INTERVJU: Milorad Dodik
BiH će se raspastiCitiraj:
Dejtonski sporazum je istorijski, ali on nije samo zaustavio rat, nego je uspostavio i novi politički sistem u BiH. Za tih 16 godina RS je prošla period od osporavanja do prihvatanja, a međunarodna zajednica od tvrdnje da je Dejton odličan do skrivene namere da ga modifikuje, i to uvek na štetu RS i pravljenje BiH kao unitarne zemlje - kaže u razgovoru za „Blic“ povodom 16 godina od potpisivanje Dejtonskog mira Milorad Dodik, predsednik RS.
- RS je pod najezdom nepravnog delovanja visokih predstavnika preživela određene gubitke. RS je morala 2005. i 2006. da sabere svoje bilanse i da odluči na koju stranu će ići - na priču o daljem gubitku nadležnosti ili da odbije snažno sve te promene. Reč reforma u tim okolnostima, za RS je značila gubitak nje same. Danas je njena politička pozicija daleko bolja od svih dosadašnjih. RS je danas u BiH neusmnjivo adresa na kojoj se mi pitamo i bez nas ne mogu mnoge odluke da budu donesene.
Šta to treba da radi u narednim godinama - i vlast i opozicija - da RS ostane ovako stabilna? - Bosna i Hercegovina je podeljena zemlja. Kada to kažem, znam da će to izazvati ogromne reakcije. Ali nisam samo ja taj koji to govori. To mnogi govore. Na kraju krajeva, to govori realnost. BiH je značajno podeljena po svim elementima - kulturološki, teritorijalno, politički, sportski... Funkcioniše jedino jedinstvena moneta.
Rekli ste da bi u slučaju širih ustavnih promena u BiH, mogao da se primeni model Britanije. - Ovde su stvari jasne - imate Dejtonski sporazum, neku BiH koja je u Dejtonskom sporazumu, očuvan teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet. BiH, prema Dejtonu, nema nijedno unutrašnje pitanje za koje je nadležna. Druga situacija je realna praksa: danas imamo deset ministarstava od kojih se sedam bavi unutrašnjim pitanjima. Po Dejtonu, BiH ima samo predsedavajućeg Saveta ministara, MIP i ministra za ekonomske odnose s inostranstvom. U Federaciji hoće veće promene. Sasvim je legitimno da Tihić i Lagumdžija to traže, ali je sasvim legitimno da i mi to činimo. Zato smo rekli da u novom dijalogu o tome, pošto želite da srušite dejtonsku strukturu i hoćete ustav po modelu unitarne zemlje, i mi imamo svojih zahteva. Ako hoćete te ustavne promene i ako je to po vama politički legitimno, onda je legitimno da i mi kažemo da je BiH za nas neželjeno društvo, da nikada nismo preboleli što ste nam srušili Jugoslaviju i što ste nas odvojili od Srbije.
Može li BiH opstati? - Arogancija bosanskih muslimana u političkom smislu je u toj meri izražena prema Srbima i Hrvatima, da niko ozbiljan ovde ne veruje u mogućnost opstanka BiH iz prostog razloga što je akcenat muslimanske politike u BiH da se obračuna sa Hrvatima, da nestanu u političkom smislu, kao konstitutivni narod, i zato se predlaže ova priča o proporcionalnosti. Bosna i Hercegovina će se podeliti i prirodno raspasti. Njoj ne može pomoći niko. BiH je u fazi raspadanja.
Koliko mislite da taj proces podele još može da traje? - Zavisno od konstitucije, to može biti brže, a može sporije. Biljka kada se raspada ona to brže uradi, kao organsko telo. A ako je to politički monstrum, kao što je BiH, onda to malo duže traje.
Kako vidite budućnost Srbije i njen izlazak iz ove krize? - Srbija je zemlja u kojoj žive Srbi i prisvajam je u mentalnom i etničkom smislu. Kao predsednik ne mogu da komentarišem unutrašnjopolitičke događaje u Srbiji. Naravno da bih voleo da je Srbija daleko moćnija i snažnija. Mislim da Srbija prolazi ono što je RS prolazila u početku. Ponekad neke strukture imaju naivno verovanje u dobročinstvo Zapada. Ja sam tu veru izgubio davno. U Srbiji imate jedan broj ljudi u nevladinom sektoru i nešto u politici koji je spreman da se prostre pred Evropom da rade šta hoće, samo nam dajte unutra. Pa kada te uzmu tako istrošenog, onda ne vrediš ništa.
A kako vidite odnos prema EU? - Voleo bih da vidim u Srbiji odrešitiji stav u vezi s Evropskom unijom. Dobro, neće nas Evropa, pa šta?! Mi ovde kažemo da nam je prioritet RS, a ne EU. Ako je EU znak da mi treba da izgubimo nadležnosti - hvala Evropi. Evropa je cinična i nepravdena prema Srbiji, pokazala je loše namere i Evropa ne zaslužuje korektan odnos Srbije prema njoj. Srbija mora da povrati karakter i ponos. Srbija mora da se objedini u odbrani jedinstvenog stava o tome šta je Srbija, dokle će se unutra tući na pitanju Kosova. Evropski put je neka vrsta škole u kojoj nisu izbačene batine kao način vaspitanja i veoma često smo videli batinu Evrope. Ali, nije ta batina da bismo bili bolji, već poslušniji. Ta unutrašnja politička podela u Srbiji i bavljenje politike iz mržnje jednih prema drugima dovešće do još veće katastrofe u Srbiji. Nažalost.
Mislite li da će to eventualno razdruživanje proteći mirno? - Hoće, naravno! To će biti činjenica. Zato me čudi kad vidim medije i neke političare u RS kako jauču da nema Saveta ministara. Moje pitanje je njima - a šta će vam Savet ministara?! Savet ministara je antidejtonski ovakav kakav jeste. Zašto je interes RS da ima antidejtonski organ? Šta bi bilo da se, evo sada, formira Savet ministara?! Šta bi bilo drugačije? Ništa!
Izvor:
KLIK