banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 440 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Apr 2016, 22:03 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Klajv_Biksbi je napisao:
Сами смо се изоловали.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2016, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Izgleda da cu ja biti drugi :D

Silvio, nije moje da crtam kako se privlaci posao. Pogotovo ako se ne zna sta sa drzavom.
Na nedavnoj temi koju sam pokrenuo mi je ostalo nejasno za cim se zali.
Sada mi nije jasno sta se zeli postati.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2016, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Klajv_Biksbi je napisao:
Сами смо се изоловали.

То је тачно али треба гледати у којим околностима? Могао си да се не изолујеш али би онда морао да спроведеш све што је Запад тражио од тебе, а тражио је прво стварање унитарне БиХ без ентитета, да би затим мало олабавили па су сада задовољни и ентитетима без икаквих надлежности као што су рецимо покрајине у Аустрији које су надлежне за издавање дозвола за пецање и лов и асфалтирање улица.

Значи, колико ми год типкали о привреди и банкроту и корупцији опет се све своди на политику.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne drami bezveze. Sami smo se izolovali zahvaljujuci vlastitoj politici koja je nesposobna da se rastane od IMT.a. A pri tom ne mislim na traktor.

Btw. Da se vratim malo na temu gasenja bankrota. Ne znam da li je kod nas moguca ispalata zarada na osnovu naradjenih sati? Ako jest, onda gdje je god moguce smanjiti broj radnih sati.

To smanjivanje se vjerovatno nece odnositi na obrazovanje, zdravstvo, MUP operativu i sl.
Administraciju svesti sa 40 na 30 sati sedmicno. Tu sasvim sigurno ima jos nekih detalja koje treba predvidjeti, ali ugrubo to je to.

Znam da je problem kreditna zaduzenost zaposlenih, ali... Sta je alternativa?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 13:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Smanje satnicu, pa će onda još više zaposliti ljudi jer ne mogu stići :D

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bas naprotiv. U rijetkim slucajevima gdje se neko satire od posla treba isti racionalizovati.

Naravno, sve ovo vazi ukoliko se zeli dobro. Ako se zeli po starom... Jbg...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
:D
Idemo niz determinisani spiralni tobogan koji je u nasem slucaju suh bez vode.

Predlozi u smislu da si sami pomognemo tako da klizemo i mokrimo niz tobogan u isto vrijeme da bi laske prolazili kros krivine su svakako "inovativni i dobro dosli". :D

Moze to da prodje, bol, miris sprzene koze sve to plebes moze podnijet i hoce.
Zavisi samo sta je na kraju. Ako je recimo na kraju bazen pun ugodne hladne vode ok .... ali ako je septicka. :wink: :wink:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Poslednji put menjao Brale001 dana 14 Apr 2016, 14:54, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da dodam jos vezano na ovo gore i "Vlastitu politiku"

Nikada mi nismo imali "vlastitu politiku".
Naravno niko u medjunarodnoj semi (daleko smo mi od takvih medjunarodni relacija i nivoa) nije potpuno nezavistan,tako da govorit o tome na nasem nivou...stvarno!! :roll: :roll:

Daleko, daleko smo i od "vlastite" a od "vlastite politke" pogotovo. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 15:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brale, legendo, imamo pravo izabrati wc papir... A vjeruj mi, niko se nece previse sikirati za to da li cemo bolje zivjeti sa 300 EUR ili losije.
To sto ja pisem je u okvirima zadanog ponasanja. Nije to nikakva revolucija, promjena svijesti u doba kapitalizma i sl. Samo trazenje bolje hladovine.

Dakle, krajnji cilj smanjenja radnih sati ne treba da bude usteda vec stvaranje novog prostora za konkurentnost radne snage i to kroz istovremeno poboljsanje kvaliteta zivota.

Kako to postici? Povecanjem efikasnosti drzavnog aparata kroz smanjnje broja radnih sati. To ce dovesti do smanjenja obima posla koji se ladno moze svesti pod prelivanje iz supljeg u prazno. To je po privredu vec samo po sebi veliki plus jer oslobadja resurse za neke korisnije projekte, a ne za ispunjenje raznih nebuloza od strane vlasti.

Dalje, aparat mora da pojeftini troskove zivota u drzavi. Kako? Odjebi bankare (mislim da su stambeni po bolesnim kamatama prilican uteg gradjanima), ukini IRB kredite zaposlenim u administraciji. Taj isti novac usmjeri prema proizvodnom sektoru i ucini rad u proizvodnji primamljivijim. Decentralizuj upravu. Obori cijene stanarine. Uvedi diferentne poreze na vozila, s tim da firme koje se bave izvozom imaju pravo na otpis poreza ali u vezi sa ostavarenim izvozom. Odjebi uvoznike.

Ne znam koliko si upucen, ali gomila radnika u proizvodnji rinta po deset sati 6 dana u sedmici. I to sve za 250-300E. Vjeruj mi da je konkurencija uzasna. Ta prica ne privlaci ozbiljne investicije jer se vidi da je rijec o banana republici. Znaci, danas jedno, sutra drugo. To nije sigurno okruzenje za ozbiljna ulaganja.

Ali ako se vidi da drzava razumnim potezima cini vlastiti narod realno konkurentnim (a zadovoljnim) na trzistu rada, onda... Onda je prica malo drugacija.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Проблем у нас је неспособност и ништа више.
Нико не брани нашим привредницима да сами посјећују сајмове, стварају познанства и покушавају да повећавају извоз.
Али шта је проблем? Па не знају. Зашто не знају? Зато што су након рата такви какви јесу покупили фирме и направили то што имају на кваран начин и знају само за кварно. Нећу намјерно користити термин необразовани јер то не значи ама баш ништа, користићу термин необавјештени, неусклађени са свијетом, некултурни и недовољно паметни да знају како да се изрекламирају, створе бренд и продају га западу.
Шкрти и задовољни са оним што имају у "свом селу" без предузетничке свијести да уложе у рекламу, промоцију, да ставе културније и боље говорнике за представнике фирме, ако ништа да плате и ангажују агенције које то раде. Не, наши то никад неће урадити јер "нико нема паметнији од мене".
Њихов егоизам је наша пропаст.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Пеле Мали je napisao:
Нико не брани нашим привредницима да сами посјећују сајмове, стварају познанства и покушавају да повећавају извоз.
Али шта је проблем? Па не знају. Зашто не знају? Зато што су након рата такви какви јесу покупили фирме и направили то што имају на кваран начин и знају само за кварно. Нећу намјерно користити термин необразовани јер то не значи ама баш ништа, користићу термин необавјештени, неусклађени са свијетом, некултурни и недовољно паметни да знају како да се изрекламирају, створе бренд и продају га западу.
Шкрти и задовољни са оним што имају у "свом селу" без предузетничке свијести да уложе у рекламу, промоцију, да ставе културније и боље говорнике за представнике фирме, ако ништа да плате и ангажују агенције које то раде. Не, наши то никад неће урадити јер "нико нема паметнији од мене".

Pele, pogresan pristup.
Opet se vracamo na sam si kriv mantru!

Nosite rijecna bujica, davis se, medjutim davis se samo zato sto si glup. Udavit ces se jer ne znas da se desnom rukom uhvatis za kosu ili sa obe odjednom i jako povuces trgnes i izbacis se na obalu. To je to, spasis se . :)
Naravno brale, pod uslovom da nisi celav, jbg. sorry onda tones!!!

Kako nasi ljudi kad odu u svijet u Argentinu, Novi Zeland, SAD, Kanadu,Austriju, Englesku, Urugvaj (ne druga, treca generacija vec prva) stvore firme, kompanije i posluju vrlo efikasno
i prave profit.
Po tom sablonu ispada kad odu u tudju zemlju oni odjenom nisu vise isti ljudi koji jesu.
Preko noci se promjene i postaju pamentiji, prodorniji, efikansniji, vrlo lako istupaju iz konfort zone prezentuju se uspjesno, napredjuju i to.....eto oni su se promjenili i to je dovelo do svega ostalog.

Ta prica ne pije vodu vec odavno.
btw, nemoj da me pitas koja pije... :D

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pije ona u kojoj je meni zao sto se blamiram pisuci postove poput ovog gore.
A znam da je jedini cilj da se jos vise zaduzi kako bi se isplatile penzije i plate i kako bi se produzilo vrijeme za jos malo maznjavanja.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Brale001 je napisao:
Пеле Мали je napisao:

Pele, pogresan pristup.
Opet se vracamo na sam si kriv mantru!

Nosite rijecna bujica, davis se, medjutim davis se samo zato sto si glup. Udavit ces se jer ne znas da se desnom rukom uhvatis za kosu ili sa obe odjednom i jako povuces trgnes i izbacis se na obalu. To je to, spasis se . :)
Naravno brale, pod uslovom da nisi celav, jbg. sorry onda tones!!!

Kako nasi ljudi kad odu u svijet u Argentinu, Novi Zeland, SAD, Kanadu,Austriju, Englesku, Urugvaj (ne druga, treca generacija vec prva) stvore firme, kompanije i posluju vrlo efikasno
i prave profit.
Po tom sablonu ispada kad odu u tudju zemlju oni odjenom nisu vise isti ljudi koji jesu.
Preko noci se promjene i postaju pamentiji, prodorniji, efikansniji, vrlo lako istupaju iz konfort zone prezentuju se uspjesno, napredjuju i to.....eto oni su se promjenili i to je dovelo do svega ostalog.

Ta prica ne pije vodu vec odavno.
btw, nemoj da me pitas koja pije... :D

Брале, не лупај.
Из земље одлази онај ко је сит ових горе описаних.
Јер код нас од њих не можеш ништа да направиш.
Е ти који оду због њих, они створе нешто вани.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 17:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pele, tema rasprave nije politicki sponzorisana privreda. To je nesto sto je prikljucak IMT-u kojeg treba iskorijeniti u sto je vecoj mogucoj mjeri.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 18:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Kako to misliš? Jedino ako uvedeš smrtnu kaznu bez prava na žalbu i prijeke sudove za svaki vid korupcije i pljačke. Liječiš rak u terminalnoj fazi sa višestrukim metastazama....

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Звучи кул.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 18:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Kako to misliš? Jedino ako uvedeš smrtnu kaznu bez prava na žalbu i prijeke sudove za svaki vid korupcije i pljačke. Liječiš rak u terminalnoj fazi sa višestrukim metastazama....

Ko lijeci i sta lijeci? Ne znam o kakvom lijecenju pricas?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 18:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Privreda i sistem o kome pričaš.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kakva pravda? O cemu ti to?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2016, 18:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

De čitaj malo je8o ga ti....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 440 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]