banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 02:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jun 2011, 21:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Zmijuga zaboravljas da su Srbi "izdali svoje bogove" u vremenu kad je otprlike Islam nastao. Znaci Srbi su presli na pravoslavlje dok je jos Islam bio u formiranju, tako da ne razumijem tvoju poentu.
Uostalom nije pitanje vracanja izvornoj vjeri toliko bitno koliko cinjenica da necete da priznate da poticete od Srba (Srba pravoslavaca i Srba bogumila).
I naravno da nisi odgovorio na pitanja, sad vec 2 moja pitanja izbjegavas konstantno, ali evo po ko zna koji put cu ti ponoviti:

1. Zasto se DANAS ignorise Vuk u osnovnim skolama u federaciji, a koristite njegova pravila?
2. Ako si negdje dao izvor da su u Bosni zivjeli Srbi, Hrvati i Bogumili, a poslije turaka ostali samo Srbi i Hrvati (i poturice), kako objasnjavas teoriju da su APSOLUTNO svi Bogumili presli na drugu religiju, pogotovo znajuci kako je jaka religija Bogumilstvo?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ni u kojem slucaju ban, jer zmijuga nikoga ne vrijedja, samo iznosi svoje misljenje i pokusava da ga odbrani, sto nije zabranjeno. Kad bi svi isto mislili, ne bi nam forum ni bio potreban.
Meni ne smeta toliko sto se upirete da dokazete da ste posebna nacija ( ok, moze vam se priznati donekle, jer ste ipak vec duze vremena odvojeni od hriscanske vjere i u neku ruku ste razvili svoju osobnost). Meni smeta sto nama negirate da smo mi Srbi.
Meni ne trebaju nikakve knjige da bi mi dokazale sta sam i ko sam, mada one knjige koje sam ja citao samo potvrdjuju ono sto sam ucio u skoli.
Ako mi u BiH nismo Srbi, odakle nama slava? Ako smo samo pravoslavni kako vi tvrdite, onda ne bi imali slavu, koja je tipicna samo za Srbe. Garasanin je napisao Nacertanije polovinom 19. vijeka, a ja imam podatke o svojoj porodici od sredine 18 vijeka. I tada su bili Srbi , kao i danas. Familija sa druge strane, se doselila u zapadnu Bosnu isto negdje u tom periodu, ali sa zapada, ne sa istoka. Meni ne treba ni Truhelka ni Skaric, ni Garasanin da mi dokazuju ko sam i sta sam, meni je dovoljno ono sto sam prethodno napisao.
I reci samo da li smatras da je Mehmed pasa Sokolovic bio Bosnjak ?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 21:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:

Ma ne zna vise ni on odakle mu gone podaci, ja sam bacio pogled na par stvari za koje je ovde dao linkove. I negdje pise da su u Bih bili srbi, hrvati, a navode i te bogumile, iako znamo da su to takodje bili Srbi, samo protestanskije religije, ako se smijem tako izraziti.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Ma naravno, a kad se spomene Dabog, Perun i ostali Bogovi koje ste iznevjerili, pa kad se spomene Bošnjaštvo koje ste iznavjerili to onda nije smiješno niti za tri bambija.

Немам места у потпису али замало да убацим ово. Настави даље. Обилујеш бисерима.

Поздрави Наду. :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
old fashion men je napisao:
zmijuga je napisao:
Vidiš ja poslušao Zoku, pronašao i pročitao ovu knjigu

Od Zokinog do ovog tvog posta prošlo 10 sati, pa kad prije proćita tu knjigu :-?

Mozda je isao na kurs brzog citanja koji je zaista efikasan.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka

zmijuga je napisao:
jellyfish je napisao:
Ovo mi nije najjasnije Zmijuga. U ovim knjigama se Bosnjaci pominju u 11 vijeku, dok se danasnji Bosnjaci vecinom izjasnjavaju kao Muslimani.
Posto su Turci dosli tek kasnije od kojih su danasnji Muslimani preuzeli vjeru, postavlja se pitanje da li su to ti isti Bosnjaci iz 11 vijeka sto se spominju u gornjim knjigama jer oni nisu bili Muslimani? Sta ako sudanasnji Muslimani u stvari Srbi i Hrvati koji su preuzeli vjeru od Turaka? Kako znas da su danasnji Muslimani potomci tih Bosnjaka iz 11 vijeka? I zasto bi oni preuzeli islam?

Vrlo jednostavan odgovor ( a to je odgovorio dijelom i Kalaj u ovoj svojoj knjizi a i mnogi istoričari), U Bosni su živjeli Bošnjaci tri vjere i prije Turaka a i za vrijeme Turaka.
Katolici, Bogumili i Pravoslavci (zajednički naziv Bošnjani ili Bošnjaci), bosanska vlastela i vladari su najvećim dijelom bili bogumili i postojala je Crkva bosanska (Kalaj kaže :vjekovima se bore za dominaciju) i ne samo u 11. vijeku već nekoliko vijekova.
Srpski i hrvatski vladari su često tužakali Papi bosanske vladare zbog hereze (misleći na bogumile i Crkvu bosansku), dolaskom osmanlija i zauzimanjem Bosne najvećim dijelom na Islam prelazi bosanska vlastela i njihovi podanici a jednim dijelom i katolici i pravoslavni (ne na silu već zbog privilegija).
Od tada u Bosni žive Bošnjaci muhamedanske vjere, katoličke i pravoslavne vjere (to je bilo do odlaska osmanlija sa ovih prostora a šta se dalje dešavalo opisao je Ilija G. i V.Skarić a i mnogi drugi istoričari.

Netacno! Narodi i nacije kakve danas poznajemo formiraju se tek u 19. vijeku. Bosnjaci pravoslavci, muslimani i katolici nisu postojali nego su se ljudi razlikovali po vjeri a ne po nekoj izmisljenoj naciji. Bosnjaci i Bosnjani nisu jedno te isto iako bi neki zeljeli ali istovremeno se guraju u zadnjicu Turcima sto je potpuno suludo. Odlucite se vec jednom ako ste potomci dobrih Bosnjana onda Turska ne moze nikako biti prijateljska zemlja.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka

Tadasnji muslimani upravo nisu zeljeli biti dijelom nikakve bosanske nacije jer nisu zeljeli da "raja" tj. pravoslavci i katolici imaju iste povlastice kao i oni i tada su pravoslavci i katolici krenuli samostalno da formiraju svoj identitet razlicit od identiteta muslimana. Tada krajem 19. vijeka dolazi do formiranja srpske odnosno hrvatske etnicke grupe u BiH. Bosnjacka svijest za nekakvom bosanskom nacijom se javlja krajem ovog rata. Dosta su zakasnili i nije realno ispraviti sadasnje stanje. Ljudi niko vam nije kriv sto je budjenje nacionalne svijesti kod vas trajalo tako dugo i zaista je bezobrazluk da se nakon vise od jednog vijeka od formiranja srpske i hrvatske etnicke zajednice u BiH njima to osporava i to od onih koji tada nisu htjeli ni cuti o nekakvoj zajednickoj naciji. Sada je prekasno. Pokusaji negiranja koji stizu od secijasa iz Sarajeva su nista drugo nego provokacija i onda se cude o "izljevima ljubavi" Srba i Hrvata ka takvoj BiH.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...manastiri su dokaz postojanja srba na ovim prostorima...manastir liplje je npr iz 13. veka...nisam istrazivao, ali sigurno ima i starijih...stuplje je dragutinova zaduzbina...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

žaoka je napisao:
...manastiri su dokaz postojanja srba na ovim prostorima...manastir liplje je npr iz 13. veka...nisam istrazivao, ali sigurno ima i starijih...stuplje je dragutinova zaduzbina...

Ma jok, to je zaduzbina dobrih bosnjana :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2011, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...bosnjani...i to dobri...vicevi su na drugoj temi...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 07:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
laoce je napisao:

Ma ne zna vise ni on odakle mu gone podaci, ja sam bacio pogled na par stvari za koje je ovde dao linkove. I negdje pise da su u Bih bili srbi, hrvati, a navode i te bogumile, iako znamo da su to takodje bili Srbi, samo protestanskije religije, ako se smijem tako izraziti.

Vidi,ne može to...To kao da kažeš da u Americi žive Englezi,Nijemci i budisti....Bogumil nije narod,nego vjersko opredjeljenje.Vjersko opredjeljenje koje je bilo zanemarivo dok ga Kalaj nije učinio bitnim gradeći kompletan identitet "Bosanske" nacije na njemu....

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 08:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Naši stari najbolje znaju ko su oni, a to znanje prenjeli su i na nas mlađe, živimo pored njih od kad postoje, znamo im porodično stablo bolje nego oni sami, znamo im pretke i slave, dakle ne smijemo dozvoliti da nam pod izgovorom nekih svojih prava na izbor imena nametnu da i mi (koji znamo sve o njima) te njihove laži i ublehe popušimo, oduvjek su bili poturice i turci, ne znam zašto bi danas bili nešto drugo i zašto bi mi pristali da zanemarimo te činjenice.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2011, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.mondo.rs/s209688/Zabava/Zaba ... grada.html

Citiraj:
Na Vidovdan počinje izgradnja grada posvećenog nobelovcu Ivi Andriću, najavili su Kusturica i Milorad Dodik.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2011, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa nije valjda da i vlada RS-a sudjeluje u toj ublehaškoj ujdurmi i bacanju državnih para :roll:
Ustvari jasno mi je, to manitanje i služi da se pare iz državne kase preliju u privatne džepove.
Čuj kamengrad :lol: :lol:
neka na otvaranje zovnu Freda i Barnija sa svojim porodicama da im uvećaju feštu.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2011, 18:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Kako je samo bila lijepa

Slika

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa nije valjda da i vlada RS-a sudjeluje u toj ublehaškoj ujdurmi i bacanju državnih para :roll:
Ustvari jasno mi je, to manitanje i služi da se pare iz državne kase preliju u privatne džepove.
Čuj kamengrad :lol: :lol:
neka na otvaranje zovnu Freda i Barnija sa svojim porodicama da im uvećaju feštu.

Zasto da ne? Pa Drvengrad je sad jedna od top destinacija u Srbiji. Ajd sto stranih turista, nego sad ne mozes naci ekskurziju iz RS ili Srbije koja ne posjecuje Drvengrad.
Je l' ne bi bila promocija za RS da Kusturica i u Kamengrad dovede Dzonija Depa, a mozda i ove nase druge fanove - S.Stone npr. ili G. Clooney i sl...

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slazem se, ali je napustise prvo Slovenci kad su iscrpili sve i jedan interes i zastitu koju su imali u toj drzavi.
Hrvati se povampirise i zazivjese Ustastvo i dobise rat i zaduzise se do guse da dobiju nezavisnost (i mali broj ljudi da se obogati).
Muslimani totalno pogrijesise sto su poslusali komunistickog zatvorenika Aliju i sto ne ostadose dobri sa Srbima.

No, kad se razdruzivanje vec tako desilo po nacionalnom kljucu, treba to provesti do kraja.

cobraunited89 je napisao:
Kako je samo bila lijepa

Slika

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajd sto stranih turista, nego sad ne mozes naci ekskurziju iz RS ili Srbije koja ne posjecuje Drvengrad.

:lol: :lol: :lol:
Kojih stranih turista jebote :roll:
A što se tiče eskurzija iz Rogatice ili Šabca, neka im naprave diznilend, a i stranih turista bi više privukao.
Čuj turisti u kamengradu :lol:
to budala i što bude dolazilo ne bi ni za tri miliona godina pokrili troškove ni uređenja zemljišta, a kamoli donijeli neku zaradu.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajd sto stranih turista, nego sad ne mozes naci ekskurziju iz RS ili Srbije koja ne posjecuje Drvengrad.

Kojih stranih turista jebote :roll:
A što se tiče eskurzija iz Rogatice ili Šabca, neka im naprave diznilend, a i stranih turista bi više privukao.
Čuj turisti u kamengradu :lol:
to budala i što bude dolazilo ne bi ni za tri miliona godina pokrili troškove ni uređenja zemljišta, a kamoli donijeli neku zaradu.

Дрвенград је једна фина идеја (која је приде настала на земљишту које је махом већ било напуштено) и има једну солидну туристичку посети из региона. Потребно је некада и 10-20 година да се неки пројекат исплати.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 23:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sad gledam ove naše avatare jedan ispod drugog,
al bi njih dvoje bili par jebote :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]