LDA212 je napisao:
Realno je u igri oko 100 hiljada glasova. Toliko se zadnjih par izbora vrti konstantno gore dolje.
Na prethodnim opstim, u Banjaluci su glasaci glasali na sljedeci nacin:
35 hiljada glasova SNSD
30 hiljada glasova PDP
7 hiljada glasova Vukanovic
7 hiljada glasova SDS
4 hiljade Stevandic
4 hiljade Socijalisti
3 hiljade Demos
Ako biraci ostanu dosljedni, mislim da bi Sobot mogao da izadje na oko 40%. Sa koalicionim partnerima, ne vidim kako SNSD nece zadrzati 40 hiljada glasova u Banjaluci s obzirom da imaju dobrog kandidata. Oni uvijek svoje izvedu, tako ce biti i sada. A mislim da bi i oko 35% moglo biti dovoljno za pobjedu.
Vukanovic je sigurno jaci u Banjaluci sad nego 2022. godine, pa makar za 2-3 hiljade glasova. SDS je moguce slabiji, ali mislim da Jelena na ta dva koaliciona partnera ima potencijal oko 15 hiljada glasova. I kapiram da ne gdje realno da od ovih 30 hiljada glasova PDP-u sa proslih izbora kad su bili zajedno, ona ima nekih 5-10 hiljada svojih. Tako da mislim da je njen potencijal na ovim izborima 20-25%.
Drasko sumnjam da moze sam prebaciti 20-25 hiljada glasova. Cak i da zadrzi sve ove glasove PDP-a iz 2022. godine (30 hiljada), opet mislim da nema sansu bez ovih 15 hiljada Vukanovica i SDS-a. Vjerovatno ce zakaciti i neke nove glasace, ali nekih 25-30% bi rekao da je njegov plafon.
Iznenadjenja su moguca, ali ne vidim kako u slucaju Draska. Za Jelenu mogao teoretski zamisliti da dobije 15-20 hiljada ovih glasova iz 2022 (iako mislim da to nece biti tako), i da uz pomoc koalicije nagura do 35 hiljada. Vjerujem da ce i Medo dobiti koju hiljadu glasova. To je bas ono najoptimisticniji scenario za nju. A da Sobot ostane tu negdje i koja hiljada odluci.
Ako Drasko uzme, za mene ce to biti iznenadjenje.
SNSD bi po meni mogao dobiti mozda i 5000 glasova manje (penzosi koji se pocinju paliti na draskove kartice, izrevoltirani ljudi Dodikovim kaznjavanjem grada sto njegov pulen nije pobijedio, ucijenjeni glasaci koji imaju dobru opciju da izvrdaju glasanje zbog pozicije kutija i nemogucnosti slikanja). Cak u nekim ludim opcijama moze doci do situacije da SNSD uzme gradonacelnicku fotelju ali da nemaju koalicionu vecinu u skupstini. E to bi tek bilo zanimljivo.
(Naravno nista od ovog se nece desiti, ali neka se nesto pise)