ako može neko u dvije rečenice da pojasni ovaj rat u siriji i stanje na terenu?
malo je reć da toliko malo pratim to,i sam sebi najviše ličim na prosječnog amerikanca za vrijeme naših sukoba,koji nije znao ni gdje je jugoslavija,a mi svi mislili da se svijet vrti oko nas?
uglavnom,moja trenutna percepcija je ovakva
ameri po uzoru na sva arapska proljeća htjeli sjebat i siriju...udarna pesnica im trebao biti isil....i da pod plaštom "demokratije,ljudskih prava i slobode" masovno kradu naftu,ili koja već prirodna bogatstva sirijci imaju(investicije lafo)....ali uznedalo im se jer je asad malo tvrđi orah od onih libijskih,tuniskih,egipatskih,iračkih......
onda se u to sve umješali rusi u nekoj fazi,na stranu asada...al nešto mrljavo i kilavo,jer koliko vidim mjesecima ili godinu ne mogu jedan grad zauzet,taj alep....ili čak možda dio grada....gledam gore ovaj suhoj koji je neki kolega postavio i piše da je samo taj dosad imao hiljadu borbenih letova!!!???
prvo što mi je palo napamet je respekt prema islamskoj državi i ona stara narodna "boj ne bije svijetlo oružje,već boj bije srce u junaka"!
a sad,da vidim gdje sam najviše pogriješio ili sam možda fulao čitavu poentu
zaista,čim završe naše lokalne i regionalne vijesti,i krene ona međunarodna rubrika na dnevnicima,ja prebacujem kanal i tražim neku humorističku seriju ili fudbal