Не знам је ли ко помињао, али мени се чини да је овог пута велики дио црне заједнице гласао за Трампа. Гледао сам неки видео, у њиховим чувеним квартовима, продавница, улазе стално ликови а ла "Жица", гледаш хоће ли извадити новчаник или пиштољ... и пропитује их сниматељ, за кога ће гласати, и чак већи дио каже, за Трампа. Што, као, зашто, неки спомињу социјалну помоћ, да ли је била боља за његовог времена, или је нешто укинуто у вријеме кризе, не знам... то кад се преведе код нас, дође као оних 50 КМ што зна бити пензионерима предизборе. Углавном, мислим да им је добра финта према тим сиромашним и необразованим слојевима, била то што су у кампањи прогласили Камалу Индијком, тј. лажном Афроамериканком.
А што се тиче главне ствари, тј. рата у Украјини, скоро да могу ставити паре да ће сад доћи до - ескалације (!). Па барем, привремене. Да, Трамп ће сигурно покушати да заврши, скрати рат, али свакако не под руским условима, а и они се ту нешто питају. Можда покуша нешто на мишиће, повећањем војног присуства НАТО на границама Русије и Украјине, па то рецимо да Путину оправдање пред руском јавношћу да проведе још једну мобилизацију и да се онда још прошире операције. Или чак ако Трамп одлучи да смањи америчку помоћ Украјини, може се десити да ови еуро лудаци покушају самостално нешто типа да пошаљу неки пољски контингент (да ставимо под то све сиромашније НАТО и НАТО везане земље, а које воле да бјесне на Русију), Легију Странаца, и сл... на ратиште, што би опет морало довести до сличног одговора Русије.
Инстант завршетак рата, да ли је могућ. Па можда, у двије варијанте - сједање за сто и нуђење Русији регија које није војнички узела (још увијек), као што су Харков, Запорожје, Херсон, као и Доњецк и Луганск до граница области. Свакако и признање статуса Крима. Вјерујем да би Руси оберучке ово прихватили. Исто тако вјерујем да је ово мање извијесна варијанта, јер добар дио тога, бар за сада, није под војним притиском, па тешко да би се Украјинци тек тако одрекли... Друга опција, је да су Руси већ у толиком замору људства и материјала, да ће морати да се задовоље неким тренутним стањем на терену, и можда још неким уступцима, демилитаризованим зонама, гаранцијама и сл. Тренутно стање на терену баш не говори овоме у прилог, штавише, док Руси имају видно убрзање, па какво је - такво је, украјински депутати се жале да се већ пребацују у пјешадинце медицинско особље, оператери ПВО и други који ту дођу као нека опција кад је вода до грла. Обе ове опције нешто не видим као посебно остварљиве.
Тако да, вјерујем, да слиједи гранд финале, вјероватно велика руска офанзива на зиму, само остаје да видимо докле су спремни да иду ови са запада.