Ermin Hajder „Problem je surađivati s ljudima koji su zalutali u politiku...“
Objavljeno 10.5.2010 u 17:26
USKportal.ba: Za rijetke koji ne znaju, ko je Ermin Hajder?
Ermin Hajder: Ermin je građanin Bosne i Hercegovine na privremenom radu u politici. Iako nekima to zvuči čudno, moj angažman u politici nema notu karijerizma i jedva čekam da živim u normalnoj zemlji te da se ne moram baviti ovim poslom. Ja sam samo jedan od isfrustriranih i izvaranih građana ove zemlje, s razlikom što sam ja taj koji je preuzeo odgovornost i odlučio nešto uraditi za svoju zemlju, za svoj grad.
USKportal.ba: Kakvo je bilo Vaše djelovanje u proteklim godinama (misli se na poslove koje ste obavljali prije finkcije načelnika općine i na politički angažman...) ?
Ermin Hajder: Političkog, odnosno stranačkog iskustva nemam nikakvog. Iako sam i jedan od osnivača Naše stranke, prije toga nisam bio član niti jedne stranke. Moj angažman se više zasnivao na nevladinom sektoru. Prije toga sam 6 godina bio direktor i novinar u JP Radio Bosanski Petrovac. Radio sam i na projektima UNDP-a, Helsinškog parlamenta građana, a bilježim i dvogodišnje iskustvo u OSCE-u na poziciji menadžera za razvoj zajednice. Mnogo sam bio angažiran i kao trener za strateško planiranje, komunikacijske vještine, osnaživanje tima i slično. Naravno, sad mi to iskustvo ali i ljudi koje sam upoznao mnogo koristi. To je sad kapital koji je u funkciji Bosanskog Petrovca.
USKportal.ba: Kako ste kao relativno mlad kadar, relativno malde političke stranke, uspjeli da pridobijete povjerenje birača?
Ermin Hajder: Samo iskrenošću. Nakon lokalnih izbora mnogi mediji su pitali šta je ključ našeg uspjeha u Bosanskom Petrovcu. Čak su neki naglašavali da je to "izborno čudo". Ne slažem se s tim. Čak naprotiv, za mene je čudo da građani nisu promijenili vlast koja im ne odgovara. Pa izbori i služe u svrhu promjene neadekvatne vlasti. To se desilo u Bosanskom Petrovcu. Dokazali smo da građani žele promjene. Ono što smo obećali je vrlo jednostavno - moral u politici. I mada to izgleda prilično teško u ovoj zemlji, ipak je moguće. Lako je raditi kad se čovjek drži takvog principa.
USKportal.ba: Šta predstavlja najveći izazov u Vašem radu?
Ermin Hajder: Svakako da je najveći izazov učiniti Bosanski Petrovac gradom u kojem njegovi građani kvalitetno žive i vole taj grad. U svemu tome je najveći izazov mijenjati svijest ljudi jer ja u stvari želim demistificirati poziciju načelnika i vlasti i jednostavno svu upravu vratiti građanima. Mi trebamo biti samo izvršioci. Nažalost, mnogi još vjeruju da načelnik ima čarobni štapić...
USKportal.ba: Koje biste projekte označili kao nužne za prosperitet Vaše općine?
Ermin Hajder: Definitivno su to projekti vezani za proizvodnju organske hrane i drvnu preradu. Ono što se još ukazalo kao velika šansa za Bosanski Petrovac je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Ovaj grad jednostavno leži na sahari, samo je treba znati otvoriti.
USKportal.ba: Kolika je stopa nezaposlenosti u općini Bos. Petrovac i šta čine lokalne vlasti na suzbijanju iste?
Ermin Hajder: Mi imamo 1212 nezaposlenih osoba koji su registrovani u Zavodu za zapošljavanje. Otprilike isto toliko ih je i zaposleno. Poznato je da je danas jako teško doći do tačnih podataka u ovoj oblasti. Nažalost, poznato je da lokalna vlast ne može dikretno uticati na zapošljavanje ali indirektno itekako može. Mi smo već uradili regulacioni plan poslovne zone u Gorinčanima, obezbijedili smo 350.000 KM u njeno ulaganje i donijeli Program mjera, čime očekujemo da ćemo privući biznis sektor u Bosanski Petrovac. Tu iskorištavamo i druge prednosti poput dobre geografske lokacije, kvalitetnih puteva i blizinu granice s Hrvatskom u Izačiću i Strmici prema Kninu. I moja posjeta Švedskoj je bila u službi jačanja prizvodnje organske hrane i angažmana domaćih drvoprerađivača.
USKportal.ba: Cijela BiH a naročito manje sredine poput Bos. Petrovca imaju problem sa iseljavanjem maldih obrazovanih ljudi. Kako to spriječiti ili bar ublažiti i šta Vi kao prvi čovjek općine činite po tom pitanju?
Ermin Hajder: Ne mogu se spriječiti migracije, niti trebaju. Ono što je zadatak lokalnih zajednica je da stvore razlog ostanka. Ja sam već angažirao sve mlade sugrađane koji su završili fakultet kao pripravnike, a u cilju upošljavanja u fazi smo formiranja i Agencije za poljoprivredni razvoj. S druge strane, žalosti činjenica da se mladi na našim univerzitetima ne educiraju u smislu da su oni ti koji trebaju stvarati radna mjesta. mladi danas najčešće gledaju konkurse i skoro svi žele u državnu službu. Ja ipak mislim da treba jačati privatni biznis sketor, jer bez njega nema niti efikasne lokalne zajednice.
USKportal.ba: Skoro smo imali medijsko sapunicu u kojoj ste Vi i poduzetnik gosp. Čavkunović igrali glavne uloge. Kakav je bio rasplet te situacije?
Ermin Hajder: Pa ja u toj sapunici uopće nisam uloga. Ja sam samo odgovoran i radim u skladu sa zakonom. To se nekima očito ne sviđa. Valjda su navikli na suradnju sa drugačijim profilom političara.
USKportal.ba: Odnosi s SNSD-om na nivou Općine?
Ermin Hajder: Nije u pitanju odnos sa SNSD-om već sa pojedincima. Ja sa kolegama načelnicima iz te stranke jako dobro surađujem. Nisam od onih koji imaju predrasude, pogotovo kad su stranke u pitanju. Znam da u svakoj ima dobrih i poštenih ljudi. U mome slučaju ja imam tu nesreću da trebam surađivati s ljudima koji su zalutali u politiku i tu se nalaze isključivo zbog vlastitog interesa. Međutim, "ničija nije do zore..."
USKportal.ba: Vaše viđenje političkog stanja na nivou kantona... koje je Vaše mišljenje o tome kakva bi situacija mogla biti nakon narednih izbora?
Ermin Hajder: Nisam neki prognozer, ali svakako da imam svoje mišljenje. Očito je da je prilično politički turbulentno na našem kantonu. Iako se ja ne uključujem mnogo jer ovo nisu moji izbori, ali svakako da sam svjestan činjenice da su ovo prvi opći izbori za Našu stranku i da mi je kao načelniku stalo da imam kvalitetnu i odgovornu vlast u vertikali. Volio bih vidjeti kantonalnu valst koja se iskreno ponaša kao neko ko odgovara za život 300.000 građana, ako što to radi nas 8 načelnika.
USKportal.ba: Oženjen, u vezi, slobodan?
Ermin Hajder: Sretno oženjen Aidom i očekujemo prinovu, baš negdje na dan izbora! (smijeh)
USKportal.ba: Za kraj nam još kažite da li Vam se sviđa ideja objedinjavanja svih gradova kantona na jednom Web Portalu?
Ermin Hajder: Ideja, koja je danas već i stvarnost, je odlična. Želim vam iskreno uspjeh i volio bih da zadržite svoju nepristrasnost, jer sve prolazi samo je profeionalnost vječna.
|