V@nja je napisao:
Skolarina na fakultetima u RS je najniza u regionu koliko sam ja upucen (medicina u BG - ~1000e, medicina u ZG ~1500e, medicina u NS ~800e, medicina u BL ~300e po godini (osim akademije umjetnosti, svi ostali fakulteti su jeftiniji, cini mi se 200e za godinu)). Poprilican je broj fakulteta koji ni u trecem upisnom roku ne mogu popuniti kapacitet ni za one predvidjene za budetsko finansiranje, a kamo li za samofinansiranje (ETF - barem kada sam ja upisivao fax, ali ni sada ne vjerujem da je situacija drasticno promjenjena) dok se u isto vrijeme na neke fakultete upisuje 6x vise studenata nego sto je predvidjeno za aktuelnu akademsku godinu, a nebrojeno mnogo je ljudi koji sa istim tim zavrsenim fakultetom vec godinu-dvije dana cekaju na birou ili rade posao van struke za 300-400KM. Na stranu to sto je trend upisa na privatne fakultete u znatnom porastu, a skolarina na istim je minimalno 1000e godisnje. Ne upisuju privatne fakultete samo oni koji imaju novca, poznajem ja masu ljudi koji krpe kraj sa krajem pa na kraju dijete ode na privatni fakultet, jer se tamo 'dijete nece patiti'. Iako je skolstvo defnitivno u problemima postoji jos jedan mnogo veci problem, a to je motivacija buducih/trenutnih studenata.
Вања, ову причу око факултета и цијена само тржиште треба да регулише!
Посао државе је да створи свима једнаке услове на тржишту (да неки факсови немају предност), да дефинише правила и критерије (постоје закони и правила) и да преко инспекција и контролних органа контролише да ли се та правила поштују (да ли је квалитет наставе на одговарајућем нивоу).
Замисли ову ситуацију... сутра ти затребаш адвоката. Имаш двије опције: једног који је завршио државно Право и другог који је завршио приватни правни факултет. Кога ћеш ангажовати?
На листи ствари које ћу разматрати код избора, на дну ће бити да ли је тај адвокат завршио државно Право у БЛ, у БГ или у Приштини или је завршио на приватном факултету у Бањалуци или Београду. Битније ће бити референце, гдје је све и како радио, колико познаје конкретну материју (да ли породично право или кривично право), сам приступ мом случају и одговорност.