_зока je napisao:
Reci ti meni da li se jugoslavenska ekonomija mogla porediti prije rata sa ekonomijama zemalja sa kojom si je uporedio u periodu poslije rata? Jeste al' samo u glavama ovih iz Dveri. Kao što si napisao, nisi istoričar, štaviše, o istoriji znaš jako malo i samo gutaš šta ti se servira...
Mogu govoriti u ime svoje porodice jedan deda je bio uspjesan trgovac drugi je imao farmu i mesnicu uglavnom radio za trziste BiH i Hrvatske(30-te) ovom prvom i ako je poginuo u partizanima drzava je uzela veci dio imovine tek mu je ostavila jednu kucu tj njegovoj zeni i defakto je gurnula u siromastvo drugom dedi su isto nanijeli ogromnu stetu oduzeli su mu farmu i stoku mada je bolje prosao nego prvi...kako je bilo u drugim drzavama za vrijeme 30-tih ne znam objasnit ce neko upuceniji kad naleti
Ja nista ne gutam to sto postavim neki tekst ne znaci da se slazem sa onim sto pise tema je o dverima postavljam ono sto oni pisu onda se moze diskutovati iznositi svako svoje misljenje.
Nepokoreni @
Usporedili su Tojotu i Zastavu iz 80-tih ne Zastavu tada i Tojotu danas..barem koliko ja vidim po tekstu. Neka je to sve skupa 10-15 hiljada radnika opet 40.000 radnika i 200.000 automobila i 15.000 radnika u Tojoti i 2 miliona automobila je ogromna razlika.
Ogroman broj radnika mala produktivnost.
_зока je napisao:
Pa mi smo proizvodili podmornice.To i danas u svijetu radi svega par zemalja.
Ako sam dobro shvatio mislis na one mini podmornice za prevoz specijalnih jedinica sta li vec...?
spijo je napisao:
Citiraj:
Aha isto je ta druga Juga debelo ostala iza Francuske,Britanije,Italije,zapadne Njemacke,Japana,Finske,Svedske,Austrije,Amerike jesi nasao porediti Bugare i Rumune
Bivša Juga je poslije rata ostala bez ikakve industrije za razliku od zapadnih zemalja.
Ali je zato već pedesetih godina razvila rudarstvo,zatim crnu pa obojenu metalurgiju da bi već šezdesetih godina razvijala auto industriju,elektro ind.itd.
Takav način privrednog rasta je jedini prirodni i ispravan za razliku od ovog danas gdje se prvo asvaltiraju putevi i pravi infrastruktura da bi se napravila fabrika.
Do Brozove industrijalizacije narod na ovim prostorima je živjeo na rubu gladi i bijede.Prilično je neozbiljno pišati po tome.
Razorena je bila i zapadna Njemacka,Belgija,Francuska i oni su kretali od nule pogotovo Japan i Njemacka i gdje su sada oni gdje smo mi ? Istina jest da je uradjeno mnogo ali kada usporedis zapadnu industriju i industriju Jugoslavije itekako je zaostajala i ocigledno bila postavljena na krivim temeljima.Dok su se na zapadnom trzistu poceli pojavljivati prvi kompjuteri ovdje se nije pocelo ni razmatrati trebali uopste ulaziti u razvoj ili ne.