MuskoBre je napisao:
nadrealac je napisao:
Ma nisu krive ni crkve ni dzamije, vec pogani kreteni koji su ih iskoristili da bi narod naveli na idiotsku borbu....
Nego MuskoBre... malo mi nije jasna ona tvoja postavka da su socijalizam i samoupravljanje unistili ekonomiju...
Pa mi nikada nismo imali bolju ekonomiju nego za vrijeme socijalizma i samoupravljanja... ekonomiju su srusili Titovi sljedbenici u ono malo godina poslije njegove smrti... ukidajuci i jedno i drugo od gore navedenog...
Sjetimo se nadrealista:
"Kredita? Vikendice? Kakve vikendice? vikendice na moru.. opa... odoh ja, moram, zurim..." (skec "banka je bankrotirala")...
Nadrealac, ja mislim drugacije. Ekonomija SFRJ poredim sa sledecom situacijom :" Eto ljudi, 10 dana nece biti policije, nece biti sudova, itd..".. I onda svi popljackaju banke, i svima dobro..I kad se situacija normalizovala, sta sad?? Gdje su pare? Ko ce to vratiti?
Zato sam i rekao, na duge staze. Ekonomija SFRJ nije imala niti jednu dodirnu tacku sa trzisnom ekonomijom zapada. I kad vise nismo imali autoritet da dogovara poslove sa raznim nesvrstanim, sve je otislo dodjavola. Moralo je puci. Koja ekonomija moze da opstane, gdje je samoupravljanje institucija?
Realno, koji proizvod je SRJ imala konkurentan, osim tenka, i poneke puske?
Evo par proizvoda koji mi padaju na pamet:
Slovenija: Krsko elektrana (struja - jak proizvod), Gorenje, Elan, turizam (nije proizvod, ali jak doprinos ekonomiji)
Hrvatska: turizam u prvu ruku, pa plin i nafta, poljoprivredni proizvodi
BiH: drvo/namjestaj, rude/aluminijum (Mostar), srebro, ugalj, vodena energija, INCEL ako nista drugo... poljoprivredni proizvodi, so
Crna Gora: lijeni ljudi

, turizam, drvo...
Makedonija: poljoprivreda, rude, drvo, Leb i Sol
Srbija: poljoprivreda i nafta (vojvodina), rude, drvo, rakija.... i naravno Dzej...
Dio gore navedenog su resursi, ali svi su iskoristavani, obradjivani i prodavani, sto ih cini proizvodom.
industrija bivse Juge se i te kako mogla porediti sa zapadom a i imala je siroko trziste i na zapadu i na istoku...
Imali smo pravo na trgovinu sa drugima i uredno je obavljali...
danas smo to pravo izgubili zahvaljujuci politicarima iz "poslije Titine ere"...