old fashion men je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
A sta cemo sa najvecim umom modernog doba? Sta sa Teslom, kojeg da nije bilo, ne bi bilo ni tog njihovog svemira, modernih automobila, kompjutera ili jednom rijecju - moderne tehnologije
T si pominjao obrazovni sistem, dakle gdje se Tesla obrazovao, ovde ili vani?
dok kod nas imas procentualno veliki broj akademski obrazovanih ljudi
Hoćeš reći da smo genetski inteligentnij?
pa svjetski ratovi, a poslije toga je vec bilo ostalo da se samo pridruzimo modernom dobu.
Pa i ostali su imali ratove, Njemci sto puta više nego mi, pa ih to nije omelo da budu tehnološka sila.
Uostalom o našoj pameti i inteligencij govorimo mi sami, govore uslovi i organizacija našeg života, govori stanje u društvu i državi, dakle po svim parametrima mi smo jedan glup i primitivan narod, inače da to nije tako danas bi bili poput Švicarske, Belgije ili neke druge EU zemlje.
-tesla je prije svega naucio da cita i pise kod svoje kuce i kod svog oca svestenika, a drugo ja nisam rekao da oni imaju retardirane univerzitete na zapadu, nego da imaju uslove, a s tim u vezi:
-da, inteligentniji smo jer na broj nasih stanovnika, te broj naucnih otkrica daleko procentualno prednjacimo u odnosu na sve
-nijemci su tehnoloska sila jedino zato sto su im to Ameri omogucili nakon II svj. rata.
evo ti jedna paralela, BMW kao nekadasnji gigant u prozivodnji vojne opreme se uz pomoc amera, a sve kontra-Rusima, transformisao u ono sto svi znamo da jeste.
sto nije tako moglo biti sa nasim kompanijama nakon ovog rata - eto, ne treba dalje ici od Cajevca? Dosli stranci i rekli nema vise vojne proizvodnje, sto nisu izvrsili transformaciju kao sa BWM-om? Garantujem ti da bi bilo lakse to uraditi sa Cajevcem 95-e, nego sto je to bilo sa BWM-om 45-e.
Tako da argumenta nemas, jer to sa nijemcima je geopoliticki interes Amerike u konfrontaciji sa Rusijom. A argument zato je vise nego ocigledan - uporedi Zapadnu Njemacku (guranu od Amerike) i Istocnu Njemacku....