banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 405 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
ГРИЗУНОВ: НЕЗАВИСНА СРПСКА АПСОЛУТНО МОГУЋА

Професор на Московском државном универзитету за међународне односе и експерт за Балкан Сергеј Гризунов тврди да је независност Републике Српске апсолутно могућа, истакавши да привредна сарадња између Русије и Српске у посљедњих неколико година стално јача те да би привредни развој могао да буде један од значајних предуслова за осамостаљење Српске.

Сергеј Гризунов, руски новинар, један од водећих стручњака за Балкан, био је шеф дописништва РИА „Новости“ на Балкану. Писао је о Титовој Југославији, а потом је био свједок њеног крвавог распада.

"Ја сам овдје боравио за вријеме рата и тек прошле године сам се вратио у БиХ. Од тада много чешће боравим на овим просторима, али још не могу да одлучим да ли би за већину становника било добро да РС постане независна држава", рекао је Гризунов за "Прес", истакавши да не види ништа страшно у могућој независности Српске.

Гризунов, члан стручног Одбора за спољну политику руске Думе и министар за информисање из периода владавине бившег руског предсједника Бориса Јељцина, запитао је како је Црна Гора, која је много мања од РС, могла да постане самостална држава.

На питање да ли је могућ распад БиХ, Гризунов је рекао да не би користио ријеч ријеч распад, већ би то назвао реструктурирањем БиХ, а то значи да је због разлика у политичким погледима Бањалуке и Сарајева могуће организовање нове међународне конференције, односно Дејтона 2.

"Прије 16 година, приликом потписивања Дејтонског мировног споразума, други су доносили одлуке о будућности БиХ. Сада то БиХ мора да уради сама. Не видим ништа страшно у могућој независности РС. Како је Црна Гора, која је много мања од РС, могла да постане самостална држава? Сви ће сутра бити заједно у Европској унији и Србија и Црна Гора и Косово и РС, и оно што остане од БиХ. То су могуће варијанте, а најважније је да нема рата", оцијенио је Гризунов.

Говорећи о јачању привредне сарадње Српске и Русије, Гризунов је рекао да је РС на веома добром путу, јер предсједник Милорад Додик ускоро треба да отпутује у Москву на другу рунду преговора са руководством "Гаспрома", што значи да ће и РС имати користи од гасовода "Јужни ток".

"Конкретно, то значи стотине милиона долара, а уопштено - све мање политике, а све више бизниса", истакао је Гризунов.

В.Ч.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=50273

Mada moram biti iskren i reći da mi se ovaj čovjek ne sviđa. On nije kao ostali Rusi što nam govore o viševjekovnom bratstvu i jedinstvu Srba i Rusa.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ne'a šta, privredni nam je razvoj jak...ono pra'o...sve u 16...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 14:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
"Ја сам овдје боравио за вријеме рата и тек прошле године сам се вратио у БиХ. Од тада много чешће боравим на овим просторима, али још не могу да одлучим да ли би за већину становника било добро да РС постане независна држава", рекао је Гризунов за "Прес", истакавши да не види ништа страшно у могућој независности Српске.

Гризунов, члан стручног Одбора за спољну политику руске Думе и министар за информисање из периода владавине бившег руског предсједника Бориса Јељцина, запитао је како је Црна Гора, која је много мања од РС, могла да постане самостална држава.

Inače period pijandure Jeljcina B. je poznat kao veoma prosperitetan i napredan period pun blagostanja u Majčici Rusiji :roll:
Što se tiče samostalnosti RS i biznisa koji pominje dotični evo prijedlog za grb :
Slika
Ovaj logo ubaciti u vijenac mjesto RS i proglasiti Milu za gubernatora a poslanike za bojare i mirna Bosna :confused2:
Sačuvaj me Bože te ljubavi pu pu pu :angry3:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2011, 18:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Dodik traži da se u Ustav ugradi mehanizam za mirni razlaz

Razgovori šestorice bh. lidera u luksuzu vile na italijanskom jezeru Como propali su, javila je televizija TV1 čija ekipa se nalazi u ovom italijanskom gradiću.

Kako javlja TV1 lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik napustio je sastanak koji je organizirala Fondacija Konrad Adenauer i već je na putu za Banja Luku.

TV1 navodi i to da su Milorad Dodik i Dragan Čović tokom sastanka i razgovora o ustavnim promjenama iznijeli najradikalnije stavove po pitanju statusa Republike Rspske i trećeg entiteta.

Decentralizovano uređenje

"Mislim da je veoma jasno danas rečeno da decentralizovano i snažno decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU i da Evropa neće nikada ništa nametati niti će tražiti nekakve modele, jer je to stvar lokalnih političkih struktura", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiv snažan decentralizovani model uređenja BiH, zasnovan na Dejtonu. "U tom pogledu, treba jačati ulogu entiteta, federalnih jedinica i nastojati da oni budu subjekti svih procesa te da budu uključeni i u procese evropskih integracija, čak do toga da predstavništvo BiH u Briselu ima paritetan broj predstavnika koje šalju niži nivoi vlasti, a ne da to bude neka selekcija na nivou Sarajeva", objasnio je Dodik.

Lider SNSD je rekao da je na kolokvijumu "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?" u italijanskom gradu Kadenabija razgovaralo o načinima na koji BiH može dalje da se kreće prema EU, bez obzira na sve izazove koje sama EU ima u okviru svog funkcionisanja - ekonomskog, socijalnog, pa i političkog sistema.

"Čuli smo i neke evropske političare i poslanike koji kažu da su već umorni od BiH i da se smanjuje interes za nju i da u tom pogledu sve što treba učiniti jeste da se nekako vrati određena dinamika koja je vezana za famoznu priču 'Sejdić- Finci', sistemu pomoći i naravno popisu", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, skup u Italiji je bila prilika i da se vide dijametralno suprotne pozicije različitih političkih predstavnika o mogućem uređenju BiH. "Ono što smo mi rekli jeste da želimo da završimo implementaciju odluke 'Sejdić- Finci' i da je to sve što se može uraditi na planu ustavnih promjena te da nije moguće ići ka masovnim ustavnim promjenama koje bi značile zahvatanje u bilo koji drugi segment", naglasio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a ocijenio je da bi, kada je riječ o ustavu BiH, nekada u daljoj budućnosti u novi ustavni dokument eventualno trebalo ugraditi neki mehanizam za mirni razlaz, ustavno predviđen koji bi podrazumijevao način na koji bi se mogla pokrenuti procedura izjašnjavanja ljudi, odnosno naroda o tome šta žele ili ne žele.

Entitetima reprezentativne sportske selekcije

On je naveo da je na skupu u Italiji usaglašen stav da konačno treba dozvoliti da entiteti imaju svoje reprezentativne selekcije na međunarodnim sportskim takmičenjima i da je to nešto što je u Evropi već vidljivo, poput slučaja Velike Britanije.

"BiH je za nas složena državna zajednica koja treba da bude servis za zahtjeve i interese koji imaju niži nivoi vlasti, prije svega entiteti, jer su oni subjekti i faktori te vlasti", konstatovao je Dodik, koji je i predsjednik RS.

U svom obraćanju na skupu u Italiji lider SNSD-a je govorio o potrebi ukidanja Suda i Tužilaštva BiH i usopstavljanja novih pravosudnih tijela na nivou BiH koji bi isključivo mogli da odlučuju po zakonima koje donosi BiH iz njene nadležnosti, a ne kao što je do sada bila praksa. On je ocijenio da treba ukinuti i ovlašćenja SIPA-e i svesti ih na njene kompetencije, odnosno isključivo na borbu protiv terorizma i internacionalnog kriminala.

Dodik je rekao da je na skupu u Italiji predmet opservacije bio i visoki predstavnik. "Vidljivo je da mi i Hrvati želimo da on prestane da radi, a sa druge strane vidimo Bošnjake koji to fanatično žele da zadrže, vjerovatno iz lažnog uvjerenja da će ti visoki predstavnici donositi rješenja koja njima odgovoraju", istakao je Dodik.

On je napomenuo da su se spekulacije da se u Italiju ide kako bi se razgovaralo o formiranju vlasti pokazale apsolutrno neutemeljene, jer je na dnevnom redu bilo samo ono što je utvrđeno ranije. Dodik je dodao da mnogi učesnici, koji su bili najavljeni, nisu čak ni došli, poput Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina, za kojeg je ocijenio da je i dobro što nije došao, podsjećajući da je "on bio vođa separacije Slovenije od bivše Jugoslavije".

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2011, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Znači konferencija se završila i prije nego što je počela. :lol:

Vožd je parti brejker. :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2011, 23:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Djekna jos nije umrla, a ka ce ne znamo

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 05:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Ешдаун: БиХ иде ка распаду

Citiraj:
Лондон – Бивши високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун изјавио је да БиХ иде ка распаду и да председник Републике Српске Милорад Додик планира да државу учини потпуно нефункционалном, „како би сви одустали од ње“.

Једанаест година је БиХ ишла путем јединства, функционалности и према Европској унији, али протеклих пет, шест година динамика се променила и иде у супротном правцу, оценио је Ешдаун.

Према његовим речима, „постоји реална опасност да БиХ постане нефункционална црна рупа“, због чега „политичари морају преузети одговорност и деловати конструктивније у интересу грађана“.

„Опасност је динамика која иде према распаду, а не јединству. То је почео Додик, када му је међународна заједница дозволила да прети реформама, независном правосуђу, државном фискалном систему и другим државним структурама које су грађене 11 година“, наводи британски дипломата.

„Чак и бошњачке странке, попут СДА, сада много више пажње посвећују Федерацији него држави. То значи да Босна иде уназад, према ситуацији у којој постоје само два ентитета, а државе је све мање, рекао је Ешдаун.

Педи Ешдаун оцењује да ЕУ треба да разговара само са онима који су за јачање државе, а не за распад.

„Наставак напретка Београда према ЕУ мора бити условљен тиме да Србија експлицитно каже да је против било чега што слаби државу БиХ“, рекао је Ешдаун. Бивши високи представник у БиХ истиче да ЕУ мора да буде енергичнија у коришћењу механизама притиска.

http://www.vaseljenska.com/ex-yu/esdaun ... a-raspadu/

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Ja licno nisam za raspad BiH :(

Mislim da treba da se makne sadasnja vladajuca garnitura i da se postave novi ljudi i da se napokon pocnemo ponasati kao prava drzava koja je eto slucajno sastavljena od 3 naroda ali mislim da nikakvo ocjepljenje pricjepljenje ili sl bi dobro zavrsilo

Nemojte me krivo shvatiti prije svega treba da gledamo svoje interese a mislim da nam nije u interesu novi rat sa Bosnjacima tako da ta prica o ocjepljenju bar sa nase strane nebi trebala da se cuje a ako Bosnje fakat postanu nepodnosljive sa svojom politikom i ako je nepromijene u neko dogledno vrijeme treba traziti izlaz iz ove situacije

A raspad BiH Bosna je ipak kroz 1000 godina bila manje vise jedinstvena cjelina i da je sad cjepamo a pretrpila je ipak ihaj vremena

Drzava od 3 naroda i nasa multi kultura bi trebala da nam bude na ponos a ne neko tesko breme :( Bosna je ipak simbol suzivota svih naroda na njenom prostoru i mada danas stvari izgledaju crne mislim da treba da vise se povezujemo kao narodi a ne da se cijepamo i koljemo.

Cijepanje Bosne bi doveo do novih tenzija i mrznje medju nasim narodima nikad onda nebi prestala a to bi trebao biti glavni cilj sva 3 naroda na ovom prostoru

a to je da pokusamo naci zajednicki jezik i vratiti se suzivotu a otcjepljenja i svakojaka cijepanja drzati kao bas zadnju opciju ja ipak mislim da za ovu drzavu i ovaj narod dolaze neka ljepsa vremena vremena bez Dodika Cerica Bakira i Covica vremena kad cemo svi gledati vise sta nas spaja nego sta nas razdvaja i ici zajedno u neka ljepsa vremena

Nekad otprije sam napisao da se ova drzava treba raspasti ali kad razmislim mislim da je to bilo ishitreno razmisljanje ipak treba pokusati dati ovoj drzavi bar jos jednu sansu i manje pricati o cijepanju a vise raditi na osvjestavanju mladih sta bi ova drzava trebala znaciti i da mrznja prema drugom i drugacijem nije donijela nista dobro

A cijepanje Bosne bi vidio kao zavrsavanje Alijinog/Tudmanovog sna i njihovo vidjenje ovih prostora a sa njihovom politikom se neslazem

Bosnu nevidim kao pravo samo jednog naroda Bosna je kuca svim narodima i nacionalnostima koje zive u njoj i tako se moramo i ponasati i nezaboravljati to.

Sjetimo se da su pokusali Hrvati i Bosnjaci da promjene neke stvari u toj kuci bez saglasnosti Srba i sta im se desilo Bosnjaci ko indijanci potrpani u rezervate od 24 % BiH a Hrvati na granici da iz konstitutivnog naroda predju u manjinu ja nezelim da ishitrenim odlukama nasih vodja budem u toru od 24 % i na granici izumiranja :( mislim da tu trebamo da izvucemo pouku iz njihovih greski i da je neponavljamo

+ ako se otcjepimo mozes zaboraviti Kosovo Kosovo i RS su povezanije nego sto se cini na prvi pogled a tu treba da se drzi ravnoteza tako da ja vidim u buducnosti kao ciljeve Srpskog naroda vracanje Kosova i zadrzavanje autonomije koja je dobijena u Dejtonu i unutar BiH

Ali opet na kraju ako je neminovno cjepanje Bosne glasao bi za ocjepljenje vodio bio bi se onom kraticom "samo sloga Srbe spasava" jer hebiga ako cemo prstom u govno ajmo bar svi skupa onako slozno :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
јој вујчићу, који си ти трол.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Igor Vujcic je napisao:
Ja licno nisam za raspad BiH :(

Ovo je bilo dovoljno da mi postane muka i da mi se smrči pred očima, ipak sam uspeo pročitati i ostatak teksta u nadi da će mi biti bolje, ali stanje se samo pogoršalo. :( :x :oops: :cry: :evil: :angry4: :angry1: :angry3: :confused1: :confused2: :confused3:

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
zahvaljujući bošnjacima došli smo do toga da više niko ne dovodi u pitanje da li će se bih raspasti, već kad?

bravo bošnje!

i bošnjo.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Sto me toliko napadate :confused2: :confused2: samo kazem svoje misljenje i zao mi je sto nije ovakva kao sto sam gore napisao a opet ko je vodi i kakav narod zivi u njoj dobro je da nije i gore :(

dukicas jesi prezivio :lol: uzmi vode i secera :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 00:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Igore samo lagano,opušteno.Kad bi svi mislili isto niko nebi ništa ni mislio.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 00:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Frisky_Dingo je napisao:
zahvaljujući bošnjacima došli smo do toga da više niko ne dovodi u pitanje da li će se bih raspasti, već kad?

bravo bošnje!

i bošnjo.

+1

И послије Хариса - Златко. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 03:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Opet ovi Zlatkovi nešto rovare! Nije im trebalo prepustiti MIP!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=576478

Šta mislite koliko je moguće ukidanje entitetskog glasanja i da li bi takva jedna rezolucija SE bila obavezujuća kao što će izgleda biti obavezujuća rezolucija u slučaju Sejdić- Finci?

Entitetsko glasanje štiti od preglasavanja kojeg smo bili svjedoci i 1992. godine. Nešto nisam siguran da bi iko iz Srpske pristao na ukidanje pod bilokakvim uslovima. SDP je stvarno prekršio svaku mjeru!

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 10:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sejdić-Finci nije rezolucija SE,koliko ja znam,nego presuda suda u Strazburu. Mislim da entitetsko glasanje ne može ukinuti niko sa vana,da se mora dati pristanak za to.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 10:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
sinip je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:

bravo bošnje!

i bošnjo.

+1

И послије Хариса - Златко. :)

I poslje Mile opet Lemi :D Vidim prosla prica Milina, po 142 put ove godine :D :D :D.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 10:25 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
nakon ukidanja vojske,dinara,licnih karata,tablica,himne,grba,ukidanje entitetskog glasanja bi bilo zavrsni udarac republici srpskoj,jer,kad bi to proslo,onda se slobodno moze reci da republika srpska vise ne postoji i da je samo jedna prazna ljustura.....

nema od toga nista.....

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Schlager je napisao:
nakon ukidanja vojske,dinara,licnih karata,tablica,himne,grba,ukidanje entitetskog glasanja bi bilo zavrsni udarac republici srpskoj,jer,kad bi to proslo,onda se slobodno moze reci da republika srpska vise ne postoji i da je samo jedna prazna ljustura.....

nema od toga nista.....

Entitetsko glasanje je dobra stvar, jeli pruza zastitu svim kontsutivnim narodima i niposto ga netreba ukidati, nijedna odluka se nemoze donjeti preglasavanjem. Sto znaci nema ukidanja, nema refernduma, nema ukidanja suda(sto sada Mile serenda), itd, ali hajd narodu ovako nesto jednostavno objasni. Bolje vjerovati u teorije zavjere, na njima se vlada vec 20 god.....

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 10:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Schlager je napisao:

nema od toga nista.....

Sve odluke o ukidanju koje si nabrojao su ukinute uz potpis izabranih zvaničnika RS. Znači i za eventualno ukidanje entitetskog glasanja neko od vlastodržaca u RS bi trebao potpisati. Valjda nema neko dovoljno pokvaren i lud da učini to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 405 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]