apokalipto je napisao:
Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
Politicki gledano Dveri su po meni jedan ocajnicki potez nacije koja polako i u teskoj agoniji umire i to umire tako sto joj tupim nozem sijeku komad po komad nacionalnog bica.Oni su neka vrsta (mozda zadnjeg) i zaista ocajnickog pokusaja da se izbjegne totalna nacionalna katastrofa gdje bi na koncu Srpski narod kroz 100 godina na Balkanu bio na nivou statisticke greske.
na kojim podacima baziras ove epohalne (epohalno glupe) teorije?
Kada je Britanija 40-tih godina prošlog vijeka ratovala sa nacističkom Njemačkom Čerčil je sa svojim političkim savjetnicima se konsultovao iz kojeg sve ministarstva mogu da uštede kako bi što više novca otišlo u ministarstvo odbrane,kada su došli do ministarstva kulture i kada su mu savjetnici rekli da je ovo ministarstvo iz kojeg se može povuči veliki dio budžeta on se okrenuo i upitao...gospodo ako ukinemo kulturu za šta se onda borimo ?
Eh covjece da si citirao neko poznato duhovno,svesteno lice ili poznatog pisca o kulturi i njen znacaj hajd i nekako, al ti uzimas politicara i jos tome Cercila.
BTW ovo i nije njegov citat, guglaj malo pa ces vidjet, ali to je manje bitno.
Nije direktno vezano ali kad si Cercila uveo u pricu o zastiti kulture i brizi o istoj da kazem ovo.
To koliko je Cercil bio kulturno usmjeren i koliko je cijenio kulturu je veliko pitanje. A jos vise sumnjam da je Cercil vodio rat zbog toga pa i u metaforicnom smislu.
Taj pojedinacan slucaj koji si naveo i koji je sam upita nebi uzeo kao pravilo da je Cercil postovao i cijenio kulturu uopsteno.
Zasto tako mislim.
Cercil je bio je perjanica Engleskog imperijalizma tj. satiranja, pljackanja mali naroda i unistavanje njihovi kultura i osobenosti. Ja Cercila gledam tako u tom kontekstu u odnosu prema kulturi naroda.
Ostro se suprostavljao nezavisnosti i borbi za emancipaciju bilo kog naroda kojeg je Engleska drzala u kolonijalnom robstvu pocevsi od Indije.
To je bio kazu jedan od vazni faktora sto mu je naskodilo najvise u onoj politickoj predizbornoj kampanji koju je izgubio, razgrni malo naces i to.
Kako je Cercil gledao sa visine na Indiju isto tako je tretirao i druge male narode njihove obicaje kulture, samostalnost i razvoj.
Cercil je najvise poznat po tome sto je bio politicar koji vodio Britansku imperiju u ratu protiv Hitlera. Borio se prvenstveno za ocuvanje V.Britanije kao kolonijalne imperijalne sile a ne za neke ideale demokratije, slobode i ravnopravnosti naroda te ocuvanje njihovi kultura i slicno.
Cercil nije bio lider koji je bio za sirenje demokratije, slobode i ravnopravnost drughih naroda i drzava.
Njegov moto je bio dominacija velike britanije u medjunaronom okruzenju i gusenje bilo kakvih nacionalnih,kulturnih budjenja.
Ismijavao je i podtkopavao inicajativu FDR da se osnuju Ujedinjene Nacije kao jedna od institucija gdje bi mali narodi mogli zastit sebe, svoja prava uopsteno pa i svoje kulture.
Bio je i vrlo dobar orator i vjesto je to koristio. Medjutim dobro oratorstvo ga nije cinilo velikim i plemenitim covjekom ali jeste vjestim politicarem.
Toliko samo o Cercilovoj brizi za kulturu….