: Представља регионе у којима централна власт има чврсту контролу. Поред јединица полиције улицама патролирају и антиреволуционарне снаге састављене од Козака и припадника странке Виктора Јануковича.
Подаци валидни за период 29.Јануар. 2014, 12ч. по локалном времену

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2014, 15:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:

Analiza: eskalacija ekstremizma u Ukrajini i sve veća opasnost od fašističke revolucije

http://www.advance.hr/vijesti/analiza-e ... evolucije/

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tZATDOZSd88[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 02:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
sinip je napisao:
Не мислиш ваљда да ће лАмерика да уђе у директан сукоб са Русима око Украјине?

Slabo ti poznajes kako Amerikanci rade kad ovako nesto mozes da pitas. :)

Zapad je u ovaj sukob vec usao doboko i pripremljeno, Ameri su ovo dobro i pedantno pripremali vec duze rade na tome.
Naivan je svako ko misli da su ovi sukobi poceli od nicega i eskalirali slucajno i bez reda i plana i iznutra.
Ni jedan ovakav sukob se ne desava iznutra prirodno i spontano. Takvo nesto ne postoji u realnosti, politici ili u normalnom zivotu neke zemlje.
Sve "Revolucije", "Proljeca" ovakva ili onakva, "Desavanja Demokratije" ili nazovi to kako hoces su potpomagane, izazivane i financirane iz vana.

Ameri vec pedeset - sezdeset godina po zavrsetku WWII nigdje nisu usli u otvoren sukob sa Rusijom. Jel Ti znas neki takav slucaj??
Ja ne znam, a vidis opet su ratovali sa Rusima preko treci zemalja u i dosta slucajeva ostvarivali svoje ciljeve dosta dobro.
Zbog toga ovo tvoje cudno pitanje i nesvatanje realnosti.
Sukob izmedju Ruskog i Americkog uticaja i rat oko Ukrajine je vec poceo poodavno. Naravno prvo politickim a sada i malo drugacijim sredstvima.

Da sumiram, u Ukrajini nece ratovat Ameri i Rusi jedni protiv drugih ako do rata dodje kao sto nigdje do sad nisu niti ce u buducnosti (Izuzetak su Piloti iznad Vijetnama) ali to ne znaci da u Ukrajini nece biti rata.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 08:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Nemiri u Ukrajini su planirani da bi Rusima pokvarili organizaciju Olimpijade. Isto su uradili i 2008. kada je Zapad stvorio problem Kini sa Ujgurima i započeo rat u Gruziji.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
NenadV je napisao:
Nemiri u Ukrajini su planirani da bi Rusima pokvarili organizaciju Olimpijade. Isto su uradili i 2008. kada je Zapad stvorio problem Kini sa Ujgurima i započeo rat u Gruziji.

Kao sto je Istok izorganizovao bombaski napad u Oklahomi pred Olipijadu u Atlanti, kao i nemire u Londonu takodje pred Olimpijadu...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 15:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Brale001 je napisao:
sinip je napisao:

...
Da sumiram, u Ukrajini nece ratovat Ameri i Rusi jedni protiv drugih ako do rata dodje kao sto nigdje do sad nisu niti ce u buducnosti (Izuzetak su Piloti iznad Vijetnama) ali to ne znaci da u Ukrajini nece biti rata.

Де сад прочитај моју реченицу одозго. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2014, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
sinip je napisao:
Brale001 je napisao:
sinip je napisao:

...

Де сад прочитај моју реченицу одозго. :)

Pomislih da hoces da me ugrozis u nejasnocama... :D
Dobro, malo si nejasan sa ovim "Direktan Sukob".

Kazem to jer u Ukranjini se direktno sukobljavaju interesi Rusije i Amera ne Rusije i Poljske ili Rusije i Njemacke ili recimo Kine i Amera ili recimo Njemacke i Kine ili neka druga kombinacija.
Vec bas Amerike i Rusije, sve drugo je zanemarljivo, svima je jasno da je EU samo prazan paravan.

Znaci oni su veci u sukobu direktnom koji Ameri zele da podignu sa politickog nivoa na sledeci a obicno je to orkestrirani i finacirani gradjanski rat tj. rasturanje zemlje po njihovom marionetskom modelu. Poznata ustaljena sema.
Ex Juga je samo jedan u nizu odradjenih epizoda sa nekim slicnostima.Znaci za sada Ameri u Ukrajini vode protiv Rusa sa 1:0 ...

Ali ako si mislio pod "Direktan Sukob "na otvoreni sukob vojnika Ruskih i Americki na tlu Ukrajine ili negde tu okolo zbog Ukrajine onda si ok, toga nece biti garant. :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]