_зока je napisao:
apokalipto je napisao:
Domaca lovacka avijacija nije postojala sem skolsko borbenih aviona nista drugo domace nije postojalo.
Koliko država u svijetu nakon drugog sv. rata proizvodi vrhunske lovačke avione? Jesi li ti svjestan koliko se tehnologija proizvodnje vrhunskih lovaca razlikuje 1945. u odnosu na 1939.-u? Osim aviona koje to druge vrste naoružanja je Kraljevina Jugoslavija proizvodila da su mogle parirati evropskom....Kraljevina Jugoslavija je imala mizernu industriju.
Mogla se mjeriti sa Bugarskom ili Rumunijom...Državama koje je nakon rata ostavila debelo iza sebe...
Skoro sve koje su ih proizvodile i prije ww2.Jesam.Odkud ja znam sta se tada proizvodilo nisam istoricar samo sam rekao da je cinjenica da je u tom pogledu bila ravna drugim drzavama.Aha isto je ta druga Juga debelo ostala iza Francuske,Britanije,Italije,zapadne Njemacke,Japana,Finske,Svedske,Austrije,Amerike jesi nasao porediti Bugare i Rumune
Или, данас звучи невероватно податак да је у Србији пре 1941. постојало чак девет фабрика авиона. Неке од њих наставиле су да раде и после рата и чак је, захваљујући старим кадровима, оборен један светски рекорд у брзини летења. Међутим, социјалистички систем је неумитно уништавао предратни потенцијал. Већ од 1960-тих домаћи ловци могли су да служе само као глинени голубови конкурентима из других земаља. Авио индустрија се неумитно гасила. Једну фабрику авиона, “Икарус“, комунисти су претворили у фабрику аутобуса, али се после испоставило како нису способни да праве ни аутобусе.
Чувени винари Марковићи из Крушевца освајали су 1930-тих година медаље за квалитет коњака у престоници њихове постојбине, Паризу. Вино су извозили у дугим железничким композицијама – цистернама у Италију и друге западне земље. Комунисти су Марковиће похапсили и све им одузели, уводећи газдовање над њиховом имовином на свој начин. Али, са запада су почели да им враћају пуне цистерне. У покушају да врате предратни квалитет пића,
комунисти шаљу свог најбољег демагога из тог краја у сремскомитровачку казнионицу, са понудом најстаријем Марковићу, Милутину: биће пуштен на слободу ако пристане да ради у својој бившој фабрици за бедну плату.Ипак, ни носталгија за осамдесетим није ништа у поређењу са оном за седамдесетим. Тада је било можда и преко 100 фабрика са по преко 10.000 радника.
Увек кад видим овакве цифре сетим се студентских дана на Економском факултету у Крагујевцу, 1980. и неке.
Тада су нам професори говорили о 40.000 радника “Заставе“, али у негативном контексту. Наиме, тако велика армија радника, и то уз помоћ ко зна колико хиљада запослених у кооперанстким фирмама широм земље, успевала је да произведе највише 200.000 аутомобила годишње. Као контра пример навођена нам је јапанска “Тојота“, која је са 2.000 радника у централној фабрици, и са далеко мањим бројем запослених у кооперантским фирмама, производила два милиона аутомобила годишње.Укратко, комунисти су уништили економију. Њихова Југославија није била способна да створи финалне производе за девизна тржишта. Читаво друштво одједном је враћено натраг за једну епоху, тако да су се на Запад опет извозиле сировине, а са Запада су се увозили готови производи. То се на економским факултетима учи као најгори могући сценарио по једну земљу, јер се више вредности по правилу ствара у финализацији. Такође, вредност се увек прелива од оног који даје сировине ка ономе који ствара финални производ. Што значи да се разлика између једних и других стално повећава и да после неког времена ту више није реч о враћању уназад само за једну епоху.
To je bilo Brozovo vrijeme !
Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
Као релевантни се узимају наручени чланци из Бљица (који сасвим случајно сад излазе)... Је л' ме зајебавате?
ma da, ja sam siguran da su se sve politicke partije urotile protiv dveri. njihovih 4% glasova je izuzetno opasno, pa svi danonocno samo vijecaju kako da ih zeznu, narucuju clanke u novinama, sve samo da se uniste dveri kao posljednja prijetnja novom svjetskom poretku.
ПОЛИТИЧКИ СКАНДАЛ: Режимски напад на Двери: лажне изборне листе Двери на локалним изборимаhttp://www.dverisrpske.com/sr-CS/nasa-p ... zemunu.php[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MiHl19Zn2MA[/youtube]