Ma jasno je meni da kod nas ovako nešto teško bez pomoći "sa strane" da se održi. Da li je ta strana unutrašnja ili spoljašnja, nebitno. Može se biti naivan i misliti ovo jeste i ostaće spontan, apolitičan skup nezadovoljnih... I moj stari je pljeskao spontano Radovanu u BL prije prvih izbora, jer se nadao nećem boljem. Ali i ovce možda pomisle, joj što je dobar ovaj gazda što nas vodi da jedem svježu travu, a Đurđevdan se bliži... Može čovjek biti pametan, iskusan, obrazovan... ali kada se prepusti masi, bliži je ovci. A neko je koza od rođenja

Ja sam u priči SNSD-SDS politički neutralan. Prije bih za Konstantina glasao. Nakon Borika nikada za Dodika, a SDS je odradio svoju istorijsku ulogu. I treba otići u istoriju. Sami najbolje rade na tome.
Naravno da postoji nezadovoljstvo u narodu. Frustracija još veća zbog toga što je opcija glasati za i protiv Dodika, a ne za nekoga ko može da izgura neke promjene. Ali upali i to, kao SNS-u u Srbiji. Uz veliko pomoć "sa strane". Naravno da ne škripi samo u policiji. Čitav sistem stranačka pripadnost > stručnost, kritičnost, ... je čedo i SDS-a, a posebno ga obilno hrane, svjesno ili nesvjesno, ovi koji na bilo kakvu kritiku ili drugačije mišljenje skaču bot, sendvič, jugend... a kao hoće promjene, a u samom korjenu ih negiraju. Možda je tu negdje i odgovor na to kako nas jadne ovakav sistem zapao. Nema nade ni u širu promjenu sistema koja je postojala krajem 80-ih i početkom 90-ih, pa da nas ta promjena zapljusne i bez velikog truda, želje... Sada je vrhunac promjene da zajaše neko drugi na taj isti. Uz malo šminke. Pa dok nas neko drugi ne dovede u red, to možda doživimo. Da se sami dovedemo, to tamo možda unuci u zrelim godinama... ako se ne pobiju ili odu.
Kako su krenule demonstracije studenata u Beogradu 1968. godine? Zbog kiše i gužve u sali, brzo došlo do toga da policija puca na studente i da se Tito "morao" uključiti. Sada se nažalost desio ružan događaj da neke organizacije okupe više od 15 ljudi na trgu. Sada već neki priželjkuju sukob "studenata i policije". Samo što sada nema Tita da smiri i da mu studenti kliču na kraju... Ali nisu ni u vlasti toliki diletanti da agresivno riješe. Ali mislim da je Lukač itekako spreman da takvu odluku i sprovede bez pogovora. I naravno da su studenti nekada, većinom, imali dobre namjere. Kao i ljudi koji na trg dolaze. I izgleda svako teba da prođe fazu da bude "ovca" barem jednom. Ako bude par puta, onda...
Dobra strana protesta, pritisak na institucije. Za pojedinačne, male stvari. Da se za više stvari i češće lako okupi barem 15 hiljada ljudi bez obzira na stranku, to bi bilo odlično. Hoće Mektić da se pojavi. Može, stani negdje sa strane. Hoće Radojčić, isto... Hoće neko da sebi pripiše zasluge, hvala doviđenja. Gurati stvari bez velikh lomova, jer u njima uvijek narod opet donji bude. Pa možda one promjene koje unuci dočekaju, dođu i ranije. Sa našim mentalitetom i istaknutim osobama = Utopija.