spavac je napisao:
komentar takodje jedne obicne osobe iz UK
Занимљив коментар једног Србина коме је МТ била премијерка:
Citiraj:
Ja sam u UK došao bliže kraju njene vladavine, i kakvo sam stanje našao u civil serviceu slično sam posle 4 godine i napustio, čim sam dobio stalan boravak. Evo kako je "njeno" "rešenje" izgledalo u jednom malom delu (nauka i tehnologija).
- Bila prvo ministar za obrazovanje i nauku, tako nekako, E. Heath ne preterano sposoban, videla kako se pare bacaju, došla posle na vlast i počela sa rezanjem. I šta se desilo - u ovom jednom segmentu nije bilo nikakve ingenioznosti, naprotiv.
- Imao si N pametnih i vrednih svoje plate (zamisli da je normalizovana, 1) i 2N duplo više plaćenih nego što su vredni (recimo da su proseci plata bili isti, jeste se radilo o popriličnoj uravnilovci). Ok, strašno, gubiš 2*N/2=N novca, 35%, recimo. I stvarno je to strašno, toliko traćenje para.
- Ali, i ja ovo karikiram, naravno, samo da istaknem obrazac koji je i pored mog karikiranja bio značajno prisutan - dođe ekipa i skreše budžet na pola. I to sad izgleda kao radikalno i hrabro rešenje. Dok ne pogledaš šta se desi.
- Recimo N pametih odu, deo u industriju, i to nije loše, deo u US, to jeste loše za UK.
- I sad odjednom 2N polupametnih, za instituciju ovog tipa, imaju realne plate i na to je svedena elitna institucija, npr.
- Ok, rekao bi neko, jako je loše to što su slupali elitnu instituciju, ali troškovi su značajno smanjeni. U najboljem slučaju možeš da tvrdiš da je otišlo 50% pameti a ušteđeno 66% novca - ali nije, trećina najboljih u naučno tehnološkoj insituciji su skoro sve, ne samo trećina kreativnog posla.
- A novca nije toliko ušteđeno ni približno - sad odjednom fali ljudi, najbolje ne možeš tek tako da nađeš ni za normalne plate, a kamoli polovne, počinju da se zapošlajvaju mladi na 10K godišnje plate i radi se sledeće:
- Mlad čovek se prvu godinu šalje na kurseve, specifične za ovu organizaciju, i na to se potroši još 10K. U međuvremenu takva osoba traži bolje plaćen posao u industriji, nađe ga za duplo veću platu i ode. Mnogo ih je tako rpohujalo kroz instituciju dok sam ja tamo bio.
Tako, po moj proceni, odoka i malicioznoj, oni su uštedeli ne 66% ili 50% nego 30-40%, recimo, a izgubili 80% vrednosti u nekom strategijski značajnom intervalu, recimo sledećih 15 godina. Oni nisu popravili, nego pokvarili ovaj deo, ma kako im ja priznajem neke uspehe drugde.
Ništa nisu uradili ovde, došli i srezali budžete, oterali mnoge genijalne ljude u US i u državi od 60 miliona ljudi mogli su im, vrlo lako, prve .com ogromne firme biti incorporirane od strane štap-i-kanap anarhičnih faca iz polutrećeg sveta.