NFL fanatik je napisao:
E, sad jedna REALNOST za ove koji "odbrojavaju" (a mislim da cete dugo odbrojavati):
Vi u Banja Luci ni ja npr. u Sarajevu to cesto ne uzimamo u obzir, jer nas se ne dotice toliko (treba se otici na pojedina mjesta kao podsjetnik) - ali je ovu zemlju, u trenutnoj etno-geografskoj konstelaciji fakticki NEMOGUCE podijeliti.
Jbt neki na ovoj temi kao da nisu svjesni da trenutno imate kompletna naselja, ulice, ljudska dvorista koja su podijeljena ratnom linijom razdvajanja (na obje strane).
Kako vi mislite to podijeliti?
Imas mjesta gdje predjes iz Federacije u RS pa iz RS opet u Federaciju unutar 200-300m...a unutar tog prostora zive ljudi, porodice...
Nekad naivno pomislim moze se dogovorom prekrojiti teritorija - ma moze u k*rcu, hajde ti reci sad hiljadama ljudi u na takvim mjestima (Gorazde je mozda najbolji primjer), "eto, od danas je ovo Republika Srpska, zauzvrat smo dobili Lukavicu(primjer) pa ko hoce neka ostane, a ko voli nek' izvoli" i obrnuto - reci ljudima u Lukavici isto to...ma to su nebuloze.
A da ostane kako jeste (teritorijalno) prakticno bi bilo neizvodivo stvoriti dvije drzave.
Hajde, ponudite rjesenje. Ja prvi nemam nista protiv da se podijeli drzava ako Srbi toliko insistiraju - ali sve da bosnjacki politicari pristanu - KAKO?
Najlakse je baliti i pozivati na ustanak, pogotovo kad sjedis u Banja Luci ili Sarajevu pa te neki REALNI problemi VECINE bijede u ovoj zemlji sirokim lukom zaobilaze.
Moguce je jedino ponovnim ratom, pa samim tim po meni svi koji pozivaju na podjelu drzave pozivaju na rat - te o takvim "razmisljanjima" ne zelim ni komentarisati, jer svako ko ga je PREZIVIO na isti ne bi opet ni pomislio.
Obraćam se u vezi ovog podebljanog.
Prvo, što je nebuloza izvršiti malu razmenu nekih teritorija (naselja, sela, pa čak i manjih opština), zašto je to nebuloza? Naravno, ko hoće da ostane da živi u svojoj privatnoj imovini slobodno neka ostane, ali mora da poštuje ustav i zakone ''nove'' države. To je sasvim izvodljivo.
A moguće je i da se podelimo bez razmene teritorija, ali to je prilično komplikovanije, onda bi bilo delića države koji nisu povezani sa glavnicom i Brčko bi bilo problem u tom slučaju. Ali opet bi bilo milion puta manje loše stanje nego što je sad.