banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 19:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Buducnost BiH
PostPoslato: 06 Mar 2008, 11:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Banjalucki_Behar je napisao:
Citiraj:
što u Sarajevu ulice dobijaju imena po raznim Patriotskim ligama, Zelenim beretkama i drugim paravojno-terorističkim formacijama, to nikom ništa? Valjalo bi malo manje gledati u tuđe dvorište, a više u svoje, da vidite kako bismo tek onda prosperirali
Citiraj:

Mislim da je krajnje neozbiljno porediti Sarajevo sa Banjalukom. U Sarajevu su ostale sve crkve,sinagoge,dzamije. A na Sarajevo je palo milione granata.
Dok hvala bogu na Banjaluku nije pala nijedna,pa su sve dzamije porusene,cak spomenik Safikadi je miniran.
Tako da ta dva pojma nema nikakve svrhe porediti,jeli su dva razlicita svijeta,totalno.

Ja bih mjenjao sve i jednu pravoslavnu crkvu za zivote onih kojih vise nema. Niko josh ne ozivi mrtvog.
Banjalucka crkva srusena u drugom svjetskom ratu obnovljena je tek sada, skoro 70 godina kasnije. I to nikom nije bilo na prvom mjestu, pored recimo jednog Jasenovca.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Citiraj:
Mozda se kolege drugih nacionalnih i vjerskih opredeljenja nece sloziti sa mnom, kada kazem da bi i BiH danas mozda drugacije disala da se nije desio 12. mart 2003 u Beogradu. Da Srbija nije izrodila izdajicu veceg i od Vuka Brankovica, imali bi danas od koga nesto da naucimo. Cijeli region.
Citiraj:

Slazem se,sigurno bi bilo mnogo bolje....

Citiraj:
Ovako, ostaje nam da cekamo cudo, koje vjerovatno nece nikad doci. A Bosna kao poligon EU ostaje jedina konstanta. Vjerovatno nikad necemo biti dovoljno snazni da od poligona napravimo drzavu. Siromasnu, Boze moj, ali normalnu.
Ovo sto danas imamo, sve je osim drzave.
Citiraj:

Gledaj starac,mi idemo ipak pravim putem, neke stvari prije 5god nisu bila zamisljive,a danas su puka realnost. BiH je drzava u koju je EU navise ulozila,i EU ce nas uvuci u uniju. Ne zaslugom nasih politicara nego jednostavno zeljom EU da nas drzi na oku. Jeli netreba zaboraviti da smo se ne tako davno klali,ubijali,silovali a danas "normalno" zivimo.
BiH jeste siromasna ali je nasa,tvoja,moja,njegova........

Pozdrav

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Citiraj:
što u Sarajevu ulice dobijaju imena po raznim Patriotskim ligama, Zelenim beretkama i drugim paravojno-terorističkim formacijama, to nikom ništa? Valjalo bi malo manje gledati u tuđe dvorište, a više u svoje, da vidite kako bismo tek onda prosperirali
Citiraj:

Mislim da je krajnje neozbiljno porediti Sarajevo sa Banjalukom. U Sarajevu su ostale sve crkve,sinagoge,dzamije. A na Sarajevo je palo milione granata.
Dok hvala bogu na Banjaluku nije pala nijedna,pa su sve dzamije porusene,cak spomenik Safikadi je miniran.
Tako da ta dva pojma nema nikakve svrhe porediti,jeli su dva razlicita svijeta,totalno.

Ja bih mjenjao sve i jednu pravoslavnu crkvu za zivote onih kojih vise nema. Niko josh ne ozivi mrtvog.
Banjalucka crkva srusena u drugom svjetskom ratu obnovljena je tek sada, skoro 70 godina kasnije. I to nikom nije bilo na prvom mjestu, pored recimo jednog Jasenovca.

I ja bih mjenjao zivote onih banjalucana sto su ubijeni u svojim kucama jeli ih nisu htjeli napustiti,za sve dzamije svijeta,ali to je nemoguce.
Nezaboravi da u Banjaluci nije bilo rata,nisu padale granate muslimanske,a znamo sta se svaki dan desavalo u Sarajevu.

Danas nakon svega,policija cuva sve obnovljene dzamije 24sata,jeli se desio bezbroj incidenta(poslejdnji prije 3dana). A u Sarajevu nijednu crkvu policija neobezbjeduje.

Ta dva pojma nisu nikako relevantna za poredenje.

Pozdrav.

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Poslednji put menjao Banjalucki_Behar dana 06 Mar 2008, 11:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 11:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Te stvari koje prije 5 godina nisu bile zamislive, a danas zive, u ogromnom broju slucajeva produkt su ucjena, tenzija, nezeljenih preuzetih obaveza, politickih bodova, i sl..

Rijetko se radi o iskrenim stremljenjima obicnog naroda. Rijetki su slucajevi da je narod odusevljen rjesenjima entitetskih politicara, ili BiH. Nazalost. Ne zato sto je narod lud. I sto vise budemo imali vjestackih rjesenja, sve veci ce biti balon od sapunice. A to se rijetko dobro zavrsi. Nas mentalitet lakse podnosi sirotinju, nego protektorat.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Te stvari koje prije 5 godina nisu bile zamislive, a danas zive, u ogromnom broju slucajeva produkt su ucjena, tenzija, nezeljenih preuzetih obaveza, politickih bodova, i sl..

Rijetko se radi o iskrenim stremljenjima obicnog naroda. Rijetki su slucajevi da je narod odusevljen rjesenjima entitetskih politicara, ili BiH. Nazalost. Ne zato sto je narod lud. I sto vise budemo imali vjestackih rjesenja, sve veci ce biti balon od sapunice. A to se rijetko dobro zavrsi. Nas mentalitet lakse podnosi sirotinju, nego protektorat.

Nas mentalitet sada trenutno vise podnosi sirotonju nego protektorat.Nisu nama stranci krivi sto su nasi politicari popljackali sve sto je valjalo. Nisu nama stranci nametnuli ovolike cjene,pogledaj po banjaluci koliko ljudi trazi hranu po kontenerima. Sve je starac do nas.....

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 11:48 
Ma nisu krive ni crkve ni dzamije, vec pogani kreteni koji su ih iskoristili da bi narod naveli na idiotsku borbu....

Nego MuskoBre... malo mi nije jasna ona tvoja postavka da su socijalizam i samoupravljanje unistili ekonomiju...

Pa mi nikada nismo imali bolju ekonomiju nego za vrijeme socijalizma i samoupravljanja... ekonomiju su srusili Titovi sljedbenici u ono malo godina poslije njegove smrti... ukidajuci i jedno i drugo od gore navedenog...

Sjetimo se nadrealista:

"Kredita? Vikendice? Kakve vikendice? vikendice na moru.. opa... odoh ja, moram, zurim..." (skec "banka je bankrotirala")...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 12:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Ma nisu krive ni crkve ni dzamije, vec pogani kreteni koji su ih iskoristili da bi narod naveli na idiotsku borbu....

Nego MuskoBre... malo mi nije jasna ona tvoja postavka da su socijalizam i samoupravljanje unistili ekonomiju...

Pa mi nikada nismo imali bolju ekonomiju nego za vrijeme socijalizma i samoupravljanja... ekonomiju su srusili Titovi sljedbenici u ono malo godina poslije njegove smrti... ukidajuci i jedno i drugo od gore navedenog...

Sjetimo se nadrealista:

"Kredita? Vikendice? Kakve vikendice? vikendice na moru.. opa... odoh ja, moram, zurim..." (skec "banka je bankrotirala")...

Nadrealac, ja mislim drugacije. Ekonomija SFRJ poredim sa sledecom situacijom :" Eto ljudi, 10 dana nece biti policije, nece biti sudova, itd..".. I onda svi popljackaju banke, i svima dobro..I kad se situacija normalizovala, sta sad?? Gdje su pare? Ko ce to vratiti?

Zato sam i rekao, na duge staze. Ekonomija SFRJ nije imala niti jednu dodirnu tacku sa trzisnom ekonomijom zapada. I kad vise nismo imali autoritet da dogovara poslove sa raznim nesvrstanim, sve je otislo dodjavola. Moralo je puci. Koja ekonomija moze da opstane, gdje je samoupravljanje institucija?

Realno, koji proizvod je SRJ imala konkurentan, osim tenka, i poneke puske?

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 12:39 
MuskoBre je napisao:
nadrealac je napisao:

Sjetimo se nadrealista:

Nadrealac, ja mislim drugacije. Ekonomija SFRJ poredim sa sledecom situacijom :" Eto ljudi, 10 dana nece biti policije, nece biti sudova, itd..".. I onda svi popljackaju banke, i svima dobro..I kad se situacija normalizovala, sta sad?? Gdje su pare? Ko ce to vratiti?

Zato sam i rekao, na duge staze. Ekonomija SFRJ nije imala niti jednu dodirnu tacku sa trzisnom ekonomijom zapada. I kad vise nismo imali autoritet da dogovara poslove sa raznim nesvrstanim, sve je otislo dodjavola. Moralo je puci. Koja ekonomija moze da opstane, gdje je samoupravljanje institucija?

Realno, koji proizvod je SRJ imala konkurentan, osim tenka, i poneke puske?

Evo par proizvoda koji mi padaju na pamet:

Slovenija: Krsko elektrana (struja - jak proizvod), Gorenje, Elan, turizam (nije proizvod, ali jak doprinos ekonomiji)
Hrvatska: turizam u prvu ruku, pa plin i nafta, poljoprivredni proizvodi
BiH: drvo/namjestaj, rude/aluminijum (Mostar), srebro, ugalj, vodena energija, INCEL ako nista drugo... poljoprivredni proizvodi, so
Crna Gora: lijeni ljudi :lol: , turizam, drvo...
Makedonija: poljoprivreda, rude, drvo, Leb i Sol
Srbija: poljoprivreda i nafta (vojvodina), rude, drvo, rakija.... i naravno Dzej...

Dio gore navedenog su resursi, ali svi su iskoristavani, obradjivani i prodavani, sto ih cini proizvodom.

industrija bivse Juge se i te kako mogla porediti sa zapadom a i imala je siroko trziste i na zapadu i na istoku...

Imali smo pravo na trgovinu sa drugima i uredno je obavljali...

danas smo to pravo izgubili zahvaljujuci politicarima iz "poslije Titine ere"...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 12:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

U pravu si za resurse, ali sam misljenja da ono cime te priroda nagradi ne mozes prisvojiti kao svoju pamet i snalazljivost. Drzave ciji se BDP bazira na exploataciji resursa, u vecini slucajeva je drzava Treceg Svijeta. Ne racunam tu neke "extremne" varijante, tipa Saudisjke Arabije ili Havaja.

Kome je Cajavec mogao prodati televizor, ili Zastava auto?

Samo nesvrstanima, i bijedi vecoj od nas.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 13:05 
MuskoBre je napisao:
U pravu si za resurse, ali sam misljenja da ono cime te priroda nagradi ne mozes prisvojiti kao svoju pamet i snalazljivost. Drzave ciji se BDP bazira na exploataciji resursa, u vecini slucajeva je drzava Treceg Svijeta. Ne racunam tu neke "extremne" varijante, tipa Saudisjke Arabije ili Havaja.

Kome je Cajavec mogao prodati televizor, ili Zastava auto?

Samo nesvrstanima, i bijedi vecoj od nas.

Eh pa nemozes bas uzeti najcrnje primjerke.. Evo ja sam prije par dana kupio Gorenje frizider ovdje u Svedskoj, masna para, ljudi se pobise za njihove proizvode...

A kao strasni jedrilicar sanjam o jednoj Elanki...

medjutim ono sto je priroda dala smo znali samoupravljajuci iskoristiti, i za svaku rudu ili sta vec smo imali razvijenu industriju.

Danas imamo mrtav Incel, mrtve zeljezare, mrtve rudnike (osim onih koje su kupili stranci i iz kojih vade rudu uz pomoc bagercina i krtica + 3 zaposlena)...

Mozda da smo se nastavili razvijati da bi i cajevcev TV dosao na svoje trzisno mjesto (sto je ipak malo manje vjerovatno za zastavu :D )....

Da je bilo mira danas bi bili u EU, i onda bi znli kakvo nam je mjesto na zapadnom trzistu, ovako smo zaguljeni 20 godina unazad... i nikada se vise necemo oporaviti...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 13:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slovenija je uvijek bila nesto drugo. Cajavec televizor bi uspjeli prodati samo ako bi izmislili masinu za povratak u proslost, pa da se vratimo u 1950:)

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 13:12 
MuskoBre je napisao:
Slovenija je uvijek bila nesto drugo. Cajavec televizor bi uspjeli prodati samo ako bi izmislili masinu za povratak u proslost, pa da se vratimo u 1950:)

ko kaze da se zapad ne zanima za proizvode Cajevca:

http://www.nato.int/sfor/indexinf/156/p08a/t02p08a.htm

:)

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:

Tačno, apsolutno nema svrhe to da se poredi. U Banjaluci je otprilike jednak broj pravoslavnih crkava i džamija. U Sarajevu postoji trideset pet džamija i dvije pravoslavne crkve.
Što se tiče "miliona granata", to je standardno sarajevsko preuveličavanje na koje smo već oguglali, ali čisto forme radi bih da napomenem da u tom slučaju u čitavom gradu ne bi ostao kamen na kamenu.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Citiraj:

Tačno, apsolutno nema svrhe to da se poredi. U Banjaluci je otprilike jednak broj pravoslavnih crkava i džamija. U Sarajevu postoji trideset pet džamija i dvije pravoslavne crkve.
Što se tiče "miliona granata", to je standardno sarajevsko preuveličavanje na koje smo već oguglali, ali čisto forme radi bih da napomenem da u tom slučaju u čitavom gradu ne bi ostao kamen na kamenu.

Satarac u Banjaluci je bilo 17dzamija,3prvoslavne crkve,i 3katolicke.
Nakon rata nijedna dzamija,i jedna katolicka crkva.
Danas u BL imas 15crkava,i jos se grade,8dzamija obnovljenih,i 2katolicke crkve.

Bez obzira na sve na Sarajevo su padale granate,dok hvala bogu na Banjaluku nisu.

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:

Sto ce tice Cajevca,danas generalni direktor Simensa u Londonu je nas banjalucanin,koji je dugi niz godina radio u Cajevcu. Njih 8 inzinjera iz Cajevca rade tu,i jedni su od najkvalitetniji su strucnjaka u svojoj brnsi.

Cajevac je imao jako kvalitetan kadar,medutim sve sto je valjalo iz Cajevca je pokradeno i prodato. Ista stvar sa Incelom,sve masine koje su vrijedele jako puno su pokradene.

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 14:52 
MuskoBre je napisao:

Sto ce tice Cajevca,danas generalni direktor Simensa u Londonu je nas banjalucanin,koji je dugi niz godina radio u Cajevcu. Njih 8 inzinjera iz Cajevca rade tu,i jedni su od najkvalitetniji su strucnjaka u svojoj brnsi.

Cajevac je imao jako kvalitetan kadar,medutim sve sto je valjalo iz Cajevca je pokradeno i prodato. Ista stvar sa Incelom,sve masine koje su vrijedele jako puno su pokradene.

Opis njihovog radnog mjesta:

kuhaj kafe i spremaj kancelarije...

:lol: sorryyy... oprostite vi divni ljudi sa nadimkom mods... morao sam... bolest... :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
MuskoBre je napisao:

Opis njihovog radnog mjesta:

kuhaj kafe i spremaj kancelarije...

:lol: sorryyy... oprostite vi divni ljudi sa nadimkom mods... morao sam... bolest... :lol:

Bilo je i toga,ali bilo je dosta jako kvalitetnih inzinjera.

Ti su u Svedskoj,pogledaj ko je genarlni direktor "Treleborg Forsheda Pipe Sels"

Nije starac do dosao da pravi kafu,,,,

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
analizirajmo tvrdnju da je na sarajevo palo milion granata. posto je rat trajao oko 1000 dana, to znaci da je svaki dan padalo po 1000 granata na sarajevo. posto dan ima 24 sata, to znaci da je svaki sat padala po 41 granata (ukljucujuci i sate u gluvo doba noci). dakle, skoro svake minute svaki dan na sarajevo je pala po jedna granata. sta je tu nerealno :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 20:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Milanko Djeric je napisao:
poenta je u tome sto imena svih glavnih ulica u sarajevu promijenjena, a srpska imena su ostala nekim manjim ulicama.
to je mnogo vece licemjerje nego u banja luci, jer im to sluzi ko izgovor za neku multietnicnost i ravnopravnost. a nazivi glavnih ulica u centru : 'ferhadija', 'mula mustafe baseskije', 'mis ibrina', 'branilaca sarajeva', 'zelenih beretki', 'telali', 'pehlivanusa'...ako si toliki pravednik/pravednica, zasto ne podignes glas da se prvo ulicama glavnog grada drzave vrate stari nazivi, pa onda u ostalima.

Nije MisIbrina nego MisIrbina (Rijec je o engleskinji MIS IRBI)
Jbte, fakat bi trebali izbaciti Branilaca Sarajeva...mislim...komentar ti je :roll:

Ali zasto se zestis? Pa uglavnom i jesu vracena STARA IMENA.

Citiraj:
a, evo vidjeh, ima i 'teheranski trg'

A za ovo bi mogao dobiti crveni karton od vlastitog premijera :D jer je, kako on izjavi Teheran jedan izuzetno lijep grad.

Citiraj:
pa i ne moram, a ne moras ni ti. a ako ti se bas jede iz iste tave, nemoj da poslije kad tvoje dijete uzme pusku da za to budu krivi neki amerikanci, nijemci ili ko li vec. no, popularno opravdanje bi mogao da bude 'hladni rat izmedju EU i amerike'. to zvuci onako bas uvjerljivo.

Ali ja HOCU, kontas? Nece moje (buduce) dijete uzeti pusku jer ako ubijes jednog covjeka to je kao da si ubio cijeli svijet. U slucaju nove opsade grada (sto je sasvim, ali vjeruj mi sasvim IMAGINARNO)...pa ja imam pasos sa kojim mogu gdje zelim.
A sirina pogleda i moc ispravnog vidjenja vjeruj mi utice na zakljucke o uzrocima...ma ne, tvoje misljenje je najispravnije :lol:

Btw, rijec je bila o tepsiji :wink:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2008, 21:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
MuskoBre je napisao:
Nacionalista je samo kod nas po defaultu losha stvar. Zato jer u ocima vecine predstavlja nekog ko mrzi. Umjesto da predstavlja nekog ko voli. Svoj narod najvise. Pa onda sve ostale.

Evo sta o nacionalizmu kaze Wiki:

Citiraj:
Nacionalizam je ideologija koji postavlja naciju, odnosno etničku zajednicu za osnovu ljudskog i društvenog zivota i koji održanju iste daje prednost nad bilo kojim drugim političkim i društvenim principima.
Nacionalizam se često prožima s drugim ideologijama kao što su konzervativizam, socijalizam i liberalizam. U 19. vijeku se nacionalizam počeo ispoljavati kao rasizam i imperijalizam, a u 20. vijeku je poslužio kao podloga za fašizam. Krajem 20. vijeka se pod određenim okolnostima počeo ispoljavati i kao vjerski fundamentalizam.

Nacionalizam se u 19. vijeku nametnuo kao dominantna ideologija u svijetu te je imao ključnu ulogu u mnogim važnim događajima kao što je izbijanje prvog i drugog svjetskog rata, odnosno cijelog niza etničkih sukoba od kojih mnogi traju i do današnjeg dana.

S obzirom na ulogu koju je odigrao u izbijanju nekih od najkrvavijih događaja u historiji, nacionalizam često ima pejorativno značenje te se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam. S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestira u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila, odnosno kada daje poticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo natjecanje nacionalnih država što u biti predstavlja najpozitivniji oblik razumevanja nacionalizma.

Po meni, sasvim tacno. Kod nas se desila ona narodna:
"Prvo su dosli popovi, pa topovi pa lopovi" (pod popovi podrazumijevam sve vjerske vodje).
Kod nas se desio nacionalizam.

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]