banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
The_new_Statesman je napisao:
Kada sam spomenuo ocjenjivanje... U firmama se uspjeh mjeri kroz dolar, evro, kilo zlata... U politici?

To je kvantitativno ocjenjivanje.

U politici možeš ocijeniti brzinu djelovanja politike zadovoljenja javnih potreba npr.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A sta ako je rat, vremenska nepogoda, zemljotres. Pala berza?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta su relevantne javne potrebe? Politike se razlikuju i po shvatanju velicine javnih potreba.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Javna potreba je put, zdravstvo, školstvo, policija, odbrana... pa brate ako si obećao da ćeš unaprijediti jednu od potreba, zašto ne odgovaraš za svoj neuspjeh?
Dao bi se prostor funkcioneru da obrazloži opravdane razloge neuspjeha određenoj komisiji.

Edit:
Npr. kandidat za gradonačelnika govori kako će otvoriti u BL 2 vrtića. Kad? Gdje? Dokle misliš dogurati sa tim do kraja prve godine mandata?

Fino na kraju godine vidimo šta je urađeno, zašto nije ako nije. Nema objašnjenja? Ajmo sljedeći.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I da, nisam naveo još ovo...
Prvi bi trebao imati pravo određivanja ciljeva za vrijeme mandata koje bi u slučaju neuspjeha prve godine nastavljali obavljati sljedbenici. :)

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
neizreverbiliziran je napisao:
To je trivijalno objašnjenje. :)
Ima li neki "teži" razlog zašto u svijetu i kod nas nije izvodljivo?

Nije trivijalno nego konkretno.
Ništa više ne "dislajkujem" kao nepotpune odgovore i neobrazložene kritike odnosno ocjene. :roll:

Za početak si otvorio temu, lupio par floskula i nekompletnih "ideja" i očekuješ da ti neko nešto crta?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
@neizreverbiliziran

Meni se ideja svidja. Neki je pomak, kakav takav.Sasvim je realna i moguca.
To sto si "docekan na noz" je posljedica toga da u izvjesnom smislu, sasvim malo ali ipak, zadire u njegovo velicanstvo SISTEM, cija je najjaca snaga upravo u tome sto se namece kao nepromjenjiv, stalan, vjecan, nedodirljiv i ,cak- prirodan- ni manje ni vise.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Треба ова багра која гласа и подржава овакву власт, да се промијени и онда ће се нешто промијенити и у главама ових који су ко фол неки политичари. Али то не иде баш тако брзо.
Сваки дан с ким год да причам, сви су незадовољни, а већина од њих ће истој тој власти са чијим радом су итекако 'задовољни', дати глас. Није сад да ће се нешто епохално промијенити ако се промијени гарнитура на власти, али не треба им стално доказивати да је народ овца коју треба јебати без престанка.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E . je napisao:
To je trivijalno objašnjenje. :)
Ima li neki "teži" razlog zašto u svijetu i kod nas nije izvodljivo?

Nije trivijalno nego konkretno.
Ništa više ne "dislajkujem" kao nepotpune odgovore i neobrazložene kritike odnosno ocjene. :roll:

Za početak si otvorio temu, lupio par floskula i nekompletnih "ideja" i očekuješ da ti neko nešto crta?

Pa šta očekuješ? Da ti elaborat napišem ili neku studiju? Ja sam napisao konkretno u kojem pravcu bi trebalo ići sve to, ako je to floskula onda ok.
Konkretan odgovor po tebi je "mi ne možemo da ne jedemo govna jer svi oko nas to rade"?

EDIT:
ps
Kod nas su sve promjene dočekane na nož. Bilo da su u politici ili u biznisu ili nečemu trećem. Baš je to spomenuo jedan forumaš što se tiče promjena kod nas u biznisu na temi u vezi studiranja u inostranstvu.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 20:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, očekujem, ako si već započeo temu sa idejom da mijenjaš sistem, očekujem da imaš ideju šta bi to trebalo raditi.

Izvini, ali: "Trebalo bi sumirati šta su učinili tokom godine, pa ih po potrebi zamijeniti idućim najuspješnijim" je na nivou Stevandićeve predizborne i velikog plana za stvaranje metropole od Banjaluke.

Lijepo zvuči; ali - ko, kad, gdje, šta.

Ne dočekujem ja vas vizionare na nož, nego sam alergičan na laprdanje.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije ovo laprdanje. Najlakše je navoditi probleme. Treba navoditi rješenja što je teže, ali uzalud trud ako se ona samo navode. Laprdanje ti je navođenje problema, a navođenje rješenja je prvi korak prema sprovođenju rješenja u djelo.
A nisam upoznat sa Stevandićevim planovima.
Pa eto može ovako... Stvoriš komisiju koja bi imala odobrenje da skida sa funkcija bilo koga ko ne uspije uraditi šta je trebao da uradi za određeni vremenski period i koja bi pratila rad istih. Sumiranje rezultata bi bilo javno i funkcioneri bi odgovarali samo na piranja komisije. Na kraju bi komisija donijela odluku.
Kombinacija suđenja i zasjedanja skupštine akcionara.
Jel to laprdanje?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Je. Akcionari od ulaganja ocekuju finansijsku korist. Nesto opipljivo.

Komisija (da nekim cudom i postoje jedinice mjere za taj posao koji bi radila) bi to trebala raditi iz ljubavi, uzvisenosti i sl.?

:lol:

I na kraju balade, cemu onda izbori?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Komisija (da nekim cudom i postoje jedinice mjere za taj posao koji bi radila) bi to trebala raditi iz ljubavi, uzvisenosti i sl.?

Ja sam ti već odgovorio da možeš ocjenjivati vremenske periode npr. Revizori recimo ne ocjenjuju samo greške u količini nego i okolnosti kako je do grešaka došlo.
Jel sudije rade svoj posao samo iz ljubavi?
Narod ionako nije kompetentan u tolikoj mjeri da zna u potpunosti šta je bolje za njega.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije ovo laprdanje. Najlakše je navoditi probleme. Treba navoditi rješenja što je teže, ali uzalud trud ako se ona samo navode. Laprdanje ti je navođenje problema, a navođenje rješenja je prvi korak prema sprovođenju rješenja u djelo.
Četiri rečenice a ništa nisi rekao.
Gdje smo sad?
Pa eto može ovako... Stvoriš komisiju koja bi imala odobrenje da skida sa funkcija bilo koga ko ne uspije uraditi šta je trebao da uradi za određeni vremenski period i koja bi pratila rad istih. Sumiranje rezultata bi bilo javno i funkcioneri bi odgovarali samo na piranja komisije. Na kraju bi komisija donijela odluku.
Jel to laprdanje?
Pa eto ne može tako...

Sudije rade za pare. I rade po nalogu. Onoga ko ima bolju ponudu. Pa čak i kad je o alimentacijama riječ. Tako da ti je jasno koga bi i kako skidala ta komisija, jer, kako ti kažeš, narod ne zna sam baš šta je najbolje za njega.

Dakle:

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E . je napisao:
Spoiler:
Četiri rečenice a ništa nisi rekao.
Gdje smo sad?
Spoiler:
Jel to laprdanje?
Pa eto ne može tako...

Sudije rade za pare. I rade po nalogu. Onoga ko ima bolju ponudu. Pa čak i kad je o alimentacijama riječ. Tako da ti je jasno koga bi i kako skidala ta komisija, jer, kako ti kažeš, narod ne zna sam baš šta je najbolje za njega.

Dakle:
Spoiler:

U četiri rečenice je rečeno "Lako je srati, teško je raditi".

Ti to dovodiš u pitanje objektivnost sudstva? Dobro jbg ljudi su to sve. Ali ovo bi bio po mom mišljenju neki pomak ka boljem.
A upravo laprdanje je to što svi stalno dovode u pitanje nezavisnost nekog organa. I revizor bi onda trebao biti zavisan od klijenta. Ali ipak vidimo negativne rev. izvještaje. Da nisu slučajno loše plaćeni?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2012, 01:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo, djelimično je zahvaćena moja koncepcija u ovoj emisiji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U6p7z8Q2Opg[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nadjoh jednu zanimljivu stranicu sa karikaturama koje govore o domacoj politici:

http://www.6yka.com/novost/3993/buka-ka ... karikaturi

Zakljucak: Nema inovacija ni promjena u domacoj politici, jer kao sto se iz ovih karikatura vidi sve je to ista bagra.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A gerila marketing u politici? :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Procentualno naplacivati kazne umjesto neke fiksne cifre tako da onaj ko ima 300 ali i onaj koji ima 3000 KM platu plate kaznu jednako.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Kako bi to odredio...da im se naplati 20% od plate kazna?
Nije isto kad nekom ko ima 3000 i nekom ko ima 300 oduzmeš isti procenat...Opet će manje boljeti onog što ima veću platu..A s druge strane napraviti zakon koji kaže osobe s manjim primanjima plaćaju kaznu u visini 10% plate, a osobe s većim primanjima plaćaju 20% se zove diskriminacija...Zašto bi, npr, neki doktor ili inžinjer, koji je prešao na crveno morao da plati puno više od nekog ko je isto to uradio, a ima manja primanja...Zašto bi čovjek koji državi, teorijski, svojim znanjem i sposobnošću ima više koristi plaćao veću kaznu?

A kazna kao kazna se ne određuje na osnovu primanja pojedinca, već na osnovu počinjenog prekršaja...tako da je to glupo

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]