Citiraj:
Sjecas li se Karadzica i Milosevica.....dva najveca krivca za danasnji polozaj Srba....i tacno jeste da oni mozda nisu bili americki poltroni....al jedno je sigurno....bolilo je hjih dupe za Srbe u BiH i u Krajini....htjeli su samo pare i pare su i dobili.....to je samo odgovaralo americi....
A narod nije tesko ubijedit da uzme puske i krene da se ubija.....pa sad da se dogovore ovi ovdasnji likovi da hoce da ratuju narod bi opet uzeo puske a ne bi imao pojma ni zasto....neki pojedinci jesu pametni ali narod kao cjelina je glup ko noc.....ajd mi ti sad objasni zasto su se ljudi u BiH ubijali....jel iko dobio ista sto je htio.....cek cek, znam ja....nije.....
sa prvim dijelom se apsolutno slazem, samo, opet, ne vidim neku korist amerike od toga.
sto se drugog dijela tice, opet mi nije bas najjasnije zasto (ako, po tim teorijama, bilo ko moze bilo koga ubijediti da ratuje) niko nije ubijedio svajcarce da ratuju medjusobno? zasto niko nije ubijedio skote da se oruzano pobune protiv engleza? zasto cesi i slovaci nisu ratovali? nego, eto, nekako, bas uvijek mi medjusobno ratujemo.
a to sto niko nije dobio sto je htio je, takodje, sasvim solidan razlog da se u buducnosti opet ratuje, kad prodje malo vremena i zaboravi se sav pakako od 1992-1995.
Citiraj:
A zapadu je bivsa SFRJ bila trn u oku i to golem.....bila clanica pokreta nesvrstanih koji je tada bio prilicno jak....zemlje treceg svjeta su se bunile protiv kapitalizma i sve vise prihvatale socijalizam a glavni primjer i zagovornik toga je bila SFRJ.....a znas li sta za ameriku znaci propast kapitalizma.....znaci propast svega u sta vjeruju....znaci da moras radit da bi imao a mnogi ljudi a prvenstveno amerikanci se boje rada.....eto zato je ta SFRJ iako mozda ne savrsena bila smetnja americi....a kad se SFRJ raspadne i to sa nekim krvoprolicem onda upres prstom i kazes svijetu da ih to ceka ako budu prihvatili socijalizam....a socijalizam u SFRJ je bio daleko razvijeniji nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu i puno bolje je funkcionisao....al eto imali smo i mi ljude (i jos uvijek ih imamo) koji se boje rada i istomisljenici su sa tim amerikancima....

sjecam se onog skeca nadrealista, 'trka nesvrstanih u nemili donjoj'. kako ono bijase, predstavnik jugoslavije vodi ispred predstavnika jemena.
nemojmo pricati bajke o nekom ogromnom znacaju prethodne jugoslavije. drzava je bila u ogromnim dugovima, a to je, naravno, prvi znak da drzava nije mocna. ja, nekim cudom, mislim da je kao slika propasti socjalizma mnogo uvjerljiviji bio raspad sovjetskog saveza. dakle, amerika je mnogo ubjedljivije mogla da demonstrira svima svu bijedu socjalizma na primjeru sovjetskog saveza ; "evo, pogledajte na sta je spala nekada, uz nas, prva sila svijeta. na slabu rusiju, jos slabije ukrajinu i bjelorusiju i gomilu banana republika. i sve zbog toga sto su prihvatili socjalizam".
a, naprotiv, u socjalizmu je ideja bila da su svi jednaki, da se ne mora mnogo raditi da bi se imalo. a u americi se mnogo, mnogo vise radi nego sto se kod nas ikad radilo. nije da vole, nego moraju.
sad ce ispast da mi volimo da radimo, a amerikanci ne vole, pa su nam zato rasturili drzavu.

nidje veze
a da, a sto se tice toga da se amerika bojala zemalja treceg svijeta, to je tek prava komedija. pa oni nemaju hljeba da jedu, a onaj ko nema hljeba da jede, tog je najlakse kupiti. samo mu das hljeba.
Citiraj:
Ne.....logika je da pocnes za promjenu da razmisljas svojom glavom a ne da ti misljenje sklapaju tv stanice i lokalni politicari....pa ces onda kad bude vrijeme da se uzme puska u ruke ti umjesto da ides glavom bez obzira da gines upitat "a sto smo zapravo uzeli puske u ruke i sto se mi sada ubijamo".....a to se niko jos nije zapitao....jesi se ikad zapitao zasto nekoga mrzis ili ti je to jednostavno bilo urodjeno i naucen si tako zato sto je to "normalno"....
i razmisljam svojom glavom. davno su ljudi rekli "istorija je uciteljica zivota". pa se ja pitam zasto nam se desilo da tri puta u sto godina medjusobno ratujemo i koljemo se. sva tri puta je bila slucajnost? ja bih bio veoma rad da ne docekam i cetvrtu slucajnost. mislis da si ti prvi genije u istoriji juznih slovena koji se zapitao "a ima li smisla da mi medjusobno ratujemo?". naravno da nema smisla, ali se taj besmisao iz nekog razloga stalno ponavlja. i poslije svakog rata ljudi pocnu da razmisljaju tako "pa zasto smo mi ratovali? mi se ustvari ne mrzimo, mi se volimo, mozemo da zivimo zajedno u bratstvu i slozi"...pa prodje 30-40 godina, pa se opet uhvatimo za vratove.
zasto se mrzimo? veoma jednostavno. uvijek ce postojati "nesto sto treba osvetiti". mislis da toliko pumpanje price o srebrenici vodi icem dobrom? mislis da se kod bosnjaka kad slusaju to javlja misao "ah, ma ovo je bilo slucajno, mi cemo ovo zaboraviti". ili se mozda javlja misao da ce doci vrijeme kada ce se valjati svetiti za to? kao sto je bilo sa jasenovcem, kao sto ce uvijek biti nesto sto je "neosveceno".
Citiraj:
O kakvoj ti to iskonskoj mrznji pricas.....o istom narodu....o juznim slavenima....ne kontam...."iskonska mrznja" postoji zbog (u prvom redu) vjeroispovjesti....jednima tupljeno jedno, drugima drugo, trecima trece dok nisu svi poceli vjerovat u to....i vjerovat kako ih neko tamo mrzi i da treba da oni mrze....
o mrznji o kojoj prica i ivo andric, o mrznji koja je dovela do pomenuta tri rata ovde u posljednjih 100 godina. isti narod, juzni sloveni? pa, opste je poznata psiholoska cinjenica da je mrznja veca sto su razlike manje. koliko ljudi kod nas mrzi nijemce? mnogo, mnogo, mnogo manje nego sto mrzi hrvate, muslimane i srbe. a nijemci su nam mnogo dalji i imali bismo mnogo vise razloga da ih ne volimo.
Citiraj:
I samo jedno pitanje....gdje je tebi sad mjesto prebivalista....jer ako se stvarno nalazis u RS samo se mogu nadat da nema jos puno takvih jer nam onda stvarno ne gine rat (opet)....al tjesi me isto tako da si mozda neki nafurani klinac....ili si jedan od onih sto je zapalio odavde pa sad nama prodaje neki patriotizam.....
na ovo necu da odgovorim. recimo da ni blizu nisam nafurani klinac. no, to je poznata prica svakog ko procita nesto sto mu se ne svidja ili na sta nema nista da kaze, pa potegne ono "tvoja prica je na nivou trinaestogodisnjaka" ili tako neki idiotizam.
znam da za sebe mislis da si veoma pametan i uzvisen, da bolje od obicne "stoke" razumijes sve probleme, ali zapitaj se malo zar je moguce da nisu postojali ljudi koji su isto za sebe smatrali i poslije drugog svjetskog rata, pa poceli da grade zajednicke drzave, koje su bile osudjene na propast? zapitaj se zasto se istorija kod nas uvijek ponavlja, i da li tu mozda ipak ima nesto vise od "interesa zapada i gluposti naroda".