banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Nov 2010, 19:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Stvar je veoma jednostavna za one koji zele priznati sustinu.Svi su tjerali one druge koliko su mogli i gdje su mogli,pitanje je samo tehnologije ,a utjehe tipa ,e ja znam neke koje niko nije dirao ,su samo utjehe.Imam dosta rodjaka u Zagrebu koji su ostali citavo vrijeme rata ,a i sad zive tamo.Neki su imali zestoke probleme ,neki ne,cak mi je jedna bliska rodjaka promjenila ime ( rekla mi je ,imam porodicu ,djecu ,sta ce oni ako ostanem bez posla),pa sad budite pametni. Citava prica je mucna sa bilo koje strane da dolazi,a tragikomicne utjehe kao mi nismo kao oni su za top listu nadrealista,mada zivot bas nije tako smijesan.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
uU Sarajevu, zagrebu... nije bio problem da Srbi ostanu ali je bio problem da pritom ostanu Srbi!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 20:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
eugene of savoy je napisao:
uU Sarajevu, zagrebu... nije bio problem da Srbi ostanu ali je bio problem da pritom ostanu Srbi!

Kako rekoh ,sve je pitanje tehnologije ,samo je sustina ista,a nekim laznim demokratama ostaje posipanje pepelom i zvaka kao mi nismo kao i oni.Kad se samo sjetim otimacine stanova ,kuca ,radnji ,izbacivanja sa posla,prodje me jeza.Ono sto su ovi primitivni rezimi najcesce radili po vecim gradovima je bilo izbacivanje sa posla.Nemas posao ,nemas kakvu takvu platu( govorim o onim mjestima koja su bila van linija fronta),nemas nista,nemas pravo na pomoc ,na pakete,znaci purnjaj sto dalje .Ko je imao srece taj je prodao stan ili kucu ,mnogi nisu.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
I ti srpski trgovci u Srbiji dosli do velikih posjeda na jako legalan nacin - gledao sam jednu emisiju u kojoj se spominje izmedju ostalog kako su srpski seljaci - ratnici dobijali nesto tipa danasnjih vaucera ili akcija,kao platu ili nagradu za ucesce u ratu koji su prvo bili jako obezvrijedjeni, pa su ih tadasnje gazde natjerale ili nagovorile da prodaju to bud-zasto, a onda su te iste akcije skocile naglo, tako da je sirotinja opet ostala bez igdje icega, a bogati tj. oni bliski vlasti ( jer je to zapravo vlast uradila) postali jos bogatiji.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Frisky_Dingo je napisao:
Restitucija krece od 45 kad je uzurpirana imovina. Mada je ovdje uzurpirana jos 41, a onda presla u ruke KP 45.

Znači sva prethodna otimačina je OK?
Frisky_Dingo je napisao:
Danas se vecina institucija nalazi u srpskoj imovini ili na srpskoj zemlji. Srpski trgovci su gradili kuce u strogom centru, znaci ono sto je danas ferhadija je uglavnom srpska i nesto jevrejska imovina. Ja ne mislim da to treba da se porusi, ali treba da placaju najam kao svagdje u svijetu.

Poznaješ li ti istoriju vlastitog grada? O tome ko je izgradio šta i kada?

Frisky_Dingo je napisao:

Ista stvar u Mostaru, tj. mnogo gora, jer je stari grad 100% pripada srpskim trgovcima, a danas uzurpirana od onih koji se sad javljaju na forum (cicak?) i pisu gluposti.

Ja mislim da je od nacionalnog interesa br. 1 da se pokrene restitucija i vrati uzurpirana srpska imovina da bar, za pocetak muslimani i hrvati znaju na cijoj zemlji zive.

Ja mislim da bi ti bio veoma iznenađen, da ne kažem razočaran, rezultatom.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:
Vrlo važno, svako ko je oštećen od strane komunjara mora biti obeštećen.

Bilo je otimačine i prije "komunjara". Kraljevina Jugoslavija je sprovela djelimičnu agrarnu reformu, a zemlja se oduzimala spahijama, koje su po austrijskim knjigama zakoniti vlasnici; zatim kao što ti reče, "komunjare" su izvršile temeljnu agrarnu reformu kojom niko nije mogao posjedovati više od deset hektara zemlje.

Postoje zapisi da je kralj isplaćivao Turke, a i Austrougare.

Postoje zapisi da je kralj nakon otimačine radio sve na tome da bi se što veći broj pokradenih iselio u Tursku između dva rata.

STRATOKASTEL je napisao:
... Fino sam ostavio post, kako se katolicima otima njihovo, pravoslavcima nije vraćeno ono što je njihovo, a muslimanima je isplaćeno ili vraćeno u tom istom Sarajevu.

Za razliku od Banjaluke? Ne opravdavam Sarajlije, niti Mostarce, niti Tuzlake, niti bilo koga, ali ne može se imati dupli aršin.

Banjaluka je otišla najdalje u vraćanju imovine od sviju nabrojanih gradova, to su fakti.

Da, ali samo u pogledu imovine nezakonito oduzete u poriodu 1992-95. Ono od ranije ni iz bliza. Doduše, vlast radi koliko može da se ubrza povratak imovine SPC, dok KC i IVZ još nisu ostvarili svoja prava, a pitanje je koliko će taj proces potrajati. Nadam se da će jednog dana sve to biti samo ružna prošlost.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Suština br.1:
cicak je napisao:
...nego mi je pun djon vise ovih huskanja...

Suština br.2:
cicak je napisao:
bezze, ljudi, sabise nas u neke svoje torove... sirite vidike, nemojte se zabijati u svoje selo... ne znam, meni je lijepo u BL, ja volim BL...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 21:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
laoce je napisao:
I ti srpski trgovci u Srbiji dosli do velikih posjeda na jako legalan nacin - gledao sam jednu emisiju u kojoj se spominje izmedju ostalog kako su srpski seljaci - ratnici dobijali nesto tipa danasnjih vaucera ili akcija,kao platu ili nagradu za ucesce u ratu koji su prvo bili jako obezvrijedjeni, pa su ih tadasnje gazde natjerale ili nagovorile da prodaju to bud-zasto, a onda su te iste akcije skocile naglo, tako da je sirotinja opet ostala bez igdje icega, a bogati tj. oni bliski vlasti ( jer je to zapravo vlast uradila) postali jos bogatiji.

Kao što rekoh,profiteri su bili onda,profiteri su i sada....I ovi naši će jednog dana biti "ugledne trgovačke porodice"....
Frisky_Dingo je napisao:
Ja mislim da je od nacionalnog interesa br. 1 da se pokrene restitucija i vrati uzurpirana srpska imovina da bar, za pocetak muslimani i hrvati znaju na cijoj zemlji zive.
Reče friski koji se otvoreno zalaže za prepuštanje hektara i hektara srpske zemlje.... :lol: De ti malo konsoliduj svoje stavove...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Sve je to fino, sa sustinom ili bez sustine, ja pokusavam svijet oko sebe gledati realno, te vidim da nista ne moze nazor, pa tako ni multietnicnost, kao ni "zatorivanje"....
Svako bira sam, hoce li ili nece spustiti gard, dati sansu "onima tamo" i sagledati stvari realno, ili se usredotociti i pikirati samo na lose stvari preko "ograde"....
Licno sam ga spustio davno, svojom voljom, i mogu reci da mi je puno lakse, idem cesto u svoj grad, osjecam se komotno, poslujem, okruzujem se pozitivnim ljudima svih vjera , te vidim da se mogu opustiti u svakom pogledu... bude nekad nekih sitnih "ispada", ali svugdje se svasta desava....ja gledam pozitivu....

Jedino mi ide na k...c kad mi ponekad ´neko od "mojih" prebaci neke stvari tipa; "Zaposljavas Srbe...sjedis, pijes s njima, a ne znas je li il nije on ili neko njegov ubio tvog ..., a imao sam i par rasprava bas s nekim najblizim, te me niko ni za milimetar nije uspjeo ubijediti niti pomjeriti, vec mozda obrnuto...cak sam jednog dobio da napokon potrazi starog prijatelja("onog tamo") i ucini mu dobro...

Kako god, po mom misljenju za etnicka ciscenja 90-tih su krivi Srbi za RS, a MH-koalicija za federaciju, svak na svoj nacin, krvavi ili perfidni.... S druge strane, sad, 15 godina nakon rata, kriviti iste sto se Meho ne vrati u Bl, ili Milan u Sa , je samo supacko pravdanje sopstvenog nemara, nezainteresovanosti i kukavicluka. Kao sto ni meni niko nije od 2000-te prostirao crveni tepih kad dolazim, niti mi se klanjao i sirokog srca vracao oduzeto, ostavljeno ili oteto, ne mislim da je to za ocekivati negdje drugo, npr. u Sa...

Nekom je krivo sto nema Bosnjaka u RS? Vrati se. Ako moze moj kum, bivsi borac XVII krajiske, ko ne moze?
Nekom je krivo stro nema Srba u Sa? Vrati se, ili idi tamo sto cesce i pokazi da je to i tvoje.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
ERROR je napisao:
Sve je to fino, sa sustinom ili bez sustine, ja pokusavam svijet oko sebe gledati realno, te vidim da nista ne moze nazor, pa tako ni multietnicnost, kao ni "zatorivanje"....
Svako bira sam, hoce li ili nece spustiti gard, dati sansu "onima tamo" i sagledati stvari realno, ili se usredotociti i pikirati samo na lose stvari preko "ograde"....
Licno sam ga spustio davno, svojom voljom, i mogu reci da mi je puno lakse, idem cesto u svoj grad, osjecam se komotno, poslujem, okruzujem se pozitivnim ljudima svih vjera , te vidim da se mogu opustiti u svakom pogledu... bude nekad nekih sitnih "ispada", ali svugdje se svasta desava....ja gledam pozitivu....

Jedino mi ide na k...c kad mi ponekad ´neko od "mojih" prebaci neke stvari tipa; "Zaposljavas Srbe...sjedis, pijes s njima, a ne znas je li il nije on ili neko njegov ubio tvog ..., a imao sam i par rasprava bas s nekim najblizim, te me niko ni za milimetar nije uspjeo ubijediti niti pomjeriti, vec mozda obrnuto...cak sam jednog dobio da napokon potrazi starog prijatelja("onog tamo") i ucini mu dobro...

Kako god, po mom misljenju za etnicka ciscenja 90-tih su krivi Srbi za RS, a MH-koalicija za federaciju, svak na svoj nacin, krvavi ili perfidni.... S druge strane, sad, 15 godina nakon rata, kriviti iste sto se Meho ne vrati u Bl, ili Milan u Sa , je samo supacko pravdanje sopstvenog nemara, nezainteresovanosti i kukavicluka. Kao sto ni meni niko nije od 2000-te prostirao crveni tepih kad dolazim, niti mi se klanjao i sirokog srca vracao oduzeto, ostavljeno ili oteto, ne mislim da je to za ocekivati negdje drugo, npr. u Sa...

Nekom je krivo sto nema Bosnjaka u RS? Vrati se. Ako moze moj kum, bivsi borac XVII krajiske, ko ne moze?
Nekom je krivo stro nema Srba u Sa? Vrati se, ili idi tamo sto cesce i pokazi da je to i tvoje.

jasno :cat: jos bi dodao da je tesko i jednima i drugima jer posla nema ni za vecinsko stanovnistvo. i svi procesi bi isli brze i bolje i iskrenije da svi prihvate svoju odgovornost i sranja u ovom gradjanskom ratu nazovu pravim imenom

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ima dosta Srba u Sa, u Bologni sam upoznala sijaset studenata.... Ne znam čemu ta mržnja. Pa ima i ovdje ljudi druge vjere, mislim mnogo manje nego u Sa.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 22:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
STRATOKASTEL je napisao:

Da, ali samo u pogledu imovine nezakonito oduzete u poriodu 1992-95. Ono od ranije ni iz bliza. Doduše, vlast radi koliko može da se ubrza povratak imovine SPC, dok KC i IVZ još nisu ostvarili svoja prava, a pitanje je koliko će taj proces potrajati. Nadam se da će jednog dana sve to biti samo ružna prošlost.

Izvali i osta živ, komunjare su oduzele KŠC , a vlasti Srpske su to vratile prije par godina, u toku je vraćanje banje u Trapistima, čini mi se da je i dom sindikata takođe imovina katoličke crkve.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima toga još...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vjerovatno ima, a čime to Sarajevo može da se pohvali?

_zoka je napisao:
Kao što rekoh,profiteri su bili onda,profiteri su i sada....I ovi naši će jednog dana biti "ugledne trgovačke porodice"....

Citiraj:
Medu prvim ucenim borcima za narodna prava i slobode u 19. vijeku javlja se Franjo-Ivan Jukic, roden 1818. u Banjaluci. Pored sveštenickog poziva on se bavi i književnošcu kao i opštim narodnim problemima i potrebama. Pocetkom druge polovine 19. vijeka, otvara se u Banjaluci bogoslovija, koja je narodu i crkvi dala nekoliko izvrsnih sveštenika, ucitelja i narodnih boraca. Bogoslovija je osnovana kao rezultat zauzimanja agilnih banjaluckih Srba, trgovaca i gradana: prote Trifuna Jungica, Đorda Delica, Tome Radulovica, Jove Pišteljica, Jove Kneževica, Save Miljica, Riste Vukica i Save Bilbije. Prvi upravitelj Banjalucke bogoslovije bio je poznati Vaso Pelagic.

Evo zoka rodonačelnici ratnog profiterstva u nas Srba. Čak XIX vijek, sram ih bilo.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nemam pojma. Zadnji put sam bio početkom 1993. Ti si Sarajlija, vjerovatno si bolje upućen...
Jedine informacije do kojih mogu da dođem su zvanične informacije o sastavu gradske uprave:
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=17
A to mi baš ne liči na etnički čist grad.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 23:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
agilnih banjaluckih Srba, trgovaca i gradana: prote Trifuna Jungica, Đorda Delica, Tome Radulovica, Jove Pišteljica, Jove Kneževica, Save Miljica, Riste Vukica i Save Bilbije. Prvi upravitelj Banjalucke bogoslovije bio je poznati Vaso Pelagic.

Evo zoka rodonačelnici ratnog profiterstva u nas Srba. Čak XIX vijek, sram ih bilo.[/quote]
A tu znaš kako su oni došli do para?Sto posto znaš da nisu nekakvim mutnim radnjama?I da,kakva banja u Trapistima?

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
I da,kakva banja u Trapistima?

Bolnica i banja su bili u sastavu samostana. Redovnici (trapisti) su započeli i sa proizvodnjom sira koji je u narodu poznat kao Trapist - sir, kao i piva koje se danas prodaje i flašira pod etiketom Nektar.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 00:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
A tu znaš kako su oni došli do para?Sto posto znaš da nisu nekakvim mutnim radnjama?I da,kakva banja u Trapistima?

Ulizivali se prvo Turcima, pa onda Austrougarima, a onda od prljavog novca dizali crkve i škole. :lol:

Mislio sam na Banju Slatina, ali pošto nikada nisam bio tamo, meni su Zalužani, Trapisti, Slatina jedno te isto.
:lol:

STRATOKASTEL je napisao:

Nemam pojma. Zadnji put sam bio početkom 1993. Ti si Sarajlija, vjerovatno si bolje upućen...
Jedine informacije do kojih mogu da dođem su zvanične informacije o sastavu gradske uprave:
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=17
A to mi baš ne liči na etnički čist grad.

Skrenuo si sa teme, ovaj briljantan post treba ići u ovu briljantnu temu.
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=27&t=52962&start=0

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
eugene of savoy je napisao:

Браво еугеније. Можда и твој најбољи упис до сада :)

Срби који су остали у Сарајеву за време рата, а притоме су остали и Срби, су прошли пакао. Знам то добро јер ми је родбина са мајчине стране тамо остала. Једва су некако 1994. преко силиних веза ишчупани.

Тема ми није јасна а ни аутор шта је хтео да каже.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 00:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Možda malo da potpali atmosferu na Forumu, mada to njemu nije svojstveno.

Ovo je još jedan dokaz da je ovo multienički forum.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]