banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Okt 2011, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Panzer je napisao:
Ma ima ovde jedan kod mene koji tvrdi kako ima 9000. Već sam se par puta zapitao dokle misle ići sa tom cifrom.

A ja lično znam jednog "bošnjaka" iz meni rodnog grada Stokholma koji kaže, citiram: u Srebrenici, u najvećem "genocidu" poslije drugog svjetskog rata (ovo vole ubaciti više nego hljeba da jedu) je ubijeno oko 10 000 do 11000 "bošnjaka".

I uopšte se ne zaj*ebava lik, a ja u sebi mislim isto dokle će ići sa tom cifrom..

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
The sky's the limit

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Što više ide gore, to će pad više da boli...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 11:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Elvis Presley je napisao:
Zar nije Srebrenica najveci genocid i zlocin protiv covjecnosti nakon Drugog svjetskog rata??
Ne pise li tako svuda po medijima i na internetu?

Niko ne kaze da tamo zocina nije bilo, ali je uvreda i izrugivanje zrtvama nekih drugih genocida koji su se desili nakon Drugogo svjetskog sirom svijeta.

Ima daleko vise pobijenih ljudi npr. u Vijetnamu nakon II svj. rata.\

A ovo za cifre 10k 11k, to djeluje kao da sabiraju svu stoku i zivinu pa dobiju te lude brojeve...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ja zaista ne sporim da se zločin desio i to strašan zločin ali pretjeruju sa tim brojem i samo prodaju bol i patnju. Ne bih htio da umanjujem zločin tako što ću umanjiti broj žrtava jer je svejedno da li je jedan ubijen ili deset hiljada, zločin je zločin ali je bezobrazluk to što rade. Moraću isto tako biti iskren pa reći da mi nije žao nikoga ko je ubijen u Srebrenici jer smatram je srpska krv prolivana dosta puta prije jula 1995. godine, a ta krv se ne spominje nikada...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 12:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
I ja bi mogao reći da mi nije žao nikoga ko je ubijen u Srebrenici ALI samo da su tamo stradali oni koji su tu srpsku krv prolivali i pravi dželati Srba iz podrinja....Pošto su se oni većinom izvukli prije pada Srebrenice prema Sarajevu onda mi je žao svake nevine glave koja je pala....

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 12:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Zar nije Srebrenica najveci genocid i zlocin protiv covjecnosti nakon Drugog svjetskog rata??
Ne pise li tako svuda po medijima i na internetu?

Niko ne kaze da tamo zocina nije bilo, ali je uvreda i izrugivanje zrtvama nekih drugih genocida koji su se desili nakon Drugogo svjetskog sirom svijeta.

Ima daleko vise pobijenih ljudi npr. u Vijetnamu nakon II svj. rata.

Misli se najveci zlocin u Evropi nakon drugog svjetskog rata, ne u svijetu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
_зока je napisao:
I ja bi mogao reći da mi nije žao nikoga ko je ubijen u Srebrenici ALI samo da su tamo stradali oni koji su tu srpsku krv prolivali i pravi dželati Srba iz podrinja....Pošto su se oni većinom izvukli prije pada Srebrenice prema Sarajevu onda mi je žao svake nevine glave koja je pala....

U pravu si i znam ja da nisu u Srebrenici ubijeni dželati ali nisu ni pobijeni Srbi bili dželati...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 12:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nit' sam to rekao,nit' da mi ih nije žao....

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Evo jedno hipotetičko pitanje, postavljeno muslimanima, a i onima koji se slažu sa pravnom kvalifikacijom haga da je u Srebrenici počinjen genocid:
Uzmimo npr. neka jedinica upadne u selo u kojem živi stotinjak stanovnika, muškaraca, žena, djece, staraca, zauzevši to selo pobiju sve živo u njemu, a selo opljačkaju i zapale;
u drugom slučaju, druga, protivnička jedinica zauzme gradić od nekih 30 hiljada stanovnika, u borbama izgine određeni broj ljudi koji su branili taj grad, dio izgine dok su pokušavali da se probiju do slobodne teritorije ne želeći se predati, a jedan dio (opet punoljetnih muškaraca), neka to bude pola, vojnici koji su zauzeli grad zarobe i streljaju, znači skupi se 8 hiljada mrtvih uglavnom vojnosposobnih i punoljetnih muškaraca, ta ista vojska pusti ostalih 22 hiljade ljudi, a grad ne zapale i ne unište.
Pitanje glasi u kojem u ova dva slučaja je počinjen genocid?
Pitanje glasi šta definiše genocid?
Znači ovi što su pobili sve živo bez iznimke, oni nisu počinili genocid, a ovi što su pustili većinu, oni jesu :roll:
Moj zaključak je da u Srebrenici jeste bilo zločina prema muslimanima i to ništa više nego ih je prethodno bilo prema srbima, ali nikakvog genocida nije bilo.

Edit
pitanje i nije baš hipotetičko, već oslikava realnost koju smo imali u ratu, a jasno definiše političku ulogu Haga koji je imao zadatak da narod koji je doživio najveći genocid nakon jevreja, prikaže kao genocidan, svaki Srbin koji prihvati tu kvalifikaciju tog političkog sude nije Srbin.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
pitanje i nije baš hipotetičko, već oslikava realnost koju smo imali u ratu, a jasno definiše političku ulogu Haga koji je imao zadatak da narod koji je doživio najveći genocid nakon jevreja, prikaže kao genocidan, svaki Srbin koji prihvati tu kvalifikaciju tog političkog sude nije Srbin.

Problem je sto ljudi shvataju da Evropa govori da je svaki Srbin genocidan. Evropa to ne govori. Evropa govori da su to ucinili sacica Srba kriminalaca koji su tad bili na vlasti. To meni nije cudno za shvatiti, jer isti ti Srbi koji su to ucinili su to ucinili i svome narodu u Krajini kad su prodali zapadni dio RS a stanovnistvu nisu rekli da se skloni.
Kad su oni mogli to uciniti svom narodu onda su mogli i Muslimanima. Srbi su uradili svom narodu isto sto i Muslimani svome.
Tadasnja muslimanska vlast je predala Srebrenicu da bi dobila intervenciju Natoa, a Karadzic je predao Krajinu da bi zadrzao svoju vikendicu na Palama. Znaci, u ratu su obe vlasti bile zlocinacke samo sto su Muslimani bili pametniji pa su ulogu zlocina prepustili Natou, a "Srbi" su bili naivni pa su uzeli zlocin u svoje ruke.
Dakle, ne treba poistovjecivati sve Srbe sa sacicom ratnih profitera koji su tad vladali i koji su to ucinili.
To je nas osnovni problem.
Nijemci nemaju taj problem. Oni su prihvatili da je tadasnja njemacka vlast pocinila zlocin i genocid nad Jevrejima. Ali oni shvataju da je to pocinila hitlerova vlast, a ne cijeli njemacki narod. Dakle njemacki narod nije pocinio genocid, nego fasisticka vlast koja je tad vladala. Slicno je i kod nas. Ljudi treba da prihvate da se zlocin ne odnosi na sve Srbe nego na pojedince i dio vlasti koje su taj zlocin pocinile. Kad to prihvate, shvatice kao i Nijemci sto su shvatili nakon drugog svjetskog rata da zlocin nije djelo cijelog naroda nego izopacene ideologije i pojedinaca sljedbenika te ideologije, a jos vise onih koji su vodjeni licnim interesom i ratnim profiterstvom, a takve su bile sve vlasti u ratu u BiH.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa zašto mi ne odgovori na "hipotetičko" pitanje, jer očito spadaš u grupu na koju se pitanje odnosi?

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To u koju grupu ja spadam ti ne znas jer uopste me ne poznajes, a i ne odredjujes ti nego ja. A ja sam odredio da spadam u onu grupu koja ne podrzava zlocin ni sa jedne strane.
Dalje, bitna su realna, a ne hipoteticka pitanja, ali ako procitas moje postove iznad vidjeces da sam odgovorio i na to hipoteticko pitanje kad sam razmatrao slucaj sta bi se desilo da su Muslimani upali u BL u ratu i to isto uradili, bi li to bio genocid ili ne. Dakle, procitaj gornje moje postove i naci ces odgovor i na to hipoteticko pitanje.

Ono sto ja isticem ovdje je da nije toliko bitno kako se zlocin zove genocid ili zlocin, to je isto. Bitno je ko ga je ucinio, a ucinili su ga jednim dijelom izdajnici sa muslimanske strane na celu sa Alijom predavsi Srebrenicu zarad NATO intervencije, i s druge strane srpski ratni profiteri sa Krajisnikom i Karadzicem na celu.
To sve lijepo objasnjava Biljana Plavsic u svojoj knjizi koju preporucujem da procitas, pa tek onda da vidis koji su to kriminalci i zlocinci bili.
Hvala Biljani Plavsic koja je otkrila u kakvom se drustvu nalazi i to objelodanila zaludjelom narodu koji je podrzavao izdajnike i zlocince. Zao mi je samo sto je ni kriva ni duzna morala provesti 11 godina u zatvoru dok neki zlocinci koji su to uradili i profitirali na tome nisu odgovarali.
Ali kao sto rekoh, poenta nije u nazivu "genocid" sto potenciraju Muslimani, ili u nazivu "zlocin" sto potenciraju Srbi. Niti je poenta da li je bilo 10000 zrtava sto opet potenciraju Muslimani radi nekih svojih politickih ciljeva, ili je 1000 sto opet potenciraju Srbi zarad svojih ciljeva. Ono sto je bitno je da se naglasi da su tu ljudi ubijeni bez ikakvog sudjenja i da je bilo puno nevinih i da su taj zlocin ucinile obe strane, muslimanska izdajom Srebrenice zarad intervencije, i srpska koja je jedva docekala osvetu i osvetila se na najokrutniji i najneljudskiji nacin.
I druga stvar, isto sto se obe strane nisu pokajale. Muslimanska stalno potencirajuci i trgujuci brojem zrtava zarad politike, a srpska negiranjem modernog holokausta.
To nigdje ne vodi. Treba priznati i svoje greske kao sto su to ucinili moderni narodi npr. Nijemci zlocin u 2 sv ratu, Englezi zlocine nad crncima, Francuzi zlocine u Africi itd.
I to je onda garancija da se to nikad ne ponovi. Stalnim preuvelicavanjem ili negiranjem, a to rade Srbi i Muslimani, samo se otvara novo bojno polje i mogucnost da se opet isto ponovi. Zato je potrebno graditi politiku mira, prastanja, priznanja i tolerancije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Е свака ти дала за пост.
Потписујем са болдованим фонтом :)

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jelly
opet si zaobišao odgovor, u kojem od ona dva slučaja je počinjen genocid? U oba? U nijednom? U jednom? Kojem?
Pitanje nije hipotetičko već se Srebrenica desila, a desila su se i mnoga sela među kojima i selo odakle je moje porijeklo u kome je pobijeno sve što je tu zatečeno, a selo opljačkano i spaljeno.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ti poredis Hitlerovu Njemacku sa RS u toku rata - ili ne poznajes istoriju ili se pravis lud.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 17:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jelly
opet si zaobišao odgovor, u kojem od ona dva slučaja je počinjen genocid? U oba? U nijednom? U jednom? Kojem?

Zavisi kako gledas. Moze se reci da je u oba, a moze se reci da nije u ni jednom. Oko toga tumacenja se i prepiru Srbi i Muslimani.
Moje misljenje je da uopste nije bitno jel' se to zove genocid ili zlocin. Rijec koja se koristi je nebitna. Ono sto je bitno su uzroci koji su doveli do toga i posljedice koje se prenose u buducnost.

laoce je napisao:
Ti poredis Hitlerovu Njemacku sa RS u toku rata - ili ne poznajes istoriju ili se pravis lud.

Poredjenje je zbog toga sto uporedjujem rijec "genocid" koja se koristila tad i koja se koristi sad. Naravno da ne mislim da je bio identican slucaj. To si valjda mogao izvuci i iz toga sto sam poredio i Engleze i crnce u robovlasnistvu, ali to ne znaci da je u proteklom ratu bio robovasnicki sistem.
Dakle, poredjenje je uzeto iz prakticnih razloga o tome kako se vrsi pomirenje medju narodima, ne da bi ja poredio sad to sa fasizmom.
Iako je bilo odredjenih elemenata sa obe strane koji se mogu porediti i sa 2 svjetskim ratom, to su vise izuzeti slucajevi nego organizovani od strane vlasti. Ovdje vise govorimo o razlici izmedju narodnog i pojedinacnog zlocina i kako se to ne moze identifikovati.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ako vec mislis da bi tako trebalo doci do pomirenja medju narodima, onda bi valjda trebalo da svi priznaju svoje zlocine. Mi svouglavnom poriznali sve sdvoje zlocine, ali druga strana ima problema sa priznavanjem svojih zlocina.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 19:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Moje misljenje je da uopste nije bitno jel' se to zove genocid ili zlocin.

Itekako je bitno, a kad porasteš shvatićeš i zašto je bitno.
Samo da te napomenem da je nad Srbima odmah nakon Jevreja počinjen najveći genocid, ali formalno nije, nad Srbima nikad nije počinjen genocid niti je iko ikad osuđen zbog genocida nad Srbima, ali zato se Srbima stavlja na teret genocid i to zbog par hiljada poginulih neprijateljskih vojnika i to najvećim dijelom u borbi, znači Srbi nisu osuđeni za kršenje ženevske konvencije ili ratni zločin već za GENOCID.
Što se tiče genocida nad Srbima u ww2, pa i ww1 on nikad nije ni postojao, bez obzira i na jasenovac i na sve genocida nije bilo, pa ti vidi je li bitno kako se zove ili ne.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2011, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

, a kad porasteš shvatićeš i zašto je bitno.

A kad porastem.
Za tvoju informaciju ja sam u ratu imao 19 godina i bio u vojsci RS i cuvao te dok si ti jos bio u pelenama vjerovatno, ili mozda u osnovnoj skoli.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]