banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jun 2011, 18:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
old fashion men je napisao:
zmijuga je napisao:
Vidiš ja poslušao Zoku, pronašao i pročitao ovu knjigu

Od Zokinog do ovog tvog posta prošlo 10 sati, pa kad prije proćita tu knjigu :-?

Koliko tebi treba da pročitaš 74 stranice neke knjige ???

Evo ti link pa mjeri vrijeme i nemoj se bez veze čuditi.

http://www.antikvarne-knjige.com/elektr ... id-29#book

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 18:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@Zoka
Pa stari moj i tu knjigu koju si preporučio sam pročitao na internetu, da li je i to internetska pamet za kolutanje očima ?? Opet ti kažem da se uozbiljiš.

A to što se pitaš gdje su neki narodi, pa i tebe može neko pitati a gdje ste vi tu jedno stoljeće prije, kapiraš, neko došao prije neko malo kasnije, plemena se selila i po toj tvojoj priči srpska ili hrvatska zemlja je sve kud su prošli ili gdje su se zadržali. Tad nije bilo ni jedne od tih država.

A da ne spominjemo to da pisac vrlo često koristi riječ "čini mi se" ili "čini nam se" da je to tako bilo!!!

Najbitnije su zaključne rečenice koje je pisac rekao a ja ih u prošlom postu citirao, a ne bi me čudilo da isti pisac nije uopće spomenu Bošnjake kao što mnogi to namjerno izbjegavaju, vidiš da se nije puno niti posebno osvrtao na narod u Bosni ali je par puta spomenuo katolike, bogumile i pravoslavce i njihovu vjekovnu borbu za dominaciju, kao i to da je dva puta ponovio da Bosna nikad nije cijela bila pod srpskom državom (ponekad neki manji dio isto kao što je ponekad dio srpske teritorije bio pod bosanskom državom).
Imaš i na onom linku od časopisa Nada zanimljivih tekstova i vrlo često spominjanje Bošnjaka, evo potraži Nada broj 14. iz 1896.god. stranice 274, 275, 276, članak Propast Bosne.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Zmijuga, posto pretpostavljam da si preletio moj post, evo ponovicu ti pitanje :)
Ma sve ok, samo ti meni odgovori na konkretno pitanje u vezi abecede koju koristite...?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 19:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Кад и одакле су Бошњаци дошли на Балкан?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
I kakav je Benjamin Kalaj patriota, rodoljub? I zasto je bas ovu svoju knjizicu zabranio u tadasnjoj AU pokrajini BiH?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
skypostman je napisao:
Кад и одакле су Бошњаци дошли на Балкан?

А ти свашта питаш!
А пирамиде?!?!?!
Бошњаци па онда све остало.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 19:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
E,vidiš,autor je "pokrio" skoro sav prostor koji i sada naseljavaju ta dva plemena....Srbiju,Hrvatsku i Bosnu.E,ima jedan problem...Ja tu ne vidim nikakvih Bosanaca,Bošnjana ili Bošnjaka....
E,da...to ti je na 13. i 14. strani....

Ne vidiš ih ti, a zapitaj se zašto ih drugi vide i zašto neki ne žele da ih vide.
Evo pogledaj ko ih to vidi (da ne kažeš da ih samo vidi Ilija G.) najbolje ti je to Nada K. objasnila a i drugi eminentni istoričari sa ovih prostora:

Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 19:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
I kakav je Benjamin Kalaj patriota, rodoljub? I zasto je bas ovu svoju knjizicu zabranio u tadasnjoj AU pokrajini BiH?

Citiraj:
1890. Naklada zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu

Nasmijavas nas ili sta?

Nego, ne odgovori ti na onaj link ili se još smiješ??
evo opet link
http://eng.digital.nb.rs/collection/nada

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Meni nije smijesno koliko mi je jadno to sto cinite svojim 'bosanskim patriotizmom' sami sebi...
A cisti nazadni sovinizam na djelu, ali o vlastitu stetu.
Svijet danas gleda naprijed, probudite se malo.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ovo mi nije najjasnije Zmijuga. U ovim knjigama se Bosnjaci pominju u 11 vijeku, dok se danasnji Bosnjaci vecinom izjasnjavaju kao Muslimani.
Posto su Turci dosli tek kasnije od kojih su danasnji Muslimani preuzeli vjeru, postavlja se pitanje da li su to ti isti Bosnjaci iz 11 vijeka sto se spominju u gornjim knjigama jer oni nisu bili Muslimani? Sta ako sudanasnji Muslimani u stvari Srbi i Hrvati koji su preuzeli vjeru od Turaka? Kako znas da su danasnji Muslimani potomci tih Bosnjaka iz 11 vijeka? I zasto bi oni preuzeli islam?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Meni nije smijesno koliko mi je jadno to sto cinite svojim 'bosanskim patriotizmom' sami sebi...
A cisti nazadni sovinizam na djelu, ali o vlastitu stetu.
Svijet danas gleda naprijed, probudite se malo.

Sad ti nije smiješno, pa naravno čovjek kad se uvjeri u nešto onda nema razloga za smijeh (imam još linkova o Zemaljskoj vladi BiH iz 1890.godine, pa ako treba da postavim).

Jadnije je da se otkrilo kako je neko nastojao prisvajati ono što nije njegovo kao i sva ta negiranja i pljuvanja po drugim što je gore od šovinizma.

Naravno da svijet gleda naprijed, tako i treba, samo da bi išao naprijed treba i ispraviti sve nepravde koje su se dešavale da se neke stvari ne bi ponavljale upravo zbog iskrivljenih istorijskih činjenica.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma o kakvoj ZEMALJSKOJ VLADI ti pricas ... 1890 godine je Bosna bila pod Austro-Ugarskom... Sta je s tobom? Kakva vlada?
To kao da krenes sad pricati gore Skandinavcima o smislenosti Kvislingove vlasti pod Hitlerom. Jer ono sto je Hitler bio Skandinavcima, to je A-U bila za muslimane, hrvate i srbe u Bosni.

I po ko zna koji put, kad mislis odgovoriti na pitanje u vezi koristenja abecede, od strane federacijanaca, cija je pravila utvrdio Vuk?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ovo mi nije najjasnije Zmijuga. U ovim knjigama se Bosnjaci pominju u 11 vijeku, dok se danasnji Bosnjaci vecinom izjasnjavaju kao Muslimani.
Posto su Turci dosli tek kasnije od kojih su danasnji Muslimani preuzeli vjeru, postavlja se pitanje da li su to ti isti Bosnjaci iz 11 vijeka sto se spominju u gornjim knjigama jer oni nisu bili Muslimani? Sta ako sudanasnji Muslimani u stvari Srbi i Hrvati koji su preuzeli vjeru od Turaka? Kako znas da su danasnji Muslimani potomci tih Bosnjaka iz 11 vijeka? I zasto bi oni preuzeli islam?

Vrlo jednostavan odgovor ( a to je odgovorio dijelom i Kalaj u ovoj svojoj knjizi a i mnogi istoričari), U Bosni su živjeli Bošnjaci tri vjere i prije Turaka a i za vrijeme Turaka.
Katolici, Bogumili i Pravoslavci (zajednički naziv Bošnjani ili Bošnjaci), bosanska vlastela i vladari su najvećim dijelom bili bogumili i postojala je Crkva bosanska (Kalaj kaže :vjekovima se bore za dominaciju) i ne samo u 11. vijeku već nekoliko vijekova.
Srpski i hrvatski vladari su često tužakali Papi bosanske vladare zbog hereze (misleći na bogumile i Crkvu bosansku), dolaskom osmanlija i zauzimanjem Bosne najvećim dijelom na Islam prelazi bosanska vlastela i njihovi podanici a jednim dijelom i katolici i pravoslavni (ne na silu već zbog privilegija).
Od tada u Bosni žive Bošnjaci muhamedanske vjere, katoličke i pravoslavne vjere (to je bilo do odlaska osmanlija sa ovih prostora a šta se dalje dešavalo opisao je Ilija G. i V.Skarić a i mnogi drugi istoričari.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:
jellyfish je napisao:

Vrlo jednostavan odgovor ( a to je odgovorio dijelom i Kalaj u ovoj svojoj knjizi a i mnogi istoričari), U Bosni su živjeli Bošnjaci tri vjere i prije Turaka a i za vrijeme Turaka.
Katolici, Bogumili i Pravoslavci (zajednički naziv Bošnjani ili Bošnjaci), bosanska vlastela i vladari su najvećim dijelom bili bogumili i postojala je Crkva bosanska (Kalaj kaže :vjekovima se bore za dominaciju) i ne samo u 11. vijeku već nekoliko vijekova.
Srpski i hrvatski vladari su često tužakali Papi bosanske vladare zbog hereze (misleći na bogumile i Crkvu bosansku), dolaskom osmanlija i zauzimanjem Bosne najvećim dijelom na Islam prelazi bosanska vlastela i njihovi podanici a jednim dijelom i katolici i pravoslavni (ne na silu već zbog privilegija).
Od tada u Bosni žive Bošnjaci muhamedanske vjere, katoličke i pravoslavne vjere (to je bilo do odlaska osmanlija sa ovih prostora a šta se dalje dešavalo opisao je Ilija G. i V.Skarić a i mnogi drugi istoričari.

I znaci naziv Bosnjaci potice iz 11 vijeka?
A odakle onda poticu Bogumili za koje ste se uhvatili jer ni za sta drugo ne mozete?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Koji su to pravoslavci živjeli u BiH prije turaka, grčki, ruski, bugarski, egipatski, koji?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
zmijuga je napisao:
jellyfish je napisao:

I znaci naziv Bosnjaci potice iz 11 vijeka?
A odakle onda poticu Bogumili za koje ste se uhvatili jer ni za sta drugo ne mozete?

Slušaj još sad ću ti odgovoriti na post i više neću jer vidim da provociraš a nećeš da čitaš.
Opet ti savjetujem da čitaš (i ti da si pročitao barem ovu knjigu od Kalaja ne bi me to morao pitati, jer sve lijepo objašnjeno odakle su Bogumili došli, ko ih je proganjao, zatvarao, zabranjivao, a ko ih je prihvatio i gdje su se masovno naselili i osnovali svoju crkvu)
Isto ti važi i za pitanja o bosanskom jeziku, sve je zapisano i dokumentovano, ako te stvarno zanima ti ćeš potražiti i čitati.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YtQGxlyWgV4[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 20:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Koji su to pravoslavci živjeli u BiH prije turaka, grčki, ruski, bugarski, egipatski, koji?

Po prvom popisu austrougara oni su ih nazvali grko pravoslavci, pročitaj i ti Kalajevu knjigu jer je opisao bijeg patrijarha od Turaka u Mađarsku i najezdu grčkih svećenika među narod u Srbiji i Bosni.

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 21:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
@Zmijuga
Vdim da se bavis sa istrazivanjem proslosti, jel imas mozda podatak da li su bogumili imali hramove odnosno crkve?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 21:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:
Slušaj još sad ću ti odgovoriti na post i više neću jer vidim da provociraš a nećeš da čitaš.
Opet ti savjetujem da čitaš (i ti da si pročitao barem ovu knjigu od Kalaja ne bi me to morao pitati, jer sve lijepo objašnjeno odakle su Bogumili došli, ko ih je proganjao, zatvarao, zabranjivao, a ko ih je prihvatio i gdje su se masovno naselili i osnovali svoju crkvu)
Isto ti važi i za pitanja o bosanskom jeziku, sve je zapisano i dokumentovano, ako te stvarno zanima ti ćeš potražiti i čitati.

Ti si taj koji ne slusa, lijepo sam te pitao o alfabetu, a ne o bosanskom jeziku.
Da li mozes uopste da odgovoris na jednostavno pitanje zasto se nigdje u ucenju danasnjeg "bosanskog" jezika u skolama nigdje ne spominje ko je uopste utvrdio osnovna pravila, tj. pravila Vuka Stefanovica Karadzica? Zar je toliko tesko u skolama reci:"Nas bosanski jezik treba da bude zahvalan srpskom reformatoru Vuku Karadzicu sto nam je podario ovakav sistem abecede, tj. azbuke"? (Posto je i azbuka ravnopravno pismo u BiH).
To ti meni odgovori, ove ostale stvari me ne interesuju nesto posebno, a i predmet su rasprava i misljenja naucnika na osnovu njihovih razlicitih stavova. Ali pismo i abeceda su jedno i nema nikakvih ni malih ni sustinskih pitanja i neslaganja na tu temu, osim, naravno, totalnog ignorisanja Vuka Karadzica.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]