banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 15:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Револуција, стрељања и сличне акције које видим да се предлажу и на овој теми и на другим темама... тотално бесмислене и глупе акције код нас!

Зашто? Зато што су то акције против, а не за.

Француска револуција 1789. године је била против тадашњег система (монархија, утицај цркве, апсолутизам), али и за (за формирање Републике, увођење демократије и једнаких права људи).
Октобарска револуција 1917. године је била против (апсолутизма, рата у коме је тада била Русија, капитализма), али и за (увођење комунизма, потпуно новог друштвеног уређења).

А код нас? ОК, против ових, али за шта? Ко да води ову земљу када се догоди та нека револуција? На којим идејама и принципима? Мислим, осим ако нисте анархисти...

Суштина је да народ, људи, грађани (како год) схвате да су они одговорни! И нико други!
Зашто смо сиротиња? Рецимо, јер смо ратовали. А зашто смо ратовали? Па јер је народ изабрао власт која је одвела земљу у рат. Рат кошта, у рату велика већина осиромаши, мала мањина се обогати. Од кад постоје ратови у историји, тако је.

Зашто Додик глуми сеоског забављача? Јер то оставља добар утисак у већини народа.
Како би на изборима прошла странка која би рекла народу да се треба смањити број запослених у администрацији, да треба реорганизовати пензиони систем (а то кошта), да нема плате ако нема посла, да нема сигурног посла (да се посао губи ако се лоше ради), да није посао државе да некоме пружи бесплатан факултет или посао на неодређено, да су људи одговорни сами за себе?
Добила би промиле!

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Shoole, svaka ti dala... :D

Samo mislim da skolovanje treba i mora biti besplatno. U suprotnom ce fakultete zavrsavati samo oni koji imaju novca (a nisu ga sami zaradili, uglavnom) sto je pogubno po konkurenciju u ovoj oblasti. Na kraju svega bi se opet moglo desiti da drzavom upravlja nekoliko imucnih porodica.

Dodatak:

Izbore treba dobiti, jer drugog puta nema ako zelis zdrave promjene. Kojom pricom i kakvim marketinsikim trikovima uopste nije bitno.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Револуција, стрељања и сличне акције које видим да се предлажу и на овој теми и на другим темама... тотално бесмислене и глупе акције код нас!

Poziv na streljanje je bio vise zajebancija nego neka ozbiljna ideja. Em bi a) zavrsili na robiji, em b) bi postojecu garnituru zamjenila druga, njoj apsolutno jednaka.

Citiraj:
Samo mislim da skolovanje treba i mora biti besplatno. U suprotnom ce fakultete zavrsavati samo oni koji imaju novca (a nisu ga sami zaradili, uglavnom) sto je pogubno po konkurenciju u ovoj oblasti. Na kraju svega bi se opet moglo desiti da drzavom upravlja nekoliko imucnih porodica.

Skolarina na fakultetima u RS je najniza u regionu koliko sam ja upucen (medicina u BG - ~1000e, medicina u ZG ~1500e, medicina u NS ~800e, medicina u BL ~300e po godini (osim akademije umjetnosti, svi ostali fakulteti su jeftiniji, cini mi se 200e za godinu)). Poprilican je broj fakulteta koji ni u trecem upisnom roku ne mogu popuniti kapacitet ni za one predvidjene za budetsko finansiranje, a kamo li za samofinansiranje (ETF - barem kada sam ja upisivao fax, ali ni sada ne vjerujem da je situacija drasticno promjenjena) dok se u isto vrijeme na neke fakultete upisuje 6x vise studenata nego sto je predvidjeno za aktuelnu akademsku godinu, a nebrojeno mnogo je ljudi koji sa istim tim zavrsenim fakultetom vec godinu-dvije dana cekaju na birou ili rade posao van struke za 300-400KM. Na stranu to sto je trend upisa na privatne fakultete u znatnom porastu, a skolarina na istim je minimalno 1000e godisnje. Ne upisuju privatne fakultete samo oni koji imaju novca, poznajem ja masu ljudi koji krpe kraj sa krajem pa na kraju dijete ode na privatni fakultet, jer se tamo 'dijete nece patiti'. Iako je skolstvo defnitivno u problemima postoji jos jedan mnogo veci problem, a to je motivacija buducih/trenutnih studenata.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zasto je ETF Banja Luka toliko problematican? Znam nekoliko ljudi koji su bukvalno odustali na pola puta, a vjerujem da su imali mogucnosti da bi zavrsili isti takav, recimo, u Austriji?

Kada sam rekao besplatano skolovanje, mislio sam svima dostupno. E sad druga je prica sto u praksi od prvog osnovne svako od predavaca dijeli ocijene po nekom svom nahodjenju...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@shoole.....
Ne revolucije u klasičnom smislu,nego protesti da vlast shvati da da je narodu puna kapa,da više ne mogu da se bahate kako im se hoće.Ja ne mislim da bi to promjenilo njihovo stanje svijesti,nego bi iz straha,možda,počeli da rade ono zbog čega su izabrani i ispunilli barem dio svojih bornih predizobećanja....

@ v@nja....
Motivacija studenata danas je da sa što manje napora završe to što su upisali (uglavnom nešto beskorisno),da se uvale na radno mjesto koje je na budžetu (opština,škola....) i da prolaze kroz život što "glađe" mogu....Tako da ne vjerujem u tu neku smjenu generacija u politici.....Doći će još samo još veći beskičmenjaci bez ideje.

Zato,strah.......izuzetan motivator.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Не мислим тако.
Друштву су неопходни елементарно образовани грађани, зато основно и (евентуално) средње образовање треба бити бесплатно.
Факултет је нешто друго. На Западу постоје и државни и приватни факултети. У принципу, ствар је препуштена тржишту. Приватни факултети су скупљи, али и пружају више. Држава из пореза грађана плаћа само за оно што јој је потребно, држава не плаћа школовање за неког будућег економисте који ће сутра стварати профит неком инвестиционом фонду или неког будућег инжињера који ће стварати профит рецимо Боингу или Мерцедесу.

Ти желиш да завршиш факултет? Буди добар ђак (нађи стипендију као форумаш Flash), ради неки посао или дигни кредит (ако ти старци нису уштедјели лову).

И опет, државом управља народ преко избора. Постоје моћне породице, али то нема то везе са тим ко ће завршити факс или не. Какве су врхунске факултете завршили Мухамед Ал Фајед или онај Индијац Митал или Роман Абрамович?
Или узми код нас... Криза, нема се, а знам масу људи која ради и има и пара и времена да студира на неком приватном факултету.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Zasto je ETF Banja Luka toliko problematican? Znam nekoliko ljudi koji su bukvalno odustali na pola puta, a vjerujem da su imali mogucnosti da bi zavrsili isti takav, recimo, u Austriji?

Ja, opet, znam par momaka iz svoje generacije koji su ga bukvalno 'pretrcali', bez da su se posteno oznojili. Tesko mozda (sigurno?) jeste, ali da je neizvodivo u to me niko ne moze ubjediti.

Sigurno je situacija na fakultetima van granica BiH bolja i uredjenija, ali to nije i ne smije biti glavni kamen spoticanja za nase studente. Sve dok student sjedi u kafani u kuka kako je fakultet nesredjen te poziva na neki puc i linc umjesto da sjedi u kuci za knjigom situacija ce ostati nepromjenjena.

Citiraj:
Motivacija studenata danas je da sa što manje napora završe to što su upisali (uglavnom nešto beskorisno),da se uvale na radno mjesto koje je na budžetu (opština,škola....) i da prolaze kroz život što "glađe" mogu....Tako da ne vjerujem u tu neku smjenu generacija u politici.....Doći će još samo još veći beskičmenjaci bez ideje.

Ja se nadam da ce ovi koji vole ono sto rade, koji se trude da budu dobri u tome biti uspjesniji od tih nezainteresovanih i na taj nacin izbiti na vodece pozicije. Mozda sam u krivu, al' nije pogresno nadati se :oops: :D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Skolarina na fakultetima u RS je najniza u regionu koliko sam ja upucen (medicina u BG - ~1000e, medicina u ZG ~1500e, medicina u NS ~800e, medicina u BL ~300e po godini (osim akademije umjetnosti, svi ostali fakulteti su jeftiniji, cini mi se 200e za godinu)). Poprilican je broj fakulteta koji ni u trecem upisnom roku ne mogu popuniti kapacitet ni za one predvidjene za budetsko finansiranje, a kamo li za samofinansiranje (ETF - barem kada sam ja upisivao fax, ali ni sada ne vjerujem da je situacija drasticno promjenjena) dok se u isto vrijeme na neke fakultete upisuje 6x vise studenata nego sto je predvidjeno za aktuelnu akademsku godinu, a nebrojeno mnogo je ljudi koji sa istim tim zavrsenim fakultetom vec godinu-dvije dana cekaju na birou ili rade posao van struke za 300-400KM. Na stranu to sto je trend upisa na privatne fakultete u znatnom porastu, a skolarina na istim je minimalno 1000e godisnje. Ne upisuju privatne fakultete samo oni koji imaju novca, poznajem ja masu ljudi koji krpe kraj sa krajem pa na kraju dijete ode na privatni fakultet, jer se tamo 'dijete nece patiti'. Iako je skolstvo defnitivno u problemima postoji jos jedan mnogo veci problem, a to je motivacija buducih/trenutnih studenata.

Вања, ову причу око факултета и цијена само тржиште треба да регулише!
Посао државе је да створи свима једнаке услове на тржишту (да неки факсови немају предност), да дефинише правила и критерије (постоје закони и правила) и да преко инспекција и контролних органа контролише да ли се та правила поштују (да ли је квалитет наставе на одговарајућем нивоу).

Замисли ову ситуацију... сутра ти затребаш адвоката. Имаш двије опције: једног који је завршио државно Право и другог који је завршио приватни правни факултет. Кога ћеш ангажовати?

На листи ствари које ћу разматрати код избора, на дну ће бити да ли је тај адвокат завршио државно Право у БЛ, у БГ или у Приштини или је завршио на приватном факултету у Бањалуци или Београду. Битније ће бити референце, гдје је све и како радио, колико познаје конкретну материју (да ли породично право или кривично право), сам приступ мом случају и одговорност.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 13:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

shoole, kazes da drzavi nisu potrebni inzinjeri jer oni prave profit tamo nekim...

A kako mislis zaposliti stanovnistvo? Ko su ti ljudi koji nose radna mjesta? Ekonomisti i inzinjeri. Ok, postoje i vizionari (kao ti koje si spomenuo) ali ni oni ne mogu bog zna sta bez struke.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole, kazes da drzavi nisu potrebni inzinjeri jer oni prave profit tamo nekim...

A kako mislis zaposliti stanovnistvo? Ko su ti ljudi koji nose radna mjesta? Ekonomisti i inzinjeri. Ok, postoje i vizionari (kao ti koje si spomenuo) ali ni oni ne mogu bog zna sta bez struke.

Становништво запошљавају послодавци.
Држава запошљава дио становништво за своје потребе (војска, полиција или на примјер дио здравственог апарата) и њих школује. Остало је на тржишту.

Ако смо нешто научили из комунизма, то је да је држава лош управљач, лош економиста, да држава не зна да прави паре. Држава треба да ствара услове да се развија тржиште и да "приватници" (термин који губи смисао, али ајде) развијају послове, да они учествују на тржишту под равноправним условима и остварују профит.

Тиме се отварају нова радна мјеста. Тиме расте потреба за новим инжењерима и економистима. Тиме се стварају услови да постоје факултети који ће "производити" нове инжењере и економисте.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti ces ostati poslodavac u pokusaju ako ne nadjes odgovarajucu radnu snagu. Koje nema jer se stedilo na skolovanju. Ili je preskupa, pa je ne mozes platiti.

Drzava bez ikakve kontrole (kao u komunizmu) je los upravljac, ali danas sa ovom krizom vidimo da ni cisti kapitalizam nije bez mane. Trenutno visi na javnim jaslama. I sta sad.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ti ces ostati poslodavac u pokusaju ako ne nadjes odgovarajucu radnu snagu. Koje nema jer se stedilo na skolovanju. Ili je preskupa, pa je ne mozes platiti.

То је исто као да кажеш да ти нећеш ускоро моћи поправити зуб у Бањалуци ако држава потпуно престане да школује стоматологе.
Пази, до прије неколико година ниси имао факс за стоматологе у БЛ (ни у РС), па си имао гдје поправити зуб.

Гдје постоји потреба, потражња, постоји и понуда, избор. То је закон тржишта.
Бар нам високообразованих институција (квантитативно) не недостаје.
Drzava bez ikakve kontrole (kao u komunizmu) je los upravljac, ali danas sa ovom krizom vidimo da ni cisti kapitalizam nije bez mane. Trenutno visi na javnim jaslama. I sta sad.

Ова криза је посљедица лоше контроле државе. Лоша регулатива и надзор је омогућила и рецимо случај Енрон у Америци и ову кризу коју преживљавамо.
Шта предлажеш као алтернативу?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Primjer sa stomatolozima ti bas ne stoji jer smo prije nekoliko godina izasli iz rata (odnosno jedne druge, vece drzave). 8)

Cekaj malo, sad si mi nejasan. Mislio sam da si za potpunu trzisnu slobodu? Kakva kontrola u tim uslovima.

Losa kontrola ciste kapitalisticke drzave? To si htio reci?

Nije potrebno nesto revoluconarno predlagati osim da drzavni sistem bude efikasan, jak i kao takav omoguci svima jednaka i fer pravila igre.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Primjer sa stomatolozima ti bas ne stoji jer smo prije nekoliko godina izasli iz rata (odnosno jedne druge, vece drzave). 8)

Какве везе има јесмо ли изашли из веће државе?

Или ево ти други примјер... ветеринари. Никад се нису школовали у БЛ, не школују се ни сад. Ови сад који раде школовали су се у СА или БГ или ЗГ, млађи скоро сви у БГ.

И шта сад? Недостаје ли ветеринара? Мислиш да ти не би могао наћи довољно ветеринара (са факсом) кад би рецимо отворио неку фарму у околини БЛ?
Cekaj malo, sad si mi nejasan. Mislio sam da si za potpunu trzisnu slobodu? Kakva kontrola u tim uslovima.

Losa kontrola ciste kapitalisticke drzave? To si htio reci?

Nije potrebno nesto revoluconarno predlagati osim da drzavni sistem bude efikasan, jak i kao takav omoguci svima jednaka i fer pravila igre.

Нисам за потпуну тржишну слободу, то заговарају само најекстремнији либерали. То је утопија.

Да, ефикасна контрола државе над тржиштем са јасним правилима и законима, равноправни услови за све. То би било најбоље.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 14:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ok, ali i dalje smatram da to nisu bas najbolji primjeri :D

Mislim da se vrtimo tu negdje, uz par sitnih neslaganja. Ja bih samo vise ulagao u skolski sistem. Ali uz izvijesno podsticanje skolovanja deficitarnih kadrova. I obratno.

Nije sve ni u kontroli, mada je neophodna.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 17:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
shoole je napisao:
Факултет је нешто друго. На Западу постоје и државни и приватни факултети. У принципу, ствар је препуштена тржишту. Приватни факултети су скупљи, али и пружају више. Држава из пореза грађана плаћа само за оно што јој је потребно, држава не плаћа школовање за неког будућег економисте који ће сутра стварати профит неком инвестиционом фонду или неког будућег инжињера који ће стварати профит рецимо Боингу или Мерцедесу.

Doduse, svi kvalitetni zapdani fakulteti su neprofitne institucije, sto im daje puno veci kredibilitet i smisao, nego ovi ovdje kojima je cilj profit. I na zapadu se diplome sa "for-profit" fakulteta ismijavaju. A takve institucije se ne stvaraju same od sebe, pogotovo ne ovdje gdje filantropija nema neku duzu istoriju, tako da ne bi bilo zgoreg da drzava ima istaknutiju ulogu i da podrzi perspektivne programe. Npr. isto kao sto je Svedska vlada u 90tim podrzavala internet jer su shvatili da ce imati velike koristi od njega. Zdravstveni i obrazovni sistemi su po meni najvazniji elementi jedne drzave.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Doduse, svi kvalitetni zapdani fakulteti su neprofitne institucije, sto im daje puno veci kredibilitet i smisao, nego ovi ovdje kojima je cilj profit. I na zapadu se diplome sa "for-profit" fakulteta ismijavaju. A takve institucije se ne stvaraju same od sebe, pogotovo ne ovdje gdje filantropija nema neku duzu istoriju, tako da ne bi bilo zgoreg da drzava ima istaknutiju ulogu i da podrzi perspektivne programe. Npr. isto kao sto je Svedska vlada u 90tim podrzavala internet jer su shvatili da ce imati velike koristi od njega. Zdravstveni i obrazovni sistemi su po meni najvazniji elementi jedne drzave.

У принципу се слажем.
Држава свакако треба да има,поред регулативне, и подстицајну улогу. Дакле, осим тога што треба да регулише тржиште, треба да подстиче оне сегменте тржишта (оне програме) за које сматра да су добри за људе.

Споменуо си интернет у Шведској. Један примјер из моје струке: обновљиви извори енергије. Западне државе стимулишу (кроз тарифни систем и друге видове подстицаја) изградњу обновљивих извора енергије. Али држава их не прави сама, само стимулише оне учеснике на тржишту (подстиче их) да праве обновљиве изворе.

Или кад сам споменуо примјер стоматологије. Не треба држава да школује (на примјер) стотину стоматолога годишње. Шта ће нам толико?
Али треба да води кампању међу људима да воде рачуна о здрављу зуба. Нећемо ми бити крезуба нација ако не буде пуно студената стоматологије већ ако људи немају свијест да требају ићи код зубара.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 23:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Komsinica nedavno zavrsila nesto na poljoprivrednom i prilicno sam ubjedjen da se jos uvijek boji pileta :lol:

Sala, nego sta kazu nasi vrli zakoni? Da li ja mogu postaviti fotovoltik panele na kucu bez da mi neko dodje sa policijom?

Ali da se vratim temi, odrzavanje cistoce, briga o prirodi i vlastitom zdravlju mogu biti najbolji pokretaci pozitivnog nacina razmisljanja kod ljudi.

Pogledaj puteve, pogledaj kraj puteva. Sve puno smeca, sivo sarenilo, pravo otuzno. E sad zamisli da je tu umjesto smeca, travuljine i grmlja fino pokosena trava...

Kada to ljudi vide onda ce u daleko manjem broju bacati otpatke iz auta. Sad im je svejedno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]