Za pocetak, urbana_extravaganca, jako dobar post, i rekao bih jako realan.
Fiat nije dosao kao nikakav andjeo spasilac. Giganta takvog profila interesuje samo profit, to je valjda svima jasno, i spada u realnost koja moze da nam se ne svidja, ali je takva kakva je. Daleko su takve kompanije od humanitarnih organizacija. Naravno da radnici u Kragujevcu nece imati plate kao u Italiji, i to je samo pitanje takodje realnosti.
Sto se tice suficita koji ce Fiat da ostvari..U kojoj to drzavi velike kompanije proizvode nesto, i zavrsavaju u minusu? Mozda godinu - dve, ako ne mogu da naprave plus, katanac. Ove godine bankarski sektor u cijeloj Evropi je u najboljem slucaju daleko ispod planirane dobiti, zbog berzanskih kriza, hipotekarnih kriza u Americi, i totalno haoticnog kreditnog trzista. Zbog specificne situacije, bankarski sektor Balkana, koji je kompletan u rukama Evrope, je nedirnut po tom pitanju, i sad imamo situaciju da "filijale" na Balkanu imaju najbolje rezultate u okviru kompletnih grupacija. Kako bi bilo da ih sad protjeramo, jer zaboga, oni ostvaruju profit preko mojih i tvojih ledja? Finansijski sektor ima u prosjeku najveca primanja, ali ona i dalje nisu u istoj ravni sa platama tog sektora u Evropi. Razlog vise da ih protjeramo, jer to nije fer?
Srbija ne moze da bude u budzetskom deficitu u slucaju Fiat. Ako je Fiat oslobodjen poreza na dobit, taksi, tih para ionako nije bilo do sada u budzetu Srbije. Ako meni zvrji stand prazan, a ja ne znam napraviti pare na njemu, i ne zaradjujem nista, ajd onda barem mene zaposli, i daj mi platu, a ti zaradjuj koliko hoces. Ja ionako nisam mogao, znao, sam to da uradim.
Njemacka se potpisivanjem SSP-a sa Srbijom, odredila da se taj isti sporazum sprovodi na teritoriji drzave Srbije, bez Kosova. Drzava Srbija vec dugo vremena nema upravu na toj istoj teritoriji, vec dugo vremena ne ubire nikakve poreze na toj teritoriji, i vec dugo vremena, drzava Srbija otplacuje vanjski dug nacinjen na teritoriji Kosova, i servisiranje tog duga kosta cca. 100.000 dolara DNEVNO. Bilo bi iluzorno da jedna Njemacka, koju smo uzeli za primjer, pristaje na nesto sto je neizvodljivo. Kakva bi bila razlika u ekonomskom smislu, da Sporazum obuhvata cijelu Srbiju? Ama bas nikakva, naprosto je tako. Ruzno je, ali je tako. Njemacka u OVOM Sporazumu ne tretira teritoriju Kosova kao samostalnu drzavu, cak je ni ne spominje, osim u clanu 135. i to na nacin da sporazum ne vazi na toj teritoriji. Sama ta teritorija se u Sporazumu tretira iskljucivo kao takva, teritorija, i nista vise. Naravno, mozemo sad diskutovati kako Njemacka Vlada priznaje Kosovo kao drzavu, a u drugom dokoumentu je ne definise kao drzavu, vec kao teritoriju, ali to je nesto trece..
Ursula Plasnik, ministrica vanjskih poslova Austrije, je i sama rekla da je od drzava u regionu ostalo jos samo da BiH potpise ovakav sporazum, dakle nikakvo Kosovo kao drzava. Naravno, ta ista fasisticka Austrija je priznala Kosovo, ali su postali svjesni da bez primanja u UN, od te drzave nema nista, i cini mi se da je tu sad nastao vakum..
I dalje mislim da je Sporazm sam po sebi dobar potez, tim vise sto je statusno neutralan, i sto clan 135. ide na ruku Srbiji, bez prejudiciranja. I ja sam ogorcen nepravdom i dvolicnoscu tih zemalja, ali protiv njih tesko da mozes. Mozes se samo truditi da izvuces sto vise.
Kapaciteti sirenja EU su sve manji i manji, mislim prvenstveno ideoloski, a ne po resursima. "Propusti" li Srbija ovu shansu, EU ce se fokusirati na Hrvatsku. Ne mislim da bi to bila katastrofa i smak svijeta po Srbiju, ali da bi bilo bolje, ne mislim.
_________________ Viva Elena, Viva Nicolae!
|