banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Maj 2010, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Прво кажеш како је сигурно да неће имат фер суђење, јер су Срби а Срби су криви за све јер се курче а онда кажеш да је то што се крију доказ да су криви.. Мало контрадикторности зар не ?
Доста су Срби чистили своју кућу. Да други очисте пола к`о Срби то би већ било нешто.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2011, 19:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
ZAGREB - Apelacioni sud australijske savezne države Novi Južni Vels odbacio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, na odluku nižeg suda da ga svojim tekstovima list The Australian nije oklevetao.

Vasiljkovićeva žalba je odbijena juče, a on je po presudi dužan da plati 1,2 miliona australijskih dolara koliko je izdavač lista utrošio za prikupljanje dokaza za svoju odbranu, javljaju hrvatski elektronski mediji.

Kapetan Dragan, koji se nalazi u zatvoru u Sidneju gde čeka odluku o izručenju Hrvatskoj zbog optužbi za ratne zločine, tužio je list za klevetu zbog tekstova iz 2005. u kojima su opisani navodni zločini koje je počinio tokom rata u Hrvatskoj.

Vasiljković je spor nepravosnažno izgubio 2009. godine, a jučerašnjom odlukom apelacionog suda odluka je postala pravosnažna, pa će moratida plati i svoje i sudske troškove druge strane, kompanije "Nationwide news" koja je izdavač lista "The Australian". Vasiljkovićev advokat Klajv Evat najavio je da će uložiti žalbu australijskom Vrhovnom sudu i na ovu odluku.

Vasiljković je uhapšen 20. januara 2006. na osnovu hrvatske poternice zbog optužbi o ratnim zločinima nad hrvatskim zarobljenicima u zatvoru u Kninu 1991. i selu Bruška kod Benkovca 1993. godine, kao i učešće u napadu na hrvatska sela oko Gline 1991. godine.

U septembru 2009. pušten je da se brani sa slobode, ali je sud posle hrvatske žalbe poništio odluku zbog čega je traženo njegovo ponovno privođenje.

Nakon 43 dana potrage, u maju 2010. Vasiljković je ponovo uhapšen i od tada je u zatvoru.

Australijski sud doneo je odluku da Vasiljković, koji ima i australijsko državljanstvo, bude izručen Hrvatskoj, ali to treba da potvrdi i australijski ministar unutrašnjih poslova i to nakon što se sud izjasni o Vasiljkovićevoj žalbi.

Možda da prvo odleži u zatvoru ovu kaznu, pa kada izađe iz zatvora u 80 i nekoj neka ga onda izruče HR.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2011, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ne može da "odleži" novčanu kaznu, a ako u Australiji bude optužen i osuđen za ratni zločin, ne može za isto da bude isporučen Hrvatskoj. Niko ne može da bude procesuiran dva puta za istu stvar.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 20:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

jadnicak ima pravo na jos samo jednu zalbu, a ukoliko i tu izgubi deportovace ga u lijepu njihovu

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 23:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ma sreća da je u Australij, da je slučajno živio u Srbij, bio bi isporučen Hrvatskoj još prije 10 godina.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2013, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ne znam gdje da okacim

Citiraj:
Udruženi zločinački pothvat započeli su vonici HVO-a u siječnju 1993. godine.

Mnogi zločini počinjeni od sječnja i travnja nisu bili nasumična djela pojedinaca, već udruženi pothvat kojemu je bio cilj trajno maknuti muslimansko stanovništvo iz BiH. A na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman - zaključio je sudac.

11:44 - Berislav Pušić proglašen je krivim i dobio je kaznu od 10 godina zatvora.

11:42 - Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora.

11:41 - Milivoj Petković je dobio jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

11:40 - Slobodan Praljak kriv je i dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina.

11:38 - Bruno Stojić je dobio zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora.

11:35 - Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora - odlučilo je Vijeće, a sudac je kazao kako je u kazne uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2013, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

malo haske "pravde" i za hrvate

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2013, 19:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kapetan Dragan bi u program razmjene zatvorenika
Kapetan Dragan bi u program razmjene zatvorenika
Fena-Hina - 05.12.2013 15:32

ZAGREB - Jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj i optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, iz australijskog zatvora je uputio poziv za pomoć Srbiji ustvrdivši da će mu život biti ugrožen ako dođe u Hrvatsku.

On traži od Beograda da ga stavi u program razmjene zatvorenika, objavio je u srijedu naveče beogradski list "Večernje novosti" u internetskom izdanju.

Vasiljković je rekao da će još dugo biti u zatvoru ako se Srbija ne zauzme za njega jer sudski procesi u Australiji traju unedogled. Predložio je da se Srbija o njegovom slučaju dogovori s Australijom ili Hrvatskom.

"Ako se Srbija ne zauzme za mene, predstoji mi dugi zatvor. Predlažem srpskom pravosuđu da me stavi u program razmjene zatvorenika s Hrvatskom, u slučaju da budem izručen Zagrebu, i da se tako opet vratim u Srbiju", rekao je Vasiljković, koji je razočaran dosadašnjim ponašanjem Beograda.

On zamjera političarima da ne brinu o njemu kao državljaninu Srbije, a Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine zato što ne odgovara na njegove službene dopise.

"Bilo bi logično da se u Srbiji moj slučaj razmotri, da se Srbija dogovori sa susjednom Hrvatskom kako bi me Zagreb zaštitio kao svog nekadašnjeg državljanina. Sada, kada se u Vukovaru javno ispoljava etnička netrpeljivost prema Srbima, to daje utisak da Hrvatska nije dorasla normama Evropske unije, pa bih u njoj kao zatočenik bio žrtva takvih predrasuda", tvrdi Vasiljković, koji je u australijskom zatvoru s kraćim prekidom od 2006.

Australijski savezni sud donio je krajem novembra odluku o odgodi Vasiljkovićevog izručenja Hrvatskoj zbog proceduralne grešku tokom osmogodišnjeg procesa.

Iako je Vasiljković uhapšen u Pertu 2006. australijska vlada je tek u novembru 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog navodnih zločina počinjenih tokom Domovinskog rata kao vođa srpskih snaga u Republici Srpskoj Krajini 1991. i 1992.

Po optužnici koju je objavilo državno tužilaštvo u Šibeniku, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih ubijaju i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve te optužbe.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2015, 16:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kapetan Dragan biće izručen Hrvatskoj

Australijski savezni sud odbacio je posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj Dragan Vasiljković čije izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, pišu danas mediji u Melburnu.
Facebook Share
Najavljena nova žalba Najavljena nova žalba

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava da ospori izručenje. Veći dio od tih osam godina proveo je u zatvoru.

Vasiljković je prošle godine uspio da prolongira izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Hrvatski generalni konzul u Melburnu Dubravko Belavić rekao je da je sudska odluka zadovoljavajuća, pišu australijski mediji.

Portparolka kancelarije državnog tužioca kazala je da je "savezni sud danas utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni proces" kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj i da će on "ostati u ekstradikcionom pritvoru u Australiji", prenijela je agencija Hina.

Vasiljkovićev avokat Dan Mori rekao je za SBS da će se njegov klijent vjerovatno žaliti Vrhovnom sudu. Naglasio je da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga vrate u Hrvatsku.

"Vrlo sam zabrinut oko toga što će se dogoditi u Hrvatskoj", rekao je i dodao da je konačno dobio uvid u sudske spise i saznao da je (u Hrvatskoj) imenovan advokat, ali da se taj advokat nikada nije javio i pokušao da komunicira.

Mori je dodao da bi vrijeme koje je Dragan Vasiljković proveo u australijskom zatvoru trebalo računati u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.

Vasiljković, koji je uhapšen u Pertu 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Kapetana Dragana Hrvatska potražuje u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

Citiraj:
Srbija protiv izručenja kapetana Dragana Hrvatskoj
BEOGRAD -

Ministar pravde Nikola Selaković, u dopisu ministru pravde Australije Majklu Kinanu, zatražio je da se Hrvatskoj ne dozvoli izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, i istakao da su pravosudni organi Srbije spremni za sprovođenje krivičnog postupka protiv Vasiljkovića.

Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Vasiljkovića radi krivičnog gonjenja Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine u periodu od 1991. do 1993. godine.

mc.rs
mc.rs

Takođe, naglašava se da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su doneli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Takođe, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu sa najvišim pravnim standardima.

Ministar Selaković ukazuje i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFR Jugoslavije protiv državljana RS, bez obzira da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Inače, ovo je treći put da se Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2015, 22:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prošle godine bilo je dosta plakata podrške u gradu.

Slika

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2015, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
KAPETAN DRAGAN: Ako me izruče, ubiće me u Hrvatskoj!
kapetan_dragan
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji je već osam godina na zahtjev Hrvatske u pritvoru u Australiji, izjavio je da se bori da ne bude izručen Hrvatskoj, jer će ga tamo, kako tvrdi, ubiti.

Vasiljković je u razgovoru poručio hrvatskom pravosuđu da pošalje svoje sudije u Australiju i da ga oni tamo ispitaju.

“Švedska od Engleske traži Džulijana Asanža i ispitaće ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Asanž i Purda mogu da budu saslušani u Londonu, odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene sasluša u Sidneju”, kaže Vasiljković.

Beogradski dnevnik podsjeća da australijsko pravosuđe oklijeva da izvrši odluku o ekstradiciji Vasiljkovića, donetu još 2010. godine, kao i da za kapetana Dragana posljednju šansu predstavlja žalba Vrhovnom australijskom sudu i eventualno obaranje presude.

“U toku je žalbeni postupak na Vrhovnom sudu protiv rješenja Federalnog suda o mom izručenju Zagrebu. Ja sam nedužan politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminisana, čija su ljudska prava pogažena. Niko me nije saslušao i niko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjenje ratne zločine”, ističe Vasiljković.

“Neka Hrvatske sudije dođu kod mene u zatvor da me vide živog, da čuju moje svjedočenje, a ujedno da vide i Australiju”, ponovio je Vasiljković za “Novosti”, koje navode da je on svoj zahtjev uputio i australijskom pravosuđu.

List piše, pozivajući se na nezvanične izvore, da Australija još nije odgovorila na službeni prijedlog Ministarstva pravde Srbije, koje je ministar Nikola Selaković poslao svom australijskom kolegi Majklu Kinenu. U njemu se predlaže da Australija ne izručuje Vasiljkovića Hrvatskoj, već da se omogući njegovo suđenje u Srbiji.

Beogradski list još podsjeća da Australija već godinama drži Vasiljkovića u samici u zatvoru Parkli kao da je najokorjeliji kriminalac, a da pritom nije utvrđivala njegovu eventualnu krivicu.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2015, 17:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

prihvatili ga hrvatski policajci, a sutra im let za hr

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2015, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Namještena optužnica zbog sujete Vesne Škare Ožbolt bivše ministarke pravde Hrvatske koju je Dragan Vasiljković uvrijedio. Neka unajmi dobrog advokata i neka im pobije lažnu optužnicu i onda pride traži odštetu. Nešto slično kao i optužnica za ratne zločine koju su Vučić i EULEX smjestili Oliveru Ivanoviću.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2016, 03:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Optužnica je smješna, jedino ovo za ubijanje ratnih zarobljenika, ne mogu da komentarišem.
Citiraj:
Agencije
09.01.2016 11:28
ZAGREB - Dragan Vasiljković tražio je da se brani sa slobode, a kao garanciju da neće pobeći iz Hrvatske nudio je 700.000 evra, saznaju "Večernej novosti".

Ipak, sud je ovaj zahtev odbio, a hrvatsko Županijsko tužilaštvo u Splitu u međuvremenu je podiglo optužnicu protiv Kapetana Dragana, tačno šest mjeseci poslije izručenja iz Australije.

Krajnji rok je bio 9. januar i da to sad nisu učinili morali bi Kapetana Dragana da puste na slobodu iz pritvora.

U optužnici ga terete za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u periodu od 1991. do 1993.

Vasiljkovićev advokat Slađana Čanković kaže za "Večernje novosti" da je dobila optužnicu protiv njega.

"U petak smo imali i ročište oko ukidanja pritvora, ali uz sve naše dokaze da mu se krše ljudska prava, to nije uvaženo i pritvor je produže. On je dobro i ne žali se ni na šta", rekla je Slađana Čanković.

Citiraj:
Vasiljković će ostati u istražnom zatvoru na Bilicama, a pritvor mu je produžen i zbog teških okolnosti u kojima je počinjeno krivično delo, javili su hrvatski mediji.

Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kapetana Dragana koja ga tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i civila.

Vasiljković je optužen da je kao komandant jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrdjavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković se tereti i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

U optužnici se navodi da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Hina navodi da je optužnica protiv Vasiljković podignuta u poslednji čas, dan uoči isteka roka, 9. januara. Da optužnica nije napisana do tog roka, Vasiljković bi morao da bude pušten da se brani sa slobode jer mu je u nekoliko navrata istražni zatvor produžavan.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2016, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Тражио је од затвроских власти да му дозволе да добије гитару у ћелији јер нема како да прекрати време осим књигама. За сада одбијено.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2016, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

da se udavi zicama za gitaru?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2016, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
filozof sa vrbasa je napisao:
da se udavi zicama za gitaru?

Вероватно им је то аргумент за неиспуњавање жеље.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]