_зока je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Znaci vise novca su ranije trosili dijasporci koji su sada penzioneri. I sad im zabijas noz u ledja

Btw preko banaka udje nesto vise nego sto realni sektor uplati u fondove. Veoma uprativo.
Na to dodaj kes koji dodje u novcaniku i uplate putem biznisa.
Tako da tvoje performanse nemaju bas nikakve veze sa gorepomenutim ciframa

I jos nesto, ogromna vecina dijaspore se nece vratiti, niti koristiti ni cent kroz ljecenja od sveg suvog novca ubacenog u BiH. Moglo se i bez ove stetne blamaze.
Smanji prenaduvane cijene u zdravstvu, smanji broj savjetnika za sve svasta pa ces vidjeti

Ako se ne vrate nisu dužni ni da uplaćuju 10%. Ako se vrate i ne žele koristiti usluge koje pruža javni zdravstveni sektor takođe ne moraju uplatiti. Nije mi jasno da se ti buniš, a živiš na zapadu na kojem nije ništa džabe, ni bilo, niti će biti.
Apropo novca koji stiže, ne znam he li te iznpse izvlačiš iz guzice ili iz praistorije jer su u ovoj deceniji te uplate sve manje. Tipa 2023. jedva nešto preko 5 milijardi KM sa tendencijom pada svake naredne godine.
Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka
Za razliku od tebe i ovog veselog savjetnika ja kazem da je dijaspora investirala dovoljno novca u BiH da ti i savjetnik mozete ladno preci preko manjeg broja ovih koji se vracaju da trose svoje penzije, a drzave iz kojih se vracaju nemaju regulisan odnos (zahvaljujuci prvenstveno veselom savjetniku) sa BiH. Da, nije nista dzabe, jedan takav penzioner donosi suv novac sve da prethodno nije centa poslao u BiH. Ja i pored najludje maste ne vidim kako to moze da steti.
A vidi, kada bi se sad prebacili u tvoj anegdotni modus, vjv bi nasli ljude koji su bili par godina u rovu, a odselili se nedugo nakon rata. Zene im imaju vjv nesto staza u RS/BiH i sada pri povratku ostaju bez zdravstvenog. Bar zene.
Dakle, 5 milijardi najsuvljeg miguceg novca. De provjeri koliko su dotacije za zdravstveno i penziono za citavu BiH, pa onda koliko je to iz realnog sektora. Pa onda se osvjesti koliko od tih milijardi bude potroseno na lijecenje ljudi koji ne svojom krivicom nemaju zdravstveno jer neko ne radi svoj posao kako treba.
Umjesto da se na sve nacine ( u npr Hercegovinu) pokusava privuci nasa dijaspora, pa cak i zapadno evropski bumeri, ono se zapelo iz petnih zila da skoci samo sebi u usta