Pedja Kojovic je napisao:
mary juana
Kao sto sam vec rekao Nasa stranka nije istorijski insitut i ne bavi se istorijom, bez obzira kako skorasnjom.
Ja sam u svom postu naglasio da iznosim svoj licni stav.( Ja vjerujem da ga neki u NS dijele a neki ne, ali nije bitno)
Svakome u BiH je jasno da je objasnjenje o tome "sta se zapravo dogodilo i ko je poceo rat" jedna vrlo emotivna tema o kojoj jos uvijek svi, ukljucujuci i mene, dakle, imamo vrlo malo cinjenica, a jako puno emocija.
Ali ljudi ne bi bili ljudi kad zakljucke ne bi donosili i na osnovu takvih nekompletnih podataka.
Rat u BiH , kao ni jedan rat na ovm prostorima, nije tako jednostavan kakvim sam ga ja, a i vi, pokusao predstaviti u par recenica.
To su ozbiljne teme i zahtijevaju propisnu formu da bi se o njima ozbiljno razgovaralo.
Naravno da uz ono sto sam ja rekao (gradjanski rat izazvan agresijom Srbije i Hrvatske na BiH) ima jos mnogo vaznih faktora koji su doveli do njega.
Istorijsko iskustvo Srba u Drugom Svjetskom ratu i strah od ponovnog stradanja,
osjecaj ostalih naroda da nemaju adekvatan uticaj na Jugoslaviju i zelja za samostalnoscu,
neprincipijelni politicki savezi izmedju nacionalnih stranaka a u zelji da osvoje vlast ok komunista,
nedostatak politickih i ekonomskih ideja i koriscenje najjeftinijeg politickog goriva- nacionalizma,
strani placenici ili dobrovoljci iz drugih zemalja,
"vezivanja, pa odezivanja zastava" ,
neodlucnost ili namjere medjunarodne zajednice ili pojedinih zemalja,
insistiranje na svojim prijedlozima i onda kada vecina jednog od BiH naroda nesto ne zeli, itd.,
sve su to bili elementi od kojih je nas sukob satkan.
Jedan od tih mnogobrojnih elemenata koji su svi bili neophodni da bi se rat zapoceo i razbuktao je ulazak i dejstvovanje vojnih formacija iz Srbije i Hrvatske na teritoriju BiH.
Ono sto nova vlast moze i treba uraditi je omoguciti rad drzavnom BiH institutu za istoriju koji bi sakupio sve cinjenice i iz tog materjala pokusao "sklopiti sliku" tih dogadjanja.
Nasu stranku ne zanima ko je kriv za rat? (Osim ako to nema pravne posljedice) , nego, kako je i zasto do njega doslo?
Neupitno je da se rat dogodio, da su ljudi ginuli, da je zemlja unistena i ako iz toga necemo nauciti nesto onda su sve zrtve stvarno bile uzalud.
Sve zrtve zasluzuju nasu sucut, a svi ratni zlocinci sud.
Mi ostali trebamo i moramo ici dalje.
p.k.
Nemoj spomanjati 2 sv.rat ako boga znaš.Svi oni narodi koji su listom(uglavnom) stali uz fašiste debelo su nagrađeni 90-tim dobijanjem država Hrvatska,Kosovo,Slovenija,Bošnjaci u BiH ,guraju se Bugari,Mađari,Albanci,gore oni letonci,litvanci,estonci...nato,euro-integracije... Narod koji je u 2 sv.ratu imao oko 800000 žrtava,od prvog dana je u antifašističkoj borbi,narod koji je "doživio Jasenovac","Šumarice","sremski front","Kozaru"... razbijen je u više država sa izuzetno neprijateljski nastrojenom "komšilku",bombardovan...
Pa da su se nakon 2 sv rata revnosno procesuirali zločini kao nakon ovog zadnjeg( i treba da bude tako) gotovo cijeli jedan narod bi "visio" po kazamatima a i pola "cvijeća" takođe a i ne bi došlo do najnovih zločina širom Balkana.Umjesto toga "date" su im države.
Da ne idemo u dalju istoriju,prvi sv.rat,turska okupacija...
Kad već spominješ "jedinice iz Srbije i Hrvatske" red bi bio i da spomeneš "jedinice iz Afganistana,Pakistana,Irana..."
A to koje počeo rat meni ne treba niko pričati,sve sam doživio,vidio svojim očima.Protjeran,jedva živu glavu izvukao od mojih prvih komšija Bošnjaka i inih "domoljuba" iz arapskog svijeta.
Zato,gospodo Pejanovići,Lazovići,Bajići,Divjaci,Kojovići..."uzalud vam trud svirači".Bar što se mene tiče