zmijuga je napisao:
anoniman je napisao:
ferdinand je napisao:
Ima tu vise faktora i razloga. Prije svega Mile sebe stiti. Mada meni djeluje da bi ovo moglo biti dobro i za RS. Ono sto Mili pomaze u ovom trenu je sto fakticki RS odlucuje o blokadi i bankrotu federacije. Ko zna cega sve tu ima u pozadini...Mile, kakav god bio, nije glup da je krenuo u ovo bez nekakvih argumenata i osiguranja. Hrvati su sutjeli pa smo vidjeli sta im se desilo...zar i mi treba da cekamo? Sigurno je ovo pravi trenutak jer visoki predstavnik nikada nije bio u slabijem i nezavidnijem polozaju.
sada je pravi trenutak da se oteraju OHR i visoki predstavnik koji su sada nepotrebni(i koji su posle rata doneli vise stetnih odluka od svih BH politicara zajedno )!
Incko ocigledno nema podrsku stranaca,jer da ima vec bi nesto vise uradio,ovako ce mozda samo suspendovati odluku o referendumu i sebe sje.ati jer ce sada se svi okrenuti protiv institucije visokog predstavnika,a verovatno ce referendum na kraju biti odrzan.
Nema vise desetina hiljada pripadnika sfora i eufora koji bi proveli njegove odluke.
Vidi se sav besmisao te funkcije.U Nju Jorku je rekao da je situacija takva da bi on trebao ostati u BiH.Nije vise pitanje referenduma,vec njegovog ostanka u BiH i ostanka funkcije visokog predstavnika.
Treba dodati na referendumu jos jedno pitanje: "Da li ste za ostanak institucije visokog predstavnika ?"
Inzko je jučer dobio podršku svih zemalja sem Rusije (čak i Srbija bila suzdržana) i nikad do sada ni jedan visoki predstavnik nije gore izružio Dodika i RS pred MZ, a tek danas i sutra vodi razgovore sa Amerikancima i pripremaju mjere i poteze za dalji "rad".
U srijedu ističe rok koji je visoki predstavnik dao Dodiku da povuče odluku o referendumu pa će se tek poslije vidjeti šta će biti.
Mislim da nisi u pravu kad kažeš da je opala moć VP i da će reagovati onako kako Ameri odluče i daju mu zeleno svjetlo.
O odlasku OHR-a nema govora jer se nije još ispunilo ono što treba od ranije, a ova nova situacija oko referenduma samo im i dalje produžava mandat.
Pises da je dobio "podrsku svih zemalja sem Rusije".Zapravo,nije dobio podrsku jedne od najvaznijih zemalja

A i sama cinjenica da je,kako pises,"naruzio Dodika i RS ",govori u prilog tvrdnji o njegovoj nemoci.Da je mocan,ucinio bi nesto pa se pravdao,a ne bi se zalio.
Ne verujem da je SNSD ovo uradio na svoju ruku i bez bilo kakvih konsultacija.
Incko je matiran.Polako krece prica o odlasku institucije na cijem je celu,bez obzira da li se"ispunilo ono sto se moralo ranije".
Za Dodika je ovo win-win situacija.
Ako ukinu referendum,skace mu popularnost.Ako ne ukinu,odrzace obecanje o referendumu.
Ako se pokrene pitanje oko Suda BIH,pa se referendum otkaze,takodje je win za Dodika jer je uspeo u svom naumu.
Po meni,ono sto je mozda najvaznije je to da se konacno pokrenula prica oko Suda BIH i nacina na koji je do sada ta institucija procesuirala ratne zlocine !
Zar ne ?
Nesto ce se morati menjati u radu te institucije.