banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Apr 2010, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Apr 2010, 13:23
cvox

U Bojanovom govoru koji sam postavio na prethodnoj strani je i dio koji govori o korupciji, pa da ja ne ponavljam.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Којовићу репризирам се!!!

Citiraj:
Дај ми закон о пољопривреди (или о институционалном уређењу) где пише да је оснивање агенције za цертификацију непоходно постојање министарства пољопривреде Б/Х. Значи дај ми закон или одредбу: члан, тачка, итд.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 16:15 
Pripravnik
Pripravnik

silvio dante

Ja sam vam rekao koji je politicki stav Nase stranke i prenosu ovlasti(I o SNSD blokiranju drzavnog nivoa vlasti).
Zakon o poljoprivredi i uslove EU vezane za isti vjerovatno mozete pronaci na internetu.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Joj ove foliske. Kao uslovi EU, pa zbog toga. :roll: A uslove EU postavlja kako koji korumpirani cinovnicic stigne. Kao da su uslovi EU bozije slovo. Sjetimo se samo reforme policije i pet policijskih regija (ne bi ih ni Hare bolje nacrtao), koje su toboze bile uslov za prijem u EU, pa odjednom nisu bile. :roll:
Mislim da se ovde vidi jasno suplja Njihove stranke o onome nema ukidanja RS - nema odcjepljenja. Pa sta je skidanje ovlastenja sa RS nego njeno ukidanje?

P.K. da te pitam: Da li bi Vasa stranka pristala na razdruzivanje BiH, kada bi EU dala taj uslov za prijem RS i Federacije BiH?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 16:54 
Pripravnik
Pripravnik

japanese rose

Niste me razumjeli kad sam pisao o subjektivnoj i objektivnoj istini.
Vjerovatno nisam bio dovoljno precizan. Ali nije sad bitno. Radi se o logickim i pravnim pojmovima.
Vi svoj dozivljaj rata mozete smatrati istinom.
To isto pravo, naravno, imaju i svi drugi.

Sto se tice vaseg argumenta "Ali ovo sto ja tvdim su cinjenice i to znaju svi...." da vas parafraziram...
Na koga ste mislili? ; Svi u vasem domacinstvu? haustoru?, gradu? ili, jednostavno svi ljudi na planeti ?
S kim se onda vi raspravljate?

Jedna vasa misao me dirnula. Rekli ste da vas je strah ili da vam je neprijatno da ispricate pricu o zrtvi rata...
Sve zrtve zasluzuju sjecanje i spominjanje.
Mi, nazalost, jos uvijek zivimo u vremenu u kojem se ubica glorifikuje
( U natpisu u novinama recimo pise kako je covjek, ime i prezime, i ko je sta je i odakle je, ubio 200 ljudi.
Osim imena, tu je obicno i njegova slika. Zrtve su samo broj).
Saosjecajnost prema svim zrtvama rata mora da prevazidje ideoloske razlike medju nama i ne smije biti koristena u politicke svrhe.
Moze se dogoditi da to neko i uradi, ali ja sam siguran da bi vecina ovih forumasa
osudila onoga ko bi tako neljudski postupio.

p.k.

Poslednji put menjao Pedja Kojovic dana 18 Apr 2010, 16:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 16:55 
Pripravnik
Pripravnik

besparica

Ne.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pedja Kojovic je napisao:
silvio dante

Ja sam vam rekao koji je politicki stav Nase stranke i prenosu ovlasti(I o SNSD blokiranju drzavnog nivoa vlasti).
Zakon o poljoprivredi i uslove EU vezane za isti vjerovatno mozete pronaci na internetu.

p.k.

И ето, једна најпростија ствар је била потребна да би се видело колико ти (и странка коју представљаш) немате појма ни о чему причате, ни шта хоћете. Једно је јасно, фотеље су вам циљ.
Модератори, мислим да је јасно да би на ову тему могао да се стави један катанац.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Silvio Dante je napisao:
Модератори, мислим да је јасно да би на ову тему могао да се стави један катанац.

Јој понављам се ко папагај.
Не треба катанац.
Нека теме.
Наравно да ће Наша странка да има своје гласаче и симпатизере, па нека фино расправљају овдје о свему што хоће.
Остали (та ситна већина од 99,99% форумаша) треба фино ово све да заобиђе и игнорише.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 17:17 
Pripravnik
Pripravnik

silvio dante
Vi ste prvo, na samom pocetku, prosli kroz fazu u kojoj ste postavljali programska pitanja i kad bih vam ja pruzio odgovor koji nije u skladu s vasim misljenjem vi biste mene i stranku proglasili neznalicima s kojima vi nema sta da pricate.
Onda ste nas vrijedjali, odnosno, optuzivali da smo bosnjacka, fasisticka i "multietnicka" stranka.
Nakon toga ste presli u fazu u kojoj ste vise puta dnevno pisali o tome kako vas Nasa stranka uopste ne zanima i nema nikakve sanse u RS-u.
Potom ste stranice i stranice foruma ispisali trazeci da se zabrani ova tema, odnosno, moje ucesce u njoj.
(Ja mislim da ste tome posvetili najvise truda)
Onda ste se kod moderatora zalagali da se jednoj forumasici, s kojom se ocigledno ne slazete u misljenju, takodje zabrani ucesce na ovoj temi.
Sad me, u jednom postu, istovremeno pitate o poljoprivrednoj politici Nase stranke i trazite da se tema ukine?
Taman kad sam postao radoznao da vidim sta ce biti sljedece, a vi se pocnete ponavljati.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 17:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Sinny je napisao:
Остали (та ситна већина од 99,99% форумаша) треба фино ово све да заобиђе и игнорише.

E i ja cu da udjem u tu vecinu. Mislim da je svakom normalnom do sada jasno da Njihova stranka nema sustinskih razlika od SBiH, SDA i SDP. Ali drago mi je da se P.K. pojavio jer se na forumu pocela siriti prica da je Njihova stranka nesto dobra. Srecom P.K. ih je sa ovom temom demantovao.
Over and Out! :salute:

Poslednji put menjao Besparica dana 18 Apr 2010, 18:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 18:09 
Pripravnik
Pripravnik

besparica

Meni je drago da sam vam pomogao da razrijesite dileme u vezi sa Nasom strankom, ako ste ih imali.
Vi pitate, ja vam odgovaram( Ili ne odgovaram jer ne znam ili jednostavno necu, svejedno) i vi,
izmedju ostalog, na osnovu toga donesete svoju glasacku odluku. Posteno?

p.k.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
japanese rose
Niste me razumjeli kad sam pisao o subjektivnoj i objektivnoj istini.
Vjerovatno nisam bio dovoljno precizan. Ali nije sad bitno. Radi se o logickim i pravnim pojmovima.

Dok Vi raspolazete Apsolutnom Istinom ? Ili NS mozda ?
Veoma arogantan stav za stranku u usponu.

Citiraj:
Sto se tice vaseg argumenta "Ali ovo sto ja tvdim su cinjenice i to znaju svi...." da vas parafraziram...
Na koga ste mislili? ; Svi u vasem domacinstvu? haustoru?, gradu? ili, jednostavno svi ljudi na planeti ?
S kim se onda vi raspravljate?

Ni sa kim.

Materijali o pocetku razaranja u BiH su dostupni nasiroko i nadaleko, od YouTube-a pa do vrlo respektabilnih studija po pitanju istog.
Vama ocito nisu poznati.
Gdje ste bili tijekom razaranja u BiH ?

Citiraj:
Jedna vasa misao me dirnula. Rekli ste da vas je strah ili da vam je neprijatno da ispricate pricu o zrtvi rata...

Nisam ni prva ni jedina koja je to rekla.
Abdulah Sidran je rekao nesto u stilu : Neke ljude cete nakon svega prepoznati po njihovoj sutnji.
U mojoj porodici ( blizoj i siroj ) o tome se ne prica.
Na forumu jos manje, ali ja sam poput vas - dok me neko ne povrijedi mislim da mu mogu vjerovati.

Citiraj:
Sve zrtve zasluzuju sjecanje i spominjanje.
Saosjecajnost prema svim zrtvama rata mora da prevazidje ideoloske razlike medju nama i ne smije biti koristena u politicke svrhe.

Mene je vase saosjecanje pogodilo vise nego necije uvrede. :wink:

Tek da znate da se o nekim stvarima ne razgovara lakonski i u pauzi izmedju 2 kafe ili whatever.
Dok se tri pitanja - vase nacionalnosti, 'militantnih stranih islamista' na pocetku rata, i povratnika u Federaciji i RS toboze mudro izbjegava.

Nema veze, uostalom meni ni u dzep ni iz dzepa.

Pozdrav.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
U jbt-e ova tema još živa.... :roll: :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol:

A vidim i puna reklame....

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 03:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Vi ste prvo, na samom pocetku, prosli kroz fazu u kojoj ste postavljali programska pitanja i kad bih vam ja pruzio odgovor koji nije u skladu s vasim misljenjem vi biste mene i stranku proglasili neznalicima s kojima vi nema sta da pricate.

Није тачно. Ни у једном свом упису нисам постављао потања у вези са вашим страначким програмом.

Citiraj:
Onda ste nas vrijedjali, odnosno, optuzivali da smo bosnjacka, fasisticka i "multietnicka" stranka.

Измишљаш. Нигде нисам окарактерисао вашу странку као фашистичку, бошњачку или било коју другу. Ето мојих уписа сви су на броју, па ти нађи где сам ја то написао.

Citiraj:
Nakon toga ste presli u fazu u kojoj ste vise puta dnevno pisali o tome kako vas Nasa stranka uopste ne zanima i nema nikakve sanse u RS-u.

Такође измишљено,мада могуће је да сам негде написао да немате никакве шансе у РС али не сећам се.

Citiraj:
Potom ste stranice i stranice foruma ispisali trazeci da se zabrani ova tema, odnosno, moje ucesce u njoj.

Делимично тачно. Тражио сам да се обрише теме јер је маркетинг а маркетинг на овом форуму је забрањен.
То да сам тражио забрану твог учешћа у теми је тешка лаж. Тражио сам да ти се одузме приступ подфоруму политика док не дођеш до броја уписа 200 а да ти се након тога, као и осталима, дозволи.

Citiraj:
(Ja mislim da ste tome posvetili najvise truda)

Јесам.

Citiraj:
Onda ste se kod moderatora zalagali da se jednoj forumasici, s kojom se ocigledno ne slazete u misljenju, takodje zabrani ucesce na ovoj temi.

Опет нетачно. Нисам тражио да јој се забрани учешће на теми, тражио сам да јој се одузме право приступа подфоруму политика а и да се банује са форума уопште јер је дотична особа патолошки лажов, која као коњ у шаху прескаче са теме на тему, са подфорума на подфорум и шири лажи и измишљотине овде.

Citiraj:
Sad me, u jednom postu, istovremeno pitate o poljoprivrednoj politici Nase stranke i trazite da se tema ukine?

Опет измишљаш. Нигде нисам питао ништа о пољопривредној политици "Ваше странке" јер ме то уопште не занима.
Ти си написао да Срби блокирају пут Б/Х ка ЕУ а ја сам те питао да ми наведеш конкретан пример.
Онда си ти навео пример агенције за цертификацију пољопривредних производа, која као не може да се оснује јер не постоји министарство пољопривреде на нивоу Б/Х а ја сам од тебе тражио да ми даш закон где пише да је за оснивање поменуте агенције неопходно министарство пољопривреде на нивоу Б/Х. Ти то ниси дао, а наравно да ниси јер такво нешто и не постоји и тај аргумент који си навео је потпуна измишљотина.

Citiraj:
Taman kad sam postao radoznao da vidim sta ce biti sljedece, a vi se pocnete ponavljati.

Следећи ће бити мој последње упис на овој теми. Пошто је последњи искористићу га на најбољи могући начин.
Већ смо сви видели да си ти некомпетентан да одговараш на питања и да си ти и твоја странка само стандардан низ свих оних који би да увале педу у фотељу.
Поред тога ти се залажеш за морал, борбу против корупције и мита а на овај форум си ушао преко везе тј. протекцијом. Морал?

Онда се залажеш за поштење али ти не смета да овај форум искориштаваш на најгори могући начин за личну самопромоцију (иако је маркетинг на форуму бања лука забрањен). Ђинђић, поштено?

Да си некомпентентан знамо, а ја ћу још сада да докажем и да лажеш и завараваш масу овде.
И то ћу да урадим крајње аналитички (добро читај, сад је шанса и да научиш нешто) уз помоћ једне моје тврдње и твог негирања.

Ја сам написао да си ти само један страначки пијун, који овде врши маркетинг јер му је тај задатак дала странка.

Ти си написао да то није тачно и да си овде добровољно.

Проанализирајмо то:

Опција 1: Ја и даље тврдим да си ти овде по страначкој инструкцији да би ширио пропаганду односно да ти је твоја странка дала задатак да кроз пропаганду приближиш странку бирачком телу. Уколико "Наша странка" има иоле организацију, овакав сценарио би био сасвим нормалан.
Ти кажеш да то није тачно и да си ти овде добровољно односно да си својом вољом издвијио време да агитујеш за странку и циљеве до којих ти је стало.

Уколико сам ја управу, ти си нас слагао да си овде добровољно.

Опција 2: Ја немам право и ти си стварно овде добровољно. Ценим твоју пожртвованост али онда се поставља питање:
Кога ти уствари представљаш овде? Ако си ти овде својевољно онда то значи да тебе "Наша странка" ни на који начин није овластила да овде пишеш у њено име? Да ли ти је неки орган "Наше странке" дао дозволу да можеш у име странке да пишеш овде? Ако си ти овде добровољно, онда није а ако није онда значи да је ово што си ти написао овде твоје мишљење и да су то твоји ставови а не ставови "Наше странке".
У том случају ти онда лажеш људе овде да си легитимни представник "Наше странке". Ја се надам да је тако, јер ако је тебе неко заиста овластио да представљаш странку, онда ја могу да замислим какви су вам остали кадрови.

Која год опција да је тачна, ти си доњи.

Да резимирамо:

Пар форумаша (укључујући и мене) ти је дупе померило овде аргументима.
Ово је форум, значи куца се и има се времена за размишљање. Шта би било да се којим случајем ти нађеш у тв студију у дискусији. Па ти не би знао да кажеш ни како се зовеш, с обзиром да си и овде погубио све конце из руку.

Кад си отворио тему,твоја странка је имала два гласа (ерор и ружа). На сумраку ове теме имаш један глас (ерор).
Лоше си одрадио задатак Којовићу, ништа од напретка у страначкој хијерархији.
Батали интернет и форуме, књигу у руке али добро да је притиснеш па можда и од тебе једном буде нешто (али не као политичар).

Поздрав

с.д.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 06:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
дотична особа патолошки лажов,
шири лажи и измишљотине овде.

Ignorisala sam te koliko sam bila u stanju.

Vec tri puta na temi tvrdis kako "lazem".

Na osnovu cega ?

Cinjenice :

Ne poznajemo se, nikada se nismo poznavali, to ce tako akoBogda ostati i u buducnosti.

^ Pitanje koje slijedi na osnovu gorenapisanog je ^ : Ko ovdje laze ? :confused3:

Ni sto puta ponovljena laz ne postaje istina, tek da znas. A sad fino prestani da me spopadas na temi i izmisljas.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 06:33 
Pripravnik
Pripravnik

Diskusija je, cini se, skrenula s teme.
Tema je namjenjena za one koji na ovaj nacin zele da se inforimisu o Nasoj stranci ili
zele da provjere da li je ili nije ta politicka opcija za njih.
Ako neko ima pitanja za mene ja stojim na raspolaganju.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 06:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo je Forum, a ne Stranacki Odbor.

Vrlo hrabro od vas da na ovakav nacin otvorite diskusiju, samo ne znam koliko je mudro. Nekoliko mojih pitanja ste ignorisali, i ostali tvrde da je tako. Kad budem imala vremena procitacu ovu temu i na sa-x, vidjela sam da tamo ima preko 70 stranica. :o Forumske teme imaju svoj put, to je gotovo nemoguce kontrolisati, jer se bilo ko moze ukljuciti u bilo kom trenutku i promijeniti tok teme. Na otvaracu teme je da bude fleksibilan, ukoliko je to u stanju.

Na nekome ko na forumu promovise stranku ( koja opet promovise posten i otvoren stav prema glasacima, sto je velika obaveza ) je da to potvrdi.

Sto se mene tice, izgubila sam interes za NS zahvaljujuci ovoj temi. Vase je da se nadate da ima mnogo onih koji nisu. Pozdrav.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Diskusija je, cini se, skrenula s teme.
Tema je namjenjena za one koji na ovaj nacin zele da se inforimisu o Nasoj stranci ili
zele da provjere da li je ili nije ta politicka opcija za njih.
Ako neko ima pitanja za mene ja stojim na raspolaganju.

p.k.

Pa za takve stvari postoji WEB SITE ili Novine ili Stranački bilten koji bi mogli da podjelite Vašim biračima...

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za sve sto ste oduvijek zeljeli znati, a niste imali koga pitati, postoji WorldWideWeb :

Vas odgovor na ovo Pedja :

Spoiler:
ja je napisao:
Na pocetku agresije na BiH apsolutno nisu postojale dvije organizovane grupe. Ljudi su u BiH ubijani kao glineni golubovi, protjerivani i odvodjeni u logore.

U martu '92 se desilo ubistvo covjeka koji je u legendu usao kao 'srpski svat'. To je bio zlocin ucinjen od ruke psihopate, koji je trebao biti procesuiran civilnim putem. Psihopate s vremena na vrijeme u cijelom svijetu ubijaju ljude, ali niko zbog toga ne pocinje oruzani sukob. Slijedece jutro je Sarajevo osvanulo pod barikadama. Ljudi nisu mogli ici na posao ( ovi sto su 'organizovani' ), djeca nisu mogla ici u skolu, domacice nisu mogle ici na pijacu. A onda su 'organizovane grupe' majki, oceva, studenata, penzionera - jednom rjecju Gradajana Sarajeva izasle na ulice i krenule u setnju kroz Sarajevo. U rukama su imali postenje, na licu obraz. Na usnama pjesmu i poklice : 'Necete nas dijeliti' 'Ovo je Sarajevo'. Pripadnici SDS-a su dobili naredjenje da uklone barikade od svojih politicara. Sarajevo je naivno na trenutak pomislilo da odnijelo civilizacijsku pobjedu.

Zatim se desila Bijeljina, Arkan i Biljana Plavsic. Bio je pokolj. Sarajevo je jos uvijek na TV prijemnicima pratilo Gorana Milica i Jutel. Predsjednik Predsjednistva A. Izetbegovic je dao legendarnu izjavu na TV : 'Mirno spavajte, rata nece biti'. Zatim su pocetkom aprila osvanule druge barikade u Sarajevu. Gradjani Sarajeva ohrabreni martovskim 'uspjehom' su ponovo masovno izasli na ulice. Ali ovog puta su pripadnici SDS-a bili i na okolnim brdima i poceli su pucati po civilima. Ubijene su Suada Dilberovic i Olga Sucic. Posljednje rijeci studentice 5-te godine Medicinskog fakulteta, porijeklom Dubrovcanke i ljepotice Suade su bile :"Zar je ovo Sarajevo" ? Vrlo organizovano, nema sta.

Nastupio je haos u cijeloj BiH. Ljudi su odvodjeni iz kuca, ubijani na kucnim pragovima, Sarajevo je bespomucno i sistematski granatirano, snajperi su ubijali ljude i zene dok sjede na krevetima u spavacim sobama. Jedno dijete je pogodjeno snajperskim metkom dok ga je otac vozio u kolicima ispred sebe. 'Organizovane' zrtve nisu imali kruha, vode, struje. Vecina Sarajlija je u tom periodu smrsala 20+ kilograma. Umjetnicka brigada ( organizovana naravno ) je slala ocajnicke poruke u svijet ( organizovanim pjesmama ). Uzas nije prestajao. Ali postojalo je nesto na sta oni koji su dosli samo sa jednim ciljem - da ubiju sto vise osoba u sto kracem roku nisu racunali. To su bili medjunarodni novinari, beskrupulozni u slanju fotografija uzasa iz Sarajeva, Omarske, Trnopolja, Keraterma. Svjetski politicari su poceli dobijati protestne note od svog gradjanstva. Obicni ljudi iz cijelog svijeta te slike uzasa i pokolja vise nisu mogli gledati.

U BiH je pocela pristizati pomoc, sto u hrani i lijekovima, sto diplomatska. U medjuvremenu se organizovao otpor koji je prerastao u Armiju BiH. Sad ti meni Pedja reci ima li nesto u ovom sto sam napisala da nije istina ? Uzgred, molim moderaciju da sprijeci provokacije koje ce ( kao i obicno ) uslijediti.

je bio ovo :

Vi imate pravo na vas subjektivni dozivljaj rata i on je za vas potpuno istinit.

Ali...

"Početkom aprila 1992. godine, dok smo mama, moja mala sestra i ja protestovali pred zgradom Skupštine u Sarajevu, pokušavajući da s još nekoliko hiljada ljudi na taj način spriječimo izbijanje rata, moj stari je bio u Italiji na službenom putu. Nije to bilo ništa neobično. Stari je često odlazio na međunarodne skupove očnih ljekara s kojih nam je donosio čudesne priče o velikim i dalekim gradovima, o neobičnim ljudima, o bolestima koje haraju po nama nepoznatom svijetu i, naravno, "naručene" poklone.

Vidjevši na vijestima da je rat, nakon višemjesečnog smucanja po provinciji, odlučio je krenuti u naš grad, nabrzinu je spakovao stvari, sjeo u avion i prvo odletio za Beč, a onda iz Beča za Beograd. Pošto je avionski saobraćaj između Beograda i Sarajeva već bio prekinut, stari je sljedećeg jutra sjeo na autobus i otišao u Tuzlu, a odatle malim kombijem u Doboj, gdje je uhvatio posljednji voz iz Bosanskog Novog za već opkoljeno Sarajevo. Kad je, nakon nekoliko dana putovanja, napokon došao kući i vidio da smo mama, Snježa i ja živi i zdravi, nabrzinu se istuširao, obukao čisto odijelo i otišao u bolnicu "da vidi šta mu je s pacijentima".

Moj stari je očni ljekar, hirurg, apolitičan čovjek i rat je, logično, proveo radeći svoj posao u bolnici. U početku je, kao i prije rata, ustajao u šest sati i nakon doručka i brijanja odlazio… automobilom, ukoliko to za naš Wartburg nije neprikladna titula, na posao.

Od te svoje petominutne vožnje stari je odustao tek koji mjesec kasnije, kad mu se jednog dana učinilo da je srpski snajperist, na brdu iznad Skenderije, "zaista odlučio da kokne baš njega", na raskrsnici kod Higijenskog zavoda. Sklonio je Wartburga "negdje na sigurno mjesto" i pridružio se svom kolegi, profesoru Lovrinčeviću, koji se od Ciglana do bivše Vojne bolnice prebacivao "tajnom, bezbjednom stazom", koja je vodila kroz cigansko naselje Gorica. Mama je radila u Očnoj klinici na Koševu. Kao i stari, i ona je odlazila na posao rano ujutro, dok tobdžije spavaju, i vraćala se naveče.

Kad je, nakon nekoliko mjeseci rata, svima u Sarajevu postalo očigledno da će srpska opsada potrajati duže nego što su govorili na vijestima, i da nas američka "Šesta flota", koja je u to vrijeme paradirala Jadranom, ipak neće spasiti, starci su moju malu sestru Snježanu ubacili u jedan od posljednjih izbjegličkih konvoja, koji ju je, da ironija bude potpuna, iz grada koji su napali Srbi odvezao u Beograd.

Nas troje smo ostali u ratom zamračenom gradu.

Bosna više neće biti kao prije
Naveče bismo se okupili oko kuhinjskog stola i uz rižu ili makarone, koje je mama, čini mi se, kuhala u suzama, prepričavali jedno drugom glasine koje smo čuli na ulici ili radiju i televiziji. Starog politika, kao što rekoh, nikad nije zanimala, ali je, naravno, vojnu situaciju oko Sarajeva pratio sa strašću čovjeka čiji život zavisi od toga.

On je, kao stari komunist i Jugoslaven, vrlo teško prihvatio i prebolio činjenicu da se JNA, nakon početne diskrecije, otvoreno stavila na srpsku stranu, ali je utjehu našao u novoosnovanoj "Armiji BiH, armiji svih patriotskih građana Bosne i Hercegovine".

Međutim, kad su, nakon nekoliko mjeseci, priče o odvođenju, mučenju i ubijanju Srba koji su ostali u Sarajevu, a koja su sprovodili "komandanti" koji su nosili obilježja Armije BiH, u njegovim očima potvrđene ličnim saznanjem o sudbini naše komšinice Prugovečki, stari je ostao "bez svoje strane". S obzirom da nije imao "svoju vojsku" za koju bi mogao da navija čista srca, bez stida i zatvaranja očiju, stari je odbijao da učestvuje u haustorskim geopolitičkim debatama pravdajući se frazom "za mene ni naši ni njihovi nisu naši". Neki susjedi su to što je stari govorio shvatali onako kako je i mišljeno, a drugi su, kad on nije bio tu, uz njegovo ime počeli dodavati pridjeve koji se u standardnim rječnicima mogu pronaći pod pojmom petokolonaštvo.

Stari se povukao u sebe. Prestao je da raspravlja s komšijama o situaciji i polako gubio nadu da će "Bosna ikad više biti onakva kakva je bila prije rata". Potpuno se posvetio bolnici i pacijentima.

Ibro i Caco
Međutim, mama i ja smo, usprkos njegovoj šutnji, upravo zahvaljujući njemu, uvijek među prvima u zgradi saznavali šta se događalo na ratištima oko Sarajeva. Za svaki pokušaj deblokade grada znali bismo već koji sat nakon... što je propao, jer bi stari došao kući tek kasno naveče, umoran, znojav, skoro, uz sasvim malo pretjerivanje, krvavih ruku. Ili nikako, kako je mama zvala vrijeme od dva uzastopna dana njegovog izbivanja iz kuće. Deblokade su propadale, vrijeme je prolazilo.

Malu zalihu hrane smo ubrzano trošili, vode nije bilo ni u blizini našeg stana, a dolazak zime koji se, zahvaljujući odluci nekog srpskog generala, poklopio s trajnim nestankom struje u čitavom gradu je opštu situaciju činio još depresivnijom. Dani su postajali sve kraći i kraći i u našem prizemnom stanu je već u rano popodne postajalo hladno i mračno. Srećom.

Stari je jednog dana u bolnici upoznao nekog "jako finog čovjeka Ibru", kojeg je "neki komandant Caco" tako premlatio da su Ibri po licu iskočili "i edemi i hematomi". (Edemi su, objasnio mi je, obični podlivi, a hematomi su krvni podlivi, koji, najčešće, nastaju od udaraca, ali se pojavljuju i kod nekih drugih oboljenja.)

Stari je Ibru pažljivo pregledao, zašio mu rane, popričao malo s njim o životu i "nekako se odmah sprijateljio". Od tog dana, taj Ibro, koji je radio u nekom muslimanskom dobrotvornom društvu, zvao je našu kuću barem jednom sedmično s pitanjem - doktore, treba li šta? Svakih nekoliko sedmica na našim bi se vratima pojavio mladić s kutijom punom hrane i pozdravom od Ibre. Kad je zima s brda sišla u grad i uselila se u naš negrijani stan, Ibro nam je donio malu, limenu peć, koja je radila na "šta god stavite unutra", kako je rekao Ibro, aludirajući očima na tatine debele medicinske knjige u staklenoj vitrini. Peć je bila kockasta i na gornjoj ploči se mogla podgrijati konzerva hrane i prokuhati voda za kafu. Nekoliko dana kasnije Ibro nam je poslao nešto drva i uglja i tako je riješen problem grijanja i kuhanja.

Ali stvari su onda krenule nagore. Sticajem nesretnih okolnosti, stari je, nakon što je kao ljekarska pratnja u svom Wartburgu, ispratio konvoj teških ranjenika iz obruča, uhapšen na povratku u Sarajevo, na barikadi kod aerodroma. Odveden je u logor Kula, gdje je, nakon što je odbio ponudu da preuzme posao i kuću jednog cijenjenog očnog ljekara iz Banje Luke, čiju je sudbinu odredila njegova nacionalnost, osuđen zbog "izdaje srpskog naroda".

Amerika, Amerika
Kako smo mama i ja ubrzo saznali iz poruke koju nam je poslao putem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, dobio je 12 godina zatvora. Iskustva mog oca u tim logoraškim danima su stravična i zaslužuju puno više od onoga što im ja u ovoj priči mogu pružiti. Srećom.

Stari se iz logora izvukao nakon četiri mjeseca, slagavši upravniku da pristaje da radi u bolnici na Palama. Upravnik ga je pustio i vratio mu sve što mu je oduzeto, osim ličnih dokumenata, koja je zadržao kao garanciju da ga stari neće prevariti i pobjeći preko granice.

Stari je iste noći sjeo u svog Wartburga i pobjegao u Crnu Goru, kod mog teče Dragana. Snježana je, u međuvremenu, odlučila da napusti Beograd. Nije više mogla da podnese da joj u školi nastavnici "kradu" slovo "j" iz imena. Prijavila se nekoj humanitarnoj organizaciji kao izbjeglica i otišla u Ameriku da na miru završi srednju školu.

Ja sam, po nalogu novinske agencije za koju sam radio, trbuhom za kruhom, prateći rat, prešao iz Sarajeva u istočni Mostar. Mama je ostala sama u stanu. Srećom, Ibro je i dalje redovno slao pakete i zvao da pita - gospođo, ima li vijesti od doktora?, treba li vam šta? Nakon nekoliko mjeseci planiranja i pet-šest hiljada njemačkih maraka mita koje smo platili "pravim ljudima", mama je, skrivena u UNPROFOR-ovom oklopnjaku, izašla iz Sarajeva.

Kada smo se, nakon nekoliko mjeseci razdvojenosti, napokon, mama, tata i ja skupili u Splitu, odlučili smo da se i mi, kao što je to uradila Snježana, prijavimo kao izbjeglice i tražimo da i nas prime u Ameriku. Zahvaljujući činjenici da je, dok je bio u logoru, tata registrovan od strane Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, proces je išao relativno glatko i mi smo se 14. marta 1995. godine u Chicagu "spojili s našom malom Nanom", koja je sad već uveliko bila studentica..." ( ostatak u linku ispod )

http://www.zokster.net/drupal/node/2681

Svi u vasem domacinstvu? haustoru?, gradu?

Mozda ne svi, ali ja i vi sigurno.
Razlika izmedju mog posta i ovog vaseg komentara je sto je vas vise licne prirode, a moj se ogranicio na bitne momente, zaobilazeci licne detalje.
Inace je preovladavajuci stav identican.
Iako nikada nismo dijelili haustor.
Ko zna sta se vama desilo u medjuvremenu, mozda selektivna amnezija ?
Pozdrav Pedja.

p.s. Uzgred, ti sto su odvodili Srbe u Sarajevu nisu bili ni moji.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 20 Apr 2010, 07:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2010, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
дотична особа патолошки лажов,
шири лажи и измишљотине овде.

Ignorisala sam te koliko sam bila u stanju.

Na osnovu cega ?

Cinjenice :

Ne poznajemo se, nikada se nismo poznavali, to ce tako akoBogda ostati i u buducnosti.

^ Pitanje koje slijedi na osnovu gorenapisanog je ^ : Ko ovdje laze ? :confused3:

Ni sto puta ponovljena laz ne postaje istina, tek da znas. A sad fino prestani da me spopadas na temi i izmisljas.

Већ сам написао да је мој претходни упис задњи на овој теми (и јесте у вези са темом) али да бих одговорио ружи, идем у један офтопик:

Не познајемемо се и нећемо се никада упознати (јер лажљивце не трпим у свом окружењу).
Да будем мало племенит, исцитираћу чичка и његов потпис: "Лажеш ко ћуко"

Citiraj:

Na osnovu cega ?

Узећемо само овде неке ствари који си излагала:
1. Муслимани у Сребреници су у горем положају од Срба.

Ако си игде у РС/ФБиХ мусмилани имали/имају боље услове од Срба онда је то у Сребреници. Све што је муслиманска заједница тражила у општини Сребреница добила је тражено. На крају крајева процентуалана подела милионске међународне помоћи у Сребреници недвосмислено показује ко је ту у горем положају (муслимани око 90% - Срби око 10%).
Начелник општине муслиман. Потпредседник скупштине општине муслиман.
Шеф општинском одељења за финансије муслиман.

О каквој ти угрожености муслимана у Сребреници причаш? И после ја измишљам да лажеш.

Такође, измислила си ону глупост о непознавању латинице у српским школама и екавском језику. За такву лаж треба цео дан да клечиш на кукурузу.

А сетићемо се и оне измишљотине да би ти дошла у Бања Луку али ти је забрањено јер ето зли србоћетници ти то не дозвољавају.
За такво лагање ти си залсужила бан доживотни!

Имаш опасан здравствеин проблем и мој доборнамеран савет за тебе је да потражиш професионалну помоћ психолога или психијатра.

Такође, не видим поенту ових срцепарајућих ратних сторија које овде постављаш јер велика већина људи која је преживела рат (а има их овде доста) може да испише нешто слично.

Као што сам већ рекао, иди лечи се.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]