Zasto sam rekao prije na ovoj temi da imaju dva scenarija u "Rijesavanju" ove situacije.
Kazem rijesavanja pod navodnicima jer pravo rijesavanje odradjuje ili treba da odradi neko drugi kome je to posao.
Ocito to tijelo nije odradilo ili neodradjuje svoj posao iz razno raznih razloga kad je doslo do formiranja ovog odbora.
Odbor u stvari treba da odgovori na pitanje zasto ovo gore se nije desilo ili se ne desava?
Znaci postoje dva nacina u ovakvim scenarijima.
Prvi je da se formira skupstinsko - parlamentarno tijelo koje
ima ovlastenja jako "vazna, snazna i strucnost" iznad ovih koje treba da istrazi.
Znaci ovlastenja su neogranicena tj. u stvari ("nikakva") moze svasta da trazi da im se dostavi i predoci. Odbor djeluje kao "istrazno - savjetodavno" tijelo koje ce dati prijedloge na kraju svoga rada.
Ono moze da kaze da je sve ok ili da nesto nije bilo dobro.
Najbitnije je da nema konkretnu moc!! O usvajanju njihovih zakljucaka opet se glasa.
Isticem i podvlacim da se na zapadu ovaj nacin koristi kad je u pitanju kriminal,nezadovoljstvo,bunt ili steta izazvana direktno ili indirektno od rada ili nerada vlasti, politike. U cilju da se kanalise nezadovoljstvo ili prikrije afera.
U vecini slucajeva ovo na masama radi. Konkretno ovdje ovaj odbor cak nije ni formiran da preisipita sve druge nerijesene slucajeve vec samo ovaj.
Druga opcija (u micanju sa dnevnog reda okupljanja i protesta) moze da bude umjesto prve opcije a moze da bude i poslije prve opcije ako se nastavi bunt.
To je opcija da se iscenira sukob izmedju "strana".
Tu opciju vlast uvijek odradi po ustaljenoj semi: Ona ne ucestvuje direktno kao strana.
Tu su obicno ukljuceni javnosti poznate, manje poznate ili skroz nepoznate grupe koje obicno odigraju "obe" stane.
Kada dodje do sukoba pravilo je da ne bude samo fizickih obracuna vec da se "malo" zakaci okolina razbijaju izlozi, krade iz istih, pali i sl. obicno bude jako dobro snimjeno ovaj dio.
Narod se "Zgrazava" sta se radi!!
"Sramota" koji neredi!
Sto jedan rece ovdje: Oce da rasturaju moj grad e neces!
E onda ....Posto se ugrozava javni red i mir te materijana dobra obicnih gradjana onda se okupljanje, protesti i sl zabranjuju zbog bezbjednosti gradjana.
Tako se to radi zadnjih 100 godina.
Pa necemo mi izmisljat toplu vodu.
Ja sam prije bio da ce prva opcija da odradit svoje, jos uvijek se nadam tome.
Nebi volio da gledam ovu drugu.
Btw, ovaj odbor ne preuzima niciji rad niti skida odgovornost sa necijeg rada koji je u toku.