The_new_Statesman je napisao:
_зока je napisao:
Zato što dobijaju duplo više sredstava nego RS? Zato što imaju kakvu takvu industriju? Zato što nemaju nekoga ko im zavrće slavinu na državnom nivou?
Od koga dobijaju?
Elem, naslijedili su industriju. A skoro svaka velika prica poput Preventa je sa debelom politickom podrskom i pozadinom.
Drugo, ne zaboravite da imaju daleko mnogobrojniju dijasporu. U prosjeku i obrazovaniju koja pumpa novac i radna mjesta kroz pokretanje manjih i srednjih firmi.
Ali komparacija sa Federacijom nece pomoci.
Па добијају од ЕУ нпр. Огромни део донације из ЕУ иде политички подобној Федерацији. Сетимо се и неких ствари одмах после рата када су дељене оне донације за обнову земље (које су биле и највише) а тадашња власт у РС одбијала да иде на те преговоре, па РС није добила ништа.
Не знам зашто се оволико хвали ФБиХ. Читајући поједине уписе, стиче се утисак да је тамо Монако, а реално је туки. Остала им је та индустрија али добрим делом и то слабо ради.
Што се тиче извоза то је опет политичка димензија. Узмимо пример Аустрије, која је највећи западни инвеститор у Б/Х. Скоро сам рецимо добио информацију да из покрајине Горња Аустрија (која је водећа индустријска покрајина у Аустрији) само једно предузеће послује у РС и то, пази чуда, у Козарцу
Има ту још један пример а то је да при амбасади Аустрије у Сарајеву постоји и привредно одељење које у сарадњи са Привредном комором Аустрије (а ко живи у Аустрији зна шта је овде ПК и колики је њен значај) организује годишње 6-7 промоција за домаће привреднике, на којима учествују и аустријски привредници и тако се склапају познанства, послови, итд. Све ове промоције организују се у ФБиХ (Сарајево, Мостар, итд,), а ни једна у РС.
Значи, све се опет врти око политике. Ако си ти изолован велико је питање како да дођеш уопште до инвеститора за Запада, а о конкретној реализацији да не говоримо.
Наравно, има ту и других ствари попут пропуста власти да либерализује порезни систем за инвестиције, а и корупција нас поједе мада мислим да онда није ништ мање или већа него у ПБиХ.