banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 03:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2020, 03:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Inicijativa za obnovu centralnog gradskog parka pokrenuta je kroz razgovor predstavnika Vlade Republike Azerbejdžan i predstavnika Grada Beograda", kažu u "Gradskom zelenilu", nosiocu posla. "Vlada Republike Azerbejdžan praktikuje da prijateljskim zemljama poklanja sredstva za obnovu parkova, a takve donacije ulepšale su do sada Bukurešt, Istanbul i druge velike gradove". Reč je o donaciji vrednoj 2.000.000 evra, a sve što Azerbejdžanci za uzvrat traže je da u obnovljenom parku bude postavljena bista Gajdara Alireza Oglua Alijeva, bivšeg predsednika Azerbejdžana, oca nacije.

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=976961

Citiraj:
U beogradskom Tašmajdanskom parku postavljen je spomenik nekadašnjem predsedniku Azerbejdžana Hajdaru Alijevu. U prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, spomenik je otkrio aktuelni predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, inače, Hajdarov sin.

Dok predstavnici vlasti hvalospevno govore o ovom događaju, poznavaoci prilika podsećaju da je Hajdar Alijev, tokom svog diktatorskog mandata, vratio Azerbejdžan u crno razdoblje, gde je tortura bila gotovo svakodnevna pojava.

„Ovo je dan kada se povezuju naše dve zastave, slavni ljudi iz naše istorije – osnivač modernog Azerbejdžana Hajdar Alijev i naš veliki pisac Milorad Pavić. Divni i veliki narod - azarski narod, za „Hazarski rečnik“ o kome je pisao Milorad Pavić.“

https://www.google.com/amp/s/www.slobod ... 28326.html

Citiraj:
Žena jermenskog premijera ispraća sina u rat: Nema ništa plemenitije

https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... ije/624176

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/ ... kuu/109004

Čuj to Hazari su Azeri.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Fiki zašto nas zatrpavaš novinskim člancima, i mi imamo internet pa možemo čitati ako nas zanima ? :D
Azeri naravno parama kupuju naklonost, nema tu šta da se filozofira.

Kontam da je trenutno fokus na uništavanju infrastrukture, artiljerijom i avijacijom uz upotrebu topovskog mesa iz Sirije koje obezbjeđuje brko. Dakle samo jedna od faza u planiranom procesu. Sa druge strane Jermeni će u nekom trenutku biti prinuđeni da lansiraju iskandere, što je odlična prilika za Ruse da vide koliko je to sve precizno i djelotvorno u realnim uslovima.
Sve do sniježnih dana, pa će onda zavisno od trenutnih položaja ipak pristati na neke razgovore i primirje.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 10:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Da, upravo tako.
Azeri nisu imali neke strašne gubitke u tehnici, a u ljudstvu su ih imali dosta, mada je pitanje koliko je tu kozojeba stradalo.
Jermeni gube tehniku zastrašujućom brzinom. Sinoć su azerski dronovi radili kao sove. Ako ovako nastave, Jermeni će uskoro ratovati praćkama...

Jermenima bi prekid vatre i primirje išlo na ruku, ali mi ne izgleda kao da Azeri planiraju stati. Azeri doduše ni ne osvajaju bog zna šta, ali slabe Jermene konstantno. Vjerovatno će osvajanje kasnije nastupiti kad im svu tehniku polupaju...

Ovo je lekcija i nama, trebamo kupovati i razvijati dronove, što naoružane, što izviđačke...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Računaj da je realan učinak dronova oko 5% od onog što Azeri tvrde. Ono što mogu uništiti su stacionarni objekti - mostovi, skladišta, objekti koje koristi vojska ili civilna uprava, i upravo to azeri i gađaju.

Tehnika koju dronovi i avijacija "uništavaju" su uglavnom makete a mnogo tih snimaka su jednostavno fabrikovali.

Azeri nemaju nikakve šanse u frontalnom, pješadijskom, sukobu jer Jermeni na svim položajima kontrolišu prednji nagib i imaju "high ground". Ne računajući činjenicu da su Azeri praktično nesposobni u tom smislu i da je to glavni razlog zbog kojeg je brko angažovao teroriste iz Sirije jer imaju mnogo više iskustva (a manje pameti).

Otprilike mjesec dana će biti dovoljno da brko potroši topovsko meso, i ako do tada ne naprave neke ozbiljnije pomake Jermeni mogu smatrati da su se odbranili. Ne vjerujem da će Azeri pristati da ginu tek tako lako, posebno ako se uzme da su većinom živjeli lagodnim životom i u tom smislu im je volja za ratovanjem daleko manja nego Jermenima.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 11:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Fiki zašto nas zatrpavaš novinskim člancima, i mi imamo internet pa možemo čitati ako nas zanima ? :D
Azeri naravno parama kupuju naklonost, nema tu šta da se filozofira.

Ako je čitav svijet ljigav moramo li i mi biti?

Citiraj:
KO JE NA ČIJOJ STRANI? 56
Bivši ambasador BiH za Armeniju: Sukob u Nagorno Karabahu može postati regionalni
F
FENA
30.9.2020. u 12:47
27
Enver HalilovićBivši ambasador BiH za Armeniju: Sukob u Nagorno Karabahu može postati regionalni
Bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji sa nerezidentnim pokrivanjem i Armenije Enver Halilović je, komentirajući najnovije sukobe između Armenije i Azerbejdžana, kazao da ono što je sada opasno jeste da se taj konflikt, lokani, transformira u jednu vrstu regionalnog sukoba, da dođe do sukoba ili miješanja susjednih zemalja u tom sukobu.
Halilović navodi da Armenija ima vrlo bliske političke odnose sa Iranom i Rusijom, a Azerbejdžan ima Tursku kao svoga strateškog partnera.

Zato je, ističe on, ta situacija danas vrlo osjetljiva i opasna u smislu prenošenja rata na ostale prostore, na cijelu regiju.

"Šta će se događati u ovom momentu vrlo je teško predvidjeti, ukoliko dođe do ozbiljnog miješanja u taj sukob spomenutih regionalnih sila. Ipak su to značajne tri sile - i Ruska Federacija i Turska i Iran. Onda to može da proizvede jedan širi regionalni rat, da proizvede jedan sukob", kazao je Halilović.

Činjenica je, dodao je on, da je Ruska Federacija vrlo zainteresirana za održanje republike Nagorno Karabah u tom položaju, sa takvim statusom kakav faktički jeste.

"Međutim, činjenica je da je to jedan 'čir' duboko u teritoriji Azerbejdžana. Postoji koridor, veza između Nagorno Karabaha i Armenije. Taj prostor koridora je vrlo često također pod vatrom s jedne i s druge strane. To postaje put, faktički, vrlo sumnjivih transakcija i kretanja roba i kapitala i onda je to jedan potencijalno opasan prostor, odnosno jedno vrlo neugodno žarište mogućeg potencijalnog rata u svakom momentu", smatra Halilović.

Podsjetio je da je u ranijem periodu na ovom području prekinut rat, ali političko rješenje, na žalost, nije nađeno nikada, uključujući i danas. Tako je došlo do stvarnja takozvanog "zaleđenog sukoba".

Halilović navodi da je, vojnički posmatrano, Azerbejdžan daleko moćnija država od Armenije i mnogo ima više izgleda na uspjeh u vojničkom smislu.

"Međutim, sva privreda Armenije je faktički pod kontrolom Rusije. Armenija je danas jedna vrlo nerazvijena kavkaska država sa vrlo niskim prihodom i sva njena politička i vojna i ostala privredna moć je vezana za današnju Rusku Federaciju", kazao je Halilović.

Jednom davno kad sam upoznao jednog Azera, fino je pričao sa Turčinom na turskom, sa Litvancem na ruskom.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 11:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne znam šta da mislim.
Rekao bih da Jermeni imaju srce i bolji položaj, a Azeri sve ostalo...

Ja mislim da su dronovi čudo i da se trebamo što prije spremati za njih.

Azeri dominiraju nebom, ako Jermeni podignu glavu, ovi će da ih poklope kao šerpu...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Castra je napisao:
Ja mislim da su dronovi čudo i da se trebamo što prije spremati za njih.

O, da. Rusima u Siriji su napravili problem, navodno su dokačili i S-400, kraj svih silnih sistema zaštite, gdje neće ovim prevaziđenim vojskama. Ali dohakaće se brzo i tome, sjetite se samo U-boatova u 2. svj. ratu, prvo strah i trepet, a onda lovina.
Kontam da će ubrzo neko protiv dronova smisliti rakete veličine otprilike tromblona, naprijed kamera, procesor sa vještačkom inteligencijom za prepoznavanje drona, neko primitivno navođenje, domet tipa kilometar i svako sebi roka drona...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 12:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mogu li se bespilotne letjelice ometati, prekid komunikacije između operatera i bespilotne letjelice?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Sve se može, ali to ti je kao virus i anti-virus, smisle virus, ovi ga riješe, pa smisle novi, pa rješavaj i njega, pa smisle novi... tako valjda i sa ovim. Zavisi kakvu opremu imaš da ih ometaš. A dosta zavisi i od pameti. Naši u Srbiji su '99. "teško vidljive za radare" krstareće rakete skidali između ostalog i zvanično zastarjelim "Strelama", koristili mikrotalasne pećnice kao mamce za protivradarske rakete i sl. Zato velim, neko pametan će već smisliti neki lijek za dronove, a zasad rulaju, pošto su novina u ratovanju.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 12:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Mogu li se bespilotne letjelice ometati, prekid komunikacije između operatera i bespilotne letjelice?

Kako koje, mnoge imaju i autonomni mod pa se samo prebace na njega i nastave rad ili se vrate u bazu.

Navodni bilans gubitka tehnike:
Citiraj:
Јермени изгубили:

30 - тенкова
16 - оклопњака
8 - хаубице
13 - вбр-а
1 - минобацач
12 - ПВО система
34 - камиона
1 - средства електронске борбе
1 - авион
2 - макете

Азери за сада узгубили:

18 - тенкова
14 - оклопњака(једно инжињерско возило)
5 - авион
8 - дронова, од чега 2 самоубилаче зујалице
1 - камион

Ne znam kakve su Azeri avione izgubili a da nisu An2...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Velike su sličnosti Nagorno Karabaha i Kosova.
Obje pokrajine/regije su jednostrano proglasile otcepljenje od Azarbejdžana odnosno Srbije.
Mislim da mi Srbi ne bi trebali ni jednu stranu podržavati u sukobu.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li je isto?

Azeri im ukinuli autonomiju 1991.

Citiraj:
The conflict between the Armenians in the oblast and the government of the Azerbaijan SSR broke out in 1987. The fighting escalated into the Nagorno-Karabakh War by the end of 1991. On November 26, 1991, the parliament of the Azerbaijan SSR abolished the autonomous status of the oblast. Its internal administrative divisions were also abolished, and its territory was split up and redistributed amongst the neighboring administrative raions of Khojavend, Tartar, Goranboy, Shusha, and Kalbajar[6] In response, the majority Armenian population of the oblast declared their independence as the Nagorno-Karabakh Republic. Today, most of the territory of the former oblast is under the control of the Artsakh Defense Army.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ukinula je i Srbija autonomiju Kosova i Metohije 1989.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zaista ne znam šta je ukinula, ali AP Kosovo i Metohija, kao i AP Vojvodina i dalje postoje, za razliku od Nagorno Karabaha.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Skupština Srbije je 28 marta 1989 sa 167 glasova za izglasala amandman na ustav kojim se ukida većina nadležnosti AP Kosovo i Metohija.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nevezano za rat, da li je neko slusao jermenski folk i zapazio veliku slicnost sa siptarskom pjesmama. Druga ili treca kou sam slusao me trznula jer ima neki refren gdje se deru “vaaaaaj vasaaj vasaaj” skoro pa identicno roka mandoljinen.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 20:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
boban1982 je napisao:
Velike su sličnosti Nagorno Karabaha i Kosova.
Obje pokrajine/regije su jednostrano proglasile otcepljenje od Azarbejdžana odnosno Srbije.
Mislim da mi Srbi ne bi trebali ni jednu stranu podržavati u sukobu.

Mozda je slicnost ako se gleda poslednjih 40-50 godina, ostalo slabo

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 20:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Klepaju se momački...
https://www.youtube.com/watch?v=Fy7IvKV ... 9Nazirliyi

Ajd nek i našoj privredi malo sunce svane:
Slika

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2020, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
https://www.mycity-military.com/Aktueln ... a_262.html

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2020, 15:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Mozda Jermeni nemaju dronove ali im artiljerija ocigledno nije strana materija

https://www.youtube.com/watch?v=fPw1rq9 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]