Citiraj:
Nikakvu dilemu nisam imao oko dobrovoljne predaje. U stvari, Haški tribunal je toliki izazov za mene da bih ja bio duboko nesrećan čovek da me je nekako mimoišao.
Ima negde kod Andrića jedan fragment, kad je Omer-paša Latas po sultanovom nalogu došao da zavodi red u Bosni. Išao je kroz celu Bosnu i redom ubijao. I, negde u nekom uglu u mahali šćućurio se Mujo sa svojom Fatom i samo slušaju, u daljini se čuje odjek pušaka dok ubijaju begove. I onda Fata kaže svom Muji: šućur Alahu, moj Mujaga, pa ti nisi nikakav čovek. Da si ti nekakav čovek, sad bi i ti bio tamo streljan.
Zbog toga je Hag za mene izazov - da sve prođe a bez mog učešća, znači nisam uopšte bio ni značajan, a ja imam lepu sliku o svojoj ulozi u ovim ratnim zbivanjima. Ona nije bila naročito važna, ali nije bila ni beznačajna.
Citiraj:
Osuđen sam zatim na po dvadeset i dvadeset i pet dana zatvora zbog mitinga pred Saveznom skupštinom i na Trgu Republike, koje je organizovao Mirko Jović. Samo tri dana pošto sam izašao iz Padinjaka, opet su me pokupili to da izdržavam. Posle dvadeset trećeg dana, zove upravnik i kaže da sam odlukom Ministarstva pravde pušten iz zatvora. Ja kažem, kako, ne može ministar pravde da me pušta. Ne može kod prekršajca ni pomilovanje. Upravnik mi objašnjava da me puštaju zbog dobrog vladanja. Ja, koji sam se najgore vladao, nisam živu silu tamo zarezivao ni za šta. Prvo odbijam, kreće natezanje. To sam, samo, pravio cirkus. Izašao bih ja ali ne mogu bez parade, razumete? Kao i ono štrajkovanje glađu, moram da napravim nešto što će se pamtiti, što će biti upečatljivo za sećanje.
Citiraj:
HAŠKO SUĐENjE:
...Očekujem da će proces dugo trajati. Oni će nastojati da me što duže izoluju, ali ću zato imati vremena da se temeljito pripremim i mislim da ću pobediti. Ubeđen sam. E, sad, izolovaće me više godina sa političke scene. Ne znam tačno koliko. A to im je i bio cilj. Oni će taj cilj da postignu ali ne verujem da me mogu sprečiti da pobedim.
Dva članka o Šešelju i zatvorima na ovom
linkuDa bude malo jasnije šta je očekivao i zašto se predao. A u vezi odštete, jedino da pokuša preko onih što se reklamiraju po gradu u vezi naplate štete