_zoka je napisao:
Zašto je neumjesno? Zato što šteti zapadu? Šta je sa izrabljivanjem radnika u zemljama trećeg svijeta od strane zapadnih kompanije? Znaš li koliko su plaćeni radnici koji su šili Adidas lopte za svijetsko prvenstvo u fudbalo u JAR?
Ne znam koliko su bili placeni, pretpostavljam malo. Ali ako uzmes u obzir prosjecne plate u zemlji iz koje dolaze onda vjerovatno adekvatno. Citao sam da Kinezi u svojim fabrikama placaju radnike duplo manje nego zapadnjaci u njihovim fabrikama koje se nalaze u Kini.
Znaci, ne mogu oni dati platu 5000 dolara u fabrici u Kini ako je Kineska plata 200 dolara. Ali ce dati zato 200 - 300. Opet dobro i njima, dobro i Kinezima koji rade tamo. Zato su zapadnjaci i otvorili fabrike u Kini zbog jeftinije radne snage, a nezaposleni Kinezi dobili posao po njihovoj prosjecnoj plati.
Pa pogledaj sta se kod nas radi da se privuku zapadne investicije da bi nasi ljudi imali posao. Naravno da neki zapadnjak koji otvori firmu kod nas nece dati bosancu 5000KM platu, ali dace mu zato 800 i omogucice mu da se zaposli. I isplatice se i Amerikancu i Bosancu, da sad ne pricamo viceve o Amerikancima i Bosancima

Uglavnom tako funkcionise sistem. Ne mozemo mi sad reci da u ovom slucaju Amerikanac izranljuje Bosanca ako mu da prosjecnu bosansku platu, a ne americku. Naravno, ako Bosanac ili Kinez ode u Ameriku onda ce imati i americku platu. Ne vidim sta je tu izrabljivanje. To je korist i za jedne i za druge.